Social- og Sundhedsudvalget
Referat • 9. marts 2021 kl. 15.30
Indhold
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 09-03-2021
Godkendt.
Stina Sølvberg Thomsen (Ø) ønsker, at det lukkede punkt skal være åbent, idet hun mener, at der skal være åbenhed om strukturen inden for plejecentre og at borgerne inddrages.
Beslutningstema
Orientering om den aktuelle situation.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Orientering om aktuel situation på udviklingen samt de indsatser, der er igangsat, herunder bl.a. vaccination
Sagen afgøres i
Social- og Sundhedsudvalget
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 09-03-2021
Taget til efterretning.
Beslutningstema
Orientering om budgetproceduren for 2022.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At budgetproceduren for 2022 tages til efterretning
- At forslag til udvalgets egen proces/tidsplan godkendes.
Sagsfremstilling
Økonomiudvalget godkendte den 19. januar 2021 vedlagte budgetprocedure for 2022.
De vigtigste elementer i budgetproceduren er følgende:
- Rammestyring – udvalgene skal som udgangspunkt selv finansiere udgifter til realisering af nye tiltag via omstilling og prioritering inden for udvalgets rammer.
- Der afholdes anlægsseminar forud for Byrådets møde d. 27. april.
- Senest på junimøderne fremsender fagudvalgene de forslag, som udvalgene ønsker skal indgå i de politiske forhandlinger frem til budgetvedtagelsen.
- Afsættelse af en driftsprioriteringspulje reserveret til de politiske forhandlinger drøfte, når de økonomiske konsekvenser af kommuneaftalen kendes.
- Retningen for anvendelse af den udisponerede anlægspulje sættes på anlægsseminaret ultimo april.
Forløbet ift. budget 2022 følger de senere års praksis, hvor fagudvalgene i foråret drøfter budgettemaer/indsatser samt eventuelle særlige budgetmæssige udfordringer. Senest på møderne i juni fremsender fagudvalgene budgettemaer til Økonomiudvalget.
Der vedlægges bilag med forslag til Social- og Sundhedsudvalgets egen budgetproces og tidsplan.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen.
Lovgrundlag
Styrelsesloven.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 09-03-2021
Budgetproceduren tages til efterretning. Udvalgets proces godkendes.
Beslutningstema
Status på udmøntning af masterplan for fremtidens ældreliv.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at Social- og Sundhedsudvalget tager status til efterretning
Sagsfremstilling
Byrådet godkendte i marts 2019 masterplan for fremtidens ældreliv i Svendborg Kommune.
Det overordnende formål med masterplanen er, at Svendborg Kommune arbejder med livskvalitet for ældre borgere via fokus på, at rammerne for at have et godt ældreliv er brede og fleksible, så alle ældre borgere kan leve det liv, de ønsker.
Temaerne i Masterplanen er udvalgt på baggrund af ønsker fra borgermøder.
Det er aftalt, at administrationen årligt skal give en status for igangværende og kommende indsatser for de enkelte temaer i masterplanen.
Af bilaget fremgår en beskrivelse af igangværende og kommende initiativer under hvert enkelt tema, herunder hvilke retninger indsatserne primært retter sig mod.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 09-03-2021
Taget til efterretning.
Beslutningstema
Oplæg til udbredelse af det sociale frikort.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at udvalget godkender oplægget
- at sagen oversendes til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget til orientering.
Sagsfremstilling
På Social- og Sundhedsudvalgets møde den 12. januar 2021 dagsordensatte Enhedslisten det sociale frikort, formidling og bevilling af dette. Udvalget besluttede at bede administrationen komme med et oplæg for udbredelse af det sociale frikort.
Folketinget vedtog i 2018 lov om forsøg med et socialt frikort, som trådte i kraft den 1. januar 2019. I ”Aftale om udmøntning af reserven til foranstaltninger på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet 2021-2024” blev ordningen forlænget i 2021-2022. Der blev desuden afsat midler 2023-2024 til en videreudvikling og videreførelse af ordningen med et socialt frikort.
Frem mod forsøgsordningens opstart udarbejdede Borger- og Arbejdsmarked og Socialafdelingen arbejdsgang for håndtering af ansøgninger til det sociale frikort, herunder implementering af nationalt udarbejdet it-understøttelse (www.socialtfrikort.dk). Der blev udarbejdet folder til borgere, sagsbehandlere og virksomheder. Ordningen blev udbredt internt til medarbejdere med kontakt til borgere, der forventedes at være indenfor målgruppen, og ordningen blev gjort kendt overfor virksomheder bl.a. på relevante netværksmøder.
Der er siden ordningens indførelse visiteret 7 Svendborg Kommune-borgere. Der ville være visiteret 24, såfremt kommunen havde fulgt landsgennemsnittet.
Ankestyrelsen evaluerede det sociale frikort i april 2020 (https://ast.dk/publikationer/evaluering-af-det-sociale-frikort) og beskrev både gevinster og benspænd ved ordningen. I evalueringen blev det fremhævet, at:
- lønnet arbejde kan forbedre livskvaliteten og
- frikortet giver gevinster for borgere og virksomheder.
Administration har for at fremme kendskabet til og anvendelsen af det sociale frikort følgende initiativer på vej, der dog kan forskydes under hensyn til COVID-19-situationen. Mærket * betyder, at forslaget hidrører fra evalueringens kapitel 9 ”Forslag”.
Internt:
- Oprettelse af ”Socialt frikort-forum” med nøglemedarbejdere og -ledere i relevante afdelinger, der løbende følger udbredelsen af frikortet, håndterer udfordringer og monitorerer kendskab til ordningen og iværksætter nye tiltag
- Information på borgernes banehalvdel gennem ”nærmeste” medarbejder *
- Informationskampagne til ledere og medarbejdere i relevante tilbud
- Afdækning af mulighed for at iværksætte interne frikorts-job og etablering af jobbank *
- Give Rådet for Socialt Udsatte status om det sociale frikort og hente sparring til det videre arbejde
- Inddrage Svendborg Kommunes kulturtilbud, herunder Svendborg Forsorgsmuseum, i udbredelse af det sociale frikort
Eksternt:
- Mere promovering af det sociale frikort gennem Facebook, hjemmeside og medier *
- Tydeliggørelse af kommunal kontaktperson for virksomheder *
- Indgår i Jobcentrets Account Managers dialog med virksomhederne
Administrationen vil i 1. kvartal 2022 forelægge status på det sociale frikort for udvalget.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Flere sociale frikort vil forbedre borgernes livskvalitet og kan på lang sigt have positiv effekt på forsørgelsesudgifterne.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen.
Lovgrundlag
Lov om forsøg med et socialt frikort.
Sagen afgøres i
Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 09-03-2021
Godkendt. Sagen oversendes til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.
Beslutningstema
Drøftelse af adgangen til nære sundhedstilbud
Indstilling
Hanne Klit indstiller på foranledning af SF
- at udvalget drøfter lægedækning og adgang til nære sundhedstilbud i Svendborg Kommune
Sagsfremstilling
I løbet af januar og februar har der været flere debatindlæg i den lokale presse, der har fokuseret på sikring af tilgængelige og borgernære sundhedstilbud i hele kommunen.
Debatten er udsprunget af, at ejerne af lægepraksis i Vester Skerninge har valgt at flytte til Svendborg by. Flytningen er i overensstemmelse med praksisplanen for almen medicin, som udelukkende angiver at der skal være lægepraksis i Svendborg, Hesselager og Stenstrup. I bilag 1 redegøres yderligere for praksisplanen samt de konkrete omstændigheder ift. den konkrete flytning.
Den nuværende geografiske placering af sundhedstilbud i form af lægepraksisser og sygeplejeklinikker fremgår af bilag 2. Det skal bemærkes, at der udelukkende er inkluderet praksisser og klinikker indenfor kommunen og at borgere gerne må vælge læge over kommunegrænsen, hvis en læge i en nabokommune fx er tættere på, end den nærmeste læge i egen kommune.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Ikke relevant
Sagen afgøres i
Social- og Sundhedsudvalget
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 09-03-2021
Udvalget beder administrationen kortlægge lokale sundhedstilbud og udarbejde et forslag til en bekymringsskrivelse til regionen omkring lægedækning i lokalområderne.
Beslutningstema
Orientering om tilbagemelding fra møde med regionens Psykiatri- og Socialudvalg i sensommeren 2020 vedr. Psykiatriplan 2020-2024, og efterfølgende dialog med psykiatrien omkring styrket samarbejde.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At Social- og Sundhedsudvalget tager orienteringen om det regionale Psykiatri- og Socialudvalgs tilbagemelding på den kommunale møderunde vedr. Psykiatriplan 2020-2024 til efterretning.
Sagsfremstilling
Region Syddanmarks Psykiatri- og socialudvalg har sendt en skriftlig tilbagemelding på møderunden med de 22 syddanske kommuner i sensommeren 2020.
I tilbagemeldingen kvitteres for gode og konstruktive møder med alle kommunerne omkring implementeringen af Psykiatriplanen 2020-2024.
Formålet med møderne var i fællesskab at drøfte psykiatriplanens anbefalinger, kommunernes ønsker og prioriteringer samt fælles indsatsområder. Fra mødet med Svendborg kommune fremhæves drøftelserne, vedr. opsøgende indsats for ukendte borgere samt tanker om én indgang, som gode tanker som følger i god tråd med Psykiatriplanens tanker og mål.
I tilbagemeldingen er en vidensopsamling fra møderne som centreres omkring 6 overordnede temaer med undertemaer (se vedhæftede bilag for yderligere uddybning):
- Patienter og Pårørende - Drøftelse af udbredelse af peer-indsatsen i regionen, børn som pårørende, unge og deres forældre (mental trivsel)
- Lighed i sundhed – Drøftelse af fokus på psykiatriske patienters behov for konsultationer og helbredstjek
- Sammenhæng og forebyggelse – Drøftelse af samarbejde om data og én indgang med inspiration fra eks. Kolding, Haderslev og Fredericia. Derudover blev der drøftet tilgængelighed af specialistviden til kommunale funktioner og almen praksis, behandling tættere på borgerne, lokale løsninger, misbrugsområdet, ind- og udskrivning til psykiatrien- overgange mellem sektorerne, ukendte patienter/opsøgende indsats samt uddannelse og beskæftigelse til psykisk sårbare
- Bedre behandling: forskning, kvalitet og udvikling – Drøftelse af tvangsindlæggelser, viden om de regionale og kommunale tilbud og nye behandlingsformer (se bilag)
- Kapacitet og organisering – Drøftelse af de særlige psykiatripladser
- Fastholdelse, rekruttering, kompetenceudvikling og uddannelse
På mødet blev der desuden kort drøftet lokalpsykiatrien i Svendborgs behov for flere kvadratmeter og muligheden for at leje sig ind i kommunale bygninger på sigt. Derudover blev der talt om et styrket samarbejde mellem kommunen og den regionale psykiatri i Svendborg.
Der har siden mødet været en dialog mellem Svendborg Kommune og repræsentanter fra den regionale psykiatri ift. kommende indsatspunkter for styrket samarbejde og mulige lejemål for psykiatrien.
Status er at repræsentanter fra Svendborg kommune og den regionale psykiatri sammen har set på forskellige kommunale bygninger, som kunne have potentialer på sigt. Dette afventer fortsat afklaring. Desuden er der drøftet konkrete områder for et styrket og udvidet samarbejde, og hvor der er peget på ældre- og beskæftigelsesområdet. Ift. ældreområdet kunne arbejdet omhandle genindlæggelser af borgere over 70 år, hvor der pt ses en stigning. På beskæftigelsesområdet kunne samarbejdet omhandle en styrket beskæftigelsesindsats for mennesker med psykiatriske lidelser, da mange står uden arbejde i Svendborg Kommune.
På Børn- og ungeområdet ønsker psykiatrien at udvide samarbejdet med særlig fokus på overgangsfasen fra ung til voksen (18-20 årige), dette kunne eks. være med fokus på indlæggelser fra bosteder. Dette arbejde vil fortsætte i regi af Svendborg kommunes bilaterale samarbejde med den regionale psykiatri
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ukendt
CO2-Konsekvensvurdering
Ukendt
Sagen afgøres i
Social- og Sundhedsudvalget
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 09-03-2021
Taget til efterretning.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Orientering om tilsyn på Ældre- og Socialområdets tilbud i 2020.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At Social- og Sundhedsudvalget tager årsrapporten til efterretning.
Sagsfremstilling
I henhold til retssikkerhedsloven har kommunalbestyrelsen pligt til at føre tilsyn med opgaveløsningen på det sociale og sundhedsmæssige område, som udføres efter den sociale lovgivning. Tilsynene defineres nærmere i serviceloven og sundhedsloven.
Der foretages derfor en række forskellige tilsyn i pleje-, demens- og ældreboligerne på Ældreområdet samt på bo- og dagtilbud på Socialområdet. Alt efter tilsynets formål foretages det enten af Styrelsen for Patientsikkerhed, Socialtilsyn Syd eller kommunens egne konsulenter.
Formålet med tilsynene er at påse, at borgerne får den hjælp og støtte, de har ret til ud fra gældende regler samt at vurdere patientsikkerheden.
Administrationen har udformet en årsrapport for 2020 vedr. tilsyn på Ældreområdet og Socialområdet. Årsrapporten opsummerer konklusionerne fra tilsynene.
Tilbuddene lever generelt op til lovgivningen, kvalitetsstandarderne og kommunens faglige instrukser. Tilsynene har fundet mindre mangler, som er drøftet med den respektive ledelse med henblik på iværksættelse af tiltag.
Socialområdets del af rapporten har været sendt til høring i Handicaprådet og Rådet for socialt udsatte borgere.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen kendte.
Lovgrundlag
Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område.
Sagen afgøres i
Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 09-03-2021
Taget til efterretning.
Beslutningstema
Orientering om Nationale retningslinjer for indsatsen mod hjemløshed.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at udvalget tager orienteringen til efterretning.
Sagsfremstilling
Socialstyrelsen offentliggjorde den 22. december 2020 den første version af nationale retningslinjer, der beskriver krav, rettigheder og praksis på hjemløseområdet med det formål at styrke og støtte kommunernes indsats over for borgerne. Retningslinjerne giver overblik over krav, rettigheder og lovgivning, både for det enkelte menneske, og når kommuner skal tilrettelægge hele indsatsen mod hjemløshed. Retningslinjerne bygger desuden på aktuelt bedste viden fra forskning og praksis.
Retningslinjerne er udarbejdet af Socialstyrelsen med involvering af en række centrale aktører fra hjemløshedsområdet, herunder en arbejdsgruppe hvor bl.a. Sammenslutningen af Boformer for Hjemløse (SBH) har været repræsenteret. Svendborg Kommunes leder af Forsorgscenter Sydfyn har derigennem deltaget i arbejdsgruppen.
Ankestyrelsen har kvalificeret de enkelte retningslinjer, så ”skal” anvendes, hvor kommunerne er forpligtet gennem lovgivningen, mens ”bør” eller ”kan” anvendes, hvor der er tale om god faglig praksis.
Retningslinjerne fremhæver ni principper for god praksis i indsatsen mod hjemløshed, der understøtter en helhedsorienteret indsats, som bygger på recovery og rehabilitering. Principperne er:
- Fokus på forebyggelse
- Tilgængelighed og tværgående rådgivning
- Systematisk og helhedsorienteret myndighedsudredning
- Helhedsorienteret tilgang
- Borgerinddragelse og samarbejde
- Understøttende organisatoriske rammer
- Systematisk dokumentation og kvalitetssikring
- Anvendelse af aktuelt bedste faglige viden
- Strategisk og systematisk udvikling af boligmassen
Retningslinjerne kan tilgås her: https://socialstyrelsen.dk/udgivelser/nationale-retningslinjer-for-indsatsen-mod-hjemloshed
Et af de centrale elementer i retningslinjerne er Housing First-tilgangen, som handler om hurtigst muligt at skaffe mennesker i hjemløshed en bolig kombineret med den nødvendige og tilstrækkelige støtte. Svendborg Kommune har siden 2011 systematisk anvendt tilgangen og har fremmet tilgangen igennem udmeldte puljer fra Socialstyrelsen, senest ”Ung under eget tag”.
Svendborg Kommune efterlever retningslinjernes ”skal”-krav. Blandt ”bør”- og ”kan”’-anbefalingerne vil Socialafdelingen have en række fokusområder, der vil indgå i faglige dialoger og koordinering med interne og eksterne samarbejdspartnere. Det gælder:
- Overgange
- Efterværn
- Opsporing
- Boliger
- Metode
- Kompetencer
Svendborg Kommune er overordnet set langt fremme på hjemløseområdet og er aktuelt inviteret til at deltage i en interviewundersøgelse om kommunens indsats til borgere i hjemløshed, idet kommunen har været med helt fra starten af implementeringen af Housing First i Danmark.
Socialstyrelsen vil i 2021 afholde et virtuelt informationsmøde om retningslinjerne. Datoen for dette ligger endnu ikke fast.
Til orientering er hjemløsetællingen, der gennemføres hvert andet år og skulle være gennemført i 2021, udskudt til 2022 grundet COVID-19.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen.
Lovgrundlag
Serviceloven.
Sagen afgøres i
Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 09-03-2021
Taget til efterretning.
Beslutningstema
Social- og Sundhedsudvalgets orientering om aktiviteter i 2020 afholdt af midler fra arve efter:
- Ejner Marius Larsen, Stenstrup Plejehjems beboerlegat
- Morten Peder Hansen og Maren Sofie Hansen, Stenstrup plejecenter
- Maria Kirstine Flintegaard Hansen, Ollerup plejecenter
- Boris Nordstrøm Valentin, Tåsinge plejecenter og dagcenter Bryghuset
Indstilling
Administrationen indstiller,
- at regnskaberne tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Ejner Marius Larsen, Stenstrup Plejehjems beboerlegat:
Ejner Marius Larsen testamenterede 530.702 kr. til Stenstrup plejehjem til at give adspredelse og glæde for beboerne. Midlerne skal udloddes over en 20-årig periode til f.eks. fester, udflugter og lignende formål for plejehjemmets beboere. Første udlodning var i 2011.
Der er i 2020 anvendt 11.933,78 kr. til musik til Mads Toghøj, indkøb af mad til sammenkomster samt indkøb af juleplatter m.m. til julefrokost. Arven udgør herefter 278.617,76 kr.
Morten Peder Hansen og Maren Sofie Hansen:
Den tidligere Egebjerg Kommune arvede midler efter Morten Peder og Maren Sofie Hansen. Restarven lød på ca. 236.000 kr. Jf. testamentet skal midlerne primært bruges til dækning af udgifter i forbindelse med opførelse af plejehjem, pensionistboliger eller alderdomshjem i Stenstrup. Det er administrationens vurdering, at der ikke er behov for yderligere boliger i Stenstrup, og på møde den 2. april 2019 besluttede Social- og Sundhedsudvalget, at arven skal anvendes til indretning af Stenstrup plejecenter, arrangementer og indkøb primært til glæde for beboerne og pårørende, men også andre besøgende, herunder gæster i dagcenteret.
Der er i 2020 anvendt midler til underholdning med Birthe Kjær, indkøb af materialer til terrasse, borde, stole, parasoller, hegn, maling samt opførelse af skillevæg ved Gården til et samlet beløb på 82.657,03 kr. Arven udgør herefter 148.125,24 kr.
Maria Kirstine Flintegaard Hansen:
Maria K. F. Hansen testamenterede 100.000 kr. til Ollerup Plejecenter til glæde og fornøjelse for plejecenterets beboere. Første udmøntning af arven var i 2019.
På grund af de mange restriktioner i forbindelse med covid-19, har der ikke været mulighed for at afholde aktiviteter, hvor det var naturligt at anvende midler fra arven. Der er således ikke anvendt midler i 2020. Der har været gebyrer på 21 kr. Arven udgør 90.803,00 kr.
Boris Nordstrøm Valentin:
Boris N. Valentin testamenterede 100.000 kr. fordelt på 50.000 kr. til Tåsinge plejecenter og 50.000 kr. til dagcenter Bryghuset. Arvens midler skal hen over en 20-årig periode anvendes til vin og bitter til beboerne. Første udmøntning af arven er i 2020.
Dagcenter Bryghuset har indkøbt vin og bitter for 1.966,08 kr. og Tåsinge plejecenter har indkøbt for 2.526,38 kr. Negative renter på 121,15 kr. I alt 4.623,61 kr. Arven udgør herefter 95.376,39 kr.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 09-03-2021
Taget til efterretning.
Sagsfremstilling
- Orientering fra udvalgsformanden
- Orientering fra udvalgsmedlemmerne
- Hanne Ringgaard Møller (B) orienterede om opfølgning på Varmestuens henvendelse.
- Hanne Ringgaard Møller (B) orienterede om opfølgning på Varmestuens henvendelse.
- Orientering fra administrationen
- KL’s Social- og Sundhedspolitiske Forum i Aalborg afholdes til 10.-11. juni 2021. Tilmelding åbnes i marts.
- Lunde Forsorgshjem, opfølgning på spørgsmål.
- Orientering om ansøgning til Trygfonden.
- Orientering om muligt forskningsprojekt med SDU og UCL.
- Sundhedspolitikken behandles på førstkommende Social- og Sundhedsudvalgsmøde.
- Status på rygforskning dagsordensættes på maj mødet.
- Leder på Hesselager Plejecenter Jytte Jørgensen fratræder sin stilling ultimo maj 2021.
- Sygeplejen i område Vest besøger borgere på Drejø i forhold til sygeplejefaglig udredning af problemstillinger
- Folkebevægelsen for et demensvenligt samfund fejrer offentliggørelse af demens symbol 12.05.21 kl. 10.00-12.00. SSU inviteres til at deltage.
- Projekterne Støtte til livet og Frirum er opstartet 01.03.21.
- KL’s Social- og Sundhedspolitiske Forum i Aalborg afholdes til 10.-11. juni 2021. Tilmelding åbnes i marts.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 09-03-2021
Taget til efterretning.
Beslutningstema
Bolighandlingsplan på ældreområdet.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at Social- og Sundhedsudvalget træffer beslutning om anvendelse af plejecenter Caroline Amalielund i relation til bolighandlingsplan på ældreområdet 2021-2025, ud fra følgende muligheder:
1. Uændret anvendelse
2. Etablere sprinkleranlæg
3. Renovere Caroline Amalielund helt
4. Ophøre med at bruge 2. sal og renovere 1. sal
5. Ophøre med at anvende Caroline Amalielund som plejecenter
Sagsfremstilling
Social- og Sundhedsudvalget har på baggrund af boligprognose for 2020-2025 drøftet udvidelse af plejeboligkapaciteten i 2023 og 2024. Social- og Sundhedsudvalget har aftalt at medtage et endeligt forslag til udvidelse af denne plejeboligkapacitet til budgetforhandlingerne for 2022.
I hyrdebrev – en rundskrivelse med kraftig henstilling - til kommunerne i september 2018 fra daværende Bygnings- og Boligminister Ole Birk Olesen blev alle kommuner bedt om at sætte fokus på brandsikkerheden. I den forbindelse gennemgik Teknik og Miljø dispensationerne på plejecentre og bosteder i Svendborg Kommune. Gennemgangen viste, at der ikke er givet ulovlige dispensationer på plejecentre og bosteder i Svendborg Kommune.
Udvalget for Teknik, Erhverv og Udvikling besluttede 5. december 2019 at afsætte midler til en ekstern vurdering af brandsikkerheden på plejecentre og bosteder i Svendborg Kommune. Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut (DBI) er rekvireret til at foretage denne gennemgang. Gennemgangen fra DBI har været forsinket på grund af Corona, men DBI er i efteråret 2020 påbegyndt gennemgangen. DBI er startet med at gennemgå de plejecentre og bosteder, der brandteknisk er mest komplicerede.
DBI’s gennemgang af plejecenter Caroline Amalielund viser, ligesom den kommunale gennemgang, at der ikke er givet ulovlige dispensationer. Gennemgangen sætter imidlertid fokus på, at plejecenter Caroline Amalielund, som er bygget i 1912, ikke lever op til nutidens standarder i forhold brandsikkerhed.
DBI påpeger, at der brandteknisk blandt andet er følgende problemstillinger på Caroline Amalie:
- Manglende sprinkling
- Gangbredde på 1,10 meter nogle steder
- Bærende konstruktioner af træ, også i trappeopgang
Efter DBI’s rapport er der på plejecenter Caroline Amalielund gennemført forskellige brandforbedrende foranstaltninger. Af bygningsmæssige tiltag er der eksempelvis foretaget udskiftning af døre til branddøre, tætning af gennembrydninger i vægge. Der er endvidere iværksat særlige foranstaltninger ved rygere, brandslukningsudstyr i alle lejemål, ekstra runderinger i nattevagt, genundervisning af alle medarbejdere i brandbekæmpelse, brandgennemgang hyppigere end foreskrevet.
Anvendelse af Caroline Amalielund er således lovlig og vurderes fortsat som forsvarlig. Brandsikkerheden lever ikke op til nutidige standarder.
I forhold til fremadrettet anvendelse af plejecenter Caroline Amalielund ses følgende muligheder:
- Uændret anvendelse
- Etablere sprinkleranlæg
- Renovere Caroline Amalielund helt
- Ophøre med at bruge 2. sal og renovere 1. sal
- Ophøre med at anvende Caroline Amalielund som plejecenter
Generelt i forhold til ovenstående muligheder
På et plejecenter er der servicearealer, som kommunen finansierer, og så er der boligdelen, som finansieres af lejerne. Fordelingen af udgifter på Caroline Amalielund er efter den gældende fordelingsnøgle på baggrund af m2, at lejerne betaler 64% af udgiften og Svendborg Kommune 36% af udgiften.
En renovering med en deraf følgende lejestigning vil altid skulle besluttes af beboerdemokratiet. For de lejere, som kan opnå boligstøtte, vil boligstøtten i et vist omfang ”følge med op” med den forventede huslejestigning. Staten finansierer 75% af boligstøtten, Svendborg Kommune 25%.
Svendborg Kommune vil ikke kunne betale mere af ombygningen end kommunens andel af udgifterne ift ikke at forskelsbehandle, i forhold til lejere i andre boligselskaber i kommunen.
Teoretisk er der mulighed for støtte fra landsbyggefonden til kommunale almene boliger, i praksis findes der ingen eksempler på støtte til kommunale almene boliger.
Salg af Plejecenter Caroline Amalielund giver ikke kommunen juridisk ret til at opsige borgernes lejemål. Formelt vil lejemålene overgå til ny ejer.
Ad 1) Uændret anvendelse
Idet nuværende anvendelse ikke er ulovlig med aktuel brandsikring kan anvendelse fortsætte uændret.
Det skal bemærkes, at ejendommen forsat ikke lever op til nutidige brandkrav og ikke lever op til de anbefalinger der er fra DBI.
Ad 2) Etablere sprinkleranlæg
Den samlede pris for et sprinkleranlæg er ca. 10 mio. kr.
Der vil i forhold til lejernes andel skulle tage lån i ejendommen svarende til 6,4 mio. kr.
Det skal bemærkes, at ejendommen forsat ikke lever op til nutidige brandkrav og lever ikke op til de anbefalinger der er fra DBI.
Den kommunale udgift:3,6 mio. kr.
Huslejestigning anslået gennemsnit 640 kr. pr måned, merudgift til lejerne efter boligstøtte ud fra en gennemsnitsberegning ca. 10 kr. pr. måned.
Ad 3) Renovere Caroline Amalielund helt
En totalrenovering af bygningen, så den er egnet som plejecenter vil andrage 76 mio. kr. Med den nuværende fordelingsnøgle mellem boliger og serviceareal vil udgiften fordele sig med 49 mio. kr., til lejerne og 27 mio. kr. til Svendborg Kommune
Hver af de 37 boliger skal bidrage med 56.000 kr. årligt, en månedlig huslejestigning på omtrentligt 4.700 kr.
Den kommunale udgift: 27 mio. kr.
Huslejestigning anslået gennemsnit 4.700 kr. pr. måned, merudgift til lejerne efter boligstøtte ud fra en gennemsnitsberegning ca. 420 kr. pr. måned.
Ad 4) Ophøre med at bruge 2. sal og renovere 1. sal
En totalrenovering af bygningen, så den er egnet som plejecenter/ældreboliger i stuen og på 1. sal vil ligeledes koste ca. 76 mio. kr. Det vurderes at ville ændre fordelingsnøglen mellem boliger og serviceareal til 46% kommunale udgifter og 56% til lejerne. En præcis fordelingsnøgle vil først kunne fastlægges, når den endelige disponering af ejendommen er foretaget, og der vurderes at det vil være i boligernes favør.
Et Plejecenter med 16 demensboliger og 15 ældreboliger er et lille plejecenter der vil have en ringere driftsøkonomi i det færre medarbejdere gør det sværere fleksibelt at drive et plejecenter.
Der vil endvidere skulle etableres erstatning for de 6 nedlagte gæsteboliger. Erstatningslokaler for aktivitetscenter vil kunne findes på et andet plejecenter.
Den kommunale udgift: 35 mio. kr.
Huslejestigning anslået gennemsnit 4.700 kr. pr. måned, merudgift til lejerne efter boligstøtte ud fra en gennemsnitsberegning ca. 420 kr. pr. måned.
Ad 5) Ophøre med at anvende Caroline Amalielund som plejecenter
I ejendommen er der to indekslån, hvor den nominelle restgæld er på 14,7 mio. kr. Omkostningen for indfrielse er ved det aktuelle kursniveau anslået til 21,2 mio. kr. pr. 30. juni 2021.
Som lukkede bilag foreligger der 2 salgsvurderinger på ejendommen
Der vil skulle etableres erstatningspladser for boligerne på Caroline Amalielund. Økonomi til etablering af erstatningspladser er betinget af valg af model for dette.
I forhold til den samlede bolighandlingsplan på ældreområdet, er der i forhold til de kommende budgetforhandlinger aftalt temamøde i Byrådet den 30.03.21
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Økonomiske eller erhvervsmæssige konsekvenser vil være afhængig af valgt løsning.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 09-03-2021
Udsættes, idet udvalget ønsker, at resultatet af den brandtekniske gennemgang af ældre plejecentre i flere etager foreligger inden der træffes beslutning. De brandtekniske rapporter behandles eventuelt på en særskilt dagsorden.
Udvalget ønsker tillige, at der udarbejdes et skøn over udgift til opgradering af brandadskillende bygningsdele som supplement til installation af sprinkleranlæg på Caroline Amalie Plejecenter.
Inden der træffes beslutning høres Ældrerådet.
Beboere, pårørende og medarbejdere orienteres når udvalget har truffet beslutning.