Social- og Sundhedsudvalget
Referat • 28. september 2021 kl. 15.30
Indhold
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 28-09-2021
Godkendt.
Beslutningstema
Indlæggelser på plejecentre i Svendborg Kommune maj 2021
Indstilling
Direktionen indstiller
- at Social- og Sundhedsudvalget tager orienteringen til efterretning og drøfter eventuelt videre forløb
Sagsfremstilling
Som opfølgning på oplæg fra Odense Kommune omkring indlæggelser på plejecentre, har Social- og Sundhedsudvalget bedt om en status på indlæggelser fra plejecentre i Svendborg Kommune.
Tabel 1 nedenfor viser hvor mange beboere på plejecentre der i perioden fra september 2019 til september 2021 månedligt er indlagt på sygehus.
For et mere detaljeret billede, er der trukket data på indlæggelserne for maj måned i 2021, og foretaget en journalgennemgang af de 25 indlæggelser der har været i denne måned. 12% af indlæggelserne har været i nattevagt, 32% i dagvagt og 56% i aftenvagt.
52% af indlæggelserne skyldes infektioner, 8% skyldes fald og 40% øvrig sygdom.
Under punktet deltager leder af akutfunktionen og en repræsentant fra plejecentrene ift en drøftelse af indlæggelser fra plejecentre.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen kendte.
Sagen afgøres i
Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 28-09-2021
Taget til efterretning.
Beslutningstema
Som DK2020-kommune skal målet for klimaneutralitet i 2050 som minimum være opfyldt for tre forskellige udledningskilder af CO2: scope 1 og 2 samt for scope 3 for så vidt angår affaldshåndtering. Byrådet besluttede den 30. marts 2021, at Svendborg Kommunes Klimahandleplan derudover også skal omfatte borgere og virksomheders forbrug af varer og tjenester indenfor scope 3.
Som en del af beslutningen bad Byrådet administrationen om at udarbejde forslag til et fokusområde indenfor forbrug af varer og tjenester samt inddrage borgere og virksomheder i arbejdet.
Forslaget forelægges nu til politisk beslutning.
Indstilling
Direktionen indstiller til Miljø- og Naturudvalget, Teknik- og Erhvervsudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Børne- og Ungeudvalget, Social- og Sundhedsudvalget samt Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Byrådet anbefales:
- at godkende fødevarer som første fokusområde indenfor forbrug af varer og tjenester i Klimahandleplan 2022.
Sagsfremstilling
Aktiviteter, der finder sted i Svendborg Kommune, kan generere CO2-udledninger, såvel indenfor kommunen, som udenfor kommunegrænsen. For at skelne mellem forskellige kilder til udledningen, bliver udledningerne inddelt i tre kategorier.
De tre kategorier bliver benævnt scope 1, 2 og 3. Scope 1 er direkte CO2-udledninger fra aktiviteter i kommunen. Scope 2 er indirekte CO2- udledninger fra brug af el, varme og køling leveret via et forsyningsnet enten produceret i eller udenfor kommunen.
Scope 3 er indirekte CO2-udledninger, der er forårsaget af varer og tjenester, der forbruges i kommunen, men hvor CO2-udledningen sker uden for kommunegrænsen. Hvis man medregner alle udledninger fra scope 1, 2 og 3 udleder en gennemsnitsdansker ifølge tænketanken CONCITO ca. 17 tons CO2 om året.
Figur 1 på næste side viser, at cirka halvdelen af danskernes CO2-udledninger stammer fra vores eget forbrug. Store dele af dette forbrug er udledninger indenfor scope 3. Figuren viser også, at mad og drikke (fødevarer) udgør en væsentlig del af den samlede udledning af drivhusgasser cirka 18 procent.
Figur 1: Danskernes samlede årlige udledning af drivhusgasser / Klimavenlige madvaner, CONCITO, 2019/
Som DK2020-kommune skal målet for klimaneutralitet i 2050 som minimum være opfyldt for scope 1 og 2 samt for scope 3 for så vidt angår affaldshåndtering. Byrådet besluttede den 30. marts 2021, at Svendborg Kommunes Klimahandleplan derudover også skal omfatte borgere og virksomheders forbrug af varer og tjenester indenfor scope 3.
Som en del af beslutningen bad Byrådet administrationen om at udarbejde forslag til et fokusområde indenfor forbrug af varer og tjenester samt inddrage borgere og virksomheder i arbejdet.
Administrationen har gennemført en mindre digital spørgeskemaundersøgelse lokalt hen over sommeren 2021. Desuden har administrationen trukket på resultater fra en national undersøgelse, som CONCITO har gennemført i 2020. Efterfølgende har administrationen vurderet hvordan der i forbindelse med reduktionsarbejdet bedst kan opnås samarbejde med lokale virksomheder og endvidere skabes synergier til nogle af Svendborgs eksisterende styrkepositioner.
National undersøgelse
CONCITO har i 2020 udarbejdet et Klimabarometer, som er en analyse af danskernes viden, holdninger og handlinger i forhold til klimaudfordringen.
Et af de mest populære klimatiltag er at nedbringe madspild. Desuden mener et flertal, at det er vigtigt, at deres kommune indfører klimatiltag, der berører borgernes private forbrug. Et uddrag af relevante resultater fra Klimabarometer 2020 findes i bilag 1 (Bilag 1: Uddrag af resultater af Klimabarometer 2020).
Resultat af Svendborg Kommunes spørgeskemaundersøgelse
Administrationen har hen over sommeren 2021 gennemført en mindre lokal og digital spørgeskemaundersøgelse. Formålet med spørgeskemaet var at få en tilkendegivelse i forhold til udpegningen af et første fokusområde for en CO2-reduktionsindsats i forhold til borgernes forbrug af varer og tjenester.
Svarene på, hvilket område borgerne er mest interesseret i at nedbringe/omstille deres forbrug indenfor, er gengivet i figur 2:
Figur 2: Lokal og digital brugerundersøgelse. Svarfordelingen på spørgsmålet: ”Hvor er du mest interesseret i at nedbringe/omstille dit forbrug for at reducere dit klimaaftryk”? Svarerne summerer til mere end 100 %, da svarpersonerne havde mulighed for at sætte kryds ved to emner.
Det fulde resultat af spørgeskemaundersøgelsen med en samling af indkomne ideer er vedlagt som bilag 2 (Bilag 2: Resultat af spørgeskemaundersøgelse).
Spørgeskemaundersøgelsen viser, at der er nogenlunde lige stor interesse for at nedbringe klimaaftrykket i forhold til forbrug af tøj samt mad og drikke (fødevarer). Det er administrationens vurdering at svarerne i forhold til kategorien ”biler” desværre ikke er retvisende. Det skyldes en formodning om, at der er svaret på transport fremfor køb og produktion af biler, se venligst yderligere forklaring i bilaget.
Administrationens vurdering af fødevarer som fokusområde
De gennemførte undersøgelser viser, at klimavenligt forbrug af fødevarer har stor opmærksomhed og engagement hos borgerne. Samtidig kommer en stor andel af CO2-udledningen fra forbrug for netop fødevarer.
Fødevareproduktion og -forbrug er en stor økonomi og en væsentlig markedsføringsparameter for Svendborgs virksomheder, herunder hoteller, restauranter, spisesteder og landbrug. Det tydeliggøres blandt andet gennem Cittaslow med 80 medlemsvirksomheder, hvoraf mange beskæftiger sig med fødevarer. Hertil kommer f.eks. den selvstændige forening Kulinarisk Sydfyn, hvis formål bl.a. er at skabe en bevidsthed om, at Sydfyn er et kulinarisk område med en kvalitetsbevidst kost- og spisekultur
Administrationen vurderer, at fødevarer som fokusområde vil kunne skabe et bredt engagement blandt borgere og virksomheder. Der indtages mange måltider hver dag i private hjem, institutioner og virksomheder. Det sker både i hverdagen, til fester, events og på ferie. Derfor vil alle brancher og alle aldersgrupper kunne være medspillere i forhold til fokusområdet.
Der produceres mange fødevarer af høj kvalitet lokalt, herunder grøntsager, frugter og kød. Endelig findes der mange virksomheder, der forarbejder fødevarer lokalt. Det gælder eksempelvis ost, is, brød, øl, vin og kød.
Et fokusområde indenfor fødevarer vil derfor kunne skabe synergi til den i forvejen stærke position fødevareproduktion og -forbrug har i Svendborg Kommune og bidrage til også at sætte den ind i klimadagsordenen, hvor blandt andet lokalt producerede fødevarer, reduceret madspild, m.v. vil kunne bidrage positivt til CO2 reduktionen fra forbrug af varer og tjenester (indenfor scope 3).
Administrationens forslag til fokusområde
På baggrund af den nationale undersøgelse, kommunens egen spørgeskemaundersøgelse og administrationens vurdering, foreslår administrationen, at fødevarer udpeges som første fokusområde indenfor forbrug af varer og tjenester.
Processen frem mod vedtagelse af indsatser indenfor det valgte fokusområde
Med afsæt i det besluttede fokusområde vil administrationen udarbejde forslag til konkrete indsatser, der skal gøre de klimavenlige valg tilgængelige og den klimavenlige adfærd lettere. Udvælgelsen af et fokusområde vil være med til at målrette indsatserne, hvor der er størst potentiale for at få medejerskab, engagement, benyttelse af kompetencer hos borgere, virksomheder og uddannelsesinstitutioner.
Forslag til konkrete indsatser vil blive udarbejdet i et tæt samarbejde med borgere, erhverv, uddannelsesinstitutioner og foreninger. Administrationen vil nedsætte en tværgående intern arbejdsgruppe der vil stå for borgerinddragelsen og udarbejde forslag til kommunens egne indsatser m.m.
Forslag til konkrete indsatser i Klimahandleplanen vedrørende forbrug forventes forelagt udvalg og Byråd til marts 2022.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er i forbindelse med budget 2022 indstillet et budgettema for implementering af nye indsatser i den kommende klimahandleplan. I budgettemaet er det foreslået at afsætte 200.000 kr./år til at gennemføre indsatser rettet mod borgernes forbrug. Det med udgangspunkt i udpegede fokusområder. Budgetteamet er i budgetseminarmappen benævnt: ”Klimahandleplan DK2020 (klimaindsats), bilag 9”.
Såfremt temaet ikke medtages i det endelige budget 2022, vil der skulle omprioriteres indenfor udvalgets eksisterende ramme for at sikre finansiering til indsatsen.
Svendborg Kommunes erhvervsliv vil blive inddraget i processen med at udarbejde forslag til konkrete indsatser, og vil kunne profitere af ny viden til erhvervets grønne omstilling.
CO2-Konsekvensvurdering
Svendborg Kommunes Klimahandleplan vil have en væsentlig positiv konsekvens for Svendborg Kommunes CO2-udledning både på virksomhedsniveau og geografisk niveau.
Mens det er muligt at måle og opstille scenarier for reduktionsindsatser inden for energi, transport og landbrug, er det for nuværende ikke muligt at opstille præcise CO2-reduktionsopgørelser for indsatser inden for forbrug af varer og tjenester. Administrationen vil arbejde på at finde alternative metoder til at opstille mål for og evaluere på indsatser inden for forbrug af varer og tjenester.
Lovgrundlag
Klima- og Energipolitik 2020-2025, Svendborg Kommune
Bæredygtighedsstrategi 2020, Svendborg Kommune
Planstrategi ’19, Svendborg Kommune
Sagen afgøres i
Byrådet
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 28-09-2021
Godkendt med ønske om at understøtte de igangværende tiltag på transportområdet.
Beslutning i Miljø- og Naturudvalget den 28-09-2021
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget og Byrådet.
Løsgænger Jens Munk kan ikke anbefale indstillingen, idet han mener, at kommunens ressourcer kan anvendes bedre.
Beslutningstema
Handicaprådets sammensætning.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At Social- og Sundhedsudvalget på baggrund af Handicaprådets høringssvar tilslutter sig udvalgsformandens forslag om at udvide Handicaprådet med 2 pladser, hvoraf den ene plads udpeges af Byrådet efter indstilling fra Bedre Psykiatri, og den anden plads udpeges af Byrådet blandt administrationens ansatte efter indstilling fra administrationen,
- og oversender sagen til godkendelse i Byrådet.
Sagsfremstilling
Udvalgsformanden ønsker at styrke pårørendeperspektivet i Handicaprådet ved at øget antallet af medlemmer således, at pårørenderepræsentationen fremmes ved at tildele Bedre Psykiatri – Landsforeningen af pårørende en plads udover de 5 pladser, hvis medlemmer udpeges af Danske Handicaporganisationer.
Jf. Bekendtgørelse om råd på det sociale område (BEK nr. 1200 af 7. juni 2021) § 2 skal ”Handicaprådet sammensættes således, at handicaporganisationernes medlemmer udgør samme antal medlemmer som medlemmer udpeget af kommunalbestyrelsen.”
Ved at tildele Bedre Psykiatri en plads vil det kommende Handicapråd bestå af 12 medlemmer med følgende sammensætning:
- 2 medlemmer udpeges af blandt kommunalbestyrelsens medlemmer
- 4 medlemmer udpeges af kommunalbestyrelsen blandt administrationens ansatte
- 5 medlemmer udpeges af kommunalbestyrelsen efter indstilling fra Danske Handicaporganisationer
- 1 medlem udpeges af kommunalbestyrelsen efter indstilling fra Bedre Psykiatri
Ovennævnte Bekendtgørelses § 1, stk. 5. giver denne mulighed:
”Kommunalbestyrelsen beslutter, om lokale handicaporganisationer eller grupperinger uden for Danske Handicaporganisationer skal være repræsenteret i handicaprådet blandt de 3-7 medlemmer fra handicaporganisationerne i kommunen. Antallet af medlemmer, som repræsenterer lokale handicaporganisationer eller grupperinger, kan ikke overstige antallet af medlemmer, som er udpeget efter indstilling fra Danske Handicaporganisationer.”
Bedre Psykiatri – Landsforeningen af pårørende
Bedre Psykiatri blev stiftet i 1992 og er i dag den største medlemsforening inden for psykiatrien. Foreningen har mere end 13.000 medlemmer og støtter og over 60 lokalafdelinger, herunder Bedre Psykiatri Sydfyn.
Bedre Psykiatri arbejder for bedre vilkår for pårørende til psykisk syge og for at hjælpe pårørende til en lettere hverdag og taler pårørendes sag over for politikere og fagfolk i psykiatrien. Bedre Psykiatri støtter og rådgiver pårørende – både nationalt i rådgivningen og lokalt gennem lokalafdelinger.
Proces
Såfremt Social- og Sundhedsudvalget tiltræder udvalgsformandens forslag foreslår administrationen, at forslaget om ændret sammensætning af Handicaprådet sendes i høring i Handicaprådet og genbehandles på udvalgets møde den 28. september 2021 og herefter oversendes til behandling i Byrådet.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Jf. Bekendtgørelsens § 30, stk. 3 yder kommunalbestyrelsen diæter, erstatning for dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste og udgiftsgodtgørelse efter reglerne i § 16 a i lov om kommunernes styrelse til handicaporganisationernes medlemmer af handicaprådet. Ved at øge med endnu et medlem øges udgifterne hertil, der kan håndteres indenfor den eksisterende ramme.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Bekendtgørelse om råd på det sociale område.
Sagen afgøres i
Byrådet.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 07-09-2021
Udvalget tilslutter sig forslaget og sender det til høring i Handicaprådet og godkendelse i Byrådet.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 28-09-2021
Godkendt. Oversendes til Byrådet.
Beslutningstema
Status på ”Fælles om unge i Svendborg Kommune”.
Indstilling
Direktionen indstiller:
- at udvalget tager status til efterretning.
Sagsfremstilling
I 2019 blev der afholdt to fælles udvalgsmøder mellem Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (BIU), Social- og Sundhedsudvalget (SSU), Kultur- og Fritidsudvalget (KFU) samt Børne- og Ungeudvalget (BUU) om børn og unges mentale sundhed. Med udgangspunkt i de positive erfaringer fra de afholdte fællesmøder, samt et ønske om og behov for at sikre en strategisk koordinering på tværs af fagudvalgene inden for den brede ungeindsats, nedsattes der i maj 2020 en koordinationsgruppe bestående af udvalgsformændene og næstformændene for BIU, SSU, KFU og BUU. Koordinationsgruppen blev nedsat under navnet ’Fælles om unge i Svendborg Kommune’.
Formålet med ’Fælles om unge i Svendborg Kommune’ var at etablere en politisk og administrativ organisering og ramme for et strategisk overblik og en koordineret indsats inden for ungeområdet, som kunne give et oplyst grundlag for tværfaglige drøftelser med det formål at styrke unges fysiske og mentale sundhed, unges fællesskaber samt ligeværdige muligheder for det gode (unge)liv.
Koordinationsgruppen blev på møde den 27. august 2021 forelagt status over koordinationsgruppens arbejde med henblik på at overlevere erfaringer fra indeværende til kommende byråd. Koordinationsgruppen besluttede at sende statusnotat til orientering i de nævnte udvalg.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen.
Sagen afgøres i
Social- og Sundhedsudvalget, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget og Børn- og Ungeudvalget.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 28-09-2021
Taget til efterretning.
Beslutningstema
Godkendelse af høringssvar for Region Syddanmarks nye Fødeplan.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at udvalget godkender høringssvaret.
Sagsfremstilling
Høringssvar til Region Syddanmarks nye Fødeplan er udarbejdet med udgangspunkt i drøftelserne på det seneste Social- og Sundhedsudvalgsmøde.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Kan have afledte økonomiske konsekvenser for kommunen.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen kendte.
Lovgrundlag
Sundhedsloven.
Sagen afgøres i
Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 28-09-2021
Godkendt.
Beslutningstema
Region Syddanmarks Sundhedsberedskabsplan
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at Social- og Sundhedsudvalget drøfter Region Syddanmarks forslag til Sundhedsberedskabsplan og tager denne til efterretning
Sagsfremstilling
Region Syddanmark har sendt forslag til sundhedsberedskabsplan i Region Syddanmark til høring/rådgivning (jf. bilag: høringsudkast). Der er tale om en offentlig høring, hvor alle interesserede er velkommen til at afgive høringssvar. Indkomne høringssvar vil løbende blive offentliggjort og er tilgængelige på:
Fælleskommunalt Sundhedssekretariat har, på vegne af de syddanske kommuner, udarbejdet et udkast til et fælleskommunalt høringssvar til regionens sundhedsberedskabsplan (bilag: fælleskommunalt høringssvar).
Sundhedsberedskabsplanen er en kombineret sundhedsberedskabs- og beredskabsplan.
Sundhedsberedskabet er sundhedsvæsnets evne til at udvide og omstille sin behandlings- og plejekapacitet mv. ud over det daglige beredskab ved større ulykker og hændelser. Planerne for udvidelse og omstilling tager udgangspunkt i det daglige beredskab.
Planen er udarbejdet med baggrund i gældende lovgivning på beredskabsområdet, nationale og lokale risiko- og sårbarhedsvurderinger samt Sundhedsstyrelsens vejledning i planlægning af sundhedsberedskab. Der er et arbejde i gang med at udarbejde delplaner med tilhørende procedurer, instrukser og actionscards specifikt rettet mod håndtering af konkrete hændelsestyper.
Forslag til sundhedsberedskabsplan er udarbejdet af en styregruppe bestående af repræsentanter fra sygehusenhederne og koncern IT. Styregruppen har den præhospitale chef som formand.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
§ 11 i Bekendtgørelse om planlægning af sundhedsberedskabet
Sagen afgøres i
Social- og Sundhedsudvalget
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 28-09-2021
Taget til efterretning.
Beslutningstema
Orientering om indgåelse af ny samarbejdsaftale med Region Syd
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at Social- og Sundhedsudvalget tager orienteringen til efterretning
Sagsfremstilling
Intravenøs (IV) behandling med antibiotika og væske foregår som udgangspunkt på sygehuset under indlæggelse. Nogle borgere er dog stabile og friske nok til at kunne modtage behandlingen hjemme. I den tidligere samarbejdsaftale var det en ’kan’ opgave for kommunerne at give IV-behandling i eget hjem. Sygehuset kunne således anmode den kommunale sygepleje om IV-behandling i eget hjem, og i det omfang der var de fornødne personaleressourcer og kompetencer er denne anmodning blevet imødekommet.
Med den nye aftale er det en ’skal’ opgave. Det betyder, at den kommunale sygepleje skal kunne varetage opgaven med IV-behandling. Til gengæld kompenserer den nye aftale kommunerne for 70% af omkostningerne, jævnfør nedenstående model.
Opgavefordeling som beskrevet i samarbejdsaftalen:
Den behandlende afdeling har det lægefaglige ansvar, og den kommunale sygepleje administrerer behandlingen efter vejledning fra den udskrivende sygehusafdeling.
IV-behandling i kommunalt regi varetages af den kommunale sygepleje med maksimalt 3 behandlinger i døgnet, i tidsrummet kl. 07.00 – 23.00
Region Syddanmark stiller remedier og medicin til rådighed til behandlingen
Evaluering og monitorering
Aftalen skal monitoreres, evalueres og genberegnes efter et år med en status på samarbejdet efter 6 måneder.
I forbindelse med evalueringen efter 12 måneder, tages der stilling til en mere permanent aftale med udgangspunkt i genberegnede takster.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Øget ressourcetræk på sygeplejen i et endnu ukendt omfang, men med kompensation på 70 % fra regionen
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen kendte
Sagen afgøres i
Social- og Sundhedsudvalget
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 28-09-2021
Taget til efterretning.
Sagsfremstilling
- Orientering fra udvalgsformanden
- Ældretopmøde
- Filmpræsentation ’Fremmede i Karl Oves paradis’ i DR1
- Orientering fra udvalgsmedlemmerne
- Åbent hus Lunde Forsorgscenter v/René Haahr (V)
- Besøg af KL’s Sundheds- og Ældreudvalg v/Jesper Larsen (V)
- Orientering fra administrationen
- Opfølgning sommeren 2021, Ældreområdet
- Bolighandlingsplan, Ældreområdet
- Status Ældrerådsvalg 2020/2021
- Virtuelt møde i Demensalliancen 07.10.2021 kl. 12-15
- Temadag ”Koordinering i indsatser”, Dialogforum Syddanmark
- Fritidsjob og adoption af skoleklasser
- Samarbejde med Langeland om madservice (bilag vedlagt)
- El bus hjælpmidler
- Sindets dag 7. oktober 2021
- Små billige boliger
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 28-09-2021
Taget til efterretning.