Social- og Sundhedsudvalget
Referat • 17. august 2021 kl. 15.30
Indhold
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 17-08-2021
Godkendt.
Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B).
Beslutningstema
Orientering om akutprojekt i Odense Kommune
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at Social- og Sundhedsudvalget tager orienteringen til efterretning
Sagsfremstilling
På udvalgsmødet d. 5. maj 2021 besluttede udvalget at invitere Odense Kommune til at fortælle om deres akutprojekt.
Akutprojektet i Odense Kommune er et tværsektorielt pilotprojekt mellem Odense Kommune og Akutmodtagelsen på Odense Universitetshospital omkring fælles udrykning ved opkald vedr. ambulanceudrykning til plejehjemsbeboere. Helt konkret sendes en hospitalslæge og en kommunal akutsygeplejerske ud og er fælles om at undersøge og vurdere borgerens situation. Formålet er at udnytte kompetencerne til at undersøge, om borgeren har brug for en indlæggelse. Hvis det vurderes at borgeren har mest gavn af at blive hjemme, står Akutteam Odense for en evt. behandling, mens hospitalet beholder behandlingsansvaret.
På mødet kommer Nina Andersen fra Odense Kommune og giver en orientering om projektet herunder erfaringer og resultater.
Sagen afgøres i
Social- og Sundhedsudvalget
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 17-08-2021
Taget til efterretning.
Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B).
Beslutningstema
Budgetopfølgning pr. 31. maj 2021 for Social- og Sundhedsudvalgets område.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At budgetopfølgningen godkendes og indgår i den samlede opfølgning til Økonomiudvalget.
- At fagudvalgene drøfter Covid-19 afledte udgifter, herunder niveau, indsatser og kompensationsmulighed, idet statens kompensation umiddelbart ligger betydeligt under Svendborg Kommunes forventede netto-merudgifter.
Sagsfremstilling
Der er udarbejdet budgetopfølgning pr. 31. maj 2021.
Social- og Sundhedsudvalgets budgetopfølgning viser følgende afvigelser mellem det forventede regnskab og korrigeret budget:
Serviceudgifter:
For serviceudgifterne udgør det forventede regnskab 1.070,5 mio. kr., hvilket svarer til et merforbrug på 31,0 mio. kr. De forventede udgifter som følge af Covid-19 udgør 17,4 mio. kr.
I merforbruget indgår ligeledes 5,7 mio. kr. vedr. den negative overførselspulje, der er overført fra 2020. På socialområdet skal ekstraindtægter på 3,3 mio. kr. vedr. særligt dyre enkeltsager (overførselsudgifter) modregnes den forventede afvigelse.
Udvalgets budgetopfølgning viser således en afvigelse på i alt 4,6 mio. kr., hvis Covid-19-udgifter og negativ overførselspulje udelades, og hvis merindtægt på særligt dyre enkeltsager modregnes.
Det forventede regnskab pr. 31. maj er udtryk for en stigning ift. pr. 31. marts 2021. Stigningen kan tilskrives stigende Covid-19-afledte udgifter primært på sundhedsområdet, der varetager podningsopgaven på skolerne.
Merforbruget fordeler sig således på politikområder:
- 5,9 mio. kr. på ældreområdet. Merudgifter afledt af Covid-19 udgør 9,5 mio. kr. Uden denne udgift ville der være et mindreforbrug på 3,6 mio. kr.
- 14,2 mio. kr. på socialområdet, heraf 1,9 mio. kr. vedr. Covid-19
- 5,1 mio. kr. på sundhedsområdet. Merudgifter afledt af Covid-19 udgør 6,0 mio. kr. Uden denne udgift ville der være et mindreforbrug på 0,9 mio. kr.
- 5,7 mio. kr. i negativ overførselspulje, overført fra 2020
- 31,0 mio. kr. i alt
Overførselsudgifter:
For overførselsudgifterne udgør det forventede regnskab 206,9 mio. kr., hvilket svarer til et mindreforbrug / en merindtægt på 3,9 mio. kr. bestående af en merindtægt på 3,3 mio. kr. vedr. særligt dyre enkeltsager og en mindreudgift på 0,7 mio. kr. på enkeltydelser på socialområdet. Den kommunale medfinansiering på sundhedsområdet forventes at balancere.
Kommunens samlede forventede regnskabsresultat for 2021 efterlever ikke den økonomiske politik omkring gældsafvikling, overholdelse af servicerammen, samt målet om et ordinært driftsresultat på minimum 170 mio. kr. Derfor anbefaler Direktionen, at der generelt udvises mådehold og fortsat fokus på udfordrede driftsbudgetter med vedvarende pres på myndighedsområderne, og at der udvises tilbageholdenhed i forhold til forventningerne til budget 2022. I forbindelse med konsekvenserne af kommuneaftalen for 2022, herunder midtvejsregulering for 2021, vurderes om der vil være behov for tiltag.
Covid-19 afledte nettodriftsudgifter forventes samlet for kommunen at udgøre 32,7 mio. kr. for 2021 baseret på, at kommunen følger Sundhedsstyrelsens retningslinjer.
Den foreløbige kompensation for 2021 forventes at udgøre ca. 9,0 mio. kr., idet der først ved kommuneaftale for 2023 foretages en eventuel samlet efterregulering af kommunernes mer- og mindreudgifter til håndtering af Covid-19 i 2020 og 2021. I forlængelse heraf har Økonomiudvalget besluttet at inddrage fagudvalgene på møderne i august med udgangspunkt i vedlagte notat om Covid-19 afledte udgifter, herunder niveau, indsatser og kompensationsmulighed, idet statens kompensation umiddelbart ligger betydeligt under de forventede udgifter. Det skal bemærkes, at Børne- og Ungeudvalget og Social- og Sundhedsudvalget forelægges særskilt sag vedr. evt. tilpasning af rengøringsniveauet afledt af Covid-19.
På baggrund af udvalgenes drøftelser vurderer Økonomiudvalget på mødet den 24. august 2021, hvorvidt der er behov for at iværksætte tiltag.
Direktionen anbefaler i lyset af statens udmelding om en samlet efterregulering i forbindelse med kommuneaftalen for 2023, at finansiering af den manglende kompensation for 2021 tilvejebringes i forbindelse med regnskabsafslutningen for 2021. Såfremt regnskabet ikke muliggør fuld finansiering via mindreforbrug, der tilgår kassen samt via afsatte puljer, anbefaler Direktionen, at mankoen fordeles på udvalgene ud fra relativ andel af serviceudgifterne for 2022. I givet fald skal fagudvalgene i 2022 finde finansiering hertil inden for udvalgets budget til serviceudgifter inkl. overførsler fra regnskab 2021.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der henvises til rapporten og Covid-19-notatet.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Den kommunale styrelseslov.
Sagen afgøres i
Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 17-08-2021
Godkendt og de Covid-19 afledte udgifter drøftedes.
Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B).
Beslutningstema
Drøftelse af temaer til budget 2022.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At udvalget beslutter, om der er yderligere temaer, der skal indgå i udvalgets videre arbejde med budget 2022 og eventuelt fremsendes til Økonomiudvalget.
Sagsfremstilling
I henhold til budgetproceduren for 2022 har udvalget i foråret drøftet udvalgets egne temaer / indsatser og eventuelle udfordringer. På mødet i juni besluttede udvalget, at alle de beskrevne temaer inden for udvalgets område blev videresendt til Økonomiudvalget og dermed til efterårets budgetdrøftelser.
Der foreligger nu fra administrationens side et yderligere forslag til tema, som omhandler midler til bedre bemanding i ældreplejen, der hidtil har være tilført som puljemidler, men som fra 2022 omlægges til bloktilskud. I den forbindelse tildeles midlerne efter bloktilskudsnøglen i stedet for ældrenøglen, hvilket betyder en reduktion på ca. 1,1 mio. kr. for Svendborgs vedkommende. Den hidtidige tildeling til ældreområdet vedr. bedre bemanding lyder på 6,3 mio. kr., og da disse midler i dag indgår i lønbudgetterne på plejecenter- og hjemmeplejeområdet, vil midlerne skulle videreføres i 2022, såfremt ældreområdets nuværende serviceniveau skal fastholdes og personalebesparelser svarende til de 6,3 mio. kr. skal undgås.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Jf. budgetproceduren ledsages driftsudgifter afledt af temaer af tilsvarende finansieringsforslag inden for udvalgets budgetramme.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 17-08-2021
Udvalget fremsender budgettemaet til Økonomiudvalget. Ældrerådets høringssvar medsendes.
Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B).
Beslutningstema
Budgettema om forøget rengøring på borgernære områder på baggrund af Covid-19 erfaringer.
Indstilling
Direktionen indstiller til Børne- og Ungeudvalget, Social- og Sundhedsudvalget og Teknik- og Erhvervsudvalget,
- at udvalgene drøfter, hvorvidt temaet skal fremsendes til Økonomiudvalget med henblik på budgetforhandlingerne for 2022.
Sagsfremstilling
I henhold til budgetproceduren for 2022 og som nævnt på Teknik- og Erhvervsudvalgets dagsorden den 10. juni 2021 forelægges driftstema om forøget rengøring på borgernære områder på baggrund af Covid-19 erfaringer.
Coronakrisen har gjort det tydeligt, at en høj hygiejnestandard på de steder, hvor mange mennesker samles, har stor betydning for reduktion af smitte- og sygdomsspredning. Det gælder ikke mindst i den offentlige sektors mange institutioner som f.eks. skoler, daginstitutioner og plejecentre
Center for Ejendomme og Teknisk Service (CETS) har i forbindelse med Covid-19 foretaget en ekstra daglig rengøring af alle kontaktflader som f.eks. dørhåndtag, kontakter, gelændere mm. samt en ekstra rengøring af toiletter. Denne ekstra rengøring/soignering foretages stadig på skoler og daginstitutioner uanset om rengøringen varetages af kommunens egne rengøringsassistenter eller af private rengøringsfirmaer på den udliciterede del af rengøringen. Merudgiften hertil kører på den såkaldte Covid-19 konto, som forudsættes godtgjort af staten så længe, at der er særlige Covid-19 regler, der foreskriver ekstra rengøring. Når disse Covid-19 regler bliver ophævet, vil rengøringsniveauet blive reduceret til niveauet før Covid-19 med mindre, at der afsættes ekstra midler til området.
Generelt har der været positive tilbagemeldinger til CETS ifm. den generelt øgede rengøring pga. Covid-19 i form af bedre indeklima og hygiejne. Den forbedrede rengøring har – udover at bidrage til at holde smittespredning med Covid-19 nede – også haft andre effekter såsom reduceret sygefravær.
Det bør besluttes, om det øgede rengøringsniveau skal opretholdes helt eller delvist, eller om man skal gå tilbage til det oprindelige udgangspunkt og kvalitetsniveau fra før Covid-19.
Hvis rengøringsniveauet ønskes øget, vil administrationen foreslå en fleksibel model, hvor der etableres nogle rengøringspatruljer, som opererer med et generelt løft af rengøringsniveauet med primær fokus på kontaktflader og toiletter. Her vil der især rettes fokus på borgernære områder som skoler, daginstitutioner, voksenområdet mm. De konkrete planer for den forøgede rengøring vil blive etableret i samarbejde med CETS’ egen rengøringskoordinator ud fra en faglig vurdering. Det forventes, at der kan foretages ekstra rengøring af kontaktflader og toiletter på alle institutioner såsom daginstitutioner og skoler samt borgernære områder på ældre- og socialområdet ca. 2 gange om ugen, og at dette vil ligge udover de normale rengøringsstandarder baseret på opmålinger fra 3F samt Sundhedsstyrelsens anbefalinger.
Udover dette vil rengøringspatruljen have den fordel, at der kan reageres prompte, hvis der opstår særlige udfordringer ift. rengøringen på tværs i organisationen. Det kan f.eks. være ved lokale udbrud af covid-19, fnat, voldsomme klimahændelser osv. I disse tilfælde vil ovennævnte ekstra rengøring af kontaktflader og toiletter blive tilsidesat til fordel for de konkrete hændelser.
Patruljen bygges op således, at en ekstra rengøringsassistent forankres i hvert distrikt, og varetager ekstra rengøring på tværs af bygningerne i distriktet. Herudover indgår den pågældende person også i den tværgående patruljeordning i den samlede organisation. Der lægges op til stillinger på fuld tid baseret på anbefalinger fra 3F. Stillingerne kan også besættes internt, så der evt. kan imødekommes ønsker om et øget ugentligt timetal jf. en undersøgelse, som er gennemført fornyelig blandt rengøringsassistenterne i Svendborg Kommune.
Fordelen ved modellen er således, at der vil ske et generelt serviceløft af rengøringsstandarden samt muligheden for at sætte ind i forhold til lokale udbrud. Initiativet med en rengøringspatrulje vil være med til at afbøde virkningen, når rengøringen atter går tilbage til det oprindelige kvalitetsniveau fra før Covid-19.
Den ekstra rengøring af kontaktflader og toiletter vil også være synlig rengøring som foregår, mens institutionerne er åbne. Dette kan medføre indirekte positive effekter på rengøringsstandarden, da det kan være med til at påvirke og fastholde brugernes positive adfærd.
Det bemærkes, at rengøringen på social- og ældreområdet fortrinsvis varetages af eget personale og ikke er en del af rengøringen i CETS’ regi. Social- og ældreområdet er dog alligevel medtænkt, da serviceløftet gælder borgernære områder overalt i kommunalt regi. På social- og ældreområdet vil der ske et serviceløft på rengøringen på arealer med borgeradgang, som f.eks. aktivitetscentre, træningslokaler, visse fællesarealer mm.
Temaet er nærmere beskrevet i bilag 1 (Bilag 1. Budgettema – forøget rengøring på borgernære områder) samt bilag 2 (Bilag 2. Rapport – Bedre rengøring og erfaringer fra Covid-19).
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Budgettemaet afføder et årligt driftsbudget på 2,9 mio. kr. til aflønning af 6 rengøringsassistenter, leasing og drift af elbiler samt andre nødvendige omkostninger.
Det anbefales i givet fald, at den forholdsmæssige andel på social- og ældreområdet svarende til 0,4 mio. kr. udmøntes decentralt i Social, Sundhed og Beskæftigelse efter nærmere aftale med CETS.
Jævnfør budgetproceduren ledsages driftsudgifter afledt af temaer af tilsvarende finansieringsforslag indenfor fagudvalgets budgetramme.
Initiativet kan sættes i gang uden anlægsinvesteringer.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen direkte afledte væsentlige konsekvenser, idet der lægges op til leasing af elbiler.
Lovgrundlag
Den kommunale styrelseslov
Sagen afgøres i
Teknik- og Erhvervsudvalget
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 17-08-2021
Temaet fremsendes til Økonomiudvalget.
Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B).
Beslutningstema
Godkendelse af årsregnskab samt revisionsprotokollat for 2020.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at regnskab 2020 med revisionsprotokollat godkendes.
Sagsfremstilling
Den selvejende institution Mærskgårdens Udbygning fremsender revideret årsregnskab samt revisionsprotokollat for 2020 til godkendelse.
På boligerne var der budgetlagt med et overskud på 51.000 kr. men årets resultat blev et underskud på 82.000 kr. Det skyldes primært merudgifter på beboerfaciliteter, som følge af indkøb af robotplæneklippere.
For Køkkenet udviste regnskabet en mindre afvigelse på 194.000 kr., og det skyldtes primært mindreindtægt på dagligt salg og udbetaling af feriepenge og fratrædelsesgodtgørelse til køkkenpersonalet.
Køkkenet blev den 1. juni 2020 lukket ned. Maden blev indtil den 30. juni 2021 leveret fra Maersk Training. Det er ved at blive undersøgt, hvordan maden skal leveres fremover.
Revisionen har ikke givet anledning til bemærkninger.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke vurderet.
Lovgrundlag
Bekendtgørelse nr. 918 af 10/12/1999 om drift og tilsyn med boliger og
hjem for gamle, syge og svagelige samt lette kollektivboliger.
Sagen afgøres i
Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 17-08-2021
Godkendt.
Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B).
Beslutningstema
Udvalgene skal beslutte, hvilken målgruppe i Svendborg kommune, der skal indgå i Kulturregion Fyns pilotprojekt Fynsk Kultur på Recept - et sundhedsfremmende kulturforløb målrettet borgere med angst, stress, depression eller ensomhed.
Indstilling
Direktionen indstiller til udvalgenes godkendelse,
- at projektet afvikles for målgruppen unge i alderen 15-30 år med start i 2023
- at der efterfølgende udarbejdes forslag til implementering og opgaveplacering.
Sagsfremstilling
Kultur- og Fritidsudvalget fik på mødet den 10. juni 2021 samt på fællesmødet med Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Børne- og Ungeudvalget samt Social- og Sundhedsudvalget 28. juni 2021 en orientering om projektet.
Den 25. september 2020 besluttede Kulturregion Fyns politiske styregruppe, at de ni medlemskommuner skal udvikle Kultur på Recept-lignende forløb under den fynske kulturaftale for perioden 2021-24. Forløbene skal udvikles under indsatsområdet Kultur & Sundhed, som har til formål at forbedre den mentale og sociale trivsel blandt unge og voksne. Dette skal ske gennem sundhedsfremmende kulturforløb med inspiration fra den nationalt afprøvede Kultur på Recept-model, der er henvendt til borgere, der døjer med f.eks. stress, angst eller depression. Kulturaktiviteterne vil bestå af en kombination af udøvende kulturaktiviteter (f.eks. billedkunst, sang og læsning) og oplevede kulturaktiviteter (f.eks. besøg på museer, biblioteker og kulturhuse) og vil skabe et frirum for de deltagende, hvor de får plads til fordybelse og fælles (positive) oplevelser.
For at kommunen kan få mulighed for at gå i dybden med at udvikle og afprøve sundhedsfremmende forløb til borgere med en særlig udfordring eller lidelse som f.eks. stress, angst, depression og/eller ensomhed, skal der kun udpeges én målgruppe inden for tre mulige alderskategorier til kommunens indsatser.
Udvalget skal derfor udvælge en målgruppe blandt de følgende:
- Voksne i alderen 31-65 år
- Voksne i alderen over 65 år
- Unge i alderen 15-30 år
Såfremt de voksne vælges som målgruppe, bliver det primært i 2022, at det skal forløbe, hvorimod hvis man vælger de unge som målgruppe, bliver det i 2023, at det skal forløbe.
Det er et fælles fynsk initiativ, som er finansieret af den fynske kulturaftale for perioden 2021-2024. Det betyder, at hver kommune, i perioden fra 2021–2024, får finansieret sundhedsfremmende kulturforløb til mellem 40-60 borgere. Derudover er der afsat midler til, at kommunens projektaktører kan deltage i seminarer, kurser og workshops, hvor de klædes på til at udvikle sundhedsfremmende kulturforløb, ligesom de indgår i regionale videns- og evalueringsmøder med henblik på at få udviklet varige modeller for, hvordan man kan arbejde med sundhedsfremmende kulturforløb i kommunen
Administrationens bemærkninger
I foråret 2021 ønskede Kulturregion Fyn en forhåndstilkendegivelse fra kommunerne om, hvilken målgruppe, der var mest relevant for den enkelte kommune at arbejde med. På den baggrund var der på administrativt niveau en dialog mellem Kultur og Fritid og Sundhed og Forebyggelse om, hvilken målgruppe, der med fordel kunne laves forløb for i Svendborg ud fra nogle overordnede betragtninger om, hvilke formål, der administrativt blev vægtet for projektet:
- Sammenhængskraft for børn og unge som har brug for en ekstra indsats ift. Mental sundhed
- Med ”Kultur på recept” er håbet, at der etableres nye tilbud som supplerer kommunens eksisterende tilbud
- Får kendskab til nye metoder for sundhedsfremme via kultur
- Sammenhængskraft på tværs af kultur- og fritidsområdet, sundhedsområdet, beskæftigelsesområdet og Børn og Unge samt relevante foreninger og institutioner
- Ønske om at blive stærkere på koblingen mellem sundhedsfremme og kultur. Vi har i Svendborg aktuel erfaring med brug af naturen med samme sigte.
- Øge de unges trivsel og mestringsstrategier
- At ensomme unge bliver en del af et fællesskab
- At understøtte at flere udfordrede unge gennemfører et studie
- At øge unges arbejdsmarkedsparathed
På denne baggrund blev der på det tidspunkt fra administrativt niveau peget på gruppen Unge i alderen 15-30 år som den målgruppe, Svendborg ville arbejde med.
Projektets organisering
Den centrale styring af projektet placeres hos den administrative styregruppe i Kulturregion Fyn, hvor også der ansættes en overordnet tovholder for projektet.
Den lokale organisering af projektet skal opbygges med en lokal styregruppe og lokal tovholder som ankre i projektet. Organiseringen vil ske i et samarbejde mellem de involverede områder jfr. ovenfor.
Der henvises til vedlagte overordnede beskrivelse af projektorganiseringen.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Den Fynske Kulturaftale dækker udgifter til løn til lokal tovholder samt udgifterne til de lokale forløb med samlet 475.000 kr. Der regnes med mellem 4 til 6 forløb for mellem 40 til 60 borgere.
Forløbsmidlerne dækker udgifter til materialer og løn til undervisere/kulturformidlere. Lønmidlerne dækker både timer til udvikling, forberedelse og afvikling af forløb + deltagelse i regionale vidensdelings- og evalueringsmøder.
Kommunerne skal selv prioritere ressourcer/udgifter til en lokal styregruppe + tværgående opgaver som kommunikation, lokale rekrutterings-initiativer.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget, Børne- og Ungeudvalget, Social- og Sundhedsudvalget samt Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 19-08-2021
.
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 16-08-2021
Udvalget anmoder administrationen om at uddybe kriterierne for valg af målgruppe, idet udvalget finder, at aldersgruppen 31-65 år i højere grad vil kunne profitere af tilbuddet.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 17-08-2021
Udvalget tilslutter sig, at administrationen uddyber kriterierne for valg af målgruppe.
Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B).
Beslutningstema
Godkendelse af høringssvar til Region Syddanmarks oplæg til akutplan
Indstilling
Direktionen indstiller
- Social- og Sundhedsudvalget godkender forslaget til høringssvar til Region Syddanmark om akutplanen
Sagsfremstilling
Regionsrådet besluttede i forbindelse med budgetforlig for 2020, at der skulle udarbejdes en akutplan for Region Syddanmark. Med akutplanen omsættes Sundhedsstyrelsens nationale anbefalinger til den akutte sundhedsindsats fra 2020 til regionale tiltag.
Akutplanen for Region Syddanmark indeholder 32 indsatser, der blandt andet sigter mod på tværs af sektorer at styrke samarbejdet i den sundhedsfaglige visitation, herunder ved at tilvejebringe en række fælles værktøjer, der skal understøtte samarbejde og sammenhængende organisering på det akutte område.
En styrket sundhedsfaglig visitation skal blandt andet sikre, at den akutte patient får det rette tilbud på det rette tidspunkt, hvad enten der er tale om en medicinsk eller kirurgisk patient, eller en patient med en psykisk lidelse.
Andre indsatser retter sig mod lægevagten og samarbejdet med sygehusenes akutfunktioner. Endelig retter nogle indsatser sig mod at sikre hurtige akutte hjerteforløb, blandt andet via et tættere sundhedsfagligt samarbejde om hurtig diagnostik.
Forslaget til akutplanen er sendt i høring blandt andet til kommunerne i regionen. Høringsperioden er 6. maj - 30. august 2021.
Social- og Sundhedsudvalget gennemgik høringsoplægget på udvalgsmødet den 9. juni 2021.
Forslag til høringssvar vedlagt
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen kendte
Lovgrundlag
Sundhedsloven
Sagen afgøres i
Social- og Sundhedsudvalget
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 17-08-2021
Godkendt.
Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B).
Beslutningstema
Orientering om priser, kriterier og processen i forbindelse med prisuddeling til fejring af det frivillige sociale område 24. november 2021 samt udpegning af to medlemmer fra Social- og Sundhedsudvalget til prisudvalget.
Indstilling
Direktionen indstiller:
- At Social- og Sundhedsudvalget tager orienteringen om priser, kriterier og processen vedr. prisuddeling til efterretning.
- At Social- og Sundhedsudvalget udpeger to medlemmer fra udvalget til prisudvalget.
Sagsfremstilling
Social- og Sundhedsudvalget besluttede på udvalgsmøde den 4. maj 2021, at fejringen af det frivillige sociale område med uddeling af priser skal finde sted i december 2021. Fejringen er planlagt til at foregå den 24. november 2021. Ved udmøntning af budgetudvidelse til styrkelse af det frivillige sociale område blev der på udvalgsmøde den 7. oktober 2020 afsat 100.000 kr. årligt til afholdelse af fejringen.
Der blev uddelt priser til området første gang i forbindelse med udvalgets nytårskur for området i februar 2020. I den forbindelse nedsatte udvalget på udvalgsmøde den 3. september 2019 et prisudvalg bestående af 2 repræsentanter fra Social- og Sundhedsudvalget, 2 repræsentanter fra Svendborg Frivilligråd, 1 repræsentant fra Kontakt mellem Mennesker - Frivilligcenter Svendborg og 2 repræsentanter fra Sundhedsafdelingen.
Det anbefales, at anvende samme model for den kommende prisuddeling, hvor Social- og Sundhedsudvalget udpeger udvalgets repræsentanter. Administrationen vil bede Svendborg Frivilligråd og Kontakt mellem Mennesker – Frivilligcenter Svendborg om at udpege hver sine repræsentant. Sundhedsafdelingen vil være repræsenteret ved sundhedschefen og brobyggeren.
Prisudvalget udarbejdede i oktober 2019 kriterier og retningslinjer, samt beskrivelse af de to priser, FrivilligSocialPrisen og RespektPrisen. Forslag til kriterier og retningslinjer er vedlagt dagsordenspunktet som bilag. Det anbefales, at disse fastholdes. Kriterierne for priserne tager højde for den særlige situation, foreningerne har været i grundet COVID-19, da der både lægges op til at hylde det vedholdende arbejde og de nye initiativer. De endelige kriterier og retningslinjer besluttes af prisudvalget.
Processen for prisuddelingen
Priserne meldes ud til området i uge 33 med frist for indstillinger i uge 39. Prisudvalget behandler indstillingerne og udpeger de to prismodtagere blandt de indstillede kandidater. De to udpegede kandidater indstilles til Social- og Sundhedsudvalget på udvalgsmødet den 9. november 2021, som godkender de udpegede prismodtagere. Prismodtagerne afsløres til fejringen, hvor priserne overrækkes.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er afsat 100.000 kr. til afholdelse af fejringen.
Lovgrundlag
Servicelovens § 18.
Sagen afgøres i
Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 17-08-2021
Taget til efterretning.
René Haahr (V) og Anne Katrine Olsen (A) udpegedes.
Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B).
Beslutningstema
Godkendelse af handleplan for sundhedspolitik
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at Social- og Sundhedsudvalget godkender handleplanen for Sundhedspolitikken.
Sagsfremstilling
Social- og Sundhedsudvalget godkendte udkast til sundhedspolitikken på udvalgsmødet den 13. april 2021 og godkendte den reviderede version af sundhedspolitikken på udvalgsmøde den 8. juni 2021. Sundhedspolitikken fremsendes til endelig godkendelse i byrådet.
Med afsæt i sundhedspolitikken er udarbejdet en handleplan (bilag).
Handleplanen indeholder:
- 3 fokusområder, som anviser den overordnede retning for hvilke kommende tiltag, der prioriteres
- 6 kerneelementer, som anviser hvordan kommende tiltag bliver udformet og implementeret
Handleplanen indeholder ikke:
- Igangværende indsatser
- Nye ufinansierede tiltag
Udvalget vil årligt få en tilbagemelding på status for indfrielse af handleplanen
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Ikke relevant
Sagen afgøres i
Social- og Sundhedsudvalget
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 17-08-2021
Godkendt.
Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B).
Beslutningstema
Orientering om femårig lærepladsaftale og pulje til flere hænder og højere faglighed i ældreplejen
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At Social- og Sundhedsudvalget tager orientering til efterretning
Sagsfremstilling
Som en del af den samlede indsats for at rekruttere og fastholde medarbejdere på Ældreområdet samt at sikre flere hænder og højere faglighed i ældreplejen, er der indgået aftale om henholdsvis:
- en femårig lærepladsaftale og
- en pulje til flere hænder og højere faglighed i ældreplejen.
Femårig lærepladsaftale 2022-2026
KL har indgået aftale med regeringen, FOA og Danske Regioner om en femårig lærepladsaftale for social- og sundhedsuddannelserne.
Den nye aftale indebærer, at alle kommuner forpligter sig til at skaffe lærepladser til samtlige kvalificerede elever på uddannelsen som social- og sundhedsassistent i 2021 og 2022.
I den øvrige del af aftaleperioden (dvs. til 2026) fastholdes dimensioneringen i Svendborg Kommune på 68 for assistentelever og 36 for hjælperelever. Dimensioneringen er en minimumsdimensionering, som kan forhøjes.
I den femårige lærepladsaftale er der også fokus på fastholdelse af Social- og Sundhedseleverne. Frafaldet på Social- og Sundhedsuddannelserne skal reduceres år for år i aftaleperioden.
Der udarbejdes derfor et nationalt rammepapir, som inden for gældende lovgivning tydeliggør ansvarsfordeling mellem skole og praktikvært samt procedurer for samarbejde mellem skoler og praktikvært.
Pulje: Flere hænder og højere faglighed i ældreplejen
I finanslov 2021 er der afsat midler til puljen Flere hænder og højere faglighed i ældreplejen. Puljen skal anvendes til at løfte fagligheden for social- og sundhedspersonalet ved at uddanne ufaglærte medarbejdere.
Midlerne skal anvendes til ansættelse af erstatningspersonale, under forudsætning af at ufaglært personale i ældreplejen tager en uddannelse som social- og sundhedshjælper eller social- og sundhedsassistent. Kommunerne vil også kunne anvende midlerne til opkvalificering af eksisterende personale i ældreplejen eller vikarer, hvis det ikke har været muligt at anvende dem på ansættelse af erstatningspersonale.
Kommunerne er forpligtet til over tilskudsperioden at sende et minimum antal medarbejdere på en social- og sundhedsuddannelse svarende til det antal årsværk, de får midler til efter ældrenøglen i 2024. Kommunerne kan sende flere medarbejdere på uddannelse, hvis de ønsker det.
Det forventes, at ældreområdet i Svendborg Kommune i 2021 kan sende 5 ufaglærte medarbejdere på uddannelse indenfor puljen.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Den femårige lærepladsaftale: Der er ikke aftalt særskilt ny økonomi i forbindelse med den femårige lærepladsaftale. Aftalen skal således indfries inden for den almindelige kommunale driftsøkonomi og den eksisterende adgang til refusion i AUB-system mv. Afhængigt at antal kvalificerede ansøgere, vil det kunne medføre merforbrug på SOSU-budgettet
Pulje for flere hænder og højere faglighed i ældreplejen: I finanslovsaftalen for 2021 er der afsat 425 mio. kr. i 2021 (Ordningen udmøntes dog med halvårsvirkning for 2021, så beløbet i 2021 er 212,5 mio. kr.).
Det svarer til ca. 2,5. mio. kr. til Svendborg Kommune til anvendelse inden for puljens formål.
Derefter 450 mio. kr. årligt i 2022-2023 og 500 mio. kr. årligt fra 2024 og frem til højere faglighed og flere ansatte i ældreplejen for at give bedre vilkår for ældre.
Det svarer årligt til ca. 5 mio. kr. til Svendborg Kommune.
Fra 2025 overgår midlerne til at blive udmøntet via bloktilskuddet. For servicerammen betyder det, at både afholdte udgifter og modtagne tilskud i 2021-24 skal konteres inden for servicerammen. Med overgangen fra tilskud til udmøntning via bloktilskuddet vil der være behov for teknisk at hæve servicerammen fra 2025.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen kendte
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 17-08-2021
Taget til efterretning.
Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B).
Beslutningstema
Orientering om proces for udvidelse af antal plejeboliger på ældreområdet
Indstilling
Direktionen indstiller:
- at Social- og Sundhedsudvalget tager orientering til efterretning.
Sagsfremstilling
I forhold til demografisk udvikling har Svendborg Kommune frem mod 2025 brug for yderligere 55 plejeboliger. Herudover skal der fremskaffes 22 erstatningsboliger i forbindelse med ophør af brug af Caroline Amalielund. Samlet set skal der i Svendborg Kommune derfor forventeligt træffes beslutning om placering af 77 nye plejeboliger.
Social- og Sundhedsudvalget besluttede på udvalgsmøde den 8. juni 2021 at der skulle igangsættes en undersøgelse af:
1) Muligheder for udvidelse af plejecenterkapaciteten via om- og tilbygninger til eksisterende plejecenter
2) Muligheder for nybygning af plejecenter
I forhold til at fremskaffe beslutningsgrundlag, er der administrativt nedsat tre grupper, der skal sikre udarbejdelse af beslutningsmateriale
1) Styregruppe bestående af afdelingscheferne på Ældreområdet, Plan og Udvikling, CETS, Byg, Natur og Miljø samt Økonomiafdelingen.
2) Arbejdsgruppe med repræsentation fra Ældreområdet, Plan og Udvikling, CETS og Byg, Natur og Miljø, der skal sikre udarbejdelse af beslutningsmateriale.
3) Faggruppe med repræsentation fra hele Ældreområdet, der skal komme med faglige anbefalinger.
Herudover vil arbejdsgruppen ad hoc kunne indkalde relevante interessenter
Styregruppen er overordnet ansvarlig for processen.
Social- og Sundhedsudvalget vil i forbindelse med udvalgsmøde d. 9. november 2021 modtage materiale med muligheder for tilbygning på eksisterende plejecentre samt nybygning. Forslagene vil være screenet og vurderet ud fra en række faglige kriterier såsom planlov, brandmyndighed, byggetilladelse, økonomi, tidshorisont, demografisk behov mv.
Formålet med materialet er at give Social- og Sundhedsudvalget et samlet og tværfagligt vurderet grundlag at træffe beslutning på, vedr. udvidelse af plejeboligkapaciteten.
Beslutningsmaterialet skal tage udgangspunkt i Masterplanen for ældreområdet, og styregruppen vedr. bolighandlingsplans anbefalinger.
Med et behov for yderligere pleje- og demensboliger allerede i 2023, er der dermed en kort tidshorisont for at realisere etableringen af tilbygninger på eksisterende plejecentre og/eller et nybygget plejecenter.
I forhold til erstatningspladser for Caroline Amalielund skal der træffes en beslutning i indeværende år, i det plejeboligerne skal stå færdige hurtigst muligt.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Økonomi til udvidelse på grund af demografi behandles som budgettema i forbindelse med budget 2022, jfr. temabeskrivelsen ’Bolighandlingsplan plejecenterområdet’.
I forhold til erstatningspladser er der driftøkonomi i eksisterende budget, men ikke budget til anlæg
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke vurderet
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 17-08-2021
Taget til efterretning, idet udvalget ønsker at anlægsudgiften til erstatningspladser for Caroline Amalie Plejecenter inddrages i budgetforhandling 2022.
Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B).
Beslutningstema
Orientering om anvendelse af midler afsat af Svendborg Kommune til at afhjælpe negative konsekvenser, ældre borgere i eget hjem har oplevet på grund af corona pandemien.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At social- og Sundhedsudvalget tager orientering til efterretning
Sagsfremstilling
Der er i Svendborg Kommune afsat 90.000 kr. til at skabe Tilbud om gruppe aktiviteter og gåture til ensomme ældre i eget hjem, som er isolerede. Formålet med midlerne er at afhjælpe eventuelle negative konsekvenser, ældre borgere har oplevet på grund af Corona pandemien.
Svendborg Kommune og frivillige i Netværksgruppen for arbejdet fra ensomhed til håb, mening og livsglæde, der er et samarbejde imellem Røde Kors, Ældre Sagen, Kontakt Mellem Mennesker og Kræftens Bekæmpelse har arbejdet med hvilke typer af aktiviteter, der er gode for målgruppen.
Aktiviteterne skal fungere som et initiativboost for borgerne og have potentialet til at skabe netværk og relationer for borgerne.
I forbindelse med aktiviteterne kan der informeres om relevante aktiviteter og arrangementer i frivilligt socialt regi og kommunalt regi.
Der tilbydes gåture og busture med udgangspunkt i lokale i land- og byområder, under overskriften: ”Vi ser verden og hinanden igen!”
Busture:
- Busturene kører fra udvalgte lokale områder i henholdsvis by og land.
- Der vil være frivillige værter på turen, der sørger for forplejning og informerer om forskellige frivillige aktiviteter i Svendborg kommune.
- Der tilbydes gratis forplejning.
- Forskellige ruter i det sydfynske planlægges.
- Busserne lejes med chauffør
Gåture:
- Fælles gåture med udgangspunkt i lokale boligområder.
- Der er opstartet et samarbejde med projektlederen for indsatsen ”Bevæg dig for Livet” ift. at finde frivillige gåværter.
Der annonceres i ugeavisen og borgere melder sig til efter først til mølle-princippet.
Endelig køreplan og annonce udarbejdes start august 2021.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Indsatsen finansieres via de kr. 90.000 der er afsat til at afhjælpe eventuelle negative konsekvenser på grund af Corona-pandemien.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke vurderet.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 17-08-2021
Taget til efterretning.
Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B).
Beslutningstema
I Regeringens samlede aftale om en sommer og erhvervspakke der skal stimulere aktivitet i særligt ramte brancher, er der afsat midler til at styrke rehabilitering af sårbare ældre og personer med handicap. Midlerne skal komme de borgere til gode, der har været ramt af Corona pandemien. Svendborg Kommune vil modtage ca. kr. 900.00 der skal anvendes i indeværende år.
Indstilling
Direktionen indstiller at Social- og Sundhedsudvalget træffer beslutning om
- At midlerne fordeles mellem ældre- og socialområdet efter den sædvanlige fordelingsnøgle, således Socialafdelingen modtager ca. kr. 300.000 og ældreområdet ca. kr. 600.000
- At anvendelsen af midlerne prioriteres lokalt i dialog med aktivitetsråd, brugerråd, og bruger- og pårørenderåd
Sagsfremstilling
Regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Konservative og Alternativet indgik den 4. juni 2021 en aftale om en samlet sommer- og erhvervspakke til 1,6 mia. kr., der skal stimulere aktiviteten i de særligt hårdt ramte brancher.
Som led i aftalen afsættes der bl.a. 80 mio. kr. i 2021 til at styrke fysisk og mental rehabilitering af sårbare ældre og personer med handicap, der har været ramt af nedlukningerne ifm. COVID-19 pandemien. Dette svarer til ca. kr. 900.000 for Svendborg Kommunes vedkommende
Midlerne skal bruges til aktiviteter, der gavner sårbare ældre, borgere på botilbud til mennesker med handicap. Det fremgår af aftalen, at der skal være et særligt fokus på tilbud til borgere med demens og deres pårørende – både beboere på plejehjem og demente, der bor i eget hjem. Det kan fx være fysisk rehabilitering, deltagelse på dag og aktivitetscentre, aflastning og demenscafeer.
Midlerne kan endvidere anvendes til at tilbyde sårbare ældre ekstra hjælp til fx supplerende personlig og praktisk hjælp, indkøb, en samtale eller ledsagelse til sociale aktiviteter. Derudover kan midlerne anvendestil initiativer, der har til formål at forebygge og mindske ensomhed samt kulturoplevelser til gavn for ældres trivsel
Svendborg Kommune skal ved udgangen af 2021 sende en kort redegørelse til Social- og Ældreministeriet om, hvilke indsatser der er iværksat inden for de tildelte økonomiske rammer. Denne redegørelse vil ligeledes blive forelagt Social- og Sundhedsudvalget
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Midlerne udmøntes til kommunerne via særtilskud på baggrund af ældrenøglen i tilskuds- og udligningssystemet
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke vurderet
Sagen afgøres i
Social – og Sundhedsudvalget
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 17-08-2021
Godkendt.
Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B).
Sagsfremstilling
- Orientering fra udvalgsformanden
- Besøg af Social- og Ældreminister Astrid Krag
- Besøg af Social- og Ældreminister Astrid Krag
- Orientering fra udvalgsmedlemmerne
- Orientering fra administrationen
- Henvendelse fra Kirkens Korshærs Varmestue
- Ellested Kvindekrisecenter og Krisecenter ved Glamsbjerg
- Fristforlængelse ift. madsamarbejde med Langeland Kommune frem til 01.01.23
- Konference vedr. forskning i Demensbyen 21. september 2021
- KL-social 2021 24. november i Århus
- Orientering om Gyldenbjergsvej
- Varsling af konflikt
- Demenstopmøde 14. september
- Hærværk på bygningen, Svinget 14.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 17-08-2021
Taget til efterretning.
Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B).