Teknik- og Miljøudvalget
Referat • 4. april 2024 kl. 15.30
Indhold
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 04-04-2024
Dagsordenen godkendt, idet punkt 8 udgår.
Beslutningstema
Regnskab 2023, herunder udvalgets bidrag til årsberetning.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor kommunalbestyrelsen anbefales,
- At udvalgets bidrag til regnskab og årsberetning 2023 fremsendes til endelig godkendelse.
Sagsfremstilling
Udvalgets bidrag til årsberetningen for 2023 er udarbejdet.
Årsberetningen indeholder økonomiske oversigter med bemærkninger på politikområdeniveau samt beretninger, nøgletal og opfølgning på temaer.
Serviceudgifter:
Regnskabet for Teknik- og Miljøudvalget udgør 301,4 mio. kr., hvilket i forhold til korrigeret budget på 309,8 mio. kr. svarer til en mindreudgift på 8,4 mio. kr.
Resultatet består af:
Overførselsudgifter:
Regnskabet for Teknik- og Miljøudvalget udgør -9,8 mio. kr., hvilket i forhold til korrigeret budget på -8,6 mio. kr. svarer til en mindrrforbrug på ca. 1,2 mio. kr.
Resultatet består af:
Anlægsudgifter:
I 2023 har der været afholdt anlægsudgifter (netto) for 180,6 mio. kr. Sammenholdt med det vedtagne budget for 2023 på 152,3 mio. kr., svarer dette til et netto merforbrug på 28,3 mio. kr.
Det korrigerede anlægsbudget (netto) for 2023 var på 238,6 mio. kr., og sammenholdt med de afholdte anlægsudgifter/-indtægter svarer dette til et mindreforbrug på ca. 58,0 mio. kr., hvoraf ca. 57,6 mio. kr. overføres til 2024.
Overførsler mellem regnskabsår:
Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen forventes at godkende overførsel af mer- eller mindreudgifter til efterfølgende regnskabsår henholdsvis den 12. og 19. marts 2024.
Jævnfør overførselsreglerne overføres ovenstående mer- og mindreudgifter på serviceudgifter til 2024. Dog har der været ekstraordinære udfordringer i kommunen som helhed, hvor udvalget har bidraget med ca. 8,7 mio. kr. til finansiering fra El og varme, parkering, lægekørsel og vintertjenesten, men samtidig også modtaget 5,4 mio. kr. til risikostyring og forsikring samt stormskader. Herudover overføres et mindreforbrug på ca. 0,3 mio. kr. fra almen skolekørsel til anlæg, og ligeledes overføres 3,5 mio. kr. fra anlæg til drift vedr. busser.
På overførselsudgiftsområdet er der ikke overførselsadgang.
Afvigelserne er nærmere specificeret i vedlagte bilag (Bilag 1. Årsberetning 2023 – TMU).
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Udvalgets bidrag til regnskab 2023 og overførsler jævnfør overførselsreglerne indgår i kommunens samlede regnskab 2023.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse.
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 04-04-2024
Indstillingen anbefales overfor Kommunalbestyrelsen.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Drøftelse af budget 2025.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,
- At eventuelle udfordringer og temaer til budget 2025 drøftes.
Sagsfremstilling
På Teknik- og Miljøudvalgets møde den 7. marts 2024 blev udvalget orienteret om principper og pejlemærker i den overordnede budgetproces for budget 2025. Udvalgets egen budgetproces blev gennemgået og godkendt.
På møderne i april – juni drøftes eventuelle udfordringer og temaer inkl. finansiering til budget 2025. Der må jf. processen fremsendes op til 3 temaer/udvidelsesønsker på serviceområdet til budgetdrøftelserne. Budgettemaer vedrørende drift og anlæg fremsendes senest på mødet i juni.
På baggrund af udvalgets drøftelser på nærværende møde, foretages nærmere beskrivelser af eventuelle udfordringer samt temaer til behandling på møderne i maj/juni.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Vil fremgå af de enkelte temabeskrivelser.
CO2-Konsekvensvurdering
Vil fremgå af de enkelte temabeskrivelser.
Lovgrundlag
Lov om Kommunernes Styrelse.
Sagen afgøres i
Teknik- og Miljøudvalget.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 04-04-2024
Administrationen anmodes om at udarbejde følgende udkast til budgettemaer for Budget 2025:
Driftstemaer:
- Adgange i naturen og langs kyster
- Øget natur- og miljøindsats
- Driftsstøtte til lokalområdernes stiprojekter (Hesselager m.v.)
Anlægstemaer:
- Trafiksikkerhedsprojekter
- Cykelfremme, herunder cykelstier
- Grøn mobilitet, herunder mobilitetsplan
- Støtte til lokalområdernes stiprojekter
Beslutningstema
Projektforslaget for ”Fjernvarmeforsyning af Ollerup, V. Skerninge og Ulbølle” skal godkendes efter varmeforsyningsloven. Projektforslaget omfatter opførelsen af en fjernvarmecentral med en 4 MW luft-til-vand varmepumpe og 7 MW gaskedel som backup. Projektforslaget erstatter derved tidligere projektgodkendelse fra juni 2018, som konverterede området til fjernvarmeforsyning i gældende vedtagne forsyningsområde.
Ollerup, V. Skerninge og Ulbølle Fjernvarme A.M.B.A. har i forlængelse til projektforslaget anmodet om kommunegaranti for lån på op til 190 mio. kr. og frigivelse af resterende 2,3 mio. kr. fra tidligere godkendte kommunegaranti på 3 mio. kr. til videre myndighedsbehandling og udbudsproces.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,
A:
- At projektforslaget fra Ollerup, V. Skerninge og Ulbølle Fjernvarme A.M.B.A. om ”Fjernvarmeforsyning af Ollerup, V. Skerninge og Ulbølle” godkendes i henhold til varmeforsyningslovens og projektbekendtgørelsens bestemmelser.
- At garanti for lån for op til 190 mio. kr. imødekommes ved opfyldelse af betingelser for opnåelse af tilslutning beskrevet i sagsfremstillingen.
- At de resterende 2,3 mio. kr. af tidligere godkendte kommunegaranti på 3 mio. kr. til udarbejdelse af et udbudsmateriale og myndighedsbehandling frigives ved opfyldelse af betingelser for opnåelse af tilslutning beskrevet i sagsfremstillingen.
- At sats for garantiprovision i projektets opførelses- og indkøringsfase fastholdes uændret på 3 %.
Eller
B:
- At garanti for lån til hhv. anlægsarbejde og udbudsproces ikke imødekommes.
- At projektforslaget fra Ollerup, V. Skerninge og Ulbølle Fjernvarme A.M.B.A. om ”Fjernvarmeforsyning af Ollerup, V. Skerninge og Ulbølle” hjemvises til fornyet behandling med udgangspunkt i øget privat finansiering og reduktion af kommunal garantistillelse.
Eller
C:
- At garanti for lån til hhv. anlægsarbejde og udbudsproces ikke imødekommes.
- At projektforslaget fra Ollerup, V. Skerninge og Ulbølle Fjernvarme A.M.B.A. om ”Fjernvarmeforsyning af Ollerup, V. Skerninge og Ulbølle” meddeles afslag om godkendelse.
- At administrationen igangsætter projektforslagsproces for individuel forsyning af Ollerup, V. Skerninge og Ulbølle og aflysning af gældende projektgodkendelse fra juni 2018.
Direktionen anbefaler, at der ikke gives garanti. Garantistillelsen er efter direktionens vurdering for risikofyldt, når der tages hensyn til garantiens størrelse i forhold kommunens begrænsede likviditet.
Sagsfremstilling
Svendborg Kommune er varmeplanmyndighed. Hvis et varmeforsyningsselskab ønsker at ændre i
varmeforsyningen, skal der indsendes et projektforslag, som kommunen skal godkende.
Ollerup – V. Skerninge – Ulbølle Fjernvarme A.M.B.A. indsendte den 10. juli 2015 et projektforslag til Svendborg Kommune om at etablere et nyt varmeværk, placeret i industriområdet i V. Skerninge (ved Industrivej).
Der blev den 26. juni 2018 givet en godkendelse til et revideret projektforslag. I det godkendte projektforslag blev byområderne Ollerup, V. Skerninge og Ulbølle konverteret til fjernvarme. Fjernvarmen skulle baseres på biomasse (halm-fyr) og varmepumper med en naturgasfyret kedel som backup.
Denne godkendelse blev påklaget til Energiklagenævnet af Dansk Gas Distribution (Senere Evida).
Ollerup – V. Skerninge – Ulbølle Fjernvarme A.M.B.A. indgik efterfølgende i 2020 en aftale med Evida om, at Evida ville trække klagen i Energiklagenævnet tilbage, hvis fjernvarmeselskabet ville lave et nyt projektforslag baseret på varmepumper.
Derved er Ollerup, V. Skerninge og Ulbølle fortsat udlagt til fjernvarmeforsyning i vedtagne forsyningsområder jf. bilag 1 (Bilag 1. Oversigt over forsyningsområde). Da området er udlagt til fjernvarmeforsyning, kan borgerne i området ikke søge tilskud til varmepumper via Varmepumpepuljen. Borgerne i området kan fortsat etablere varmepumper, men dette vil være uden tilskud.
Der er tidligere blevet behandlet reviderede projektforslag i løbet af 2021 og 2022. Her blev der behandlet og godkendt et projektforslag i løbet af april 2022, men dette projektforslag er bortfaldet som følge af fjernvarmeprojektets afslag ved fjernvarmepuljen. Det er således projektgodkendelsen fra juni 2018, som er gældende for området.
Ollerup, V. Skerninge og Ulbølle Fjernvarme har nu indsendt et nyt projektforslag den 18. januar 2024 til politisk behandling. I projektforslaget forsynes Ollerup, V. Skerninge og Ulbølle inkl. de fritliggende bygninger mellem byerne med fjernvarme via en 4 MW luft-til-vand varmepumpe og en 7 MW gaskedel som backup. Der søges ikke tilskud fra fjernvarmepuljen. Projektforslaget kan ses af bilag 2. (Bilag 2. Projektforslag). I projektforslaget er der foretaget en opjustering af anlægssummen til projektet på baggrund af erfaringspriser fra fjernvarmeprojekter på Fyn. Anlægssummen er opgjort til 165 mio. kr. for det fulde projekt, hvor der er indregnet 15 % til uforudsete udgifter i anmodningen om kommunegaranti.
I projektforslaget er det ansøgte sammenlignet med:
- En reference, hvor der sker en kraftig udbygning af individuelle luft-til-vand varmepumper, som følger samme hastighed som udbygningen af fjernvarmen.
- Fjernvarme forsynet med biomassekraftvarme.
- Fjernvarme baseret på en kombineret løsning af halmkedel, varmepumper og gaskedel (tidligere projektgodkendelse).
I projektforslaget forventes en konvertering på 846 forbrugere inklusive kommunale ejendomme gasforsynede storforbrugere frem mod 2030 svarende til et varmebehov på 21.000 MWh/år uden
ledningstab. Det samlede varmebehov tilsluttet fjernvarme svarer til, at 71 % af Ollerup, V. Skerninge og Ulbølles samlede varmebehov tilsluttes fjernvarme i projektet.
I forsyningsområdet er der i alt 1.222 potentielle forbrugere.
Svendborg Kommune har pligt til at sikre sig, at det lovmæssige grundlag for projektforslaget er til
stede, herunder at en høring af projektforslaget gennemføres. Dette projektforslag er sendt i 4 ugers høring hos berørte parter (Evida og FLOW Elnet), samt hos 5 grundejere, der skal afgive areal til ledningsføring jf. projektbekendtgørelsen. Projektforslaget har været i høring frem til den 27. februar 2024.
Der indkom høringssvar fra Svendborg Kommune, Trafik og Infrastruktur og Evida. Høringssvarene omhandlede temaer om konkrete ledningsføring ved kommunalt ejet areal, krydsning af fredskov ved ledningsføring og opgørelse over gaskunder i området.
Hele behandlingen af høringssvarene fremgår af udkastet til projektgodkendelsen jf. bilag 3. (Bilag 3. Udkast til projektgodkendelse).
Administrationen har lavet et udkast til projektgodkendelsen, hvor der er foretaget en energimæssig, samfundsøkonomisk og miljømæssig vurdering af projektet.
De samfundsøkonomiske beregninger i projektforslaget viser:
- Et samfundsøkonomisk overskud ved fjernvarmeprojektet frem for individuelle varmepumper på ca. 25 mio. kr. opgjort i nutidsværdi (over 20 år).
- Følsomhedsberegninger på relevante parametre som investeringsomkostninger, øget varmetab, øget gasandel i varmeproduktionen, elpriser, lavere tilslutning, virkningsgrader på varmepumper viser fortsat samfundsøkonomisk overskud.
De selskabsøkonomiske beregninger viser:
- Et selskabsøkonomisk likviditetsoverskud set over beregningsperioden på 11,2 mio. kr. over 20 år.
- Der skal konverteres 755 forbrugere inklusiv kommunale ejendomme og 70 % af de gasforsynede storforbrugere svarende til et varmebehov på 19.500 MWh/år, for at projektet selskabsøkonomisk balancerer.
De brugerøkonomiske beregninger viser:
- Den beregnede besparelse for den enkelte forbruger ved fjernvarme i stedet for individuel varmepumpe ligger på ca. 4.700 kr. inkl. moms/år for en gennemsnitlig gaskundes bolig ud fra de givne forudsætninger i projektforslaget.
- Den beregnede meromkostning for den enkelte forbruger ved fjernvarme i stedet for en eksisterende gaskedel ligger på ca. 5000 kr. inkl. moms/år for en gennemsnitlig gaskundes bolig ud fra de givne forudsætninger i projektforslaget.
I projektforslaget er der forudsat en tilslutningsomkostning (andelsindskud tilslutningsafgift, tilslutningsbidrag) på ca. 50.000 kr. inkl. moms for en standardforbruger op til 250 m2. Herudover kommer omkostning til afkobling og bortskaffelse af gasfyr, der er oplyst til 12.900 kr. inkl. moms.
De selskabsøkonomiske- og brugerøkonomiske beregninger tager udgangspunkt i et kommunegaranteret lån på 3,5 % med 3 % garantiprovision i etableringsfasen og 1 % garantiprovision i driftsfasen.
Administrationen gør opmærksom på usikkerheder ifm. de bruger- og selskabsøkonomiske konsekvenser som følge af de aktuelle og fremtidige energipriser samt prisudvikling på materialer, renteniveau og arbejdskraft.
Administrationen konkluderer, at projektforslaget kan godkendes, ifølge kravene i projektbekendtgørelsen og i varmeforsyningsloven.
Projektforslaget bør afvises eller hjemvises til fornyet behandling, såfremt anmodning om kommunegarantistillelsen ikke imødekommes, da projektforslaget forudsætter et kommunegaranteret lån for, at projektet kan realiseres. Såfremt projektforslaget afvises, vil fjernvarmeselskabet have mulighed for at klage til Energiklagenævnet.
Såfremt projektforslaget afvises, vil Svendborg Kommune igangsætte processen med udarbejdelse af et projektforslag, der udlægger Ollerup, V. Skerninge og Ulbølle til individuel forsyning. Heriblandt vil der blive korrigeret for ændrede forudsætninger som for eksempelvis lavere tilslutningsgrad.
Kommunale ejendomme og matrikler i projektområdet:
Kommunalbestyrelsen har den 26. april 2022 truffet beslutning om at tilslutte de kommunale ejendomme til fjernvarmeprojektet. Kommunalbestyrelsen belyses om betydningen af de forhøjede tilslutningsomkostninger i dagsordenspunktet ’Forventede meromkostninger forbundet med fjernvarmeprojektet i Ollerup, Vester Skerninge og Ulbølle’.
I punktet belyses også konsekvenserne af højere anlægsomkostninger forbundet med udvidelsen af industrivej i V. Skerninge, der skal muliggøre adgang til matriklen, hvor fjernvarmecentralen placeres.
Kommunegaranti:
Ollerup, V. Skerninge og Ulbølle Fjernvarme A.M.B.A. har i forlængelse til projektforslagets etableringsfase anmodet om kommunegaranti for lån på op til 190 mio. kr. ved vedlagte følgebrev til projektforslaget jf. bilag 4 (Bilag 4. Følgebrev til projektforslag).
Administrationen gør særlig opmærksom på følgende:
- Fjernvarmeværket benytter leveringsbestemmelser, hvor udtrædelsesfristen vil være 18 måneder i stedet for 6 måneder.
- Af Ollerup, V. Skerninge og Ulbølle Fjernvarme A.M.B.A.s vedtægter rummes mulighed for udtrædelse af forsyningen, hvilket normalt er forbundet med krav om godtgørelse af andel af forsyningens aktuelle restgæld. Der vil fortsat være omkostninger forbundet med udtrædelse hos forbrugeren til dækning af fjernvarmeværkets omkostninger ved fjernelse af ledning, måler m.m.
En forbruger der udtræder holdes fri for krav om godtgørelse af andel i aktuel restgæld jf. en vurdering fra advokatfirmaet Horten jf. bilag 5 (Bilag 5. Vurdering fra Horten), hvilket medfører, at de tilbageværende må bære afdragsbyrden og risikofaktoren for Svendborg Kommune øges, idet der ikke vil kunne gøres regres for gælden hos udtræder. Dette betyder for de tilsluttede, at der ikke kan opkræves udtrædelsesgodtgørelse så længe, at det vurderes, at den ledige kapacitet kan afsættes til andre. Om der kan opkræves udtrædelsesgodtgørelse beror på en rimelighedsvurdering af udtrædelsessituationen, hvilket fastsættes af forsyningstilsynet.
Lykkedes det ikke at skaffe nye forbrugere til at erstatte den udtrædende forbruger, vil dette betyde en opregulering af priserne for de tilbageværende forbrugere for at afdrage på restgælden. Dansk Fjernvarmes standardbestemmelse for udtrædelsesgodtgørelse vil dog beskytte mod masseudtræden, hvor et stort antal forbrugere ønsker at udtræde som følge af fx høje varmepriser.
Kommunens risiko ved garantistillelse vil særligt være gældende i anlægsperioden inden leveringsbestemmelserne herunder reglerne for udtrædelsesgodtgørelse er gjort sig gældende for forbrugerne.
Jævnfør advokatfirmaet Horten er Dansk Fjernvarmes nye leveringsbestemmelser blevet opdateret, men de tager ikke højde for problemet med nye forbrugere under udbygning. Det er dog muligt at udarbejde særlige bestemmelser, som sikrer større mulighed for at opkræve udtrædelsesgodtgørelse ved udtræden under udbygning. Det bør her overvejes, i hvilket omfang forbrugerne gøres opmærksom på sådanne bestemmelser, før de forpligter sig. Der foreligger ikke praksis om Forsyningstilsynets stilling til sådanne klausuler, da det først er nu, at der er varmeforsyninger, der begynder at få udarbejdet leveringsbestemmelser med et sådant indhold.
Direktionen anbefaler, at leveringsbestemmelserne for fjernvarmeselskabet indarbejder bestemmelse for opkrævning af udtrædelsesgodtgørelse under udbygningsfase.
Betingelser for kommunegarantistillelse
- Der er indgået tilslutningsaftaler med minimum 755 forbrugere inklusiv kommunale ejendomme og 70 % af gasforsynede storforbrugere, således at der er sammenhæng mellem lånebeløb og projektbeskrivelsens forudsætninger. Dette kan tilsvares forsyning af et varmebehov på ca. 19.500 MWh/år. Manglende aftale med en storforbruger kan derved erstattes af mindre forbrugere med tilsvarende varmebehov som storforbrugeren.
- Der fastsættes en tidsfrist på 1 år fra kommunal godkendelse til opnåelse af de ovenstående tilslutningsaftaler. Ved overskridelse af tidsfristen igangsættes projektforslagsproces for individuel forsyning.
- Imødekommelse af kommunegaranteret lån er betinget af, at vedtægter og leveringsbestemmelser har været forelagt Svendborg Kommune til godkendelse.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ollerup, V. Skerninge og Ulbølle Fjernvarme har trukket 700.000 kr. af de frigivne 3 mio. kr. af kommunegarantien, der senest blev politisk godkendt og behandlet af Kommunalbestyrelsen den 31. januar 2023 (punkt 9). Pengene er benyttet til forberedelse af licitation med rådgiver. Arbejdet er indstillet indtil Kommunalbestyrelsens behandling af de nye projektforslag. Ved afvisning af projektforslag og anmodning om kommunegaranti må lånet forventes misligholdt.
Processen for udarbejdelse af projektforslag til individuel forsyning forventes at udgøre ca. 50.000-100.000 kr. for Svendborg Kommune, hvis det fremsendte projektforslag fra fjernvarmeselskabet afvises.
Såfremt der gives garanti for lån, blev sats for garantiprovision fastsat til årligt 3 % af garanteret restgæld 31.12. Satsen revurderes årligt ud fra en risiko- og markedsniveau betragtning.
Så længe et kommunegaranteret lån ikke misligholdes, er der ingen yderligere økonomiske konsekvenser.
Som markedet udvikler sig for nærværende, med varierende priser inden for energi, materialer, transport og lønninger m.v., er det nødvendigt at påpege en risiko for evt. afledte økonomiske konsekvenser heraf – for så vidt angår den samlede projektsum, dens finansieringsform og efterfølgende driftsvilkår.
Sammenfattende er det direktionens vurdering, at med de iboende risici jf. projektforslaget suppleret med, at der er usikkerhed for at fastholde kundegrundlaget (ingen tilslutningspligt og kunderne kan frit fravælge), løber kommunen fortsat en meget stor risiko med det nye projektforslag herunder i lyset af kommunens begrænsede likviditet.
CO2-Konsekvensvurdering
I projektforslaget er det beregnet, at følgende scenarier vil have denne udledning:
Fjernvarmescenariet: 14.430 tons CO2-ækv. over en 20-årig periode
Varmepumpescenariet: 13.217 tons CO2-ækv. over en 20-årig periode.
Fortsat fossil reference: 53.318 tons CO2-ækv. over en 20-årig periode.
Den laveste udledning ses ved varmepumpescenariet, såfremt varmepumperne kan opnå samme tilslutningstakt som fjernvarmescenariet. Det fremgår også i beregningerne, at fjernvarmescenariet vil medføre en markant CO2-reduktion i forhold til den nuværende fossile varmeforsyning.
Lovgrundlag
Varmeforsyningsloven, LBK nr. 124 af 2. februar 2024 med efterfølgende lovændringer.
Projektbekendtgørelsen - BEK nr. Nr. 697 af 6. juni 2023
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 04-04-2024
Sagen oversendes til Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen, idet administrationen forinden sagens behandling anmodes om at belyse, hvordan det kan sikres, at tilmeldingerne til projektet kan betragtes som bindende - og på den baggrund indhente en revurderet garantiprovision.
Administrationen anmodes endvidere om at belyse eventuelle konsekvenser af det kommunale projekt: ”Kloge kvadratmeter” for fjernvarmeprojektet.
Beslutning i Økonomiudvalget den 23-04-2024
Økonomiudvalget indstiller model A til Kommunalbestyrelsen med følgende præcisering:
A:
- At projektforslaget fra Ollerup, V. Skerninge og Ulbølle Fjernvarme A.M.B.A. om ”Fjernvarmeforsyning af Ollerup, V. Skerninge og Ulbølle” godkendes i henhold til varmeforsyningslovens og projektbekendtgørelsens bestemmelser.
- At sats for garantiprovision i projektets opførelses- og indkøringsfase fastholdes uændret på 3 %.
- At garanti for lån for op til 165 mio. kr. imødekommes ved opfyldelse af beskrevne nedenstående betingelser.
- At de resterende 2,3 mio. kr. af tidligere godkendte kommunegaranti på 3 mio. kr. til udarbejdelse af et udbudsmateriale og myndighedsbehandling frigives ved opfyldelse af beskrevne nedenstående betingelser.
- Der fastsættes en tidsfrist på 1 år fra kommunal godkendelse til opnåelse af det beskrevne niveau for bindende tilslutningsaftaler. Ved overskridelse af tidsfristen igangsættes projektforslagsproces for individuel forsyning.
Betingelser for kommunegarantistillelse
- Der er indgået bindende tilslutningsaftaler med minimum 755 forbrugere inklusiv kommunale ejendomme og 70 % af gasforsynede storforbrugere, således at der er sammenhæng mellem lånebeløb og projektbeskrivelsens forudsætninger. Dette kan tilsvares forsyning af et varmebehov på ca. 19.500 MWh/år. Manglende aftale med en storforbruger kan derved erstattes af mindre forbrugere med tilsvarende varmebehov som storforbrugeren.
- Imødekommelse af kommunegaranteret lån er betinget af, at vedtægter og leveringsbestemmelser har været forelagt Svendborg Kommune til godkendelse med henblik på krav om opkrævning af udtrædelsesgodtgørelse under opbygningsfasen.
Kommunegaranteret låneoptagelse op til 165 mio. kr. til anlægsarbejde kan først igangsættes, når der er indbetalt tilslutningsbidrag til en deponeringskonto for 755 bindende tilslutningsaftaler.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Som suppleant deltager Hanne Ringgaard Møller (B).
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 30-04-2024
Punktet blev behandlet før punkt 7.
Liste I foreslog, at sagen blev udsat ……..tilbagesendt til fagudvalget.
Man stemte om dette.
For stemte: (I, Ø)
Imod stemte: (A, V, B, )
Indstillingen blev herefter godkendt, idet 2,3 mio. kr. af tidligere godkendte kommunegaranti på 3 mio. kr. frigives til udarbejdelse af et udbudsmateriale og myndighedsbehandling.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Som suppleant deltog Allan Østergaard (B).
Relaterede bilag
Beslutningstema
Hvis fjernvarmeprojektet Ollerup, Vester Skerninge og Ulbølle realiseres er det nødvendigt med en tillægsbevilling til kommunens tilslutning til fjernvarmeprojektet samt forlængelse af den offentlige vej og cykelsti til fjernvarmeværket.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,
- At hvis fjernvarmeprojektet i Ollerup, Vester Skerninge og Ulbølle realiseres,
- At der gives en tillægsbevilling på 0,5 mio. kr. til anlægsprojektet ”Tilslutning til fjernvarme i Ollerup, Vester Skerninge og Ulbølle” og at dette finansieres fra anlægsprojektet ”CO2 – Reduktionspuljen til varmepumper”.
- At der gives en tillægsbevilling på 1,17 mio. kr., til anlægsprojektet ”Forlængelse af vej og cykelsti ved Industrivej”, og at dette finansieres af den resterende nettosalgsindtægt på 0,67 mio. kr. for salg af Industrivej samt 0,5 mio. kr. fra risikopuljen.
Sagsfremstilling
Etablering af fjernvarme vil få økonomiske konsekvenser for Svendborg Kommune på to områder
Tilslutning af de kommunale bygninger
Kommunalbestyrelsen godkendte på mødet den 26. april 2022, at syv kommunale bygninger tilsluttes fjernvarmen. Udgiften til tilslutningen til fjernvarme var estimeret til 2 mio. kr., og det blev politisk besluttet, at dette skulle finansieret via lånoptagelse.
Ollerup, Vester Skerninge og Ulbølle Fjernvarmeselskab har i februar 2024 sendt et opdateret tilbud på tilslutningen til Svendborg Kommune. De oplyser, at prisen for installationer i de enkelte bygninger i forbindelse med det nye fjernvarmeprojekt er blevet større end tidligere oplyst. Dette skyldes, at bygge- og anlægspriserne er steget kraftigt i løbet af 2022 og 2023, samt at renten steg kraftigt i løbet af 2023. På denne baggrund er tilslutningsomkostninger blevet genberegnet jævnfør bilag 1 (Bilag 1. Estimerede omkostninger over anlægsinvestering til fjernvarme, marts 2024).
Grundet prisstigningerne forventes det ikke at være muligt at afholde tilslutningsomkostninger indenfor den nuværende anlægsramme på 2,0 mio. kr. Udgifterne er på nuværende tidspunkt estimeret til ca. 2,5 mio. kr., hvilket en forventet merudgift på 0,5 mio. kr.
Etablering af vej til fjernvarmeværket
Den 6. oktober 2015 godkendte Byrådet, at sælge Industrivej matr.nr. 59c, Vester Skerninge By, Vester Skerninge til etablering af et fjernvarmeværk i Vester Skerninge.
For at kunne vejbetjene den ønskede grund, er det nødvendigt at forlænge Industrivej med ca. 85 meter offentlig vej med cykelsti. Jævnfør Byrådets beslutning den 6. oktober 2015, skulle etableringen af vejforlængelsen af Industrivej finansieres af Svendborg Kommune via realiserede salgsindtægter.
En skitse over vejprojektet er vedlagt som bilag 2 (Bilag 2. Skitse over forlængelse af Industrivej).
I 2015 blev anlægsudgiften beregnet til 1,38 mio. kr. På grund af de stigende priser er anlægsudgiften for etablering af en forlængelse af Industrivej med cykelsti skønnet til 2,55 mio. kr.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Tilslutning af de kommunale bygninger
Tilslutningsudgifterne var tidligere estimeret til 2,0 mio. kr. Med udgangspunkt i de nye informationer er tilslutningsudgiften nu estimeret til ca. 2,5 mio. kr., hvilket betyder en forventet merudgift på ca. 0,5 mio. kr.
Der søges på den baggrund en tillægsbevilling på 0,5 mio. kr. og at dette finansieres af anlægsprojektet ”CO2 – Reduktionspuljen til varmepumper”.
Etablering af vej til fjernvarmeværket
Jævnfør Byrådets beslutning den 6. oktober 2015 er mindsteprisen for salg af Industrivej matr.nr. 59c, Vester Skerninge By, Vester Skerninge sat til 2,27 mio. kr. eksklusive moms.
I 2015 blev anlægsudgiften til vejforlængelsen beregnet til 1,38 mio. kr.
Af salgsprisen blev det besluttet, at 1,38 mio. kr. skulle bruges til finansiering af vejforlængelse af Industrivej, og de resterende 0,89 mio. kr. skulle tilgå kassen, eksklusive eventuelle sagsomkostninger.
På grund af stigende priser er vejprojektet blevet genberegnet. Projektomkostningerne i forbindelse med forlængelse den offentlige vej og cykelsti er genberegnet til 2,55 mio. kr. og overstiger derfor den forventede salgsindtægt.
For at kunne realisere projektet på nuværende tidspunkt, vil det kræve at man omstøder den tidligere politiske beslutning om, at de resterende 0,89 mio. kr. skal tilgå kassen eksklusive sagsomkostninger, der estimeres til ca. 0,2 mio. kr. I stedet skal hele salgsindtægten, eksklusive sagsomkostninger, derfor indgå i finansieringen af vejforlængelsen samt en tillægsbevilling på 0,5 mio. kr.
Der søges på den baggrund en tillægsbevilling på 1,17 mio. kr., og at dette finansieres via den resterende estimerede nettosalgsindtægten på 0,67 mio. kr. fra Industrivej og 0,5 mio. kr. fra risikopuljen.
CO2-Konsekvensvurdering
Med udgangspunkt i fjernvarmeselskabets indsendte projektforslag fra 2024 og Energistyrelsens beregningsforudsætninger vil der opnås en markant reduktion af CO2-ækvivalenter (CO2e) ved skift til enten fjernvarme eller varmepumper i de kommunale ejendomme i Ollerup, V. Skerninge og Ulbølle. Ved omlægning fra fossile brændsler som gas vil CO2e-udledningen fra driften i 2025 reduceres med 94 % for individuelle varmepumper og 92 % for fjernvarmen. I 2030 vil reduktionen for individuelle varmepumper være 99 % og 97 % ved fjernvarme.
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 04-04-2024
Sagen oversendes til Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.
Beslutning i Økonomiudvalget den 23-04-2024
Indstilles.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Som suppleant deltager Hanne Ringgaard Møller (B).
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 30-04-2024
Punktet blev behandlet efter punkt 8.
Godkendt.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Som suppleant deltog Allan Østergaard (B).
Beslutningstema
Projektforslaget for ”Konvertering af Lundeborg til fjernvarme” skal godkendes efter varmeforsyningsloven. Projektforslaget omfatter konverteringen af Lundeborg fra individuel naturgasforsyning til fjernvarme, ved opførelsen af en energicentral med hhv. en 0,7 MW luft-til-vand varmepumpe, og en 1,2 MW gaskedel til spids- og reservelast.
Lundeborg Varme A.M.B.A har i forlængelse af projektforslaget anmodet om en ramme for kommunegaranti for lån på op til 34,5 mio. kr. med frigivelse af kommunegaranti på op til 1,7 mio. kr. til videre myndighedsbehandling og udbudsproces.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,
A:
- At projektforslaget fra Lundeborg Varme A.M.B.A. om ”Konvertering af Lundeborg til fjernvarme” godkendes i henhold til varmeforsyningslovens og projektbekendtgørelsens bestemmelser.
- At garanti for lån for op til 34,5 mio. kr. imødekommes ved opfyldelse af betingelser for opnåelse af tilslutning beskrevet i sagsfremstillingen.
- At 1,7 mio. kr. af kommunegarantien til udarbejdelse af et udbudsmateriale og myndighedsbehandling imødekommes ved opfyldelse af betingelser for opnåelse af tilslutning beskrevet i sagsfremstillingen.
- At sats for garantiprovision i projektets opførelses- og indkøringsfase fastsættes til 3 %. Satsen kan revurderes ved en konkret kreditvurdering fra ansøger om risiko- og markedsniveau.
Eller
B:
- At garanti for lån til hhv. anlægsarbejde og udbudsproces ikke imødekommes.
- At projektforslaget fra Lundeborg Varme A.M.B.A. om ”Konvertering af Lundeborg til fjernvarme” hjemvises til fornyet behandling med udgangspunkt i øget grad af privat finansiering uden kommunal garantistillelse.
Direktionen anbefaler, at der gives garanti. Garantistillelsen er efter direktionens vurdering risikofyldt, men i en størrelse kommunens begrænsede likviditet vil kunne håndtere.
Sagsfremstilling
Svendborg Kommune er varmeplansmyndighed. Det vil sige, at varmeforsyningsselskaber, der ønsker at ændre i et varmeforsyningsområde og i varmeforsyningen, skal indsende et projektforslag, som kommunen skal behandle.
Svendborg Kommune har den 22. januar 2024 modtaget et projektforslag om fjernvarmeforsyning af Lundeborg fra Lundeborg Varme A.M.B.A. Projektforslaget omfatter etableringen af forsyningsledninger, en stor luft/vand varmepumpe, akkumuleringstank, teknikbygning samt en gaskedel til spids- og reservelast. Projektforslaget fremgår af bilag 1. (Bilag 1. Projektforslag om konvertering af Lundeborg til fjernvarme).
Det planlagte forsyningsområde kan ses af bilag 2 (Bilag 2. Oversigt over forsyningsområde).
I det planlagte forsyningsområde er der opgjort 198 potentielle forbrugere. I projektforslaget forventes en samlet tilslutning på 83 % af varmebehovet efter 5 år. Varmebehovet i forsyningsområdet er opgjort til i alt 3.735 MWh.
I projektforslaget er fjernvarmescenariet sammenlignet med et scenarie med udbygning af individuelle varmepumper. De samfundsøkonomiske beregninger viser et samfundsøkonomisk overskud ved fjernvarmescenariet på ca. 7,6 mio. kr. over en 20-årig periode og således 12,2 % lavere samfundsøkonomiske omkostninger end varmepumpescenariet.
Svendborg Kommune har pligt til at sikre sig, at det lovmæssige grundlag for projektforslaget er til stede, herunder at en høring af projektforslaget gennemføres. Dette projektforslag er sendt i 4 ugers høring hos berørte parter (Evida og FLOW Elnet), samt hos 3 grundejere, der skal afgive areal til ledningsføring og/eller selve energicentralen, jf. projektbekendtgørelsen. Projektforslaget har været i høring frem til den 6. marts 2024. Derudover var projektforslaget i supplerende høring ved Lundeborg Varme A.m.b.a.’s samarbejdspartner Midtfyns Energi frem til d. 21. marts 2024.
Der indkom ingen høringssvar udover Midtfyns Energi, der har givet en tilbagemelding om, at de ingen bemærkninger har til projektforslaget.
Administrationen har lavet et udkast til projektgodkendelsen (Bilag 3. Udkast til projektgodkendelse), hvor der er foretaget en energimæssig, samfundsøkonomisk og miljømæssig vurdering af projektet. I udkastet til projektgodkendelse er desuden indskrevet en tidsfrist for påbegyndelse af anlægsarbejdet på 3 år fra godkendelsen, hvorefter projektgodkendelsen frafalder.
De samfundsøkonomiske beregninger i projektforslaget viser:
- En samfundsøkonomisk besparelse over 20 år, ved forsyning af fjernvarme, på 7,6 mio. kr. opgjort i nutidsværdi. Hvilket svarer til en reduktion på 12,2% ift. referencen.
- Der er foretaget følsomhedsberegninger på relevante parametre som øget ledningstab, brændselsomkostninger, investeringsomkostninger, virkningsgrad, renteniveau samt tilslutningsprocent. Samtlige undersøgte scenarier i følsomhedsanalysen viser fortsat en samfundsøkonomisk besparelse ved projektet.
De selskabsøkonomiske beregninger viser:
- Et selskabsøkonomisk likviditetsoverskud set over beregningsperioden på 3,2 mio. kr. over 20 år.
- Der skal over 5 år opnås en tilslutning på 74 % af varmebehovet for at projektet selskabsøkonomisk balancerer over en 20-årig periode.
De brugerøkonomiske beregninger viser:
- Den beregnede besparelse for den enkelte forbruger ved fjernvarme i stedet for individuel varmepumpe ligger på ca. 3.900 kr. inkl. moms/år for en gennemsnitlig gaskundes bolig ud fra de givne forudsætninger i projektforslaget.
- Den beregnede meromkostning for den enkelte forbruger ved fjernvarme i stedet for en eksisterende gaskedel ligger på ca. 4.350 kr. inkl. moms/år for en gennemsnitlig gaskundes bolig ud fra de givne forudsætninger i projektforslaget.
I projektforslaget er der forudsat en tilslutningsomkostning på 35.000 kr. inkl. moms for bygninger på under 500 m2. For bygninger over 500 m2 tillægges 29,13 kr./m2. Herudover kommer omkostninger til sløjfning af gasfyr/gastilslutning/olietank osv. Denne omkostning er vurderet til mellem 6.020-20.000 kr./forbruger i projektforslaget.
De selskabsøkonomiske- og brugerøkonomiske beregninger tager udgangspunkt i et kommunegaranteret lån på 3,5 % og 3 % garantiprovision i etableringsfasen (de første 2 år) og 1 % garantiprovision i driftsfasen.
Administrationen gør opmærksom på usikkerheder ifm. de bruger- og selskabsøkonomiske konsekvenser som følge af de aktuelle og fremtidige energipriser samt prisudvikling på materialer, renteniveau og arbejdskraft.
Administrationen konkluderer, at projektforslaget kan godkendes, ifølge kravene i projektbekendtgørelsen og i varmeforsyningsloven.
Projektforslaget bør hjemvises til fornyet behandling, hvis anmodning om kommunegarantistillelsen ikke imødekommes, da denne garanti udgør en central forudsætning for beregningerne.
Kommunegaranti:
Lundeborg Varme A.M.B.A. har som led i projektet anmodet om kommunal garantistillelse for lån på op til 34,5 mio. kr. jf. vedlagte følgebrev til projektforslaget (Bilag 4. Følgebrev til projektforslag). I følgebrevet anmodes om frigivelse af 1,7 mio. kr. af kommunegarantien til udbudsproces og myndighedsbehandling. Beløbsstørrelse til udbudsproces er fastsat efter vurdering fra Lundeborg Varmes rådgiver.
Vilkårene for udtrædelse i Lundeborgprojektet er sammenlignelig med fjernvarmesagen i Ollerup, V. Skerninge og Ulbølle, hvor der grundet kommunens garantistillelse skal tages stilling til vilkår for udtrædelse i fjernvarmeprojektet af hensyn til kommunens risiko.
En forbruger der udtræder holdes fri for krav om godtgørelse af andel i aktuel restgæld jf. en vurdering fra advokatfirmaet Horten jf. bilag 5 (Bilag 5. Vurdering fra Horten), hvilket medfører, at de tilbageværende må bære afdragsbyrden og risikofaktoren for Svendborg Kommune øges, idet der ikke vil kunne gøres regres for gælden hos udtræder. Dette betyder for de tilsluttede, at der ikke kan opkræves udtrædelsesgodtgørelse så længe, at det vurderes, at den ledige kapacitet kan afsættes til andre. Om der kan opkræves udtrædelsesgodtgørelse beror på en rimelighedsvurdering af udtrædelsessituationen, hvilket fastsættes af forsyningstilsynet.
Lykkedes det ikke at skaffe nye forbrugere til at erstatte den udtrædende forbruger, vil dette betyde en opregulering af priserne for de tilbageværende forbrugere for at afdrage på restgælden. Dansk Fjernvarmes standardbestemmelse for udtrædelsesgodtgørelse vil dog beskytte mod masseudtræden, hvor et stort antal forbrugere ønsker at udtræde som følge af fx høje varmepriser.
Kommunens risiko ved garantistillelse vil særligt være gældende i anlægsperioden inden leveringsbestemmelserne herunder reglerne for udtrædelsesgodtgørelse er gjort sig gældende for forbrugerne.
Jævnfør advokatfirmaet Horten er Dansk Fjernvarmes nye leveringsbestemmelser blevet opdateret, men de tager ikke højde for problemet med nye forbrugere under udbygning. Det er dog muligt at udarbejde særlige bestemmelser, som sikrer større mulighed for at opkræve udtrædelsesgodtgørelse ved udtræden under udbygning. Det bør her overvejes, i hvilket omfang forbrugerne gøres opmærksom på sådanne bestemmelser, før de forpligter sig. Der foreligger ikke praksis om Forsyningstilsynets stilling til sådanne klausuler, da det først er nu, at der er varmeforsyninger, der begynder at få udarbejdet leveringsbestemmelser med et sådant indhold.
Direktionen anbefaler, at leveringsbestemmelserne for fjernvarmeselskabet indarbejder bestemmelse for opkrævning af udtrædelsesgodtgørelse under udbygningsfase.
Betingelser for kommunegarantistillelse:
- Der er indgået tilslutningsaftaler med min. 139 forbrugere, eller min. et skønnet varmebehov på 2.749 MWh, svarende til 74 % af varmegrundlaget i projektforslaget, så der er sammenhæng mellem lånebeløb og projektbeskrivelsens forudsætninger ift. at opnå balance i selskabsøkonomien.
- Imødekommelse af kommunegaranteret lån er betinget af, at vedtægter og leveringsbestemmelser har været forelagt Svendborg Kommune til godkendelse.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Kommunalbestyrelsen godkendte i april 2023 at finansiere projektforslagsprocessen for Lundeborg Varme A.M.B.A. op til et loft på 100.000 kr. Ved hjemsendelse af projektforslaget til fornyet behandling, må det forventes at procesforslagsprocessen overstiger loftet på 100.000 kr. Heraf følger at projektet går tabt, medmindre man vælger at tildele yderligere midler, eller at selskabet selv skaffer yderligere finansiering.
Såfremt der gives garanti for lån, sættes garantiprovision til årligt 3 % af garanteret restgæld 31.12. Satsen revurderes årligt ud fra en risiko- og markedsniveau betragtning.
Så længe et kommunegaranteret lån ikke misligholdes er der ingen yderligere økonomiske konsekvenser.
Som markedet udvikler sig for nærværende, med varierende priser inden for energi, materialer, transport og lønninger m.v., er det nødvendigt at påpege en risiko for evt. afledte økonomiske konsekvenser heraf – for så vidt angår den samlede projektsum, dens finansieringsform og efterfølgende driftsvilkår.
Sammenfattende er det direktionens vurdering, at med de iboende risici jf. projektforslaget suppleret med, at der er usikkerhed for at fastholde kundegrundlaget (ingen tilslutningspligt og kunderne kan frit fravælge), løber kommunen en risiko ved garantistillelse for fjernvarmeprojektet herunder i lyset af kommunens begrænsede likviditet.
CO2-Konsekvensvurdering
I projektforslaget er der beregnet, at følgende scenarier vil have disse udledninger:
Fjernvarmescenariet (Projekt): 2.358 tons CO2-ækv. over en 20-årig periode
Individuelle varmepumper (Reference): 1.683 tons CO2-ækv. over en 20-årig periode
Uden nogen konvertering: 8.092 tons CO2-ækv. over en 20-årig periode
Lovgrundlag
Varmeforsyningsloven, LBK nr. 124 af 2. februar 2024 med efterfølgende lovændringer.
Projektbekendtgørelsen - BEK nr. Nr. 697 af 6. juni 2023
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 04-04-2024
Sagen oversendes til Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen, idet administrationen forinden sagens behandling anmodes om at belyse, hvordan det kan sikres, at tilmeldingerne til projektet kan betragtes som bindende - og på den baggrund indhente en revurderet garantiprovision.
Beslutning i Økonomiudvalget den 23-04-2024
Økonomiudvalget indstiller model A til Kommunalbestyrelsen med følgende præcisering:
A:
- At projektforslaget fra Lundeborg Varme A.M.B.A. om ” Konvertering af Lundeborg til fjernvarme” godkendes i henhold til varmeforsyningslovens og projektbekendtgørelsens bestemmelser.
- At sats for garantiprovision i projektets opførelses- og indkøringsfase fastsættes til 3 %.
- At garanti for lån for op til 28 mio. kr. imødekommes ved opfyldelse af beskrevne nedenstående betingelser.
- At 1,7 mio. kr. af kommunegarantien til udarbejdelse af et udbudsmateriale og myndighedsbehandling imødekommes ved opfyldelse af beskrevne nedenstående betingelser.
Betingelser for kommunegarantistillelse
· Der er indgået bindende tilslutningsaftaler med minimum 139 forbrugere, således at der er sammenhæng mellem lånebeløb og projektbeskrivelsens forudsætninger. Dette kan tilsvares forsyning af et varmebehov på skønnet 2.749 MWh/år.
· Imødekommelse af kommunegaranteret lån er betinget af, at vedtægter og leveringsbestemmelser har været forelagt Svendborg Kommune til godkendelse med henblik på krav om opkrævning af udtrædelsesgodtgørelse under opbygningsfasen.
· Kommunegaranteret låneoptagelse op til 28 mio. kr. til anlægsarbejde kan først igangsættes, når der er indbetalt tilslutningsbidrag til en deponeringskonto for 139 bindende tilslutningsaftaler.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Som suppleant deltager Hanne Ringgaard Møller (B).
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 30-04-2024
Godkendt, idet der indenfor kommunegarantien frigives 1,7 mio. kr. til udarbejdelse af udbudsmateriale og til udbudsprocessen.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Som suppleant deltog Allan Østergaard (B).
Relaterede bilag
Beslutningstema
På baggrund af et forslag om etablering af et ungeklimaråd stillet af Socialdemokrati, har administrationen gennemført en høring. Kommunens ungepanel, skoler, gymnasier og erhvervsskoler er hørt om tre forskellige modeller for et ungeklimaråd.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget samt Kultur- og Fritidsudvalget, at
- der ikke etableres et ungeklimaråd i Svendborg Kommune
- de unges involvering i klimadagsordenen sker ved at inddrage og involvere de unge i konkrete handlinger og arrangementer via ungepanellet og ved samarbejde med uddannelsesinstitutionerne
Sagsfremstilling
Kultur- og Fritidsudvalget samt Teknik- og Miljøudvalget drøftede på deres møder den 4. december og 7. december 2023 et forslag fra Socialdemokratiet om etablering af et ungeklimaråd i Svendborg Kommune.
Udvalgene bad administrationen om en fornyet fremlæggelse af sagen med udgangspunkt i drøftelserne på møderne og efter en høring af tre forskellige modeller hos ungepanellet, skoler, gymnasier og erhvervsskoler.
Administrationen har i perioden 10. januar til 9. februar 2024 gennemført en høring af de tre modeller:
- Model A: Svendborg Kommunes Ungepanel varetager som i dag også klimaområdet. Ungepanelet kan evt. beslutte at nedsætte en arbejdsgruppe, som har særligt fokus på klima.
- Model B: Der oprettes et selvstændigt ungeklimaråd med hjælp fra kommunens ansatte.
- Model C: Det oprettes et selvstændigt ungeklimaråd med hjælp fra en studentermedhjælper, der får støtte og sparring fra kommunens ansatte.
Ud af 24 høringsparter er der modtaget høringssvar fra 5 uddannelsessteder og fra ungepanelet. Høringsbrevet med udsendelseslisten se i bilag 1 (Bilag 1. Høringsbrev vedr. ungeklimaråd). I bilag 2 (Bilag 2. Resumé af høringssvar vedr. ungeklimaråd) er et resumé af høringssvarene.
Fire skoler peger på model C (bistand til et ungeklimaråd fra en studenterhjælp). Én skole peger på model B (bistand fra kommunens ansatte).
Ungepanellet skriver, at de gerne kommenterer på klimaspørgsmål samt kommer med input og forslag til Teknik- og Miljøudvalget, men ønsker ikke udelukkende at beskæftige sig med klima, natur eller miljø. Ungepanelet er positive overfor at nedsætte et ungeklimaråd. Hvis model B eller C vælges opfordrer ungepanelet til en løsning ved at henvende sig direkte til de klimaråd, som allerede eksisterer på flere ungdomsuddannelser som f.eks. STX og SESG samt på flere af kommunens folkeskoler. Ungepanelet er bekymrede for, om det bliver for svært at integrere en ”selvstændig” arbejdsgruppe i panelets øvrige arbejde, som har et bredt, kommunalt fokus.
Da høringen gav få svar, har administrationen henvendt sig til Det Nationale Ungeklimaråd og til Svendborg Gymnasium for supplerende bemærkninger. Det Nationale Ungeklimaråds repræsentant fortæller at rådet arbejder med andre involverende former som f.eks. workshops afstemt og timet med de temaer som f.eks. en kommune arbejder med. Det giver mulighed for en målrettet og ad hoc involvering, der passer med de unges livsstil. Repræsentanten fra Svendborg Gymnasium fremhæver, at involvering af de unge skal give synergi til de aktiviteter de har i forvejen, og gerne skal indeholde konkrete aktiviteter udenfor ”huset”, og at der skal være en gulerod for de unges medvirken. Gymnasiet deltager gerne i en fælles drøftelse med f.eks. HHX og HTX og hvordan kommunen sammen med dem kan bidrage til unges engagement i klimaarbejdet.
På baggrund af de få høringssvar, erfaringer fra Aalborg Kommune, Det Nationale Ungeklimaråd samt kommunens eget ungepanel m.fl. indstiller administrationen, at der ikke oprettes et ungeklimaråd i Svendborg Kommune. Begrundelsen er at:
- Et kommunalt ungeklimaråd vil være begrænset til et få antal unge som formentlig i forvejen vil engagere sig i de eksisterende klima- eller bæredygtighedsråd på uddannelsesinstitutionerne, i kommunens ungepanel eller i andet klimaarbejde lokalt. Det kan f.eks. være grønne nabofællesskaber.
- Tematisk involvering, der har sammenhæng og timing med emner, som behandles i Kommunalbestyrelsen, vil give større effekt, kunne involvere flere unge og passe bedre til de unges livsstil fremfor et nyt fast nedsat råd. En form som allerede bliver benyttet i dag og som vil kunne øges og styrkes.
- Der er relativt store ressourcer forbundet med at drive et ungeråd, uanset om der er tale om støtte fra en studenterhjælp eller alene støtte fra administrationen. Herunder er der nærmere redegjort for de økonomiske konsekvenser.
Klimaforandringerne fordrer en betydelig forandring af vores levevis, hvis vi skal nå kommunens klimamål. Involvering og samskabelse med de unge er vigtig. Administrationen vil fortsætte sit arbejde med at inddrage de unge og fremover øge og styrke indsatsen. Det vil bl.a. ske i tæt samarbejde med uddannelsesinstitutionerne som foreslået af repræsentanten fra Svendborg Gymnasium.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Administrationen støtter i dag ungepanellet og samarbejde med unge ved givne lejligheder. En fokuseret og øget involvering af de unge på uddannelsesinstitutionerne vil kunne ske ved prioriteringer indenfor de nuværende personaleressourcer og driftsmidler til kommunens klimaarbejde og indenfor ressourcerne til ungepanelet.
Model B:
På baggrund af erfaringer fra Det Nationale Ungeklimaråd og Aalborg Kommune, og Svendborg Kommunes erfaringer fra ungepanelet, vurderer administrationen, at der vil skulle anvendes 300-350 timer årligt til rekruttering, mødedeltagelse og anden støtte til et ungeklimaråd. Hertil et beløb til mødeafholdelse, aktiviteter og honorering i størrelsesordenen 10.000-20.000 kr. årligt.
Model C:
Administrationen vurderer, at ansættelse af en studenterhjælp med et årligt timetal på 300-350 timer vil beløbe sig til 60.000-70.000 kr./år. Desuden vil administrationen skulle afsætte et estimeret antal timer på 50 timer/år til oplæring og støtte til studenterhjælpen. Hertil et beløb til mødeafholdelse, aktiviteter og honorering i størrelsesordenen 10.000-20.000 kr. årligt.
Ressourcerne til model B og C vil skulle findes ved om- eller nedprioritering af andre opgaver.
CO2-Konsekvensvurdering
Indirekte effekter i forhold til CO2-reduktion og klimatilpasning via øget bevidsthed og adfærdsændringer hos kommunens unge.
Lovgrundlag
Svendborg Kommunes Klimahandleplan 2022
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget samt Teknik- og Miljøudvalget
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 04-04-2024
Udvalget godkender sagsfremstillingens model C for en 2-årig prøveperiode. Udgiften hertil finansieres indenfor udvalgets udisponerede ramme for 2024-2026.
Liste V kan ikke godkende model C, idet de støtter administrationens indstilling.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 08-04-2024
Et flertal i udvalget bakker op om Teknik- og Miljøudvalgets beslutning af 4. april 2024 om oprettelse af et ungeklimaråd efter model C.
Liste V og C kan ikke godkende model C, idet de støtter administrationens indstilling.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsg.) var fraværende. Som suppleant deltog Johan Weltzin Kristensen (Ø).
Beslutningstema
På baggrund af en henvendelse fra Langeland Kommune vedrørende samarbejde omkring parkeringskontrol, skal samarbejdsaftalen godkendes politisk.
Aftalen bygger på et samarbejde mellem Langeland Kommune, Aalborg Kommunes Parkeringskontrol Nord og Svendborg Kommune.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,
- At godkende samarbejdsaftalen mellem Langeland Kommune og Svendborg Kommune vedrørende udførelse af parkeringskontrol i Langeland Kommune.
Sagsfremstilling
På baggrund af en henvendelse fra Langeland Kommune, godkendte Kommunalbestyrelsen den 31. januar 2023, at administrationen arbejdede videre med en samarbejdsaftale med Langeland Kommune vedrørende parkeringskontrol. Godkendelse var med det forbehold, at serviceniveauet i Svendborg Kommune ikke måtte reduceres som led heri.
Aftalen bygger på et samarbejde mellem Langeland Kommune, Aalborg Kommunes Parkeringskontrol Nord og Svendborg Kommune.
Der er udarbejdet to særskilte aftaler for samarbejdet med Langeland Kommune. Aftalerne er henholdsvis mellem,
- Langeland Kommune og Aalborg Kommunes Parkeringskontrol Nord
- Langeland Kommune og Svendborg Kommune.
Den fysiske kontrol på gaden løses af Svendborg Kommune, og den administrative behandling af udstedte afgifter løses af Parkeringskontrol Nord.
Udkastet til aftalen mellem Langeland Kommune og Svendborg Kommune er vedlagt som bilag 1 (Bilag 1. Aftale mellem Langeland Kommune og Svendborg Kommune).
Svendborg Kommunes godkendelse af samarbejdsaftalen er under forudsætning af Langeland Kommunes politiske godkendelse.
Ved gensidig politisk godkendelse træder aftalen i kraft den 1. maj, under forudsætning af, at Langeland Kommune har indhentet tilladelse fra Vejdirektoratet.
Aftalen er for Langeland Kommune uopsigelig for en 3-årig periode. Forlængelsen af aftalen kan genforhandles i god tid inden aftalens udløb.
Aftalen ophører imidlertid, hvis Svendborg Kommunes egen parkeringskontrol ophører eller reduceres i et omfang således, at Svendborg Kommune ikke kan levere den ønskede parkeringskontrol i Langeland Kommune.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Samarbejdet med Langeland Kommune vedrørende parkeringskontrol vil være uden økonomiske udgifter for Svendborg Kommune.
Langeland Kommune betaler for parkeringskontrol på timebasis. Timebetalingen bliver opgjort som den reelle bruttotimepris med tillæg af eventuelle udlæg. Afregning foretages kvartalsvis bagudbetalt.
Bruttotimepris: 461 kr./timen.
Den til enhver tid gældende bruttotimepris reguleres hvert år (den kommunale driftsfremskrivning). Bruttotimeprisen genberegnes hvert fjerde år.
CO2-Konsekvensvurdering
Sagen vurderes ikke at have konsekvens for CO2-udledningen.
Lovgrundlag
Færdselsloven
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 04-04-2024
Punktet udgik af dagsordenen.
Beslutningstema
I forbindelse med tilbygningen på Ollerup Plejecenter, skal skema A godkendes, herunder indskud af kommunal grundkapital. Endvidere skal det godkendes, at administrationen bemyndiges til efterfølgende at godkende skema B og C.
Herudover skal tildelingskriterierne for udbud af totalentreprise godkendes, og administrationen skal bemyndiges til at godkende valg af totalentreprenør i forbindelse med afslutningen på udbuddet.
Endeligt skal der ske godkendelse af salg af grund, huslejefastsættelse samt tillægsbevilling.
Indstilling
Direktionen indstiller til Senior-, Social- og Sundhedsudvalget, at det overfor Teknik- og Miljøudvalget anbefales,
- At godkende tildelingskriterier til totalentreprise
- At bemyndige administrationen til at godkende valg af totalentreprenør efter endt udbud
- At godkende brugen af ekstern rådgiver
Direktionen indstiller til Senior-, Social- og Sundhedsudvalget at det overfor Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalg og Kommunalbestyrelsen anbefales,
- At der bevilges en samlet nettotillægsbevilling på 1,924 mio. kr., så den samlede nettoanlægsbevilling for projektet er 27,0 mio. kr.
- At nettotillægsbevillingen på 1,924 mio. kr. finansieres ved en yderligere låneoptagelse på 1,354 mio. kr. og 0,57 mio. kr. fra anlægspuljen ”Bolighandlingsplan”.
- At den samlede nettoanlægsbevilling på 27,0 mio. kr. fordeles med et rådighedsbeløb på 2,5 mio. kr. i 2024 og 24,5 mio. kr. i 2025.
- At nettoanlægsbevillingen for 2024 frigives.
- At der optages et lån på 88 % af boligdelens samlede udgifter med en maksimal løbetid på 30 år.
- At godkende den årlige husleje på 1.322 kr. pr. m2.
Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalget, at det overfor Økonomiudvalg og Kommunalbestyrelsen anbefales,
- At godkende salg af kommunalt ejet areal
- At bemyndige administrationen til at gennemføre handlen på Kommunalbestyrelsens vegne
Direktionen indstiller til Økonomiudvalget, at det overfor Kommunalbestyrelsen anbefales,
- At Skema A for boligdelen med en samlet anskaffelsessum på 24,189 mio. kr. godkendes
- At Skema A for serviceareal med en samlet anskaffelsessum på 1,667 mio. kr. godkendes
- At der indskydes grundkapital på 2,419 mio. kr. til etablering af 12 nye almene ældreboliger på Ollerup Plejecenter.
- At godkendelse af Skema B (endeligt anlægsbudget på baggrund af licitation) og Skema C (byggeregnskab) delegeres til administrationen, og påtegning af krav om kommunegaranti sker administrativt.
- At der opkræves gebyr for kommunal sagsbehandling på 2,5 promille af anskaffelsessummen ekskl. gebyrer svarende til 0,06 mio. kr.
Sagsfremstilling
I forbindelse med etableringen af erstatningspladser for Hesselager Plejecenter blev det på Kommunalbestyrelsens møde den 31. oktober 2023 besluttet, at der skal laves en tilbygning på Ollerup Plejecenter. Tilbygningen indeholder 12 nye plejeboliger, hvor det sikres, at de ældrefaglige kriterier overholdes. Se bilag 1 (Bilag 1. Skema A ansøgning).
Salg af kommunalt areal
For at imødekomme reglerne om støttet byggeri, skal den del af grunden, hvorpå den nye tilbygning opføres, sælges til Den almene boligorganisation (Svendborg Kommune). Der er tale om en grund på 444 m2, og salgsprisen udgør 0,05 mio. kr. incl. moms.
Udbudsform og tildelingskriterier
Tilbygningen vil blive opført som en totalentreprise, hvor kontrakten tildeles den tilbudsgiver, der tilbyder det økonomisk mest fordelagtige tilbud, der identificeres på grundlag af tildelingskriterierne ”Pris”, ”Kvalitet” og ”Proces”.
Til identificering af det økonomisk mest fordelagtige tilbud, vil bygherre lægge følgende underkriterier til grund for tildeling af kontrakten:
Underkriterie | Vægtning |
A. Pris | 60 % |
B. Kvalitet | 20 % |
C. Proces | 20 % |
Som følge af projektets omfang har det vist sig nødvendigt at øge parkeringskapaciteten for at imødekomme det fremtidige behov. Det er således nødvendigt at der tilføres yderligere anlægsmidler til projektet, hvorfor der søges en tillægsbevilling.
Ekstern rådgiver
Til brug for udarbejdelse af skema A og udbudsmaterialet anvendes ekstern rådgiver. Rådgiver forestår blandt andet udarbejdelse af vægtningsskema på baggrund af tildelingskriterier.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Salg af kommunalt areal
Jf. sagsfremstillingen er salgsprisen fastsat til 0,05 mio. kr. inklusive moms.
Tillægsbevilling
Kommunalbestyrelsen godkendte den 31. oktober 2023 en samlet nettoanlægsbevilling på 25,076 mio. kr. i 2025, til boligdelen og servicearealet.
Der er efterfølgende sket reguleringer af blandt andet arealerne mellem boligdelen og servicearealet, den forventede salgsindtægt for det kommunale areal samt at udgifterne til udearealerne er større end først antaget. Herudover er den kvadratmeterpris, som man maksimalt må bygge boligdelen for, reguleret til 2024-satser.
For at kunne realisere projektet er det derfor nødvendigt med en samlet nettoanlægsbevilling på 27,0 mio. kr. til boligdelen og servicearealet.
Der søges på den baggrund en nettotillægsbevilling på 1,924 mio. kr., som finansieres ved yderligere låneoptagelse på 1,354 mio. kr. og 0,57 mio. kr. fra anlægspuljen ”Bolighandlingsplan”.
Budgetudviklingen er illustreret i nedenstående tabeller.
Det anbefales at den samlede nettoanlægsbevilling på 27,0 mio. kr. fordeles med 2,5 mio. kr. i 2024 og 24,5 mio. kr. i 2025.
Af den samlede nettoanlægsbevilling på 27,0 mio. kr., udgør de 5,714 mio. kr. Svendborg Kommunes udgift i projektet.
Brugen af eksterne rådgivere vil overstige den politisk besluttede grænse på 0,15 mio. kr., hvorfor der søges om godkendelse.
Skema A
Ældreboligerne på Ollerup Plejehjem er kommunalt ejet og drives efter bestemmelser i Lov om almene boliger dvs. der er tale om almene ældreboliger. Den eksisterende afdeling består af 42 ældreboliger og et serviceareal.
Skema A-ansøgningen vedrører et projekt, hvor der etableres 12 nye almene ældreboliger fordelt på to etager i et punkthus med tilhørende servicearealer som en tilbygning til det eksisterende Ollerup Plejecenter. Boligerne erstatter delvist de plejehjemspladser, som skal nedlægges på Hesselager Plejecenter senest i 2026.
Tilbygningen udgør i alt 888 m2 og består af 12 stk. ældreboliger på hver 74 m2 samt et serviceareal på 32 m2.
Den samlede anskaffelsessum for boligdelen udgør 24,189 mio. kr. inkl. moms og den samlede anskaffelsessum for servicedelen udgør 1,667 mio. kr.
Anskaffelsessummen for boligdelen er beregnet ud fra gældende maksimumbeløb for almene ældreboliger i provinsen i 2024. Anskaffelsessummen vil i forbindelse med Skema B blive reguleret jf. det senest offentliggjorte maksimumbeløb for alment boligbyggeri for ældreboliger.
Ud fra oplysningerne i Skema A er den årlige husleje opgjort til 1.322 kr. pr. m2 hvilket svarer til en månedlig husleje på 8.155 kr. ved en gennemsnitlig lejlighed på 74 m2. Med boligstøtte vil nettohuslejen beløbe sig på ca. 2.430 kr. for en enlig folkepensionist med en formue på 0,5 mio. kr.
CO2-Konsekvensvurdering
Ifølge BR18 må tilbygningen maksimalt anvende 36.408 KwH/år. Det betyder, at CO2- belastningen maksimalt må udgøre 4,9 ton CO2/år for de 888 m2 tilbygning. Indtil Hesselager Plejecenter er helt fraflyttet, vil Svendborg Kommunes CO2-udledning dermed øges.
Lovgrundlag
Styrelsesvedtægten
Lov om almene boliger
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 02-04-2024
Indstillingerne godkendt.
Der var afbud fra Dorthe Ullemose (O).
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 03-04-2024
Indstilles.
Hanne Ringgaard Møller (B) var fraværende.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 04-04-2024
Udvalget godkender anbefalingen fra Senior-, Social- og Sundhedsudvalget, herunder at:
- Tildelingskriterier til totalentreprise
- At administrationen bemyndiges til at godkende valg af totalentreprenør efter endt udbud
- At brugen af ekstern rådgiver
Udvalget anbefaler endvidere følgende af indstillingens punkter overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen:
- At der bevilges en samlet nettotillægsbevilling på 1,924 mio. kr., så den samlede nettoanlægsbevilling for projektet er 27,0 mio. kr.
- At nettotillægsbevillingen på 1,924 mio. kr. finansieres ved en yderligere låneoptagelse på 1,354 mio. kr. og 0,57 mio. kr. fra anlægspuljen ”Bolighandlingsplan”.
- At den samlede nettoanlægsbevilling på 27,0 mio. kr. fordeles med et rådighedsbeløb på 2,5 mio. kr. i 2024 og 24,5 mio. kr. i 2025.
- At nettoanlægsbevillingen for 2024 frigives.
- At der optages et lån på 88 % af boligdelens samlede udgifter med en maksimal løbetid på 30 år.
- At godkende den årlige husleje på 1.322 kr. pr. m2.
Beslutning i Økonomiudvalget den 23-04-2024
Indstilles.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Som suppleant deltager Hanne Ringgaard Møller (B).
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 30-04-2024
Godkendt.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Som suppleant deltog Allan Østergaard (B).
Relaterede bilag
Beslutningstema
Foreningen for Naturlegepladsen i Svendborg er en nystiftet forening i Svendborg Kommune, som ønsker råderet over depotrummet i den offentlige toiletbygning i tilknytning til Naturlegepladsen på Dronningemaen i Svendborg.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen indstilles,
- At godkende delvis råderet over bygningen på Naturlegepladsen
Sagsfremstilling
I Svendborg er der en række borgere, der har visioner for Naturlegepladsen på Dronnigemaen. Borgergruppen har ansøgt om midler til at forskønne Naturlegepladsen, herunder ved at udsmykke den offentlige toiletbygning med et gavlmaleri. I juni 2023 modtog borgergruppen en støtteerklæring fra SVENDBY Puljen.
Borgergruppen formaliserede sig ved en stiftende generalforsamling den 22. august 2023, hvor bestyrelsen og vedtægterne bl.a. blev godkendt. Foreningen hedder herefter ”Foreningen for Naturlegepladsen i Svendborg”. Foreningen har efter generalforsamlingen arbejdet med at realisere deres visioner for Naturlegepladsen.
Foreningen har store ønsker for udviklingen af Naturlegepladsen og søger bl.a. fonde for at opnå finansieringen til at indfri deres udviklingsønsker. Til brug for fondsansøgningerne har foreningen anmodet om råderet over en del af den offentlige toiletbygning, nærmere bestemt depotrummet, til opbevaring af legeredskaber. Herudover ønsker foreningen at ombygge depotrummet i en mindre grad, så det er muligt at have en elkedel stående til at lave en kop kaffe og opsætte enkelte bord-bænkesæt i tilknytning til depotrummet. Desuden ønsker foreningen at udvikle Naturlegepladsen, hvilket skal ske i tæt samarbejde med Svendborg Kommune, som fortsat vil have tilsynsforpligtelsen mv. for området.
I forhold til udsmykningen af bygningen, er det en forudsætning at foreningen i sammenhæng med udsmykningen af gavlen sørger for, at gavlmaleriet coates med anti-graffiti, så bygningen som helhed fortsat kan driftes på sædvanlig vis.
Pligten til at sikre relevante myndighedsgodkendelser i forbindelse med udsmykningen og andre tiltag på Naturlegepladsen påhviler foreningen. Vilkårene for råderetsaftalen fremgår af bilag 1 (Bilag 1. Råderetsaftale). Foreningen har godkendt råderetsaftalen.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
De økonomiske forpligtelser i forbindelse med udviklingen af Naturlegepladsen påhviler alene foreningen. Der vil ikke være øget driftsomkostninger forbundet med råderetsaftalen.
CO2-Konsekvensvurdering
Det vurderes ikke at have konsekvenser for CO2-udledningen.
Lovgrundlag
Styrelsesvedtægten
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 04-04-2024
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.
Beslutning i Økonomiudvalget den 23-04-2024
Indstilles.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Som suppleant deltager Hanne Ringgaard Møller (B).
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 30-04-2024
Godkendt.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Som suppleant deltog Allan Østergaard (B).
Relaterede bilag
Beslutningstema
Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget orienteres om forlængelse af partneringaftalen på asfaltområdet med Munck Asfalt A/S.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget anbefales,
- At orienteringen om forlængelsen af partneringaftalen med Munck Asfalt A/S med 2 år tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Svendborg Kommune har i perioden fra den 1. februar 2021 og frem til den 31. januar 2025 indgået en partneringaftale med Munck Asfalt A/S inden for asfaltområdet i Svendborg By.
I den nuværende partneringaftale med Munck Asfalt A/S er der indbygget en option med mulighed for forlængelse af aftalen i 2 år, hvilket vil kunne forlænge kontraktperioden frem til 31. januar 2027.
En forlængelse af partneringaftalen i yderligere 2 år vil være hensigtsmæssig, idet asfaltkontrakterne (15-årig funktionskontrakt og partneringaftalen) hermed vil udløbe samtidigt den 31. januar 2027.
Administrationen er tilfreds med partneringaftalen og samarbejdet med Munck Asfalt A/S.
Der er vedlagt en kort over området for partneringaftalen som bilag 1 (Bilag 1. Område for partneringaftale).
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Forlængelse af partneringaftalen omfatter de nuværende arealer, som indgår i kontrakten.
Partneringaftalen prisreguleres hvert år i forhold til asfaltindekset, og det udførte arbejde finansieres inden for den eksisterende anlægsramme til ”Funktionskontrakt og partnerringaftalen”.
partnerringaftalen udgør 2,5 mio. kr. pr. år.
CO2-Konsekvensvurdering
En forlængelse af partneringaftalen har ikke yderligere konsekvenser for den fremadrettede CO2-udledning.
Lovgrundlag
Ingen.
Sagen afgøres i
Økonomiudvalget
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 04-04-2024
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget.
Beslutning i Økonomiudvalget den 23-04-2024
Godkendt.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Som suppleant deltager Hanne Ringgaard Møller (B).
Beslutningstema
I udarbejdelsen af forslaget til kommuneplantillægget og efterfølgende lokalplan for et blandet bolig- og erhvervsområde på Kullinggade 29, skal der træffes en politisk beslutning om fastholdelse af den tidligere politiske beslutning om, at bygherre skal udarbejde og afholde udgiften til en trafikanalyse af lokalområdet.
Der skal desuden træffes beslutning om, hvorvidt man ønsker at nedlægge parkeringspladser på Kullinggade i forbindelse med adgang til og ændret anvendelse af området på Kullinggade 29.
Indstilling
Direktionen indstiller til Plan og Lokalsamfundsudvalget, at det overfor Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,
- At beslutte, om det skal fastholdes eller fraviges, at bygherre skal udarbejde og afholde udgifter i forbindelse med en trafikanalyse af lokalområdet omkring Kullinggade 29.
- At beslutte, om der skal nedlægges op til seks offentlige parkeringspladser på Kullinggade, der er en forudsætning for godkendelse af adgang til det blandede bolig- og erhvervsområde på Kullinggade 29.
Sagsfremstilling
Den 27. juni 2023 godkendte Kommunalbestyrelsen at igangsætte udarbejdelsen af forslaget til kommuneplantillægget og efterfølgende lokalplan for et blandet bolig- og erhvervsområde på Kullinggade 29.
Trafikanalyse
Plangrundlaget skulle tage udgangspunkt i fire principper for områdets udvikling, herunder indretning af lokalplanområdets byrum med velfungerende infrastruktur og velfungerende friarealer. Det blev dermed besluttet, at planlægningen af det nye boligområde skal tage højde for byfortætningens konsekvenser mange år frem, herunder infrastrukturen i lokalområdet, hvor vejene er smalle og i forvejen er udfordrede af parkering mv.
Med henblik på en fremadrettet velfungerende infrastruktur, herunder sikring af de lette trafikanter, blev det besluttet, at der skal udarbejdes en trafikanalyse i forbindelse med lokalplanlægningen. Analysen skal være med til at sikre, at vejene omkring Kullinggade kan bære den afledte trafik fra lokalområdet. Det indbefatter blandt andet en analyse af, hvorvidt vejene bliver udfordret på kapaciteten og trafiksikkerheden, hvilket kan aflede trængsel, trafikfarlige situationer og evt. uheld med mere eller mindre omfattende person- og materialeskader. Hvis analysen viser, at vejene ikke kan bære trafikmængden, skal der laves tiltag på de offentlige veje, og ellers er det nødvendigt at tilpasse benyttelsen af bolig- og erhvervsområdet på Kullinggade 29 ved for eksempel at nedskalere bebyggelsesprocenten/boligantallet og -størrelsen.
Af beslutningspunktet den 27. juni 2023 fremgik det desuden, at eventuelle afledte udgifter til ændringer på de offentlige veje på baggrund af den kommende trafikanalyse, skal belyses og bearbejdes inden den videre planproces, herunder de økonomiske konsekvenser. Det fremgik ligeledes af punktet, at udgifter til udarbejdelse af en trafikanalyse påhviler bygherre. Beslutningen blev senest præciseret på Kommunalbestyrelsens møde den 19. december 2023, hvor man fastholdt, at bygherre skulle tilvejebringe trafikanalysen.
Bygherre har senest den 6. februar 2024 tilkendegivet, at bygherre vurderer, at arbejdet med en trafikanalyse for bygherres vedkommende er færdigbehandlet.
I forbindelse med trafikanalysen er det administrationens vurdering, at der forsat er en række elementer, der ikke er redegjort for. Der mangler fortsat en vurdering af kapacitet, trafiksikkerhed, ændring i trafikmønster for omkringliggende veje.
På det nuværende grundlag kan det ikke vurderes, hvorvidt der vil være risiko for at vejene omkring Kullinggade vil blive udfordret i forbindelse med den forventede øgede belastning af vejnettet. Afledte konsekvenser af manglende kapacitet på for eksempel Valdemarsgade, kan være nedlæggelse af kantstensparkeringer i gaden og ændring af kørselsmønstre på tilstødende veje, herunder øget smutvejskørsel på boligveje. Her foruden er der usikkerhed omkring vurderingen af de trafiksikkerhedsmæssige konsekvenser for de lette trafikanter.
Hvis der ikke udarbejdes en fyldestgørende trafikanalyse, må det forventes, at lokalplanen vil være underbelyst vedrørende forhold, der vil kunne få betydelige implikationer for den omkringliggende infrastruktur i forhold til fremkommelighed og trafiksikkerhed.
Nedlæggelse af parkeringspladser i forbindelse med adgang til området
Af trafiksikkerhedsmæssige grunde forventes det, at det er nødvendigt at nedlægge op til seks offentlige parkeringspladser på Kullinggade, så der sikres de nødvendige oversigtsforhold og færdselsloven overholdes i forbindelse med godkendelse af adgang til det blandede bolig- og erhvervsområde på Kullinggade 29.
For at etablere en ny adgang fra Kullinggade til parkeringskælderen på ejendommen, vurderes det, at der skal nedlægges to offentlige parkeringspladser på Kullinggade. Viser oversigtsforholdene sig at give udfordringer i forhold til trafikken på Kullinggade, kan det blive nødvendigt at nedlægge yderligere op til to offentlige parkeringspladser.
Ved den nordlige adgang vil det være nødvendigt at nedlægge en til to parkeringspladser.
Kort over de forventede nedlagte parkeringspladser er vedlagt som bilag 1 (Bilag 1. Nedlæggelse af parkeringspladser på Kullinggade). De røde kryds markerer de parkeringspladser, der skal nedlægges i forbindelse med adgangen til Kullinggade. De orange kryds markerer de parkeringspladser, som på sigt kan være nødvendige i forhold til oversigtsforholdene.
Der indstilles på baggrund af ovenstående til, at man politisk træffer beslutning om, hvorvidt man ønsker at nedlægge de op til seks offentlige parkeringspladser for at kunne give bygherre en adgangstilladelse til bolig- og erhvervsområde på Kullinggade 29. Nedlæggelsen af de op til seks parkeringspladser er på baggrund af den nuværende forventede placering af en eventuel adgang. Adgangstilladelsen er en forudsætning for at lokalplanen kan realiseres.
Kommunen har ikke lovhjemmel til at pålægge bygherre at finde og etablere erstatningsparkeringsplader for de nedlagte offentlige parkeringspladser. Det er alene muligt at pålægge bygherre de faktiske omkostninger i forbindelse med nedlæggelse af de offentlige parkeringspladser.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Trafikanalyse
Administrationen vurderer, at det vil koste Svendborg Kommune i størrelsesordenen 0,1 mio. kr. at få belyst de mangler, der er i trafikanalysen fra bygherre.
Svendborg Kommune har ikke prioriteret midler til at udarbejde en trafikanalyse for vejene omkring Kullinggade. Hvis udgiften skal findes indenfor det eksisterende driftsbudget under Teknik- og Miljøudvalget, vil det betyde en omprioritering af allerede disponerede midler.
Nedlæggelse af parkeringspladser
Der vil være udgifter i forbindelse med fjernelse af offentlige parkeringspladser på Kullinggade samt ændring af skiltning.
Det er muligt at pålægge bygherre de faktiske omkostninger i forbindelse med nedlæggelse af de offentlige parkeringspladser.
CO2-Konsekvensvurdering
Sagen vurderes på nuværende tidspunkt ikke at have konsekvenser for CO2-udledningen
Lovgrundlag
Lov om Planlægning
Vejloven
Færdselsloven
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 02-04-2024
Man stemte om at fravige krav om trafikanalyse:
For stemte: Arne Ebsen (F), Per Nykjær Jensen (I), Pia Dam (A), Torben Frost (A) og Mette Kristensen (V).
Imod stemte: Flemming Madsen (A) og Ib Knudsen (Ø).
Man besluttede hermed at anbefale at fravige krav om trafikanalyse.
Flemming Madsen (A) og Ib Knudsen(Ø) kunne ikke tilslutte sig beslutningen, da man fastholder, at der skal udarbejdes en fyldestgørende trafikanalyse som forudsætning for lokalplan.
Man stemte om at nedlægge parkeringspladserne:
For stemte Arne Ebsen (F), Per Nykjær Jensen (I), Pia Dam (A), Torben Frost (A) Mette Kristensen (V) og Flemming Madsen (A).
Ib Knudsen (Ø) undlod at stemme.
Man besluttede hermed at nedlægge op til 6 parkeringspladser.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 04-04-2024
Udvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen at fravige kravet om en trafikanalyse af lokalområdet omkring Kullinggade 29. Det anbefales endvidere at nedlægge op til 6 offentlige parkeringspladser på Kullinggade.
Jesper Kiel (liste Ø) kan ikke anbefale ovenstående, idet det ønskes, at bygherren skal lave en trafikanalyse som grundlag for lokalplanen.
Beslutning i Økonomiudvalget den 23-04-2024
Indstilles.
liste Ø og Flemming Madsen kan ikke anbefale ovenstående, idet det ønskes, at bygherren skal lave en trafikanalyse som grundlag for lokalplanen
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Som suppleant deltager Hanne Ringgaard Møller (B).
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 30-04-2024
Godkendt.
Liste Ø, Flemming Madsen og Rasmus Fjeldingbjerg Drabe kan ikke godkende ovenstående, idet det ønskes, at bygherren skal lave en trafikanalyse som grundlag for lokalplanen
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Som suppleant deltog Allan Østergaard (B).
Beslutningstema
I forbindelse med områdefornyelsen i Hesselager er der udarbejdet et lokalt stiprojekt, som ønskes realiseret og indviet i 2024. Projektet er tilrettet efter tilbagetrækning af tilsagn om færdsel på privat jord.
Indstilling
Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalget godkendelse,
- At det forelagte stiprojekt i Hesselager godkendes med henblik på realisering i første halvår af 2024.
Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalget, at det overfor Teknik- og Miljøudvalget anbefales,
- At driftsudgifter afholdes indenfor Teknik- og Miljøudvalgets budget i 2024, og at der udarbejdes et budgettema vedrørende udgiften for budgetår 2025 og frem.
Sagsfremstilling
Plan- og Lokalsamfundsudvalget godkendte den 12. juni 2023 områdefornyelsesprogrammet for Hesselager. I programmet indgår indsatsområdet ”Den grønne tråd”, hvor der er fokus på at skabe en sammenhængende ringsti, som giver lokale mulighed for at gå en længere tur i deres nærområde. Tanken er, at stien over tid bliver understøttet af grønne nedslagspunkter, hvor folk kan mødes under åben himmel.
En lokal arbejdsgruppe har gennem længere tid arbejdet på at få realiseret ringstien i Hesselager. På den baggrund forelagde administrationen en sag for Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 6. februar 2024 om godkendelse af et 7 kilometer langt stiforløb i Hesselager. Se bilag (Bilag 1; Stiprojekt i Hesselager). Sagen blev udsat grundet tre indsigelser til den del af stiprojektet, som er vist mellem Vormark og Møllevej. Udsættelsen skulle muliggøre et dialogmøde mellem indsigerne og udvalgsformanden samt næstformanden forud for en endelig beslutning. Dette møde blev afholdt den 21. februar 2024.
Grundet indsigelserne har den ene af grundejerne efterfølgende trukket sit tilsagn om offentlig adgang på hans jorde tilbage. Hermed bliver det ikke muligt at realisere en sti på vestsiden af Stokkebækken mellem Vormark og Møllevej, som ellers planlagt.
Sagen har været drøftet i den lokale arbejdsgruppe, som trods dette tilbageslag fortsat ønsker stiprojektet realiseret. Arbejdsgruppen foreslår et reduceret og andet forløb nord for Hesselager, som fremgår af bilag (Bilag 2; Stiprojekt i Hesselager – nyt forløb). Herudover vil arbejdsgruppen indgå i dialog med Geopark Det Sydfynske Øhav om mulige samarbejder, som understøtter stiprojektet samt løbende undersøge mulighederne for, at færdsel kan ske på stier fremfor på veje.
Administrationen anbefaler, at det viste stiprojekt trods et reduceret omfang realiseres og indvies i første halvår af 2024, så stien kommer byen til glæde hurtigst muligt.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Anlægsomkostninger til det tilrettede stiprojekt i form af skiltning, opgradering af Møllestien, rydning til trampestier samt udarbejdelse af informationsmaterialer beløber sig til omkring 265.000 kroner. Omkostningerne dækkes af allerede afsatte og frigivne midler på 11,56 mio.kr. til områdefornyelsen i Hesselager, hvoraf 1 mio. kroner er øremærket indsatsområdet ”Den grønne tråd”.
Den afledte drift er skønnet til 15.000 kr. årligt og afholdes foreløbigt indenfor eksisterende driftsramme for de grønne arealer indenfor Teknik- og Miljøudvalgets budget. Administrationen vil dog i forbindelse med kommende budgetforhandlinger for 2025 forelægge sag om forventninger til den samlede afledte drift i Hesselager, som følge af områdefornyelsen i byen. Dette sker med henblik på at få afsat en samlet budgetpost til afledt drift for at sikre at projekter under områdefornyelsen også kan driftes fremover.
Der må jf. budgetprocessen fremsendes op til 3 temaer/udvidelsesønsker på serviceområdet til budgetdrøftelserne.
CO2-Konsekvensvurdering
Projektet afføder ikke anlæg, som har mærkbar betydning for CO2 udledningen.
Lovgrundlag
Lov om byfornyelse og udvikling af byer.
Sagen afgøres i
Plan- og Lokalsamfundsudvalget
Teknik- og Miljøudvalget
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 02-04-2024
Indstillingen anbefales.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 04-04-2024
Anbefalingen fra Plan- og Lokalsamfundsudvalget godkendes, og administrationen anmodes om at udarbejde et budgettema vedrørende stiforløbets driftsudgift for budgetår 2025 og frem.
Beslutningstema
Svendborg Kommune har fået tilsagn om statslig støtte til Landsbyfornyelsespuljen 2023 og 2024. Støtten forudsætter kommunal medfinansiering og skal være disponeret inden for en given frist for at kommunen kan opnå statslig refusion. Administrationen fremlægger anbefalinger til finansiering og prioritering af midlerne.
Indstilling
Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalgets godkendelse
- At udvalget udnytter dele af den statslige ramme til Landsbyfornyelsespuljen 2023 svarende til et bruttoanlægsbudget på 1,075 mio. kr. og foretager en prioritering af midler svarende til nedenstående punkter.
- At 0,75 mio. kroner omdisponeres fra Landsbyfornyelsespuljen 2021 til Landsbyfornyelsespuljen 2023 til igangsat bygningsfornyelse i Hesselager.
- At 130.000 kr. disponeres til at medfinansiere en digital borgerplatform, der kan understøtte områdefornyelsen i Lundby og Landet.
- At 195.000 kr. reserveres til dækning af lovpligtige skimmelsvampsager i landområdet
Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalget, at det overfor Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget anbefales,
- At prioritering af Landsbyfornyelsespuljen 2023 tages til efterretning.
- At frigive den afsatte kommunale medfinansiering for 2024 på 0,43 mio. kr. svarende til 40 % af bruttoanlægsbudgettet på 1,075 mio.kr.
- At beslutte om der skal udarbejdes et budgettema vedrørende kommunal medfinansiering af de statslige midler i Landsbyfornyelsespuljen 2024 samt til by- og områdefornyelse i årene frem.
Sagsfremstilling
Svendborg Kommune har ansøgt og fået tilsagn om en statslig ramme på omkring 3,7 mio. kr. for Landsbyfornyelsespuljen 2023 og 2,8 mio. kr. for Landsbyfornyelsespuljen 2024. Den statslige refusionsprocent for landsbyfornyelse er 60 %. Hvis kommunen ønsker at udnytte den statslige ramme fuldt ud, udgør den kommunale medfinansiering således omkring 2,5 mio. kr. for Landsbyfornyelsespuljen 2023 og 1,9 mio. kr. for Landsbyfornyelsespuljen 2024.
Landsbyfornyelsespuljen kan anvendes til renovering af boliger opført før 1960, nedrivning af udtjente bygninger, istandsættelse af forsamlingshuse samt til områdefornyelse. Puljen er alene rettet mod byer med færre end 4.000 indbygger og til byggeri i det åbne land. For at opnå statslig refusion skal rammen for Landsbyfornyelsespuljen 2023 være disponeret og indmeldt til staten senest den 30. juni 2025 og senest den 28. februar 2026 for Landsbyfornyelsespuljen 2024.
Den igangsatte bygningsfornyelse under områdefornyelsen i Hesselager har vist sig at have stor lokal interesse. Samlet set er der øremærket 1,75 mio. kr. til formålet, som ventes udmøntet i løbet af 2024-2025. Det har vist sig, at 0,75 mio. kr. skal dækkes af Landsbyfornyelsespuljen 2023 for at opnå statslig refusion, hvilket nødvendiggør en omdisponering af den kommunale medfinansiering. Administrationen anbefaler dette. Støtte uddeles fortsat efter kriterier vedtaget af Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 5. september 2023.
Herudover anbefaler administrationen at tildele yderligere 130.000 kr. til områdefornyelsen i Lundby og Landet, som øremærkes til medfinansiering af en digital borgerplatform i to år. Dette som følge af beslutning på Plan- og Lokalsamfundsudvalgets møde den 5. marts 2024 om indkøb af digital platform til borgerinddragelse, hvor udgiften finansieres ligeligt af lokalsamfundsmidler og områdefornyelsesmidler.
Som ved prioritering af midler fra Landsbyfornyelsespuljen 2022 anbefaler administrationen desuden, at der afsættes en mindre andel af Landsbyfornyelsespuljen til dækning af skimmelsvampsager, der ligger uden for Svendborg by, og dermed lever op til kriterierne i Landsbyfornyelsespuljen. Hermed skal kommunen kun betale 40 % af udgifterne, mens staten dækker de 60 %.
De foreslåede aktiviteter svarer samlet set til det disponible beløb, der er afsat til kommunal medfinansiering af landsbyfornyelsesmidler i 2024.
Administrationen oplever stor interesse for landbyfornyelsespuljen, hvor der gennem det seneste år har været en lang række henvendelser om mulighed for støtte til bygningsfornyelse og nedrivning af udtjente bygninger i det åbne land. Da nuværende landsbyfornyelsesmidler er prioriteret til områdefornyelse i Hesselager samt Lundby og Landet, har administrationen ikke kunne imødekomme de mange henvendelser fra andre områder.
På baggrund af dette samt et potentielt behov for fortsat at understøtte renovering af kommunens forsamlingshuse vil administrationen senere på året forelægges en særskilt sag om prioritering af afsatte kommunale midler på 2,366 mio. kr. til by- og områdefornyelse i 2025. Endvidere anbefaler administrationen, at der udarbejdes et budgettema om kommunal medfinansiering af den statslige Landsbyfornyelsespulje 2024 og by- og områdefornyelse i årene frem.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Den statslige og kommunale andel til finansiering af Landsbyfornyelsespuljen 2023 og 2024 fremgår af nedenstående skema. Beløbene er udtryk for den maksimale ramme for landsbyfornyelsesmidler, hvor staten bidrager med 60 % og kommunen med 40 %.
I mio. kr. | Statslig andel (60%) | Kommunal andel (40 %) | Bruttoanlægsbudget |
Landsbyfornyelsespuljen 2023 | 3,723 mio. kr. | 2,483 mio. kr. | 6,206 mio. kr. |
Landsbyfornyelsespuljen 2024 | 2,806 mio. kr. | 1,871 mio. kr. | 4,677 mio. kr. |
I alt | 6,529 mio. kr. | 4,354 mio. kr. | 10,883 mio. kr. |
I budget 2024 er der ikke afsat et rammebeløb til kommunal medfinansiering af de statslige landsbyfornyelsespuljer. Der er dog et disponibelt beløb på 0,43 mio. kr., der stammer fra et overført restbeløb fra 2023 samt de 0,3 mio. kr., som administrationen anbefaler omprioriteret fra Landsbyfornyelsespuljen 2021 til Landsbyfornyelsespuljen 2023. Bruttoanlægsbudgettet udgør hermed 1,075 mio. kr., som svarer til de i indstillingen foreslåede aktiviteter. Heraf udgør den statslige andel 0,645 mio. kr.
Tiltrædes de foreslåede aktiviteter, vil der være en overskydende statslig ramme i Landsbyfornyelsespuljen 2023 på 3,078 mio. kr. For at udnytte den overskydende ramme skal den modsvares af en kommunal medfinansiering på 40 % svarende til 2,052 mio. kr.
I budget 2025 er der afsat et rådighedsbeløb til by- og områdefornyelse på 2,366 mio. kr. til kommunal medfinansiering. Hvis beløbet fastholdes, vil det være tilstrækkeligt til at modsvare den statslige andel for Landsbyfornyelsespuljen 2023, men gør det ikke muligt at udnytte den statslige ramme for Landsbyfornyelsespuljen 2024 fuldt ud. For at muliggøre udnyttelse af de statslige rammer, foreslår administrationen, at der i forbindelse med den kommende budgetforhandling forelægges et budgettema for kommunal medfinansiering af Landsbyfornyelsespuljen 2024 og kommende landsbyfornyelsespuljer i årene frem.
Den kommunale medfinansiering er hidtil blevet tilvejebragt ved 95 % lånefinansiering.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Lov om byfornyelse og udvikling af byer
Sagen afgøres i
Økonomiudvalget.
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 02-04-2024
Indstillingens første tre punkter blev godkendt.
Indstillingens sidste tre punkter anbefales.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 04-04-2024
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget, herunder udarbejdelse af budgettema vedrørende kommunal medfinansiering af de statslige midler i Landsbyfornyelsespuljen 2024 samt til by- og områdefornyelse i årene frem.
Beslutning i Økonomiudvalget den 23-04-2024
Godkendt.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Som suppleant deltager Hanne Ringgaard Møller (B).
Beslutningstema
I september 2023 godkendte Teknik- og Miljøudvalget at udbyde bybuskørslen i Svendborg Kommune med kontraktstart i august 2025. Det var et krav til udbuddet, at bybusserne skal være nulemission.
Udbuddet for bybuskørsel er nu gennemført, og pristilbuddet forelægges til politisk godkendelse.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget anbefales,
- At godkende pristilbuddet vedrørende bybuskørsel i Svendborg Kommune.
Sagsfremstilling
Da den nuværende kontrakt for bybuskørsel udløber sommeren 2025, godkendte Teknik- og Miljøudvalget den 7. september 2023 at igangsætte en udbudsproces for nulemissionsbusser for bybusserne med planlagt driftsstart fra august 2025.
FynBus har siden da gennemført to markedshøringer i forbindelse med udarbejdelse af udbudsmaterialet.
Resultaterne af markedshøringerne blev politisk behandlet den 9. november og 7. december 2023 i Teknik- og Miljøudvalget.
I forbindelse med Teknik- og Miljøudvalgets møde den 7. december 2023, blev det besluttet, at følgende skulle indgå i udbuddet af bybuskørsel,
- At man ikke stiller krav om, at reservebussen skal være nulemission.
- At man stiller krav om, at reservebussen kun må anvendes i begrænset omfang, og at det tydeligt skal fremgå af reservebussens bemaling, at det er en reservebus, der kun kører i begrænset omfang.
- At man stiller krav om at reservebussen overgår til nulemissions senest primo 2030.
Den 9. februar 2024 udbød FynBus bybuskørsel i Svendborg Kommune. Kontrakten blev udbudt for en 12-årig periode med mulighed for forlængelse i to gange 2 år.
Tilbudsfristen var fastsat til den 11. marts 2024, og ved tilbudsfristen udløb var der indkommet tilbud fra seks tilbudsgivere.
Arriva Danmark A/S har givet det samlede laveste tilbud på bybuskørslen i Svendborg, og står dermed som vinder af udbuddet. Udover emissionsfrie busser, omfatter tilbuddet fra Arriva Danmark A/S også en emissionsfri reservebus.
Hvis Svendborg Kommune accepterer tilbuddet, vil FynBus indgå kontrakt med Arriva Danmark A/S.
Den kollektive trafik i Svendborg Kommune består af bybus- og lokalrutekørsel, hvoraf førstnævnte har været udbudt jævnfør ovenstående. Det skal bemærkes, at lokalruterne er trukket ud af udbuddet, da lokalruterne ved seneste fælles udbud var de mindst rentable. Nærværende tilbud på bybusruterne forventes derfor ikke at være en indikator for den fremadrettede økonomi for kollektiv trafik i Svendborg Kommune. Lokalruterne udbydes sammen med de regionale ruter i 2027.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
I budgetforliget for 2021 blev der afsat midler til realiseringen af CO2-reduktionshandleplan 2021-2030, for at understøtte kommunens klimamål om, som virksomhed, at være omstillet til 100% vedvarende energi og dermed have 0-udledning af CO2 inden 2030.
CO2-reduktionshandleplan 2021-2030 indeholdt midler til omstillingen til ikke-fossil drift af busser. Stigende fra 0,25 mio. kr. i 2021 til 3,7 mio. kr. årligt fra 2024 og frem. De afsatte midler har indtil nu været brugt på de økonomiske udfordringer COVID-19 har haft på buskørslen i Svendborg Kommune som helhed.
I den ordinære kontrakts periode på 12 år ligger Arriva Danmark A/S tilbud ca. 0,6 mio. kr. årligt over den pris Svendborg Kommune i dag betaler for det samme kørselsomfang. Da de økonomiske eftervirkninger fra COVID-19 har stabiliserede sig, vil det være muligt at imødekomme denne prisstigning med det årlige budget man politisk har prioriteret til omstillingen til ikke-fossil drift af busser.
Hvis man ønsker at forlænge kontrakten med Arriva Danmark A/S, efter de 12 år, med yderligere to gange 2 år, vil de årlige omkostninger til Arriva Danmark A/S falde med ca. 54 %. Se bilag 1 (Bilag 1. Udbud af bybuskørsel i Svendborg).
Svendborg Kommunes samlede budget til bybus- og lokalrutekørsel er på ca. 33,3 mio. kr. årligt fra 2025 og frem.
CO2-Konsekvensvurdering
Der blev i 2022 udledt ca. 555 tons CO2 ved kørsel med diesel busser i Svendborg by.
Ved brug af el busser vil der blive udledt ca. 56 tons CO2 pr. år til opladning.
Det betyder en samlet reducering af CO2 på ca. 499 tons pr. år ved brug af el-busser ved de samme forudsætninger for kørsel som i 2022.
En reservebus, der ikke er nulemisison, forventes ikke at have indflydelse af betydning på udledning af CO2, fordi bussen kun skal anvendes i begrænset omfang.
Lovgrundlag
Lov og trafikselskaber
Sagen afgøres i
Økonomiudvalget
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 04-04-2024
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget.
Beslutning i Økonomiudvalget den 23-04-2024
Godkendt.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Som suppleant deltager Hanne Ringgaard Møller (B).
Beslutningstema
I forbindelse med udbud af totalentreprisen til opførelsen af Sofielund Plejecenter i Tankefuld, er to ud af tre indbudte tilbudsgivere gået konkurs. Der gives således en orientering af konsekvenserne af konkurserne.
Indstilling
Det indstilles til Senior-, Social- og Sundhedsudvalget, at det overfor Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,
- At tage orientering om status på Sofielund Plejecenter til efterretning
Sagsfremstilling
I forbindelse med udbud af totalentreprisen til opførelsen af Sofielund Plejecenter i Tankefuld, er to ud af tre indbudte tilbudsgivere gået konkurs.
Som konsekvens af Dansk Boligbygs konkurs har den fælles styregruppe fra FAB og Svendborg Kommune besluttet at annullere det igangværende udbud og genudbyde projektet på baggrund af et mere detaljeret dispositionsforslag.
Genudbuddet medfører, at fristen for godkendelse af skema B skal forlænges fra 15 til 24 måneder, jf. bekendtgørelse om støtte til almene boliger m.v. § 36, stk. 1. Herudover forskydes det forventede afleveringstidspunktet med ca. 12 måneder fra april 2026 til april 2027. På Kommunalbestyrelsens møde den 30. maj 2023 blev administrationen bemyndiget til godkendelse af skema B og C.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Genudbuddet sker inden for den økonomiske ramme i det allerede godkendte skema A. Hvis kontraktindgåelse efter genudbud sker efter den 1. januar 2025, forventes anlægsrammen af blive reguleret iht. maksimumsbeløbet for 2025. Der vil i givet fald blive forelagt en sag for Kommunalbestyrelsen.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Udbudsloven
Bekendtgørelse om støtte til almene boliger m.v.
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 02-04-2024
Taget til efterretning.
Der var afbud fra Dorthe Ullemose (O).
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 04-04-2024
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.
Beslutning i Økonomiudvalget den 23-04-2024
Indstilles.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Som suppleant deltager Hanne Ringgaard Møller (B).
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 30-04-2024
Godkendt.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Som suppleant deltog Allan Østergaard (B).
Beslutningstema
Den 8.-9. juni 2024 kommer cykelløbet UCI Gran Fondo til Svendborg. Udvalgene orienteres om ændret afspærringsplan for Svendborg bymidte i forbindelse med cykelløbet.
Indstilling
Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalget og Teknik- og Miljøudvalget,
- At orienteringen vedrørende ændret afspærringsplan for Svendborg bymidte i forbindelse med cykelløbet UCI Gran Fondo Svendborg 2024 tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Den 8.-9. juni 2024 kommer cykelløbet UCI Gran Fondo til Svendborg. Cykelløbet er et kvalifikationsløb til finalen, der afholdes i Aalborg, og er for alle cykelentusiaster.
Udvalgene er blev den 10. og 11. januar orienteret om den forventede afspærringsplan af vejnettet i Svendborg Kommune i forbindelse med cykelløbet.
Den 8. juni
På grund af stor tilmelding, er der blevet ændret ruten for enkeltstart den 8. juni. Ruten er vedlagt som bilag 1 (Bilag 1. Rute for enkeltstart).
På bilaget er det anført, hvor og hvornår ruten er lukket for trafik. Det vil være muligt at komme til og fra Thurø af Hestehavevej / Linkenkærvej. Rundkørslen vil være reguleret af politiet. Der må desuden påregnes en del ventetid for at krydse Skårupøre Strandvej / Christiansmindevej.
Jævnfør bilag 1 vil Nyborgvej / Dronningemaen desuden være ensrettet i vestgående retning i tidsrummet kl. 8.30-14.00. Der vil i den forbindelse være omkørsel til havnen, da Toldbodvej er spærret ved ind- og udkørsel fra Nyborgvej.
Den 9. juni
Af sikkerhedsmæssige grunde er det nødvendigt at udvide afspærringen i forbindelse med landevejsløbet søndag den 9. juni. Det betyder, at Ørbækvej, Linkenkærsvej, Christiansmindevej er spærret for gennemkørsel, men det vil være muligt at krydse vejene de steder, hvor trafikken reguleres af politiet. Derudover vil Nyborgvej være ensrettet frem til Lerchesvej og Dronningemaen vil være lukket fra Nyborgvej frem til efter Skolegade.
Der er vedlagt et kort som bilag 2 over rutens forløb i Svendborg bymidte søndag den 9. juni (Bilag 2. Rute for landevejsløbet i Svendborg bymidte).
Afspærringen vil have betydning for den kollektive bustrafik. Der vil i samarbejde med FynBus blive udarbejdet en plan for omdirigering af bustrafikken fra lørdag den 8. juni til og med søndag den 9. juni.
Svendborg Event er ansvarlige for at udarbejde en særskilt kommunikationsplan målrettet borgere, erhvervslivet samt andre, der bliver påvirket af vejlukningerne. Vejlukning sker i samarbejde med Trafik og Infrastruktur.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Udgifterne til trafikomlægning er indeholdt i CyklingDanmarks budget.
CO2-Konsekvensvurdering
Sagen vurderes ikke at have konsekvenser for CO2-udledningen.
Lovgrundlag
Vejloven
Færdselsloven
Sagen afgøres i
Teknik- og Miljøudvalget.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 04-04-2024
Orienteringen tages til efterretning.
Beslutningstema
På baggrund af Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i februar 2024, fremlægger administrationen trafiksikkerhedsprojektet på Porthusvej til orientering.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,
- At orienteringen om trafiksikkerhedsprojektet på Porthusvej tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Hvert år præsenterer administrationen trafiksikkerhedsprojekter til eventuel politisk prioritering.
Den 8. februar 2024 udvalgte og godkendte Teknik- og Miljøudvalget trafiksikkerhedsprojekter til udførelse i 2024. I forbindelse med den politiske godkendelse blev det bemærket, at det trafikale projekt på Porthusvej, 5700 Svendborg, skal forelægges til udvalgets orientering. Dagsordenspunktet er vedlagt som bilag 1 (Bilag 1. Udvalgets godkendelse den 8. feb. 2024).
Administrationen har vurderet de politiregistrerede uheld, der i perioden 2018-2022 har været på strækningen. Der har været ti uheld, hvoraf de fire uheld har været påkørsler af parkerede køretøjer. Øvrige uheld er andre typer uheld.
Da påkørsel af parkerede køretøjer er den overvejende og gentagne type uheld, vil administrationen søge at nedbringe netop denne type uheld. Ekstern rådgiver foreslår i forbindelse med nyt appendiks til Svendborg Kommunes Trafiksikkerhedsplan, at der opsættes standsningsforbud på strækningen.
På baggrund af analyser vil administrationen koncentrere sig om indsatser ved de uheldslokationer, hvor der faktisk er sket politiregistrerede uheld. Ved at lave fokuserede indsatser,
undgår man at hele strækningen omfattes af dobbeltsidet standsningsforbud.
Administrationen agter på den baggrund at opsætte standsningsforbud i overensstemmelse med den dokumenterede kørselsretning og lokation for uheldene på følgende strækninger:
- Fra nr. 108 ´s nordlige matrikelskel til Tværvej. Standsningsforbud i østlig vejside.
- Mellem Tværvej og Vængevej. Standsningsforbud i vestlig vejside.
- Mellem Trappebæksvej og Mølmarksvej. Standsningsforbud i østlig vejside.
Kort over strækningerne er vedhæftet som bilag 1 (Bilag 2. Standsningsforbud på Porthusvej).
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Anlæg af trafiksikkerhedsprojektet på Porthusvej finansieres af anlægspuljen ”Trafiksikkerhed og Cykelfremme” for 2024 jf. Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 8. februar 2024.
Projektet er estimeret til at koste 30.000 kr.
CO2-Konsekvensvurdering
Sagen vurderes ikke at have betydelige konsekvenser for CO2-udledningen, da indsatsen omhandler opsætning af skilte.
Lovgrundlag
Vejloven
Sagen afgøres i
Teknik- og Miljøudvalget
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 04-04-2024
Orienteringen tages til efterretning, idet administrationen anmodes om at indhente bemærkninger fra de berørte og forelægge bemærkningerne til udvalgets orientering, forud for projektets gennemførelse.
Beslutningstema
Venstre v/udvalgsmedlem Birger Jensen – Parkeringsforhold på vendeplads ved Rytterskoven 10, 5700 Svendborg.
Sagsfremstilling
Venstre v/udvalgsmedlem Birger Jensen ønsker følgende behandlet på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 4. april 2024:
” Venstre ønsker, at sagen vedr. parkeringsforbud på vendepladsen ud for Rytterskoven 10 tages op til politisk behandling og beslutning.
Svendborg Kommune har administrativt besluttet at indføre parkeringsforbud på vendepladsen ud for virksomheden på anførte adresse. Forbuddet er tilkendegivet med 4 forbudsskilte.
Beslutningen er jfr. tidligere oplysninger fra administrationen truffet og gennemført efter anonym klage.
Svendborg Kommune har tilbudt virksomhedsejer at købe en del af arealet for på den måde at ophæve parkeringsforbuddet. Dette tilbud har ejer af Rytterskoven 10 afslået.
Venstre indstiller til udvalgets beslutning, at Svendborg Kommune fjerner parkeringsforbuddet på vendepladsen ud for Rytterskoven 10, 5700 Svendborg.”
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 04-04-2024
Udvalget beslutter, at 2 eller 4 af de opsatte skilte nedtages ved Rytterskoven 10.
René Haahr (liste V) var fraværende under sagens behandling.
Beslutningstema
Sager til orientering.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,
- At orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Udvalgsformanden:
Udvalgsmedlemmer:
Administrationen:
Der orienteres om en række temaer, jævnfør Bilag 1 (Bilag 1. Orientering fra administrationen):
- Orientering vedr. vendeplads ved Rytterskoven
Kommende større sager:
Forventede sager til Teknik- og Miljøudvalgets møde den 16. maj 2024:
- Tillæg 3 til spildevandsplan 2020-2031 for et område ved Vindeby
- Beslutning om praksis for etablering af varmepumper på kommunens ejendomme
- Status på fælles fynsk klimaplan ”Fyn2030”
- Finansieringsmodel for opsætning af solceller på kommunale tage i Skårups Bæredygtige Energifællesskab
- Ansøgning om udvidelse af biogasanlæg på Tåsinge
Sagen afgøres i
Teknik- og Miljøudvalget.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 04-04-2024
Orienteringen tages til efterretning.
René Haahr (liste V) var fraværende under sagens behandling.