Social- og Sundhedsudvalget
Referat • 13. april 2021 kl. 15.30
Indhold
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 13-04-2021
Godkendt.
Beslutningstema
Socialafdelingens tiltag på baggrund af screening på det specialiserede socialområde
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at orienteringen fra BDO og forslag til tiltag på baggrund af budgetopfølgningen pr. 30. september 2020 tages til efterretning og
- at sagen oversendes til Økonomiudvalget til orientering.
Sagsfremstilling
Svendborg Kommune er som en stor del af landets øvrige kommuner økonomisk udfordret på det specialiserede socialområde. Det beror på øget tilgang, øget kompleksitet og øgede krav til myndighedsfunktionen. Udfordringen ses i særdeleshed i forhold til eksterne køb på botilbudsområdet.
Socialafdelingen har over en årrække taget initiativer for at kunne levere den nødvendige og tilstrækkelige støtte med balance i budgettet. Det er fx rehabiliteringsstrategien Fælles Afsæt, etablering af Team Ekstern med fokus på forhandling med eksterne tilbud, etablering af § 12-tilbud (rådgivning) og fokus på visitation/præcis matchning.
På baggrund af de vedvarende budgetudfordringer igangsatte Socialafdelingen i 2020 en række tiltag, der er uddybet i bilag 2:
- Implementering af ny udgave af Voksenudredningsmetoden/Fælles Faglige Begreber, der øger fokus på borgerens ressourcer
- Styrkelse af Team Ekstern ved øget tværfagligt samarbejde, der sikrer tæt opfølgning på borgere i eksterne botilbud
- Ibrugtagning af Lejlighederne Skovsbovej og sikring af internt udrednings- og træningstilbud
- Ny model for tættere og datainformeret budgetstyring
- Projekt med fokus på kobling af økonomi- og aktivitetsdata
- Styrkelse af interne samarbejdsflader
- Bolighandlingsplan
- Nyt incitamentsstyret og mere præcist takstsystem
Screening
Efter budgetopfølgningen bad Socialafdelingen BDO om at udarbejde en screening af det specialiserede socialområde med fokus på botilbudsområdet. BDO blev som led i analysen bedt om at gennemgå 10 tilfældigt udvalgte botilbudssager for at komme tættere på, hvor de største potentialer ses for at forbedre styringen, og hvor der er de største økonomiske potentialer. De 10 sager svarer til knap 4 % af alle botilbudssager.
BDO’s screening er bilag 1 til sagen. BDO vil deltage på udvalgsmødet og præsentere screeningen.
I screeningen har BDO på baggrund af regnskab 2019 og før igangsættelse af tiltag benchmarket Svendborg Kommune i forhold til landets øvrige kommuner. Benchmarken viser, at Svendborg Kommunes udgiftsniveau ligger over landsgennemsnittet og tæt på hovedparten af de øvrige fynske kommuner. Svendborg Kommunes placering kan ikke begrundes socioøkonomisk, idet kommunens indeks er marginalt bedre end landsgennemsnittet. Det højere udgiftsniveau kan således ikke forklares ud fra befolkningens sammensætning.
BDO har med afsæt i screeningen udarbejdet 11 hypoteser i tre spor: økonomi, faglighed og tilbudsvifte. BDO vurderer, at en styrkelse af sagsbehandlingen i Socialafdelingen Myndighed vil ”både rumme en gevinst for borgerne, samt et styrket fokus på anvendelsen af midlerne på området. Der vil altså ganske givet også være et økonomisk potentiale i et sådant arbejde.” BDO har i rapporten angivet tre mulige områder, der kan agere som løftestang for sådan en styrkelse.
Socialafdelingen har som nævnt ovenfor igangsat en række tiltag og vil på baggrund af screeningen supplere med nedenfor beskrevne tiltag.
Økonomisk styring
Den økonomiske styring vedrører overordnet set sammenhæng mellem serviceniveau, økonomisk ramme og faglige indsatser. BDO har i screeningen særligt fokus på brug af data, praksis og arbejdsgange.
I igangsatte tiltag er der udarbejdet en ny budgetstyringsmodel opdelt i budget jf. Indenrigsministeriets kontoplan. Dataprojektet har til formål at opnå sikre data, der kan nedbrydes i konkrete budgetforudsætninger, som definerer den forventede aktivitet på hvert kontoområde. Det understøttes af arbejdsgangsbeskrivelser, der højner professionaliseringen og minimerer personafhængigheden.
I 2021 forventes implementering af nyt system til at tilvejebringe ledelsesinformation, der fremmer muligheden for at koble økonomi- og aktivitetsdata. Der vil blive udarbejdet en model for at give sagsbehandler overblik over sammenhængen mellem den enkelte borgers indsatser og den relaterede udgift.
I forbindelse med implementeringen af Voksenudredningsmetoden 2.0/Fælles Faglige Begreber vil ny opsætning af fagsystemet Nexus og understøttende arbejdsgange højne datakvaliteten.
Faglig styring
Den faglige styring er tæt forbundet med den økonomiske styring, idet styringen af økonomien tager afsæt i visitations- og købspraksis og hermed de ydelser, Socialafdelingenen visiterer til. Den optimale faglige styring sker på grundlag af aktuelle og tilstrækkeligt oplyste udredninger og afgørelser, relevante og omsættelige indsatsformål og -mål, forventningsafstemte opfølgninger afhængigt af sagens karakter og endelig at afgørelser træffes ud fra både faglige og økonomiske hensyn.
Den ovennævnte implementering af Voksenudredningsmetoden 2.0/Fælles Faglige Begreber har i sig selv fokus på faglig styrkelse med afsæt i borgerens ressourcer. Metoden har fået et skærpet fokus på, at recovery og rehabilitering allerede begynder i sagsbehandlingen. Der lægges op til, at der arbejdes endnu tættere sammen med borgeren, og at der tages afsæt i dennes ønsker, håb og drømme, når det vurderes, hvilken støtte borgeren har behov for. Anvendelsen af de fælles faglige begreber understøtter en dokumentations- og samarbejdspraksis mellem udfører og myndighed, der skaber et solidt grundlag for en sammenhængende og helhedsorienteret indsats med borgeren i centrum.
Overgangen kræver en systematisk gennemgang af alle sager. Det vil ydermere fremme mulighederne for at tage ”myndighedskasketten” på og følge de enkelte sager tættere og fremme mulighederne for at justering af indsatsen
Der implementeres nyt differentieret takstsystem i 2022, og der vil i takstmodellen indarbejdes eksplicit visitation til Servicelovens § 83 (personlig hjælp, pleje og omsorg), når ydelsen leveres som del af visitation til ophold i botilbud. Som konsekvens heraf vil justering af kvalitetsstandarder blive vurderet.
Der er udarbejdet arbejdsgangsbeskrivelser i Myndighed, og der vil i forbindelse med implementering af VUM 2.0/FFB blive udarbejdet en plan for en gennemgående implementering.
I forbindelse med styrkelse af Team Ekstern er der ved at blive udarbejdet en prioriteret handleplan for gennemgang af sager i teamet, hvor det tværfaglige samarbejde er tæt med Økonomiafdelingen og Udbud- og Kontraktstyring.
Tilbudsviften
Tilbudsviften har fokus på analyse af kommunens tilbudsvifte og mulighederne for at optimere tilbudsanvendelse og reduktion af tomgang. For Myndighed er kommunens egen tilbudsvifte et udtryk for muligheder og begrænsninger i visitation til egne tilbud.
I tråd med BDO’s anbefaling er som nævnt ovenfor igangsat udarbejdelse af differentieret takststruktur, der vil understøtte den rehabiliterende tilgang og det ressourceorienterede fokus i Voksenudredningsmetoden 2.0/Fælles Faglige Begreber og skabe gennemsigtighed i sammenhængen mellem ydelse og pris.
Der vil endvidere blive igangsat en analyse af mulighederne for at reducere sårbarhed ved den eksisterende budgetstyringsmodel på støttecenterområdet i respekt for aktuelt visitationsgrundlag og det vilkår, at størstedelen af boligerne er opført efter Lov om Almene Boliger. Det er i den forbindelse undersøgt, at det undtagelsesvist er muligt at oprette midlertidige pladser efter Servicelovens § 107 i almene boliger. Det er en mulighed, der vil blive afprøvet.
§ 85-området blev reorganiseret med virkning fra 2021, så opgaveløsningen er samlet i et ledelsesområde. Udover styrket ensartethed i opgaveleveringen er målet at kunne levere mere fleksibel støtte bl.a. med henblik på at fastholde borgere i egen bolig.
Der vil desuden blive set på fleksibel anvendelse af pladserne i tilbud, kommunen selv ejer, og hvor der visiteres efter Servicelovens §§ 107 og 108. Det betyder, at der kan visiteres afhængigt af behov efter begge paragraffer til samme tilbud.
Opsamling
Formålet med igangsatte og nye tiltag er at sikre, at Socialafdelingen fagligt og økonomisk udnytter potentialet for optimal styring på området.
Det forudsætter, at Socialafdelingen Myndighed har rammer og vilkår til at levere den forventede faglige kvalitet med afsæt i tiltagende sagsmængde, stigende kompleksitet og krav til specialisering, efterlevelse af opfølgningskadence og de voksende krav til udredning og afgørelser især på baggrund af Ankestyrelsens linje og principafgørelser.
Det forudsætter desuden, at tilbudsviften har en driftsoptimal organisering, og at takststrukturen er fleksibel og retter sig mod den store variation i støttebehov.
Social- og Sundhedsudvalget vil på et senere møde blive præsenteret for en handleplan med afsæt i BDO’s hypoteser med fokus på fire tiltag, hvor øvrige tiltag bliver delelementer:
- Nyt takstsystem
- Implementering af VUM 2.0/FFB
- Team Ekstern
- Myndigheds sagsarbejde
Det samlede projekt vil blive organiseret under en styregruppe med repræsentation fra Økonomi og Socialafdelingen med områdets direktør som formand.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Social- og Sundhedsudvalget vil på et kommende møde blive præsenteret for en uddybende handlingsplan for tiltag på baggrund af BDO’s screening af det specialiserede socialområde.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen.
Lovgrundlag
Lov om Social Service.
Sagen afgøres i
Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 13-04-2021
Taget til efterretning.
Sagen oversendes til Økonomiudvalget.
Beslutningstema
Orientering om den aktuelle situation.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Orientering om aktuel situation på udviklingen samt de indsatser, der er igangsat, herunder bl.a. vaccination.
Sagen afgøres i
Social- og Sundhedsudvalget
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 13-04-2021
Taget til efterretning.
Beslutningstema
Stillingtagen til en række mulige tiltag til afhjælpning af konsekvenser af corona-pandemien.
Indstilling
Direktionen indstiller til Økonomiudvalget:
- At drøfte en række mulige tiltag, der på forskellige områder kan afhjælpe de negative konsekvenser af coronapandemien.
- drøfte, hvorvidt der skal igangsætte tiltag, i givet fald hvilke, samt niveauet for disse.
Sagsfremstilling
Coronapandemien har haft negative konsekvenser på en række områder. Borgmesteren har derfor anmodet administrationen om at pege på en række mulige tiltag, der kan afhjælpe negative konsekvenser på børn- og ungeområdet og negative konsekvenser i forhold til erhvervslivet. Administrationen har derfor udarbejdet nedenstående katalog over mulige tiltag. De fleste tiltag er skalérbare – forstået på den måde, at der kan afsætte et større eller mindre beløb til det pågældende tiltag.
Med afsæt i dette katalog anmodes Økonomiudvalget om at drøfte, hvorvidt der skal igangsættes tiltag og i givet fald hvilke, herunder niveauet for disse.
Børn- og ungeområdet
I forhold til børn- og ungeområdet peges på følgende tiltag, der kan være understøttende for børnenes trivsel og understøtte fællesskaberne:
- En sum penge uddeles til alle elevråd. Pengene skal anvendes til aktiviteter der styrker fællesskab og trivsel på den samlede skole.
Elevrådet har ansvaret for at indsamle ideer til, og udvælge hvad pengene bruges til.
Kriterierne for brugen af pengene er, at de skal bruges til aktiviteter eller indkøb der vil skabe fællesskab og trivsel. Pengene kan eksempelvis bruges til en skolefest, bolde og øvrige legeredskaber til frikvartererne, indkøb til fællesområder, besøg udefra, koncert, teater, fælles idrætsaktiviteter, cirkus...
Beløbet til skolerne kan tildeles på en af følgende måder – og beløbet kan skrues op og ned:
- Efter skolestørrelse, foreslået at skoler under 200 elever modtager 10.000 kr., 200 - 400 elever 15.000 kr., 400 – 600 elever 20.000 kr. og skoler over 600 elever modtager 25.000 kr.
- Efter elevtal, foreslået 25 kr. pr. elev.
Udgift ca. 190.000 kr.
- Alle klasser tildeles et klippekort til to fælles aktiviteter.
Alle klasser modtager et klippekort, med mulighed for at vælge to klip ud af et fem-turs kort med aktiviteter til klassen. Klippekortets ”klip” kan eksempelvis være: En tur i svømmehallen, en tur i bowlinghallen, en tur i biografen, bestille mad (pizza/burger/kebab) til klassefest/hygge, en tur til en lokal sportsbegivenhed (GOG/Rabbits/andet).
- Gennemsnitspris pr. aktivitet pr. elev på 40 - 50 kr. Samlet udgift mellem 420.000 – 520.000 kr.
- Dagtilbudsområdet:
På dagtilbudsområdet foreslås det, at hvert børnehus og dagplejegruppe får tildelt et beløb til en særlig aktivitet med børnene, når der igen er mulighed for at åbne op.
Det kan fx være en udflugt, et besøg af en kunstner, en musiker, en kulturel aktivitet mm. Aktiviteten vil inden for det overordnede formål være efter dagtilbuddets eget valg, da det i forhold til aldersgruppen vil skabe bedre mulighed for et meningsfuldt indhold end et egentligt klippekort til bestemte aktiviteter. Aktiviteten skal afholdes i løbet af 2021 på et tidspunkt efter eget valg.
Hvis der tildeles et beløb på 5.000 kr. pr børnehus/dagplejegruppe vil det svare til en samlet udgift på ca. 200.000 kr.
Erhvervsområdet
Et år med Corona har ligeledes ramt nogle dele af Svendborgs erhvervsliv hårdt. Staten trækker det store læs med de generelle hjælpepakker, men fra byens erhvervsliv er der også efterspørgsel efter en lokale indsats, som kan tilpasses og målrettes de lokale udfordringer og behov.
Erhvervskontoret har i dialog med erhvervsforeningerne identificeret en række mulige indsatser som ville kunne gavne dele af byens erhvervsliv som har været – eller er – ramt af nedlukningerne og de affødte konsekvenser.
- 2 timers gratis parkering i forbindelse med julehandlen 2021, inklusiv regional markedsføring af initiativet.
[Foreslået af Shopping Svendborg]
CETS vurderer at 2 timers gratis parkering på de tidspunkter hvor parkeringsbehovet er størst, medfører en langsommere udskiftning og dermed færre brugere i løbet af en dag. Det kan derfor risikere at påvirke butikkernes omsætning negativt.
Udgift: Administrationen forventer på baggrund af erfaringerne at det vil koste mellem 200.000 og 300.000 kr. pr måned i tabte P-afgifter (alt efter hvilke måneder der er tale om).
- National markedsføring af Svendborg, Øhavet, Geoparken osv. i efteråret 2021 og foråret 2022 i samarbejde med Destination Fyn (og om muligt også i samarbejde med de tre andre sydfynske kommuner)
[Foreslået af Visit Svendborg og Shopping Svendborg]
Udgift: 2.500.000 kr. [ifølge forslagsstiller]
- Aktiviteter i byen der understøtter søndags-åbent i sommerferien
[Foreslået af Shopping Svendborg]
Udgift: 250.000 kr. [ifølge forslagsstiller]
- Fortsat iværksætterindsats
At kunne imødekomme dette behov i 2021 er særligt relevant fordi:
- Der forventes fortsat forhøjet ledighed og øget omsætning på arbejdsmarkedet de næste par år. Det betyder flere nye iværksættere, for erfaringen viser at ledighed ofte er det sidste skub potentielle iværksættere skulle have, for at turde gå i gang.
- Det er turbulent at starte i krisetider – men forskningen viser at dem starter og overlever midt i en krise, har større succes på den lange bane. Så kan virksomhedernes overlevelse og vækst styrkes i de første kritiske år, så giver det netop i en krise ekstra gevinst på lang sigt.
[I hele Corona-perioden har der været en konstant strøm af iværksættere som henvender sig til Fremtidsfabrikken og Erhvervskontoret for at få hjælp til at starte nyt.]
Udgift: I resten af 2021 kan en ’skrabet’ basis-version (hvor dele af udviklingen ’skubbes’ til 2022) udføres for 770.000 kr.
- Mere Styrket Erhverv i Gadeplan – forretningsudvikling og digital omstilling af eksisterende forretninger
Der arbejdes allerede på at kunne udnytte de gode erfaringer fra Styrket Erhverv i Gadeplan i et fælles fynsk regi. Derfor anbefaler administrationen ikke at der på nuværende tidspunkt afsættes midler til en midlertidig indsats alene i Svendborg.
[Foreslået af Erhvervsrådet]
- Task force for brug af det offentlige rum
Genoprette den ’task force’ som i sommeren 2020 gav mulighed for hurtig og smidig myndighedsbehandling af ansøgninger om tilladelser til arrangementer på offentlige steder, udvidet udeservering m.m.
Administrationen vurderer at dette kan gøres med en relativt lille indsats, da meget vil være gentagelser fra sidste år.
- Yderligere tiltag
Ikke alle dele af erhvervslivet er organiserede i råd og foreninger – derfor vil Erhvervskontoret udføre en spørgeskema-undersøgelse som sendes bredt ud på tværs af alle brancher for at sikre at der ikke er corona-ramte dele af erhvervslivet med behov som ikke er omfattet af ovenstående liste.
Udgift: Kan gøres med eksisterende administrative ressourcer.
Eksisterende tiltag
- Eventpuljen 2021
- Mulighed for at ansøge om lejeudsættelse i kommunalt ejede ejendomme
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Udgifterne til tiltagene fremgår af nedenstående tabeller.
Tiltag på børn- og ungeområdet:
Tiltag | Udgift |
| 190.000 kr. |
| 420-520.000 kr. |
| 200.000 kr. |
Alle tiltag vil have en afledt positiv effekt for erhvervslivet.
Tiltag i forhold til erhvervslivet:
Tiltag | Udgift |
1 2 timers gratis parkering | Mellem 200.000 og 300.000 kr. pr mdr. |
2 National markedsføring | 2.500.000 kr. |
3 Aktiviteter i byen | 250.000 kr. |
4 Fortsat iværksætterindsats | 770.000 kr. |
5 Mere Styrket Erhverv i Gadeplan | Ingen på nuværende tidspunkt |
6 Task force | Ingen |
7 Yderligere tiltag | Ingen på nuværende tidspunkt |
Alle tiltag forventes – i forskellig grad – at have positive effekter for forskellige dele af erhvervslivet.
Der anbefales, at direktionen anviser finansieringen efterfølgende afhængig af, hvilke tiltag Økonomiudvalget ønsker, at der skal arbejdes videre med, men der kan umiddelbart peges på en mulig finansiering via risikopuljen.
CO2-Konsekvensvurdering
Afhænger af hvilke tiltag der igangsættes, og er i de fleste tilfælde ikke mulige at sætte tal på. Ingen af tiltagene vurderes at have væsentlige effekter på CO2 udledning.
Lovgrundlag
Erhvervsfremmeloven
L161 Forslag til lov om ændring af ligningsloven og lov om spil
Sagen afgøres i
Økonomiudvalget
Beslutning i Økonomiudvalget den 23-03-2021
Sagen udsættes med henblik på en høring af Social- og sundhedsudvalget, Børne- og ungeudvalget, Kultur- og fritidsudvalget samt teknik- og erhvervsudvalget.
Afbud fra John Arly Henriksen (A) og Mette Kristensen (V). Som suppleanter deltog Pia Dam (A) og Lars Erik Hornemann (V).
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 13-04-2021
Udvalget foreslår,
- tilbud til isolerede unge med samvær ca. 90.000 kr.
- tilbud om gruppe aktiviteter og gåture til ensomme ældre i eget hjem som er isolerede ca. 90.000 kr.
Beslutningstema
Drøftelse af muligheder for at styrke de frivillige sociale foreninger under genåbning.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At Social- og Sundhedsudvalget drøfter muligheder for at styrke de frivillige sociale foreninger under genåbning.
Sagsfremstilling
De frivillige sociale foreninger har været presset under hele corona-perioden. Nogle foreninger har lukket helt ned for deres aktiviteter, for at beskytte både frivillige og brugere. Andre har holdt enkelte aktiviteter i gang periodevist i det omfang, det har været muligt i forhold til retningslinjerne. Der er foreninger, der er lykkedes med at holde kontakten til både frivillige og brugere via telefonopkald, onlinemøder og gåture. Der er dog også mange foreninger, som har fundet det svært at holde kontakten. Særligt anden nedlukning har haft en negativ betydning for motivationen og givet bekymringer i forhold til, om de frivillige og brugerne stadig er der. Alle foreninger står over for en stor opgave med genåbning. For mange af dem, handler det ikke kun om, at det er muligt at gå i gang med aktiviteter igen. Det handler i høj grad også om, at de skal i gang med at revitalisere sig. Genfinde motivationen og genskabe relationen til deres brugere og frivillige samtidig med, at de ved, at behovet for deres arbejde kun er blevet større under corona-perioden. Der venter også en opgave i at række ud til dem, der har behov for aktiviteterne.
I den proces kan indsatser, der har fokus på eksempelvis synliggørelse af foreningerne, viden der kan motivere til nye handlinger samt anerkendelse af foreningernes indsats have en positiv effekt. Foreningerne forventer, at genåbningen og tilbagevenden til et normalt aktivitetsniveau kommer til at tage noget tid. Derfor skitseres en række forslag til mulige indsatser, der på forskellige måder kan understøtte foreningerne igennem en længere periode. Forslagene er udarbejdet i samarbejde med Kontakt mellem Mennesker - Frivilligcenter Svendborg:
- Synliggørelse:
En gentagelse af synliggørelse af foreningerne på informationsstanderne ved Johs. Jørgensens Vej og Nyborgvej. Indsatsen kan finde sted fra maj måned og løbe hen over sommer og efterårsmånederne.
Estimeret beløb 20.300 kr.
I sidste kvartal af 2020 fik 23 foreninger vist et opslag på infostanderne. Der var stor tilfredshed over muligheden. Foreningerne ser opslagene som et relevant alternativ til den måde, de plejer at lave PR. Foreningerne opfordrer til en gentagelse.
- Motivation:
Kursus, der udbydes lokalt til foreningerne, som kan motivere til nye handlemuligheder eksempelvis i forhold til rekruttering af unge som frivillige. Kurset kan finde sted, når det er muligt at afholde fysisk.
Estimeret beløb 17.000 kr.
Foreningerne har altid fokus på rekruttering af frivillige og jævnligt dukker ønsket op om at få flere unge med som frivillige. Det kræver en særlig tilgang at fange unges opmærksomhed og lykkedes det, skal de også kunne rummes i foreningen. Kurset kan afholdes i samarbejde med Kontakt mellem Mennesker - Frivilligcenter Svendborg.
- Anerkendelse:
Markering af Frivillig Fredag med et arrangement med et let traktement, hvor Social- og Sundhedsudvalget er vært. Udvalget får mulighed for at anerkende foreningerne og takke for deres indsats.
Estimeret beløb 23.000 kr.
Frivillig Fredag er er hele Danmarks festdag for frivillighed og finder sted den sidste fredag i september. Ugen op til markeres lokalt med bl.a. indsatsen ”Politiker i praktik”, som Kontakt mellem Mennesker - Frivilligcenter Svendborg står bag. Arrangementet vil blive koordineret med Kontakt mellem Mennesker - Frivilligcenter Svendborg, så det hænger sammen med de øvrige aktiviteter. Arrangementet erstatter ikke fejringen med uddeling af priser.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Estimerede beløb i forbindelse med de foreslåede indsatser:
Synliggørelse kr. 20.300
Motivation kr. 17.000
Anerkendelse kr. 23.000
I alt kr. 60.300
Foreslås finansieret af ubrugte § 18 midler.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen kendte.
Lovgrundlag
Servicelovens § 18.
Sagen afgøres i
Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 13-04-2021
Udvalget tilslutter sig de foreslåede initiativer. Administrationen kommer med forslag til en benævnelse af foreningerne, der er bredere.
Beslutningstema
Udvalgets bidrag til kommunens årsberetning til godkendelse.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At udvalgets bidrag til kommunens regnskab og årsberetning 2020 fremsendes til endelig godkendelse i Byrådet.
Sagsfremstilling
Udvalgets fagudvalgsberetning for 2020 foreligger til godkendelse.
Beretningen indeholder økonomiske oversigter på politikområdeniveau samt beskrivelser, nøgletal og opfølgning på mål under ”Hvad nåede vi i 2020”.
Serviceudgifter:
Regnskabet for serviceudgifterne udgør 1.036,3 mio. kr., hvilket i forhold til korrigeret budget på 999,6 mio. kr. svarer til en merudgift på 36,7 mio. kr.
På politikområder er resultatet følgende:
15,9 mio. kr. ældreområdet
14,2 mio. kr. socialområdet (11,4 mio.kr. incl. merindtægt særligt dyre enkeltsager)
0,9 mio. kr. sundhedsområdet
5,7 mio. kr. negativ overførselspulje
36,7 mio.kr. serviceudgifter i alt
+ = Merudgift, - = Mindreudgift
Medregnes merindtægten på særligt dyre enkeltsager (overførselsudgift) er udvalgets merudgift herefter på 33,9 mio.kr. Uden den negative overførselspulje er merudgiften på 28,2 mio. kr.
I regnskabsresultatet indgår 10,9 mio. kr. i afledte Covid-19-udgifter.
Overførselsudgifter:
Regnskabet for overførselsudgifterne udgør 217,0 mio. kr., hvilket i forhold til korrigeret budget på 220,4 mio. kr. svarer itl en mindreudgift/merindtægt på 3,4 mio. kr. Heraf udgør merindtægten på særligt dyre enkeltsager 2,8 mio.kr, der skal medregnes i socialafdelingens regnskab på serviceudgifterne.
Overførsler mellem regnskabsår:
Jævnfør kommunens overførselsregler overføres mer- eller mindreudgifter til efterfølgende regnskabsår. På Byrådets møde den 30. marts 2021 er overførslerne til 2021 godkendt, herunder kompensation af Covid-19-udgifter samt finansiering af udfordringer på bl.a. Social- og Sundhedsudvalgets område. De Covid-19-afledte udgifter er som udgangspunkt blevet dækket ifm. overførselssagen, men på udvalgets område er kompensationen dog tilbageført til kassen til medfinansiering af udvalgets samlede merudgifter.
Som følge af Byrådets beslutning vil Social- og Sundhedsudvalget få dækket udfordringer på i alt 35,5 mio. kr. i regnskabet for 2020. Der overføres herefter netto 1,3 mio. kr. til 202, incl. bl.a. mindreforbrug på takstinstitutionerne, covid-19-kompensation til private leverandører samt den
negative overførselspulje.
På overførselsudgifterne skal merindtægt vedr. særligt dyre enkeltsager som udgangspunkt overføres til udvalgets område i 2021, men medgår i 2020 til dækning af merforbruget på serviceudgifterne. Øvrige overførselsudgifter overføres ikke.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Udvalgets bidrag til regnskab 2020 og overførsler til 2021, jf. overførselsreglerne samt Byrådets beslutning den 30. marts 2021, indgår i kommunens samlede regnskab 2020.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse.
Svendborg Kommunes bevillingsregler.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 13-04-2021
Godkendt og fremsendes til Byrådet.
Beslutningstema
Fastsættelse af fritvalgspriser for 2021 for praktisk hjælp og personlig pleje.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At de vejledende priser vedrørende praktisk hjælp og personlig pleje for 2021 godkendes.
Sagsfremstilling
I henhold til lov om social service skal priserne for praktisk hjælp og personlig pleje beregnes på baggrund af kommunens gennemsnitlige langsigtede omkostninger. Priserne for 2021 er beregnet på baggrund af regnskab 2020 for de kommunale fritvalgssektioner, der leverer disse ydelser i kommunalt regi.
Der skal som minimum beregnes timepriser for praktisk hjælp og personlig pleje på henholdsvis hverdag og ubekvemme tider. I Svendborg Kommune beregnes timepriser for praktisk hjælp, som leveres på hverdage, og for personlig pleje om dagen på hverdage og i weekender/helligdage samt om aftenen og om natten. Dette giver en hensigtsmæssig styringsmulighed og en mere korrekt afregning.
I forlængelse af beregningen opgøres en eventuel efterregulering i forhold til de private leverandører, således at der efterreguleres til de faktisk beregnede 2020-priser jf. regnskabet, dog kun såfremt disse ændrer sig i opadgående retning. Dette er ikke tilfældet, idet de kommunale leverandører i 2020 havde mindreforbrug, hvilket medfører, at priserne falder.
Kommunale leverandører: Timepris for 2020 og vejledende timepris for 2021:
Kommunal pris ex. moms | 2020-pris | 2021-pris |
Praktisk hjælp | 275 | 272 |
Personlig pleje dag – hverdag | 328 | 324 |
Personlig pleje dag – weekend/helligdag | 451 | 446 |
Personlig pleje – aften | 494 | 494 |
Personlig pleje - nat | 709 | 644 |
Private leverandører: Timepris for 2020 og vejledende timepris for 2021:
Kommunal pris ex. moms | 2020-pris | 2021-pris |
Praktisk hjælp | 344 | 341 |
Personlig pleje dag – hverdag | 397 | 394 |
Personlig pleje dag – weekend/helligdag | 521 | 516 |
Personlig pleje – aften | 564 | 564 |
Personlig pleje - nat | 779 | 714 |
Forskellen på den kommunale pris og den private pris er driftsudgifter og overhead.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der foretages ingen efterregulering af de private leverandører for 2020, da priserne ændrer sig i nedadgående retning.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Lov om social service.
Sagen afgøres i
Social- og Sundhedsudvalget
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 13-04-2021
Godkendt.
Beslutningstema
Til drøftelse og godkendelse.
Indstilling
Direktionen indstiller;
- At udvalget drøfter udkastet til sundhedspolitikken
- At udvalget udvælger 3-4 eksempler på tiltag/indsatser der skal fremhæves i sundhedspolitikken
- At udvalget godkender procesplan
Sagsfremstilling
På baggrund af visions workshop og udvalgets tilbagemelding er sundhedspolitikken revideret og omskrevet efter opbygningen vedtaget den 9. september 2020 inklusive vision vedtaget den 6. oktober 2020 til denne udgave af Sundhedspolitikken, bilag 1.
For at give læserne af politikken indblik i kommunens indsatser og tiltag kan der udvælges 3-4 eksempler fra bilag 2.
Proces efter SSU:
- Politikken tilrettes på baggrund af udvalgets drøftelse
- Sættes op grafisk
- Relevante råd og udvalg får politikken til orientering
- Endelig godkendelse i Social- og Sundhedsudvalget samt Byrådet
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Uvist
CO2-Konsekvensvurdering
Til fysisk tryk af politikken
Sagen afgøres i
Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 13-04-2021
Drøftet. Udvalget ønsker alle eksempler medtaget. Udvalget ønsker et oplæg til handleplan.
Beslutningstema
Drøftelse af placering af sundhedstilbud i Svendborg Kommune og godkendelse af bekymringsskrivelse.
Indstilling
Direktionen indstiller at Social- og Sundhedsudvalget
- drøfter placeringen af sundhedstilbud
- godkender bekymringsskrivelse adresseret til Region Syddanmarks praksisafdeling
Sagsfremstilling
På baggrund af Social- og Sundhedsudvalget beslutning den 9.marts er der udarbejdet en kortlægning af sundhedstilbud i Svendborg Kommune, bilag 1 samt en bekymringsskrivelse til Region Syddanmarks praksisafdeling bilag 2.
Til kortlægningen af sundhedstilbud er der taget udgangspunkt i Region Syddanmarks overblik over læger og behandler og deres liste af sundhedstilbud;
- Fodterapeuter
- Tandlægehjælp
- Psykologer
Kortet baseres på data trukket fra sundhed.dk.
I tillæg til denne liste er de kommunale sundhedstilbud også markeret. Det er genoptrænings enheder, sygeplejeklinikker og Sundhedshus.
Social- og Sundhedsudvalget besluttede på mødet d.9.marts at udfærdige en bekymringsskrivelse til Region Syddanmarks praksisafdeling på baggrund af udviklingen i lægedækningen i yderområderne i kommunen. Vedhæftet er et udkast til bekymringsskrivelsen.
Sagen afgøres i
Social- og Sundhedsudvalget
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 13-04-2021
Udvalget godkender bekymringsskrivelsen.
Beslutningstema
Radikale Venstre ønsker punkt om tværfaglige sundhedshuse til drøftelse og beslutning i Social- og Sundhedsudvalget.
Indstilling
Det indstilles,
- At der igangsættes en undersøgelse af muligheden for at etablere tværfaglige sundhedshuse i samarbejde med region og praksis
- At der igangsættes en undersøgelse af, hvilke træningscentre / fitnesscentre, der er lokalt, hvilken standard de har, og hvor mange aktører der anvender disse med eller uden supervision
- At der udarbejdes en temabeskrivelse for etablering af tværfaglige sundhedshuse til budgetforhandlingerne.
Sagsfremstilling
Sagen udspringer af, at lægerne fra Vester Skerninge er flyttet til Svendborg ny, selvom de først forsøgte at etablere praksis ved Ollerup Plejecenter.
Radikale Venstre foreslår, at Social- og Sundhedsudvalget får undersøgt, hvor det vil være relevant med tværfaglige sundhedshuse i lokalområderne, og hvor det giver mest mening. Sundhedshusene skal laves i et tæt samarbejde mellem privat praksis, kommune og region og gerne etableres i nærmeste fremtid.
Et handlingsorienteret samarbejde på tværs af region, kommune og privat praksis bliver der ofte talt om på dialogmøderne, men sjældent handlet ud fra – vi vil gerne arbejde politisk på, at det ændrer sig.
Et tværfagligt sundhedshus kan bestå af kiropraktor, sygeplejerske, diætist, læge, ergoterapeut, fysioterapeut, fodterapeut, yogalærer, fitnessinstruktører – alt afhængig af, hvad dialogerne med lokalrådene og borgerne i området fører til. Det kan eventuelt ligge i forbindelse med de fitnesscentre, som er på flere plejecentre. Derfor ønskes tillige undersøgt, hvor mange fitnesscentre vi har, hvilken standard de har, og hvor mange aktører der anvender disse med eller uden supervision.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 13-04-2021
Udvalget beder administrationen rette henvendelse til regionen og praksissektoren for at undersøge mulighederne for sammen at styrke decentrale tværfaglige sundhedstilbud.
Beslutningstema
Orientering om statusrapport for fastholdelse og rekruttering af medarbejdere på ældreområdet 2020.
Indstilling
Direktionen indstiller
- At udvalget drøfter indsatser og at statusrapporten tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Som led i en aktiv fastholdelses- og rekrutteringsindsats gør Ældreområdet én gang årligt status på rekrutteringsområdet.
Formålet er at sikre, at Ældreområdet løbende kan tilpasse fastholdelses- og rekrutteringsindsatserne, ift. at sikre den nødvendige rekruttering til Ældreområdet i Svendborg Kommune. Statusrapportens konklusioner er følgende:
- Det har i 2020 været svært at rekruttere tilstrækkeligt med kvalificeret arbejdskraft, særligt når det gælder social- og sundhedsassistenter.
- Svendborg Kommune har i 2020 været udfordret på rekrutteringen af social- og sundhedselever.
- Gennemsnitsalderen for plejepersonalet er 47 år, og den mest repræsenterede aldersgruppe set i et 10 års interval er de 55+ årige, der står for 38% af den samlede arbejdsstyrke. Det er dermed en gruppe, der for en dels vedkommende ikke har mange år tilbage på arbejdsmarkedet.
- Der er igangsat initiativer for at fremme fastholdelses- og rekrutteringsindsatsen
Samlet set giver statusrapporten anledning til et fortsat fokus på at igangsætte og drive indsatser i forhold til fastholdelse- og rekruttering på ældreområdet.
Der er både fra nationalt hold og i Region Syddanmark iværksat forskellige indsatser der skal understøtte fremadrettet rekruttering, ligesom vi kommunalt indgår i forskellige indsatser og samarbejder, der ligeledes skal understøtte rekrutteringen.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ikke relevant
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Sagen afgøres i
Social- og Sundhedsudvalget
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 13-04-2021
Taget til efterretning.
Beslutningstema
Orientering om forskningsprojekt ”Bryghuset Svendborg demensby” – demensbyens betydning for en hverdag med værdighed, tryghed og selvbestemmelse.
Indstilling
Direktionen indstiller,
• At social- og sundhedsudvalget tager orientering til efterretning.
Sagsfremstilling
Svendborg Kommune, Social- og Sundhedsskolen Fyn og University College Lillebælt har fra 2017 til 2020 samarbejdet i et forskningsprojekt i Bryghuset Svendborg Demensby. Formålet med projektsamarbejdet var, at parterne gennem samskabelse udviklede demensindsatsen i Svendborg kommune, så den tager udgangspunkt i den nyeste forskning på demensområdet, og bidrager til at understøtte en hverdag med værdighed, tryghed og selvbestemmelse i Demensbyen. Forskningsprojektet var inddelt i fire delstudier:
1. Kompetencer og neuropædagogik: Her er bl.a. udviklet værktøjer til at understøtte involveringen af brugere i demensbyen, med henblik på at skabe meningsfulde aktiviteter. Denne forskning har bidraget til tilrettelæggelsen af demenshaven, og en folder til borgerne.
2. Fysisk aktivitet og friluftsliv i demensbyen, samt grupperehabilitering til hjemmeboende borgere: Her er undersøgt muligheder og barrierer for fysisk aktivitet og friluftsliv hos beboere med demens. Det er desuden vist, at grupperehabilitering for hjemmeboende borgere med demens har betydning for det sociale fællesskab, hverdagsliv og -rytme, oplevelse af identitet og fysisk præstationsniveau.
3. Relationer og borgerinddragende samarbejde: Borgere og pårørendes ønsker og behov er undersøgt i samarbejdet med sundhedsprofessionelle og frivillige. Det peges på, at borgere med let demens ønsker at bevare en almindelig hverdag, så længe som muligt.
4. Betydningen af demensbyens rammer for måltider og ernæringstilstande: Registreringer af vægt, mundpleje, kost, væskeindtag og mave-tarm funktion og nyeste forskning vedrørende sammenhænge mellem sukker og demens har dannet baggrund for afholdelse af workshops med personalet.
Svendborg Kommune vurderer, at forskningen har haft positiv betydning for udviklingen af Bryghuset, Svendborg Demensby. Det er Svendborg Kommunes oplevelse, at praksisnær forskning giver god mening i forhold til kommunal kontekst, fordi forskningen tager udgangspunkt i, hvad der er relevant for kommunen, og at resultaterne umiddelbart er anvendelige i praksis. Det har været en rigtig god oplevelse for ledere og medarbejdere at få viden og evidens i forhold til forskellige forhold på demensområdet. På flere områder oplever ledere og medarbejdere, at det har betydning for hverdagen, at de i forbindelse med forskningsprojektet har fået fagligt belæg for, hvordan demensomsorg bedst udføres. Forskningsprojektet har medvirket til at profilere Bryghuset Svendborg demensby, både lokalt, nationalt og internationalt.
Sagen afgøres i
Social- og Sundhedsudvalget
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 13-04-2021
Taget til efterretning.
Beslutningstema
Årsrapport på Tale-, Høre- og Mobilitetsområdet
Indstilling
Direktionen indstiller
- at årsrapport på Tale-, Høre- og Mobilitetsområdet tages til efterretning.
Sagsfremstilling
De hjemtagede ydelser på Tale-, Høre- og Mobilitetsområdet er forsat i god drift. På mobilitetsområdet ses et mindre fald i antallet af borgere, hvilket kan forklares på grund af Corona og som en variation over årene.
På Høreområdet har der være en større tilgang af borgere. Disse er relateret til indsatsen Telefontid, og ses som en direkte konsekvens af Corona restriktioner. Det opleves, at borgeren har haft svært ved at navigere i de forskellige formerne for restriktioner på området generelt, hvilket har medført flere telefoniske henvendelser. Tendensen forventes at være den samme, så længe der er Coronarestriktioner på området.
På Taleområdet har der som forventet i årsrapporten for 2019, været en markant tilgang af borgere i 2020. Dette skyldes den stigende tendens til, at borgere bliver udskrevet hurtigere efter indlæggelse på Sygehuset neurologiske afdelinger. Denne tendens resulterer i, at den logopædiske udredning i højere grad sker i kommunalt regi fremfor i regionalt regi.
I 2020 har der samtidig været flere komplicerede specialiserede forløb, hvilket har medført at opgaverne ikke har kunne varetages indenfor den normale normering (37 timer), så vi har været nødt til at foretage en midlertidig opnormering. Såfremt det øgede antal af logopædiske udredninger og indsatser på specialiseret niveau viser sig at forsætte, vil en permanent opnormering af området skulle vurderes.
Corona restriktionerne har medført afprøvelse af nye metoder i indsatserne med øget brug af telefoniske og video konsultationer. Dette har borgerne taget rigtig godt imod, hvilket derfor vil fortsætte i 2021.
Det nære tilbud og tilgængelighed udtrykker borgerne at være meget glade for. Der opleves således fortsat stor borgertilfredshed på områderne. I 2021 vil der blive arbejdet på en mere konkret undersøgelse af borgertilfredsheden med de specialiserede tilbud.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen kendte
Lovgrundlag
Lov om specialundervisning for voksne og Lov om social service
Sagen afgøres i
Social- og Sundhedsudvalget
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 13-04-2021
Taget til efterretning.
Beslutningstema
Drøftelse af intern evaluering af projekt ’Akutplads i eget hjem’.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
? Social- og Sundhedsudvalget tager evaluering af projekt ’Akutplads i eget hjem’ til efterretning
Sagsfremstilling
I forbindelse med afslutning af projekt ’Akutplads i eget hjem’ med udgangen af 2020 er der foretaget en intern evaluering.
Formålet med projektet var at afprøve i hvilket omfang en videreudvikling af akutfunktionen med etablering af akutpladser i op til 3 døgn hos borgere i eget hjem, kan forebygge unødige indlæggelser og genindlæggelser hos meget svækkede borgere i kommunens ældrepleje.
Akutplads i eget hjem, er en indsats, hvor specialuddannede sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter fra akutfunktionen kan være i borgerens eget hjem, hele døgnet, i op til tre døgn, med henblik på at få borgeren stabiliseret, så borgeren enten undgår indlæggelse, eller får mulighed for at blive udskrevet fra sygehuset tidligere
Evalueringen viser at ud af de i alt 59 3 døgns-forløb gennemført i perioden fra 1/1-20 til 31/8-20 vurderes det, at indlæggelse/genindlæggelse er forebygget i 36 forløb, svarende til godt 60%. Det betyder en estimeret besparelse i kommunal medfinansiering på ca. 1 mill kr. i perioden.
For 8 borgeres vedkommende har det været muligt at hjemtage dem fra sygehusindlæggelse tidligere.
5 pårørende og 2 borgere er interviewet og, bortset fra én pårørende som ikke var tilfreds med forløbet, giver de udtryk for at forløbet har haft stor og positiv betydning. De oplever det har givet tryghed og ro at kunne være i eget hjem, i forløb hvor medarbejderne sammen med borger og pårørende har taget sig den fornødne tid til at få afdækket borgerens behov og udfordringer, få lagt en plan og få iværksat de relevante indsatser.
Almen praksis, medarbejdere på FAM OUH, og ledere og medarbejdere på ældreområdet oplever, at tilbud om akutpladsforløb både højner kvaliteten i plejen og omsorgen til borgerne, og styrker deres eget faglige niveau.
Evalueringen viser, at der via akutpladser i eget hjem
- skabes mulighed for at tilbyde borgere særlige forløb som et kvalificeret alternativ til en indlæggelse, eller et gæsteophold på et plejecenter, og som en mulighed for tidligere hjemtagelse fra sygehus til fortsat behandling i eget hjem. Og at muligheden for at tilbyde særlige forløb kan udvides til andre borgerkategorier, fx borgere med misbrug og psykiske udfordringer.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er tilført 1,9 mio. kr. til akutfunktionen ved budgetforliget for 2021. De ressourcer er anvendt til akutsygeplejersker, og rækker ikke til at tilbyde 3 døgns forløb i eget hjem, sådan som det var muligt i projektperioden.
En videreførsel af 3 døgns forløb vil kræve personaleressourcer til den nuværende akutfunktion.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 13-04-2021
Taget til efterretning.
Beslutningstema
Etablering af varmtvandsbassin.
Indstilling
Med afsæt i forligsteksten indstiller direktionen,
- at udvalget tager notatet til efterretning
- at udvalget beslutter om et af scenarierne skal tages med til budgetforhandlingerne.
Sagsfremstilling
Af forligsteksten til budget 2021 fremgik det:
At der i forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 2022 skal tages stilling til etablering af varmvandsbassin. Med henblik på denne beslutning igangsætter forligsparterne derfor en undersøgelse, der skal klarlægge behovet for varmvandsbassiner, hensigtsmæssige placeringer, mulige organisationsformer og anlægs- og driftsbudgettet. Undersøgelsen forelægges for Social- og sundhedsudvalget, når den foreligger.
Ovenstående afstedkom flg. temaer til videre afklaring:
- Klarlæggelse af behovet for anlæg af nyt varmtvandsbassin
- Hensigtsmæssige placeringer
- Organisationsformer
- Anlægs og driftsbudget
- Beskrivelse af to scenarier
Bilag 1 beskriver overordnet anlæg og drift af varmtvandsbassin placeret i tilknytning til Svendborg Svømmeland/Svendborg Idrætscenter og et tilsvarende anlæg placeret andet sted.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Afhænger af beslutningen.
CO2-Konsekvensvurdering
Såfremt projektet gøres operativt, vil der blive foretaget en nøjere undersøgelse af CO2-belastningen.
Der vil dog, i sagens natur, blive tale om en negativ påvirkning af miljøet.
Sagen afgøres i
Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 13-04-2021
Notatet tages til efterretning. Udvalget ønsker at begge scenarier tages med til budgetforhandling. Udvalget ønsker fokus på etablering af lift i det nuværende varmvandsbassin (budegettema).
Beslutningstema
Drøftelse af temaer til budget 2022.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At udvalget har indledende drøftelser om, hvilke temaer/indsatser udvalget ønsker at drøfte i relation til budget 2022.
Sagsfremstilling
Udvalget tog på mødet den 9. marts 2021 kommunens budgetprocedure til efterretning og godkendte egen budgetproces og -tidsplan for 2022.
De vigtigste elementer i budgetproceduren er følgende:
- Rammestyring – udvalgene skal som udgangspunkt selv finansiere udgifter til realisering af nye tiltag via omstilling og prioritering inden for udvalgets rammer.
- Der afholdes anlægsseminar forud for Byrådets møde den 27. april.
- Senest på junimøderne fremsender fagudvalgene de forslag til Økonomiudvalget, som udvalgene ønsker skal indgå i de politiske forhandlinger frem til budgetvedtagelsen.
I henhold til budgetproceduren for 2021 drøftes udvalgets egne temaer/indsatser og eventuelle særlige udfordringer samt forslag til finansiering.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Jævnfør budgetproceduren skal udgiften til temaer ledsages af tilsvarende forslag til finansiering indenfor fagudvalgets egen budgetramme.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse.
Sagen afgøres i
Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 13-04-2021
Drøftede temaer, der indgår i de videre drøftelser:
- Akutpladser
- Demografi
- En indgang i psykiatrien
- Sundhedshuse
- Varmvandsbassin
- Plejehjemspladser
- Unge og mental sundhed
- Alkoholbehandling
Beslutningstema
Registrering af magtanvendelser i 2020 på Socialområdet og Ældreområdet
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At registreringer af indberetninger tages til efterretning
Sagsfremstilling
Servicelovens regler om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten bygger på det enkelte menneskes ret til selv at bestemme – uanset om man har nedsat psykisk funktionsevne eller ej. Udgangspunktet er således beskyttelse af den personlige frihed.
Formålet med reglerne om brug af magt over for voksne er at begrænse magtanvendelse og andre indgreb i retten til selvbestemmelse til det absolut nødvendige. Det er centralt hele tiden at tænke i forebyggelse af magtanvendelse. Brug af magt er kun en mulighed, hvis det er umuligt at løse situationen på en anden måde. Brug af magt er undtagelsen og må aldrig erstatte omsorg, pleje og socialpædagogisk indsats. Magtanvendelse må kun ske for at sikre borgerens omsorg, værdighed og tryghed eller af hensyn til andre.
I nogle situationer kan personalet være nødt til at gribe ind i retten til selv at bestemme af hensyn til borgerens værdighed, sociale tryghed eller af hensyn til andre. Hvis der gennemføres et indgreb, som borgeren ikke giver eller kan give sit samtykke til, er der tale om magt.
Alle former for brug af magt skal registreres og indberettes. Registreringer for henholdsvis Socialområdet og Ældreområdet er vedlagt som bilag.
Socialstyrelsen har gennemført et serviceeftersyn af lovgivning for magtanvendelsesreglerne, og dette har medført nye reviderede retningslinjer gældende pr. 1. januar 2020. Ændringerne er beskrevet i de vedlagte bilag.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Servicelovens kapitel 24, 24a og 24b, §§ 123-136f.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 13-04-2021
Taget til efterretning.
Relaterede bilag
Sagsfremstilling
- Orientering fra udvalgsformanden
- Orientering fra udvalgsmedlemmerne
- Orientering fra administrationen
- Madsamarbejde Langeland.
- Akutfunktionen på Svendborg Sygehus
- Status på rapporter på plejecentre
- Emner til formøde med Ældrerådet
- Orientering om nye ledere på Strandlyst og Hesselager.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 13-04-2021
Taget til efterretning.