Teknik- og Miljøudvalget
Referat • 6. juni 2024 kl. 13.30
Indhold
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 06-06-2024
Dagsorden godkendt med bemærkning om, at punkt 6 udgår, idet Vejdirektoratet har fremsendt afslag til Svendborg Kommune begrundet i et meget stort ansøgerfelt.
Afbud: Birger Jensen (Liste V). Stedfortræder: Jesper Ullemose (Liste V).
Beslutningstema
Budgettemaer til budget 2025.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at
- Nedenstående driftstemaer fremsendes til budgetdrøftelserne.
- Nedenstående både egne og andre udvalgs anlægstemaer fremsendes til budgetdrøftelserne.
- Udvalget drøfter forslag til emner/tema, som kan indgå til budgetborgermødet om budget 2025 på udvalgets område.
Sagsfremstilling
Jævnfør budgetproceduren for budget 2025 drøfter fagudvalgene på møderne i april til juni temaer til budget 2025, herunder finansiering.
På mødet i juni prioriterer udvalget op til tre driftstemaer, som videresendes til Økonomiudvalgets behandling med henblik på at indgå i efterårets budgetforhandlinger.
Der er udarbejdet følgende temabeskrivelser på driften:
- Adgange i naturen og langs kyster. (Bilag 1. Driftstema - Adgange i naturen og langs kyster).
- Øget natur- og miljøindsats. (Bilag 2. Driftstema - Øget natur- og miljøindsats).
Herudover vil der til mødet i august blive udarbejdet en temabeskrivelse på Indsatsplan for bekæmpelse af invasive arter (Bjørneklo).
Der er udarbejdet følgende temabeskrivelser på anlæg:
- Trafiksikkerhedsprojekter. (Bilag 3. Anlægstema - Trafiksikkerhedsprojekter).
- Cykelfremme, herunder cykelstier. (Bilag 4. Anlægstema - Cykelfremme, herunder cykelstier).
- Grøn mobilitet. (Bilag 5. Anlægstema - Grøn mobilitet).
- Støtte til lokalområdernes stiprojekter. (Bilag 6. Anlægstema - Støtte til lokalområdernes stiprojekter).
Herudover vil der til mødet i august blive udarbejdet en temabeskrivelse til Klimahandleplanens indsatser vedrørende henholdsvis håndtering af ekstrem regn og skybrud, erosion og strandenge samt etablering af vådområder.
På anlægsområdet er der ydermere udarbejdet temabeskrivelser fra andre udvalg. Udvalget skal i deres rolle som anlægsudvalg fremsende de foreløbige færdige temabeskrivelserne til budgetdrøftelserne.
- Kommunal medfinansiering af statens landsbyfornyelsespulje. (Bilag 7. Anlægstema - Kommunal medfinansiering af statens landsbyfornyelsespulje).
- Godsbanen – byggemodning samt klimatilpasning ved genåbning af Kobberbækken. (Bilag 8. Anlægstema - Godsbanen – byggemodning samt klimatilpasning ved genåbning af Kobberbækken).
- Renovering af klubhuse – øget tilskud. (Bilag 9. Anlægstema - Renovering af klubhuse – øget tilskud).
- Pulje til idræts- og bevægelsesfaciliteter. (Bilag 10. Anlægstema - Pulje til idræts- og bevægelsesfaciliteter).
- Fremtidens Bibliotek – Borgernes demokratiske væksthus. (Bilag 11. Anlægstema - Fremtidens Bibliotek – Borgernes demokratiske væksthus).
- Køb af ejendommen Hesselager Plejecenter. (Bilag 12. Anlægstema - Køb af ejendommen Hesselager Plejecenter).
- Etablering af nye skæve boliger i samarbejde med den almene boligsektor. (Bilag 13. Anlægstema - Etablering af nye skæve boliger i samarbejde med den almene boligsektor).
- Genopførelse af to nedbrændte skæve boliger på Tipsvænget (Hyttebyen). (Bilag 14. Anlægstema - Genopførelse af to nedbrændte skæve boliger på Tipsvænget (Hyttebyen)).
- Udskiftning af DECT-telefoni og nødkald. (Bilag 15. Anlægstema - Udskiftning af DECT-telefoni og nødkald).
- Almene boliger i lokalområderne. (Bilag 16. Anlægstema - Almene boliger i lokalområderne).
Jævnfør anbefaling i budgetproceduren vedlægges ECO-nøgletal for regnskab 2023 til brug for eventuel drøftelse af serviceniveau, muligheder og udfordringer som bilag (Bilag 17. ECO-nøgletal for regnskab 2023 på TMU’s område).
Økonomiudvalget besluttede på mødet den 21. maj 2024, at der i forbindelse med budget 2025 afholdes budgetborgermøde inspireret af formen sidste år. Endelig form, indhold og dato fastlægges på Økonomiudvalgets møde den 18. juni 2024.
I forlængelse heraf anmodes fagudvalgene om på mødet i juni at drøfte forslag til emner/tema, som udvalget ønsker skal indgå i budgetborgermødet på udvalgets område.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Fremgår af de vedlagte temabeskrivelser.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Lov om Kommunernes Styrelse.
Sagen afgøres i
Teknik- og Miljøudvalget.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 06-06-2024
Indstillingen godkendes, og de følgende anlægstemaer ønskes beskrevet til mødet i august:
- Øget bygningsvedligeholdelse med henblik på acceptabel vedligeholdelse af den eksisterende kommunale bygningsmasse
- Indeksregulering af haludvalgets budgetramme
- Opstart af Landsskabsringen ved Tankefuld
Derudover udpeges følgende emner til at indgå i budgetborgermødet:
- Trafiksikkerhed og cykelfremme
- Naturindsatser og adgange i naturen
Afbud: Birger Jensen (Liste V). Stedfortræder: Jesper Ullemose (Liste V).
Relaterede bilag
Beslutningstema
De endelige Natura 2000-handleplaner for fire Natura 2000-områder forelægges og vedtages.
Indstilling
Direktionen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefaler:
- At de endelige Natura 2000-handleplaner for henholdsvis ’Søer ved Tårup og Klintholm’, ’Sydfynske Øhav’, ’Rødme Svinehaver’ samt for ’Skove og søer syd for Brahetrolleborg’ vedtages med de ændringer, der er angivet i hvidbogen.
- At de endelige vedtagne Natura 2000-handleplaner offentliggøres inden den 3. juli 2024.
Sagsfremstilling
Høring og Hvidbog
Forslag til de Natura 2000-handleplaner som Svendborg Kommune er ansvarlig for ’Søer ved Tårup og Klintholm’, ’Sydfynske Øhav’ samt ’Rødme Svinehaver’ har været i 8 ugers offentlig høring fra 29. februar til 25. april 2024.
Der er indkommet i alt 7 høringssvar til de handleplaner, som Svendborg Kommune er ansvarlig for. Nogle af svarene kommenterer flere af handleplanerne. Høringssvarene er resumeret i den vedlagte Hvidbog jf. bilag 1 (Bilag 1. Hvidbog og høringssvar.) I Hvidbogen kommenteres høringssvarenes forskellige punkter efterfulgt af en indstilling til politisk beslutning om høringssvaret giver anledning til ændring i handleplanen og i så fald hvilken ændring.
Hvidbogen behandles sideløbende i Nyborg Kommune (for Søer ved Tårup og Klintholm) og i Faaborg-Midtfyn, Langeland og Ærø Kommuner (for Sydfynske Øhav) for de høringssvar, der vedrører de respektive kommuner. De endelige handleplaner skal vedtages i alle berørte kommuner. Den enkelte kommune skal dog alene behandle forhold, som vedrører den respektive kommune.
Forslag til Natura 2000-handleplan for ’Skove og Søer syd for Brahetrolleborg’, som Miljøstyrelsen er ansvarlig for, har været i 8 ugers offentlig høring fra 7. marts til 2. maj 2024. Der er indkommet i alt 1 høringssvar til denne handleplan. Høringssvaret er resumeret i den vedlagte hvidbog. Hvidbogen behandles sideløbende i Faaborg-Midtfyn Kommune.
Hovedtræk i høringssvarene og konsekvenser
Høringssvarene fordeler sig med tre svar fra Miljøstyrelsen, tre svar fra natur- og friluftsforeninger, et svar fra en privat lodsejer.
Mange af høringssvarene rummer et ønske om en mere konkret og detaljeret handleplan. Der ønskes også en mere dybdegående redegørelse for indsatserne i sidste planperiode.
Der indstilles til ændringer som imødekommer dette i størst muligt omfang. Ændringerne fremgår af hvidbogen og er skrevet ind i de endelige Natura 2000-handleplaner 2022-2027.
Miljøvurdering
Der er ikke indkommet klager over kommunens afgørelse om, at der ikke skal foretages miljøvurdering af forslag til Natura 2000-handleplanerne.
Virkemidler
Virkemidler og de økonomiske rammer fastlægges af Staten. Der er overvejende tale om frivillige tilskudsordninger, som lodsejere selv skal søge. Det forventes, at kommunerne faciliterer ordningerne. Kommunerne har ansvar for at gennemføre indsatser for arter og bekæmpelse af invasive arter. Kommunerne forventes i øvrigt at koordinere og tage procesansvar i større projekter.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Økonomiske konsekvenser
Indsatsprogrammet i Natura 2000-planerne er afstemt, så den økonomiske ramme og den krævede indsats i planerne passer sammen. Til gennemførelse af planerne stiller Staten en række virkemidler til rådighed, ligesom det forudsættes, at kommunerne bidrager økonomisk via de midler, som kommunerne er blevet økonomisk kompenseret for af Staten (Lov- og Cirkulære-midler). Det kan f.eks. være til indsatser for arter og bekæmpelse af invasive arter.
?
Kommunens finansiering af Natura 2000-indsatsen for 3. planperiode er indregnet i budget 2024 og frem.
Erhvervsmæssige konsekvenser
I de statslige Natura 2000-planer lægges vægt på, at indsatsen i videst muligt omfang gennemføres gennem frivillige aftaler. Hvis der mod forventning ikke kan indgås en aftale med ejeren om den nødvendige indsats eller drift, har kommunerne mulighed for at give en lodsejer et påbud mod erstatning. En sådan erstatning skal finansieres af kommunen. Svendborg Kommune har ikke hidtil anvendt denne mulighed.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen CO2-konsekvenser.
Lovgrundlag
Miljømålsloven (LBK nr. 692 af 26/05/2023)
Bekendtgørelse om kommunalbestyrelsernes Natura 2000-handleplaner (BEK nr. 944 af 27/06/2016)
Naturbeskyttelsesloven (LBK nr. 1392 af 04/10/2022)
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 06-06-2024
Indstillingen godkendt med bemærkning om, at udvalget ønsker en statusorientering på indsatserne inden valgperiodens afslutning.
Afbud: Birger Jensen (Liste V). Stedfortræder: Jesper Ullemose (Liste V).
Beslutning i Økonomiudvalget den 18-06-2024
Indstilles.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Som suppleant deltog Hanne Ringgaard Møller (B).
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 25-06-2024
Godkendt.
Afbud fra Johan Emil Sevelsted (C). Som suppleant deltog Louise Haldbo Balslev Bisbo (C).
Relaterede bilag
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til den fremadrettede proces for planlægningen af vedvarende energi (VE) frem mod 2030 som følge af, at Svendborg Fjernvarme, Vand & Affald og SEF Energi ønsker ikke at fortsætte processen for planlægning af ca. 25 ha solceller, men ønsker derimod at etablere et VE-projekt på ca. 150 ha solceller og 2 større vindmøller
Derudover orienterer administrationen om status for planlægningen af vedvarende energi frem mod 2030, samt orienterer om ændret lovgivning for fremme af vedvarende energi og lokalplanpligtige solcelleanlæg.
Indstilling
Direktionen indstiller til, Plan- og Lokalsamfundsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,
- A. at administrationen udarbejder en sag for ny VE-ansøgningsproces for et solcelleprojekt på ca. 37 ha, med henblik på at udfylde rammen for VE frem mod 2030 på 145 ha solceller og 6 større vindmøller.
Eller
- B. at administrationen udarbejder en sag med forslag til udvidelse af rammen for vedvarende energi frem mod 2030, samt principper for ny ansøgningsrunde og borgerinddragende proces.
Sagsfremstilling
Baggrund
Kommunalbestyrelsen besluttede i december 2022, at udvide VE-rammen fra 84 ha solceller og 3 større vindmøller til 145 ha solceller og 6 større vindmøller frem mod 2030.
Svendborg Kommune modtog i to åbne ansøgningsrunder for opsætning af solceller og vindmøller VE-ansøgninger på samlet ca. 700 ha solceller og 4 vindmølle projekter.
I februar 2023 blev der igangsat planlægning for et solcelleprojekt på ca. 60 ha syd for Gudbjerg, samt et VE-anlæg med ca. 60 ha solceller og 3 vindmøller a ca. 150 meter ved Høje Dong. Der blev også igangsat en proces i samarbejde med Svendborg Fjernvarme, Vand & og Affald og SEF Energi for afklaring af nærmere planlægning for 25 ha solceller.
Status på VE-projekter i Svendborg Kommune
Vindmøller øst for Broholm
I februar 2024 blev planlægningen for tre vindmøller øst for Broholm endelig vedtaget. Plangrundlag og tilladelse efter miljøvurderingsloven er efter vedtagelsen blevet påklaget. Der er indgået 9 reelle klager – 3 til Planklagenævnet og 6 til Miljø- og Fødevareklagenævnet. Klagenævnene har oplyst til Svendborg Kommune, at klager over VE-anlæg behandles videst muligt indenfor 6 måneder.
VE-anlæg ved Høje Dong
Status på VE-anlægget ved Høje Dong er, at planforslag og miljøvurdering af projekt for ca. 50 ha solenergi og 3 vindmøller a ca. 150 meter forventes at blive sendt i offentlig høring primo 2025. Som følge af omlægning af en gasledning er Miljøstyrelsen miljøvurderingsmyndighed for det samlede projekt og Svendborg Kommune planmyndighed. Miljøstyrelsen og Svendborg Kommune har i perioden fra 1. maj til 17. maj 2024 indkaldt ideer og forslag til miljøkonsekvensrapporten og miljørapporten. Projektet forventer nettilslutning ved transformerstation i Stenstrup.
Solcelleprojekt syd for Gudbjerg
Forslag til miljøkonsekvensrapport og plangrundlag er under udarbejdelse. Forslag til planer og miljøvurdering af solcelleprojektet syd for Gudbjerg på ca. 58 ha forventes at blive sendt i offentlig høring ultimo 2024. Projektet forventer nettilslutning ved transformerstationen i Hesselager.
Solcelleprojekt med Svendborg Fjernvarme, Vand & Affald SEF Energi
Styregruppen for solcelleprojektet har oplyst, at de ikke ønsker at fortsætte processen for etablering af et solcelleprojekt på ca. 25 ha. Administrationen har ikke modtaget en projektansøgning fra styregruppen. Et solcelleprojekt på 25 ha er ifølge styregruppen ikke økonomisk bæredygtigt. Styregruppen ønsker derimod at etablere et hybridprojekt på ca. 150 ha solceller og 2 vindmøller a ca. 150 meter. Hybridprojektet vil ikke kunne rummes inden for den nuværende ramme for vedvarende energi frem mod 2030.
Modtagne VE-ansøgninger efter ansøgningsrundernes udløb
Efter de åbne ansøgningsrunders udløb har Svendborg Kommune modtaget 12 forespørgsler fra projektudviklere med anmodning om at etablere hybridanlæg, solcelleanlæg og vindmøller.
VE-projekterne varierer i størrelse fra 14 til 300 ha solceller, samt etablering af VE-projekter med en til to vindmøller.
Forespørgsler modtaget efter ansøgningsrundernes frist, har modtaget administrativt afslag, som følge af tidligere politisk beslutning om VE-ramme frem mod 2030.
Lov om ændring af fremme af vedvarende energi
Klima-, Energi-, og Forsyningsministeriet har sendt forslag til lov om fremme af vedvarende energi i høring. Nedenstående er dele af lovforslagets hovedpunkter.
Indbetaling Grøn Pulje øges
I Lov om ændring af fremme af vedvarende energi foreslås at ændre indbetalingen af midler til Grøn Pulje fra 40.000 kr. pr. MW til 125.000 kr. pr. MW og fra 125.000 kr. pr. MW til 313.000 kr. pr. MW for landvindmøller. Det foreslås at opstillere får mulighed for at indbetale midler til Grøn Pulje i rater. Formålet med Grøn Pulje er at bidrage til bredere lokale og kommunal opbakning til opførelsen af VE-anlæg.
Indberetning og offentliggørelse af lokale gevinster
I loven fremsættes forslag om indberetningspligt for kommuner og opstillere vedrørende betalte og modtagne midler i forbindelse med opstilling af VE-anlæg. Dette skal også være gældende for oplysninger om lokale gevinster, som lokalsamfund modtager i forbindelse med udbygningen af VE-anlæg.
I bemærkninger til lovforslaget er følgende skrevet:
”Der er desuden konstateret en praksis, hvor visse ansøgere om plangrundlag for VE-projekter i forbindelse med den kommunale sagsbehandling af planlægning, tilladelser og prioritering af VE-projekter, mødes af et kommunalt pres eller krav om at levere en modydelse. En modydelse kan bestå i, at opstiller eksempelvis indbetaler et beløb til en lokal fond eller udbyder ejerandele til lokalområdet. En sådan praksis gør VE-bekendtgørelsesprocessen uigennemsigtig for opstillere og borgere. En sådan praksis kan udgøre et ulovligt forhold.”
Ændringerne til VE-loven forventes at træde i kraft den 1. juli 2024.
Læs hele forslaget til lov om ændring af lov om fremme af vedvarende energi i bilag 1 (Bilag 1: Forslag til ændring af VE-loven). Høringsfristen er udløbet.
Bekendtgørelse om planlægning for lokalplanpligtige solcelleanlæg i det åbne land
Den 1. juni 2024 træder ny bekendtgørelse om planlægning for lokalplanpligtige solcelleanlæg i det åbne land i kraft. I bekendtgørelsen fastsættes retningslinjer for planlægningen af solcelleanlæg herunder afstandskrav fra solcellepanel til nærmeste beboelse. Nedenstående er nedslag fra bekendtgørelsens hovedpunkter:
§ 1. Stk. 2.
1)Planlægning for opstilling af lokalplanpligtige solcelleanlæg bør altid ske på baggrund af en konkret vurdering af forholdene på den pågældende lokalitet.
2) Der bør sikres en minimumsafstand på 150 meter fra landsbyer, sommerhusområder og kolonihaveområder.
3) Der bør sikres en minimumsafstand på 150 meter målt fra bygninger, der er registreret som beboelse i Bygnings- og Boligregistret, hvis der alene planlægges for opstilling af solceller på én side af beboelsen.
4) Der bør sikres en minimumsafstand på 300 meter målt fra bygninger, der er registreret som beboelse i Bygnings- og Boligregistret, hvis der planlægges for opstilling af solceller på to sider af beboelsen eller på yderligere én side af beboelsen, jf. nr. 3.
5) Der bør sikres en minimumsafstand på 750 meter målt fra bygninger, der er registreret som beboelse i Bygnings- og Boligregistret, hvis der planlægges for opstilling af solceller på tre eller flere sider af beboelsen eller på yderligere én eller flere sider af beboelsen, jf. nr. 4.
6) Der bør som altovervejende hovedregel etableres afskærmende beplantning, hvis solcelleanlæg placeres i nærheden af beboelse, medmindre f.eks. andre bygninger, terrænforhold eller skov udgør en permanent visuel barriere, eller der er indgået aftale om opkøb med henblik på nedlæggelse af sådanne beboelser.
§ 1. Stk. 3.
Afstanden mellem nabobeboelse og et solcelleanlæg, jf. stk. 2, nr. 3-5, kan være mindre end henholdsvis 150 meter, 300 meter eller 750 meter på baggrund af en konkret vurdering af de lokale forhold, herunder hvor ejeren og en eventuel lejer af beboelsen er indforstået med den kortere afstand, eller hvor der er indgået aftale om opkøb med henblik på nedlæggelse af beboelsen, eller hvor f.eks. andre bygninger, terrænforhold eller skov udgør en permanent visuel barriere.
Læs hele bekendtgørelsen i bilag 2 (Bilag 2: Bekendtgørelse om planlægning for lokalplanpligtige solcelleanlæg i det åbne land).
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Opstillere af vedvarende energianlæg er forpligtet til at indbetale et beløb pr. opstillet MW til den kommune, hvori der opstilles vedvarende energi. Svendborg Kommunes VE-ramme på 145 ha solenergi og 6 større vindmøller vil i henhold til gældende lov medføre, at der samlet indbetales ca. 9.175 mio. kr. til Grøn pulje. Hvis lov om fremme af vedvarende energi vedtages vil der samlet blive indbetalt ca. 26.576 mio. kr. til Grøn pulje.
CO2-Konsekvensvurdering
Produktionen af vedvarende energi reducerer CO2-udledningen fra elforbruget væsentligt.
Etableringen af rammen for VE frem mod 2030 har en samlet elproduktion svarende til ca. 53.000 husstandes elforbrug.
Lovgrundlag
Planloven
Lov om fremme af vedvarende energi
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 04-06-2024
Arne Ebsen(F) stillede følgende ændringsforslag:
”At model B anbefales med følgende kriterier:
Kriterier, der skal være opfyldt såfremt en ansøgning skal have en positiv behandling:
- Projektet må ikke være større end 15 MW vind (tre 150m-møller)
- Projekterne skal være en kombination af sol og vind
- Der skal være en balance mellem sol og vind
- Borgerne i lokalområdet skal sikres inddragelse
- Der skal være indgået bindende aftaler med lokale partnere
- 40% af den forventede produktion skal fortsat udbydes på andele, så der åbnes for lokalt medejerskab
- Som en integreret del af projektet skal der sikres udvidelse og genopretning af natur i området
- Det skal være muligt at indgå aftaler med lokale aftagere af den producerede energi - eventuelt gennem en direkte linje
Ovenstående er gældende for fremtidige ansøgninger til etablering af VE-anlæg i Svendborg Kommune, i det omfang det er lovmedholdeligt.
Desuden er der enighed om, at der i forbindelse med en kommende kommuneplan igangsættes en overordnet udpegning af områder, der egner sig til vindmøller.”
Man stemte om forslaget:
For stemte: Arne Ebsen (F), Pia Dam (A), Flemming Madsen (A), Torben Frost(A) og Ib Knudsen (Ø).
Imod stemte: Per Nykjær Jensen (I) og Mette Kristensen(V)
Forslaget anbefales hermed overfor Kommunalbestyrelsen.
Liste I og V afgav følgende mindretalsudtalelse:
”Liberal Alliance og Venstre kan ikke støtte forslaget, idet man ikke finder det rimeligt at fravige en bred politisk aftale, der for nyligt er brugt lang tid på at udarbejde. Endvidere opfylder Svendborg Kommune allerede med den nuværende politisk vedtagne ramme regeringens beslutning om at firdoble etablering af landbaserede VE-anlæg. Således lever Svendborg Kommune allerede op til Regeringens forventninger til kommunerne på landsplan. Det vil desuden kræve en væsentlig udvidelse af administrative ressourcer til sagsbehandling”.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 06-06-2024
Jesper Kiel (Liste Ø) stillede følgende ændringsforslag:
”At model B anbefales med samme kriterier som anbefalet af Plan- og Lokalsamfundsudvalget.”
Man stemte om forslaget:
For stemte 4 medlemmer: Jesper Kiel (Liste Ø), Karl Magnus Bidstrup (Liste A), Kristine Andersen (Liste A), John Arly Henriksen (Liste A).
Imod stemte 2 medlemmer: Jesper Ullemose (Liste V) og René Haahr (Liste V).
1 medlem undlod at stemme: Jørgen Lundsgaard (Liste B).
Forslaget anbefales hermed overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.
Liste V afgav følgende mindretalsudtalelse:
”Venstre kan ikke støtte forslaget, idet man ikke finder det rimeligt at fravige en bred politisk aftale, der for nyligt er brugt lang tid på at udarbejde. Endvidere opfylder Svendborg Kommune allerede med den nuværende politisk vedtagne ramme regeringens beslutning om at firdoble etablering af landbaserede VE-anlæg. Således lever Svendborg Kommune allerede op til Regeringens forventninger til kommunerne på landsplan. Det vil desuden kræve en væsentlig udvidelse af administrative ressourcer til sagsbehandling.”
Afbud: Birger Jensen (Liste V). Stedfortræder: Jesper Ullemose (Liste V).
Beslutning i Økonomiudvalget den 18-06-2024
Indstillingen fra PLU og TMU anbefales. Liste B undlod at stemme. V var imod og afgav følgende mindretalsudtalelse:
”Liste V kan ikke støtte forslaget, idet man ikke finder det rimeligt at fravige en bred politisk aftale, der for nyligt er brugt lang tid på at udarbejde. Endvidere opfylder Svendborg Kommune allerede med den nuværende politisk vedtagne ramme regeringens beslutning om at firdoble etablering af landbaserede VE-anlæg. Således lever Svendborg Kommune allerede op til Regeringens forventninger til kommunerne på landsplan. Det vil desuden kræve en væsentlig udvidelse af administrative ressourcer til sagsbehandling”.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Som suppleant deltog Hanne Ringgaard Møller (B).
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 25-06-2024
Man stemte om indstillingen fra fagudvalget.
For stemte: 18 (A, C, Ø og F)
Imod stemte: 10 (V, I, O og B)
Undlod: 1 (Rasmus Feldingbjerg Drabe)
Liste V, I og B afgav følgende mindretalsudtalelse:
”Liberal Alliance og Venstre kan ikke støtte forslaget, idet man ikke finder det rimeligt at fravige en bred politisk aftale, der for nyligt er brugt lang tid på at udarbejde. Endvidere opfylder Svendborg Kommune allerede med den nuværende politisk vedtagne ramme regeringens beslutning om at firdoble etablering af landbaserede VE-anlæg. Således lever Svendborg Kommune allerede op til Regeringens forventninger til kommunerne på landsplan. Det vil desuden kræve en væsentlig udvidelse af administrative ressourcer til sagsbehandling. Liste V, I og B peger derfor i stedet på model A”.
Afbud fra Johan Emil Sevelsted (C). Som suppleant deltog Louise Haldbo Balslev Bisbo (C).
Beslutningstema
Teknik- og Miljøudvalget skal beslutte, om Svendborg Kommune skal fortsætte den nuværende praksis i arbejdet med at installere varmepumper i kommunens bygninger eller ændre denne, med det formål at understøtte målet om, at Svendborg Kommunes bygninger bliver omstillet til 100% vedvarende energi inden 2030. Med den nuværende praksis er der en tidsmæssig udfordring i at nå at konvertere kommunens bygninger til vedvarende energi inden 2030.
Den nuværende praksis understøtter og følger planer for fjernvarme, som blev godkendt på TMU den 18. august 2022, hvor der blev fremlagt prioriteringsliste for etablering af varmepumper.
Teknik- og Miljøudvalget skal også tage stilling til om den manglende finansiering skal oversendes til budgetforhandlingerne for 2025.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales:
- At Svendborg Kommune fremskynder installationer af varmepumper på kommunens bygninger i områder, hvor der ikke er godkendte projektforslag om fjernvarmeforsyning.
- At den manglende finansiering til varmepumper på 10,5 – 16,5 mio. kr. oversendes til budgetforhandlingerne for 2025.
Sagsfremstilling
Der er behov for en politisk stillingtagen til, om Svendborg Kommune skal fortsætte sin nuværende praksis i arbejdet med at etablere varmepumper i kommunens bygninger, eller om kommunen skal fremskynde installationen af disse med henblik på at konvertere kommunens bygninger til vedvarende energi inden 2030.
Arbejdet med etablering af varmepumper foregår i dag ved, at kommunen afventer en afklaring omkring, hvorvidt der i et område er udsigt til oprettelse af et energiselskab, som kommunen kan tilslutte sig.
Grundet en uvis tidshorisont for etablering af forsyningsselskaberne til lokal forsyning, forventes det ikke, at kommunens bygninger kan få konverteret energiforsyning fra olie- eller gasfyr til varmepumper eller fjernvarme inden 2030, idet administrationen på nuværende tidspunkt afventer de ovenfor beskrevne afklaringer på oprettelsen af forsyningsselskaber i lokalområderne.
Når der er konverteret til varmepumpe, vil muligheden for at koble sig på en fremtidig kollektiv forsyning, - termo- (fælles jordvarmeanlæg) eller fjernvarmenet, blive udelukket i varmepumpens tekniske levetid, eller så længe en konvertering ikke vurderes at være økonomisk hensigtsmæssig.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
I budgetforliget for 2021 afsatte Byrådet midler til realiseringen af ”CO2-reduktionshandleplan 2021-2030” for Svendborg Kommune. Der blev afsat 40 mio. kr. i perioden 2021-2030, med et årligt beløb på 4 mio. kr. til udskiftning af energikilder til varmepumper.
I forbindelse med udskiftningen af de eksisterende energikilder til varmepumper har administrationen oplevet en større prisstigning i materialer, varmepumper mm. Det er derfor ikke længere muligt at realisere projektet indenfor den tidligere afsatte anlægsramme på 40 mio. kr.
På nuværende tidspunkt forventes de samlede udgifter at løbe op i 50,5 mio. kr. og indeholder ikke de kommunale bygninger, der afventer projektet ”Fjernvarmeforsyning af Ollerup, V. Skerninge og Ulbølle”. Hvis disse bygninger også skal omkonverteres til varmepumper, vil dette kræve en yderligere netto investering på 6 mio. kr. (Anlægsinvestering på 8,5 mio. kr. fratrukket allerede afsat budget på 2,5 mio. kr., forbundet med projektet ”Fjernvarmeforsyning af Ollerup, V. Skerninge og Ulbølle”.)
For at realisere varmepumpeprojektet vil det derfor være nødvendigt med yderligere 10,5 mio. kr. til 16,5 mio. kr. i perioden 2025 – 2030, alt efter om bygningsmasse i ”Fjernvarmeforsyning af Ollerup, V. Skerninge og Ulbølle” også skal omkonverteres til varmepumper.
Midlerne i varmepumpeprojektet er låneoptaget.
CO2-Konsekvensvurdering
Udfasning af olie- og naturgasfyr vil medføre en væsentlig reduktion i CO2-udledningen fra kommunale bygninger. Dermed vil en udfasning ved konvertering til varmepumper have en væsentlig positiv indvirkning på CO2-opgørelsen på virksomhedsniveau. CO2-udledningen fra naturgasforbruget i kommunale bygninger var i 2022 på 1.960 tons.
Dog skal ovenstående besparelse ses i lyset af, at en konvertering af kommunens bygninger, vil få indflydelse på de fremtidige muligheder, for at etablere fjernvarme i det pågældende område, som den kommunale bygning er beliggende i, og at en samlet konvertering i et område til kollektiv forsyning, med den minimumsgrad af tilslutning der kræves, samlet set vil medføre en større co2-besparelse for kommunen på geografisk niveau.
Lovgrundlag
- Varmeforsyningsloven, projektbekendtgørelsen og kommunalfuldmagten
- Klimahandleplan 2022 indsats N1, N2, N3, N4
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 06-06-2024
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.
Afbud: Birger Jensen (Liste V). Stedfortræder: Jesper Ullemose (Liste V).
Beslutning i Økonomiudvalget den 18-06-2024
Indstilles.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Som suppleant deltog Hanne Ringgaard Møller (B).
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 25-06-2024
Godkendt
Afbud fra Johan Emil Sevelsted (C). Som suppleant deltog Louise Haldbo Balslev Bisbo (C).
Mustafa Diken (V) var fraværende. Som suppleant deltog Freja Blegholm Hansen (V).
Beslutningstema
Vejdirektoratet har åbnet op for en pulje til offentlig opladning af elcykler.
Muligheden for at søge ind i denne pulje udløber den 21. juni 2024.
Det forelægges til politisk beslutning at godkende etablering af ladestationer på Svendborg St., Svendborg Vest St. og Stenstrup St., såfremt der opnås tilsagn fra Vejdirektoratets pulje, og at det er muligt at indgå i et samarbejde med DSB-Ejendomme.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,
- At godkende, at såfremt Svendborg Kommune opnår tilsagn fra Vejdirektoratets pulje og der opnås en aftale med DSB-Ejendomme, at der som en toårig prøvehandling etableres ladestationer til elcykler på følgende tre lokationer:
- Svendborg St.
- Svendborg Vest St.
- Stenstrup St.
- At godkende, at prøvehandlingen evalueres og sendes til politisk behandling efter endt prøveperiode.
Sagsfremstilling
Den 14. maj 2024 åbnede Vejdirektoratets pulje til offentlig opladning for elcykler.
Puljen er oprettet på baggrund af aftalen om ”Grøn omstilling af vejtransporten” den 4. december 2020, hvor der blev afsat 12,2 mio. kr. til etablering af offentlig tilgængelig opladning af elcykler. Kommunerne har mulighed for opnå op til 100% finansiering til opstilling af ladestationer, dog højest 120.000 kr. pr. ladestation (lokation).
I puljen kan der blandt andet søges om tilskud til:
- Strømføring og elinstallation
- Boks med lås til batteri
- Cykelstativ til opsætning i forbindelse med lademulighed
- Overdækning og/eller skur – gerne aflåseligt
Eksisterende ladestationer
I 2018 blev der opsat ladebokse med tre stikkontakter ti forskellige steder i Svendborg Kommune. Opsætningen af ladestationer var et samarbejde med Svendborg Provsti, hvorfor de primært er placeret ved kirker. Placeringen er valgt med henblik på at dække et stort geografisk område i kommunen, samt områder, hvor cykelturister kunne forestille sig at holde en pause i et par timer.
Der er opsat ladestationer på følgende lokationer:
- Hesselager kirke
- Lundeborg Havn
- Kirkeby Kirke
- Øster Skerninge Kirke
- Ballen Havn
- Sørup Kirke
- Svendborg ved Gerrits plads
- Thurø Kirke
- Bregninge Kirke
- Valdemar Slot
Det er Svendborg Provsti, Valdemars Slot og Svendborg Kommune, som betaler for elforbruget til ladning på de forskellige lokationer.
Der er ikke opsat separate målere, så der er ikke kendskab til elforbruget. Men der observeres begrænset brug af ladestationerne.
Ansøgning
På baggrund af tilskudskriteriet om offentlig tilgængelighed har administrationen set på forskellige lokationer i Svendborg Kommune. Administrationen har blandt andet forholdt sig til den geografiske placering af ladestationer i forhold til den samlede infrastruktur og forventningen om størst potentiale for anvendelse.
På den baggrund er der taget udgangspunkt i et stationsnærhedsprincip, og administrationen har derfor ansøgt Vejdirektoratet om tilskud til etablering af ladestationer på følgende lokationer:
- Svendborg St.
- Svendborg Vest St.
- Stenstrup St.
Administrationen bemærker, at der ikke foreligger et større analytisk arbejde bag valg af lokationer. Mobilitetsplanen er endnu ikke udarbejdet og den eksisterende cykelruteplan er 10 år gammel.
Udgangspunktet er, at der kan etableres fire ladestationer pr. lokation, hvor det vil være muligt at fastlåse cykel, batteri og evt. cykelhjelm i forbindelse med opladning. Et billede af de forventede ladestationer er vedlagt som bilag 1 (Bilag 1. Ladestationer).
Tildelingen af tilskud sker efter først-til-mølle-princippet og puljen vil være åben for ansøgninger frem til den 21. juni 2024.
Arealanvendelse:
Svendborg Kommune er på nuværende tidspunkt i dialog med DSB-Ejendomme omkring etablering ladestationer ved togstationerne.
Det er nødvendigt for Svendborg Kommune at indgå i et samarbejde med DSB-Ejendomme, da kommunen ikke ejer et tilstrækkeligt stort areal ved stationerne, som tillader opsætning af ladestationerne. Der arbejdes derfor på en prøvehandling, hvor ladestationerne om muligt etableres under DSB’s eksisterende overdækkede cykelparkering.
Grundet først-til-mølle-princippet har administrationen allerede sendt ansøgningerne til Vejdirektoratets pulje. Ved tilsagn fra Vejdirektoratet igangsættes projekterne dog først, når der er udarbejdet en samarbejdsaftale med DSB-Ejendomme, og der ligger en politisk godkendelse af projekterne.
Evaluering:
Sammen med DSB-Ejendomme vil der blive indsamlet data til evaluering af el-ladestationers anvendelse. I forbindelse med prøvehandlingen vil der blandt andet blive lavet opsamling af data efter omkring 12 og 18 måneder. Evalueringen vil blive sendt til politisk behandling.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Etableringsomkostningerne til ladestioner på de udvalgte tre lokationer overstiger ikke de 120.000 kr., hvorfor det forventes, at det er muligt at opnå 100% finansiering af etableringsudgifterne.
Hvis der ikke opnås 100% finansiering af etableringsomkostningerne, vil ladestationerne ikke blive etableret.
Serviceomkostninger estimeres til ca. 7.100 kr. kr. pr. år. Prisen gælder en særlig opstartsaftale, og omkostningerne vil derfor stige efter 24 måneder. Serviceomkostningerne indbefatter udgifter til app’en samt service på ladestationernes soft- og hardware.
Serviceaftalen dækker udelukkende funktionsfejl ved almindige brug. Hærværk og udefrakommende skader er ikke indbefattet i serviceaftalen. Hvis ladestationerne hyppigt udsættes for hærværk eller lignende, og dermed afleder en væsentlig stigning i driftsomkostninger, vil det blive indstillet til politisk beslutning, om ladestationerne skal nedtages før endt prøveperiode.
Der vil desuden være udgifter til el i forbindelse med opladning.
Der kan ikke søges om finansiering af driftsomkostningerne, hvorfor disse, inklusiv el-omkostninger, forudsættes dækket inden for det eksisterende driftsbudget i de første 24 måneder.
Administrationen er i dialog med DSB-Ejendomme omkring en eventuel deling af driftsomkostningerne herunder elforbrug.
CO2-Konsekvensvurdering
Sagen vurderes ikke at have konsekvenser for CO2-udledningen på nuværende tidspunkt. Såfremt der etableres ladestationer til cykler, kan det på sigt have en positiv indflydelse på den bæredygtige transport i Svendborg Kommune.
Sagen afgøres i
Teknik- og Miljøudvalget.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 06-06-2024
Punktet udgik af dagsordenen.
Relaterede bilag
Beslutningstema
I forbindelse med etablering af en ny pølsevogn på Centrumpladsen, har administrationen gennemgået de nuværende retningslinjer for pølsevognen.
Der skal i den forbindelse træffes beslutning om at fjerne kravet om stadeleje i retningslinjerne for pølsevogne, så de fremover er enslydende med retningslinjer for andre brugere, som anvender offentligt vejareal til ikke-trafikale forhold.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,
- At godkende, at retningslinjerne for stadeleje for pølsevogne ændres, så der fremadrettet ikke betales stadeleje.
Sagsfremstilling
Centrumpladsen har været uden pølsevogn siden 1. januar 2024.
I forbindelse med at der kommer en ny pølsevogn ultimo 2024, har administrationen gennemgået de nuværende retningslinjer for stadepladser til pølsevogn.
For at sikre en ensretning i vilkårene for henholdsvis pølsevogne, torvehandler, mobilt gadesalg, vareudstilling og udeservering, som alle anvender offentligt vejareal til ikke-trafikale forhold, indstilles der til, at der fremover ikke skal betales stadeleje for pølsevogne.
Torvehandler og mobilt gadesalg på Jessens Mole betaler ikke stadeleje, men kan opkræves for indirekte og direkte udgifter, såsom administrationstimer, vedligeholdelse og strømforbrug.
Ændringen i retningslinjerne vedrører alene stadeleje for pølsevognen. Pølsevognen vil fortsat skulle betale for eget strømforbrug. De tilpassede retningslinjer er vedlagt som bilag 1 (Bilag 1. Retningslinjer for pølsevogne).
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Den månedlige leje var i 2023 på 1.744 kr. Ved at ensrette vilkårene for henholdsvis pølsevogne, torvehandler, mobilt gadesalg, vareudstilling og udeservering, vil det betyde en manglende indtægt på ca. 22.500 kr. i 2024 og frem.
Den manglende indtægt vil kunne finansieres indenfor det eksisterende budget til stadepladser.
CO2-Konsekvensvurdering
Sagen vurderes ikke at have konsekvenser for CO2-udledningen.
Lovgrundlag
Vejlovens §80 stk. 2
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 06-06-2024
Indstillingen godkendes.
Afbud: Birger Jensen (Liste V). Stedfortræder: Jesper Ullemose (Liste V).
Relaterede bilag
Beslutningstema
Økonomiudvalget godkendte den 23. april 2024 en anlægsbevilling til udarbejdelsen af en mobilitetsplan for Svendborg Kommune.
På baggrund af anlægsbevillingen orienteres Teknik- og Miljøudvalget om den videre proces og forventede tidsplan for udarbejdelsen af mobilitetsplanen.
Hertil skal Teknik- og Miljøudvalget frigive anlægsbevillingen samt godkende brugen af ekstern rådgiver.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,
- At orienteringen vedrørende processen for udarbejdelsen af mobilitetsplanen tages til efterretning.
- At anlægsbevillingen på 1 mio. kr. til udarbejdelse af mobilitetsplanen frigives.
- At brugen af ekstern rådgiver godkendes.
Sagsfremstilling
Som en del af Svendborg Kommunes politisk godkendte Klimahandleplan indgår udarbejdelsen af en mobilitetsplan som en del af indsatserne (Indsats N13 i Klimahandleplanen).
Den 23. april 2024 godkendte Økonomiudvalget en anlægsbevilling på 1 mio. kr. til udarbejdelse af mobilitetsplanen.
Mobilitetsplanen sigter mod at skabe et strategisk grundlag, som blandt andet forholder sig til den nuværende transportadfærd, samt fastlægge visioner, mål og indsatser for fremtidens grønne og bæredygtige mobilitet i Svendborg Kommune. Mobilitetsplanen forventes desuden også at inddrage den kollektive transport, som forventes at være 100% grøn fra 2027.
I marts 2023 modtog administrationen Rambølls anbefaling til en procesplan og forslag til indhold i en mobilitetsplan. Administrationen forudsætter at tage udgangspunkt i Rambølls procesplan for det videre arbejde med mobilitetsplanen. Procesplanen er vedlagt som bilag 1 (Bilag 1. Procesplan for mobilitetsplan).
Mobilitetsplanen forventes at indeholde følgende elementer:
- Fase 0: Intern opstart af projektet inkl. udbud af mobilitetsplanen
- Fase 1: Analyse af udgangspunktet for mobilitetsplanen, herunder eksisterende planer og udfordringer
- Fase 2: Udarbejdelse af visioner, mål og fokusområder for mobiliteten i Svendborg Kommune
- Fase 3: Samling af mobilitetsplanen, herunder identifikation af relevante tiltag og initiativer ud fra visionen samt udarbejdelse af en investeringsoversigt
- Fase 4: Politisk godkendelse, inkl. offentlig høring
Foruden styregruppemøder vil der desuden være et særligt fokus på involvering af relevante interessentgrupper. Involveringen af interessenter kan blandt andet komme til at indbefatte spørgeskemaundersøgelse, interviews, borgermøder, sociale medier, tværfaglige workshops og politiske temadrøftelser.
Den forventede tidsplan for udarbejdelsen af mobilitetsplanen fremgår af følgende:
Fase | Delopgave | Estimeret tidsplan |
Fase 0 | Projektopstart inkl. udarbejdelse af udbudsmateriale | 3. kvartal 2024 |
Fase 0 | Udbud | 4. kvartal 2024 |
Fase 1 | Analyser | 1. kvartal 2025 |
Fase 2 | Udarbejde af vision, mål og fokusområder | 2. kvartal 2025 |
Fase 3 | Udarbejdelse af forslag til relevante tiltag og initiativer, samt investeringsoversigt | 3. kvartal 2025 |
Fase 3 | Samling af mobilitetsplan | 4. kvartal 2025 |
Fase 4 | Til politisk præsentation og i offentlig høring. | 1. kvartal 2026 |
Fase 4 | Til endelig politisk godkendelse | 2. kvartal 2026 |
Der er ikke afsat midler til interne ressourcer i forbindelse med udarbejdelsen af mobilitetsplanen. Det interne ressourcetræk vil derfor have betydning for den øvrige opgaveløsning, såsom lokalplaner, trafiksikkerhed, håndtering af borgerønsker og trafikplanlægning. For at sikre gennemførelsen af mobilitetsplanen kan der blive behov for en politisk prioritering af andre opgaver i administrationen. Der er vedlagt en liste over nuværende og kommende større projekter med ressourcetræk i Trafik og Infrastruktur som bilag 2 (Bilag 2. Projekter med ressourcetræk i Trafik og Infrastruktur).
Det estimeres at udarbejdelsen af mobilitetsplanen samlet set vil trække 1,3 årsværk.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Økonomiudvalget godkendte den 23. april 2024 en anlægsbevilling på 1 mio. kr. til realiseringen af en mobilitetsplan.
Der søges om en frigivelse af anlægsbevillingen på 1 mio. kr. samt godkendelsen af ekstern rådgiver, da brugen af ekstern rådgiver forventes at overgå den politisk vedtagne grænse på 0,15 mio. kr. Det forudsættes, at de anførte elementer i mobilitetsplanen kan rummes inden for budgettet. I modsat fald vil der ske en tilpasning inden for budgettet.
CO2-Konsekvensvurdering
Sagen vurderes ikke at have konsekvenser for CO2-udledningen på nuværende tidspunkt. Håbet er, at en mobilitetsplan på sigt vil at have positiv betydning for CO2-udledningen.
Lovgrundlag
Vejloven
Sagen afgøres i
Teknik- og Miljøudvalget
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 06-06-2024
Orienteringen tages til efterretning, anlægsbevillingen frigives og brugen af rådgiver godkendes.
Afbud: Birger Jensen (Liste V). Stedfortræder: Jesper Ullemose (Liste V).
Beslutningstema
Orientering om undersøgelser af de fremtidige anvendelsesmuligheder på Østre Kaj i relation til revision af Udviklingsplan for Fremtidens Havn
Indstilling
Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalget, Teknik- og Miljøudvalget, Erhvervs- og Turismeudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget,
- at orienteringen tages til efterretning
Sagsfremstilling
Svendborg Kommune har, efter aftale med DLG, pr. 1. januar 2024 overtaget de første bygninger i Østre Kajområdet, Østre Havnevej 10 og 12. På Økonomiudvalgets møde i juni behandles en sag vedrørende eventuel nedrivning af én af disse bygninger, nemlig Pakhus 6, Østre Havnevej 12. (Bilag 3: Kortbilag)
Den 1. januar 2025 overtages yderligere to pakhuse, Østre Havnevej 6 og 8.
Anvendelsesmulighederne for Østre Kajområdet er et centralt tema i den igangværende opdatering og udvidelse af Udviklingsplan for Fremtidens Havn, som forventes fremlagt i forslag til politisk behandling ultimo 2024. Administrationen undersøger derfor områdets anvendelsesmuligheder ud fra en række forskellige vinkler, herunder trafikafvikling, miljø (støj fra erhverv, skibe og trafik) byrum og detailhandel. Dertil kommer kulturmiljø og bevaringsværdige bygninger som er beskrevet i den gældende kommuneplan.
Som led i arbejdet med Udviklingsplanen blev der i foråret 2023 indkaldt idéer og forslag til udviklingen ved en offentlig høring. Derudover er der aktuelt gang i to undersøgelser der kan berøre den fremtidige anvendelse af Østre Kajområdet:
• Danmarks Museum for Lystsejlads undersøger i samarbejde med Svendborg Museum aktuelt muligheden for etablering af et Maritimt Oplevelsescenter et sted på Svendborg Havn. Denne undersøgelse blev besluttet igangsat med vedtagelsen af Budget 2024.
• Med baggrund i Kommunalbestyrelsens beslutning af en støtteerklæring den 25.04.2023 undersøger Center for Tredimensionel Kunst muligheden for etablering af et center på Svendborg Havn.
• Endelig ønsker Den internationale NGO GAME og Sydfyns Forening for Kreativ Bevægelse, evt. i samarbejde med andre foreninger, at undersøge muligheden for med fondsstøtte at udvikle Pakhus 12, Østre Havnevej 8, som et såkaldt Street Hub/Kropskulturhus. (Bilag 1: Svendborg Kropskulturhus og bilag 2: GAME interessetilkendegivelse)
Uden at foregribe kommunalbestyrelsens behandling af et forslag til Udviklingsplan for Fremtidens Havn, herunder beslutning om anvendelsesmulighederne i Østre Kajområdet, arbejder administrationen på at skabe et overblik over de nævnte interessenters projekter mht formål, indhold, organisation, finansiering, tidshorisont mv. for at afdække projekternes realisme og muligheder for sameksistens i området / bygningerne. Denne dialog vil dels medvirke til at kvalificere kommunalbestyrelsens beslutninger om udviklingsplanen ultimo 2024, dels give mulighed for at modne projekterne mhp. realisering, i de tilfælde hvor der er gode muligheder for ekstern medfinansiering.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
De økonomiske og til dels også erhvervsmæssige konsekvenser af de nævnte projekter vil blive søgt indarbejdet i projektbeskrivelserne for hvert enkelt projekt.
CO2-Konsekvensvurdering
Miljømæssige konsekvenser, herunder CO2-udledning vil først blive belyst ved en senere konkretisering, såfremt projekterne når frem til en realisering.
Sagen afgøres i
Plan- og Lokalsamfundsudvalget
Teknik- og Miljøudvalget
Kultur- og Fritidsudvalget
Erhvervs- og Turismeudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 03-06-2024
Til efterretning.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsg) var fraværende.
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 04-06-2024
Orienteringen blev taget til efterretning.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 06-06-2024
Orienteringen tages til efterretning.
Afbud: Birger Jensen (Liste V). Stedfortræder: Jesper Ullemose (Liste V).
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 12-06-2024
Orienteringen blev taget til efterretning.
Hanne Ringgaard Møller (B) var fraværende. Som suppleant deltog Jørgen Lundsgaard (B)
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen igangsatte den 28. februar 2023 en ny planlægning for Svendborg Bycenter. Plangrundlaget skal muliggøre en om- og tilbygning til Svendborg Bycenter så det kan rumme det eksisterende butikscenter i stueplan, op til 110 etageboliger, en ny større dagligvarebutik, et integreret parkeringshus samt erhvervsarealer.
Udvalget skal træffe beslutning om offentliggørelse af forslag til kommuneplantillæg 2021.18, Lokalplan 686 - Svendborg Bycenter samt udbygningsaftale.
Indstilling
Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales at godkende,
- forslag til kommuneplantillæg 2021.18
- forslag til lokalplan 686
- at der på bygherres foranledning indgås en udbygningsaftale
- at sende planerne i offentlig høring i 9 uger
- at der afholdes borgermøde i høringsperioden
Direktionen indstiller,
at sagen fremsendes til Teknik- og Miljøudvalgets orientering.
Sagsfremstilling
Planområdet
Størstedelen af lokalplanområdet udgøres af det eksisterende Svendborg Bycenter. I lokalplanens nordlige hjørne indgår erhvervsejendommen Tinghusgade 35a, b, c og d (nuværende Sparekassen Fyn). I lokalplanens sydvestlige hjørne indgår Vestergade 24 og 26, som udgøres af to byhuse i to etager med udnyttet tagetage. Bygningerne rummer i dag bla. en kunstskole, kunstatelier og forskellige småerhverv. Begge bygninger fremstår med klassicismeinspireret arkitektur og er begge registreret med en SAVE-bevaringsværdi på 3 (høj bevaringsværdi). Herudover indgår ca. 425 m2 ubebygget areal i Tinghushaven i lokalplanområdet samt mindre dele af de tilstødende offentlige vejarealer omkring bebyggelsen.
Kommuneplantillæg
Kommuneplantillægget (Bilag 1 – Forslag til Kommuneplantillæg 2021.18) ændrer på rammerne for lokalplanlægning. Størstedelen af området har hidtil været udlagt til detailhandelsformål, mens en mindre del af området har været udlagt til erhvervsformål. Kommuneplantillægget udlægger to nye kommuneplanrammer, en mindre ramme udlægges til erhvervsformål, der omfatter de bevaringsværdige ejendomme og en større ramme, der omfatter bycenteret udlægges til blandet bolig- og erhvervsformål, som betyder at den hidtidige anvendelse inden for området, udvides til også at omfatte boligformål.
Den specifikke anvendelse for erhvervsrammen bliver kontor- og serviceerhverv, uddannelsesinstitutioner, sundhedsinstitutioner, kulturelle institutioner og offentlig administration. Rammen fastsætter, at byggeri maksimalt må opføres i 2,5 etage hvilket svare til etageantallet på det eksisterende byggeri.
Rammeområdet til blandet bolig- og erhvervsområde giver mulighed for en maksimal bygningshøjde for på 19 m. Bygningshøjden hæves fra de nuværende 11,5 m til for at muliggøre, at der kan opføres etageboliger.
Bebyggelsesprocenten hæves fra 200 til 230 for at give plads til flere anvendelser og funktioner inden for rammeområdet. Bebyggelsesprocenten modsvarer, at der kan realiseres et byggeri som ligger i matrikelskel og hvor der kan bygges i op til 4-5 etager.
Den nye ramme giver kun mulighed for, at der må etableres butikker i stueplan/i niveau med gaden. Derfor nedjusteres det maksimale areal for butikker til i alt 7.200 m². Ligeledes nedjusteres det maksimale areal for den enkelte udvalgsvarebutik til 2.000 m². Det maksimale areal for den enkelte dagligvarebutik opjusteres til 1.800 m² for at muliggøre en større dagligvarebutik i bycenteret.
Der fastsættes en samlet parkeringsnorm for erhvervet og detailhandelen, da centeret fremstår som en enhed og de besøgende ofte vil have flere ærinder i forbindelse med et besøg. Hensigten med de gældende p-normer er, at de skal modsvare det faktiske parkeringsbehov, hvilket er anderledes for et butikscenter end for enkeltstående erhverv og butikker.
Et samlet parkeringsbehov for detailhandelen og erhvervet inden for rammeområdet vurderes at være 100 parkeringspladser. Kravet kan nedsættes såfremt, at der er dobbeltudnyttelse med parkeringspladser etableret til boliger.
Administrationen har i forbindelse med den igangværende kommuneplanrevision gennemført en større analyse af bilejerskabet for etageboliger for at kvalificere kommuneplanens nuværende parkeringsnorm om 1 p-plads pr. etagebolig. Analysen viser at bilejerskabet for etageboliger under 85 m² i en gåafstand på under 1000 m til Svendborg Station har et lavere bilejerskab. På trods af at Kommuneplan 2025 endnu ikke er vedtaget med reviderede p-normer, giver den nye viden anledning til, at der via nærværende kommuneplantillæg gives mulighed for en lavere p-norm for boliger under 85 m². P-normen fastsættes i kommuneplanrammen til at være 0,8 p-plads/etagebolig fra 55 m² til 85 m².
Lokalplanens indhold
Lokalplanen (Bilag 2 – Forslag til Lokalplan 686, Svendborg Bycenter) indeholder bl.a. bestemmelser om: Placering, omfang og udformning af ny bebyggelse. Vejadgang, parkering og stiadgange. Omfang, indretning og beplantning af etageboligernes private opholdsarealer og fælles gårdrum.
Lokalplanområdets disponering tager afsæt i en vision om at
- fastholde de bygninger og funktioner, som er velfungerende,
- fjerne de bygninger og funktioner, som er utidssvarende
- nytænke parkeringsløsning og optimere anvendelse af tagfladen
- Tilføre efterspurgte funktioner med henblik på multifunktionalitet og bedre byliv
På den baggrund tager områdets disponering udgangspunkt i følgende elementer:
Nedrivning af: centrets første sal, Tinghusgade 35a, b, c og d, baghuse til Vestergade 24 og 26 samt fjernelse parkering på centrets tag.
Bevaring af: forhuse Vestergade 24 og 26.
Genanvendelse af: stueetage af eksisterende bycenter.
Nyopførelse af: detailhandel mod Tinghusgade, integreret parkeringshus, etageboliger oven på bycenter og opholdsarealer i et indre gårdrum på tagfladen.
Delområde I udgør langt størstedelen af lokalplanens område og omfatter det eksisterende bycenter samt nye byggemuligheder til detailhandel, op til 110 etageboliger og parkeringsanlæg mv. Den samlede detailhandelsramme fastsættes til maks. 7.200 m², hvor den enkelte dagligvarebutik ikke må overstige 1800 m² og den enkelte udvalgsvarebutik ikke må overstige 2000 m².
Delområde II omfatter forhusene til Vestergade 24 og 26, som er udpeget som bevaringsværdige i kategori 3 jf. SAVE-registrering. Lokalplanen indeholder bevaringsbestemmelser for de to bygninger og minimale muligheder for om- og tilbygning. Anvendelsen af delområde II er fastlagt til erhverv i form af liberale erhverv, serviceerhverv, administration, undervisning og kulturelle formål. Der må ikke etableres detailhandel eller boliger inden for delområde II.
Omfang
Lokalplanen indeholder bestemmelser om maksimal kote og etageantal for bebyggelsen i de enkelte byggefelter. Bebyggelsen må overordnet fremstå i op til 4 etager mod de omkringliggende gader – punktvis op til 5 etager på hjørnet mod Centrumpladsen. Ligeledes vil bebyggelsen inden for byggefelt B4 og B5 kunne opføres i op til 5 etager. Den maksimale bebyggelsesprocent inden for delområde I er 230%.
Udtryk
Lokalplanen indeholder bestemmelser om et minimum antal af skift i facadematerialer for bebyggelsen med facade mod de omkringliggende gader. Disse materialeskift suppleres med bestemmelser om minimum antal fremrykninger og tilbagetrækninger i facaden for at sikre, at facaden får reliefvirkning med kanter, der afkaster skygge og giver facaden et mere levende udtryk. Ligeledes indeholder lokalplanen krav om, at bebyggelsen skal udføres med to åbne gennembrud. Gennembruddene medvirker til at opdele bebyggelsen i mindre enheder og giver gående adgang fra henholdsvis Tinghusgade og Vestergade til det hævede indre gårdrum på bycentrets tagflade, hvorfra der er adgang til etageboligerne. Bebyggelsen skal opføres med fladt tag med undtagelse af de bevaringsværdige huse og disses tilstødende bebyggelse.
Bebyggelsens materialevalg tager udgangspunkt i en tilpasning og nyfortolkning af den eksisterende bebyggelse i Svendborg midtby. De gennemgående facadematerialer på facader i facadebyggelinjen samt på gavle mod Tinghushaven er mørk puds, rødt tegl og skifer i forskellige farver. Som overordnet princip skal bebyggelsens base og stueetage udføres med mørk puds, mens de overliggende etageboliger overordnet gives en anden materialitet, der enkelte steder føres ned over stueetagen. Alle øvrige facader, skal overvejende udføres med træ som facademateriale.
Parkeringshuset inden for byggefelt B1 vil få facade mod Tinghushaven. Lokalplanen stiller krav om at facade på parkeringshuset mod Tinghushaven skal udføres som en beplantet stålfacade for at sikre bebyggelsen et grønt og levende udtryk, der kan fungere som et grønt bagtæppe til det rekreative haverum. Som del af facaden mod Tinghushaven skal etableres en stiadgang, i form af en trappe, fra terræn til det indre gårdrum på parkeringshusets tagflade.
Fælles opholdsarealer
Lokalplanen stiller krav om, at det indre gårdrum mellem boligerne skal indrettes til fælles opholdsarealer svarende til et samlet areal på min 1700 m². Inden for de fælles opholdsarealer skal der etableres min. 145 m² gummibelagte arealer til legeplads og/eller udendørs fitness. Herudover skal der etableres områder med beplantning svarende til min. 500 m².
Frivillig udbygningsaftale
Bygherre (K/S Svendborg Bycenter) har som grundejer indenfor lokalplanområdet, anmodet Kommunen om at indgå en udbygningsaftale efter planlovens bestemmelser om udbygningsaftaler. Der er udarbejdet et udkast til en udbygningsaftale mellem parterne (Bilag 3 - Betinget udbygningsaftale ifm. lokalplan 686), som offentliggøres sammen med planforslagene.
Udbygningsaftalen har til formål at sikre at den offentlige vej Tinghusgade bl.a. ombygges således at varelevering og renovationsafhentning kan foretages fra den offentlige vej og at sikre en bedre adgang og ankomstareal til bycenterets hovedindgang (bycenterets østlige hjørne) med fokus på lette trafikanter. Tiltagene indebærer at en del af den offentlige vej Tinghusgade ensrettes og sideforskydes for at skabe tilstrækkeligt plads til at etablere en af- og pålæsningszone til varelevering og renovationsafhentning. Fortov og cykelstier tilpasses i begge sider af vejen og eksisterende parkeringspladser på Tinghusgade nedlægges i nødvendigt omfang. Ensretningen har kørselsretning mod Centrumpladsen og starter efter ind- og udkørsel til lokalplanområdet og løber hen til Voldgade. Vigepligtsforholdene i krydset mellem Voldgade, Tinghusgade og Centrumpladsen ændres til et traditionelt vigepligtsreguleret kryds, hvor Tinghusgade forløber over i Centrumpladsen og Voldgade er en sidevej, ved bl.a. at videreføre cykelsti og fortov fra Tinghusgade til Centrumpladsen.
Bygherre tilbyder desuden at etablere fartdæmpende foranstaltninger på Bagergade, hvis trafikken på Bagergade stiger som konsekvens af ombygningen af Tinghusgade.
Miljøscreening
Administrationen har foretaget en miljøscreening af planerne. Konklusionen på miljøscreeningen er, at planen ikke har en sandsynlig væsentlig indvirkning på miljøet, hvilket betyder at der ikke er udarbejdet en miljøvurdering af planerne.
Proces
Da høringen falder i sommerferien, anbefaler administrationen at høringen forlænges, så høringen finder sted i 9 uger.
Det anbefales, at der afholdes borgermøde i høringsperioden i august, som annonceres umiddelbart efter en evt. godkendelse af forslagene.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Bygherre har betalt for konsulentbistand til udarbejdelse af lokalplanen, øvrige udgifter i forbindelse med planlægningen og udarbejdelse af plangrundlaget afholdes indenfor den eksisterende driftsramme for Byg og Byudvikling.
Bygherre har tilbudt at indgå en frivillig udbygningsaftale, for at skabe den nødvendige plads til varelevering til butik(ker) med indgang fra Tinghusgade samt afhentningsareal for renovationskørertøjer. Det betyder at bygherre har ansvar for at etablere og bekoste en ombygning af Tinghusgade. Svendborg Kommune vil stå for den fremtidige drift og vedligehold, som forventes at være uændret sammenlignet med i dag.
Lokalplanen indeholder bestemmelser om at forhusene inden for delområde II ikke må nedrives uden kommunalbestyrelsens tilladelse. Hvis en sådan tilladelse nægtes, kan ejeren af ejendommen forlange den overtaget mod erstatning. Ifølge planlovens § 49 er der dog bestemte forudsætninger, som skal være opfyldt, før dette krav kan gøres gældende.
CO2-Konsekvensvurdering
Realiseringen af byggeriet vil have en CO2 påvirkning alt efter hvilken konstruktion og materialeanvendelse der vælges. Bebyggelse i træ og biogene materialer har potentiale for at nedbringe CO2-udledningen, så byggeriet falder ind under byggelovens lavemissionsklasse, der skal fremme interessen for at begrænse klimapåvirkningen fra bygninger (BR18).
Lokalplanen indeholder mulighed for en omdannelse og en fortætning af et eksisterende byområde, derudover stiller lokalplanen krav om at stueetagen af det eksisterende bycenter genanvendes. Sammenholdt med nybyggeri på bar mark, i samme omfang, vil planerne giver anledning til en mindre CO2 påvirkning.
Planloven giver ikke mulighed for at stille krav til ny bebyggelses CO2 påvirkning, men byggeloven stiller krav til ny bebyggelses forbrug af CO2-ækvivalenter. Lokalplanområdets stationsnære beliggenhed forventes at mindske den fremtidige CO2 udledning fra transport.
Lovgrundlag
Planloven
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 04-06-2024
Liste I stillede følgende ændringsforslag:
”Med henvisning til fremsendte bilag foreslår LA, at dagsordenspunktet ændres således at det nye bycenter “tager sig af sin egen trafik”, således der etableres indkørsel fra Vestergade i den ene side og udkørsel til Tinghusgade i den anden side.”
For stemte 1 medlem: Per Nykjær Jensen (I)
Imod stemte 6 medlemmer: Pia Dam (A), Mette Kristensen (V) Arne Ebsen (F) og Torben Frost (A), Flemming Madsen (A) og Ib Knudsen (Ø).
Hermed faldt forslaget.
Liste Ø stillede følgende forslag:
”At der højest kan bygges i 4 etager”.
Man stemte om forslaget:
For stemte 1 medlem: Ib Knudsen (Ø)
Imod stemte 6 medlemmer: Pia Dam (A), Mette Kristensen (V) Arne Ebsen (F) og Torben Frost (A), Flemming Madsen (A) og Per Nykjær Jensen (I).
Hermed faldt forslaget.
Ib Knudsen (Ø) og Flemming Madsen(A) stillede følgende forslag:
”At parkeringsnormen på 1 pr. bolig fastholdes”.
Man stemte om forslaget:
For stemte 2 medlemmer: Ib Knudsen (Ø) og Flemming Madsen (A)
Imod stemte 5 medlemmer: Pia Dam (A), Mette Kristensen (V) Arne Ebsen (F) og Torben Frost (A)
Hermed faldt forslaget.
Man stemte herefter om indstillingen:
For stemte 6 medlemmer: Pia Dam (A), Mette Kristensen (V), Arne Ebsen (F) , Torben Frost (A), Ib Knudsen (Ø) og Per Nykjær Jensen (I),
Flemming Madsen (A) undlod at stemme.
Indstillingen anbefales godkendt overført Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen og oversendes til orientering i Teknik- og Miljøudvalget.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 06-06-2024
Jesper Kiel (Liste Ø) fremsætter forslag om at tage orienteringen til efterretning med bemærkning om:
At en reduceret parkeringsnorm bør modsvares af skærpede krav i Kommuneplantillægget om f.eks. cykelparkering til ladcykler, el-delebil og andre tiltag, der kan understøtte ikke at have bil i beboelsen.
Udvalget bakker op om forslaget.
Afbud: Birger Jensen (Liste V). Stedfortræder: Jesper Ullemose (Liste V).
Beslutning i Økonomiudvalget den 18-06-2024
Liste Ø stillede ændringsforslag forslag om, at afsnittet i kommuneplantillægget tilføjes
Dette er gældende under forudsætning af at der etableres følgende skærpede krav til cykelparkering ( kvadratmeter pr etageareal)
Funktion | Norm | Heraf pladskrævende cykler | Overdækningskrav |
Boliger | 4:100 | 1:500 | 50% |
Derudover skal der etableres el-delebilspladser på 5% af parkeringspladserne (dog mindst 1 plads)
Man stemte om dette.
For stemte: 7 (A, Ø, F, B og C)
Imod stemte: 2 (V)
Ændringsforslaget var dermed vedtaget.
Liste Ø stillede følgende ændringsforslag: ”At der højest kan bygges i 4 etager”.
Man stemte om forslaget:
For stemte 1 (Ø)
Imod stemte 6 (A, C, V, F og B).
Ændringsforslag faldt derfor.
Indstillingen fra PLU blev herefter anbefalet med det vedtagne ændringsforslag.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Som suppleant deltog Hanne Ringgaard Møller (B).
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 25-06-2024
Indstillingen fra Økonomiudvalget blev godkendt.
Afbud fra Johan Emil Sevelsted (C). Som suppleant deltog Louise Haldbo Balslev Bisbo (C).
Relaterede bilag
Beslutningstema
Jævnfør Kommunalbestyrelsens beslutning den 31. oktober 2023 har lokalplanområdet i Kirkeby været udbudt med henblik på at byggemodning skulle udføres af privat udvikler jf. udbudsscenarie 2 i bilag 5 (Bilag 5 Byggemodning og udbud af lokalplanlagt område i Kirkeby, Kommunalbestyrelsen 31-10-2023).
Svendborg Kommune har ikke modtaget nogen bud i perioden, hvorfor man politisk skal beslutte et nyt scenarie for udviklingen af lokalplanområdet.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget og Erhvervs- og Turismeudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales at godkende:
- At et af de følgende alternative scenarier oversendes til budgetforhandlingerne med henblik på at tilvejebringe finansiering:
Scenarie 1: Byggemodning afventer konjunkturændring i boligmarkedet
eller
Scenarie 3: Svendborg Kommune byggemodner første etape af lokalplanområdet med henblik på udbud af 7 grunde til åben-lav i område B.
eller
Scenarie 4: Svendborg Kommune byggemodner hele lokalplanområdet. Delområde A frasælges som storparcel og der udstykkes enkeltparceller i Delområde B som efterfølgende sælges.
Hvis scenarie 3 godkendes af Kommunalbestyrelsen, indstiller direktionen til Plan- og Lokalsamfundsudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales:
- At der dispenseres fra lokalplanens § 12, Ny bebyggelse må ikke tages i brug, før der er anlagt veje, stier og parkering.
Sagsfremstilling
Efter erhvervelse af landbrugsjord til boligudstykning i Kirkeby godkendte Kommunalbestyrelsen den 31. oktober 2023 at udbyde hele lokalplanområdet (delområderne A og B) og at byggemodningen udføres af privat udvikler (scenarie 2). Dagsordenspunktet fra den 31. oktober 2023 er vedlagt som bilag 5 (Bilag 5. Byggemodning og udbud af lokalplanlagt område i Kirkeby, Kommunalbestyrelsen 31-10-2023).
Lokalplanområdet har været i udbud via ekstern mægler i en periode på otte uger frem til den 15. maj. I udbudsperioden har mægler præsenteret ejendommen for 17 kunder, som alle er udviklere af denne type projekter. Ingen har dog ønsket at byde på ejendommen. Begrundelsen var generelt, at de ikke kan få økonomi i projektet på grund af:
- De samlede byggeomkostninger
- Den forventede lejeindtægt
- Det forventede kundeantal/risiko for tomgang
- Den geografiske placering.
På baggrund af den gennemførte udbudsproces, vil det nu være muligt vælge et af de alternative scenarier for byggemodning og udbud af lokalplanområdet (scenarie 1, 3 eller 4), der beskrives i det følgende.
Scenarie 1: Byggemodning afventer konjunkturændring i boligmarkedet
Svendborg Kommune sætter processen på pause og afventer igangsætning af byggemodning indtil aktørerne på boligmarkedet vurderer det mere attraktivt at investere i Kirkeby. Der laves opfølgende markedsdialog, når konjunkturer og renteniveau ændres.
Scenarie 3: Etapevis byggemodning
Svendborg Kommune igangsætter byggemodning af første etape af lokalplanområdet med henblik på udbud af 7 grunde til åben-lav i område B, se vedlagte kortbilag i bilag 3 (Bilag 3. Byggemodning af 1. etape), herunder delvis projektering, etablering af 1. etape af stamvej, 1. etape af rekreative arealer og stier, 1. etape af regnvandssystem inkl. 1 stk. regnvandsbassin til nedsivning af regnvand samt udførelse af trafiksikkerhedsforanstaltninger på det eksisterende vejnet (Gemalvej og Assensvej).
Efter byggemodningen udbydes syv parcelhusgrunde i Delområde B gennem ekstern ejendomsmægler i Svendborg Kommune. Den uberørte del af lokalplanområdet henligger som naturområde.
Svendborg Kommune afholder driftsomkostninger på lokalplanområdet, indtil grundejerforening er stiftet, hvorefter grundejerforeningen overtager forpligtigelsen af 1. etape af stamvejen, stier, regnvandsbassin og rekreative arealer. De resterende arealer driftes af Svendborg Kommune.
Svendborg Kommune projekterer og udfører trafiksikkerhedsforanstaltninger på det eksisterende vejnet på henholdsvis Gemalvej og Assensvej.
Scenarie 3 er i strid med §12.1 i lokalplanen for området jf. bilag 4 (Bilag 4. Lokalplan 674, For et boligområde ved Gemalvej i Kirkeby). Her fremgår det, at ny bebyggelse ikke må ikke tages i brug, før der er anlagt veje, stier og parkering.
For at kunne realisere scenarie 3, vil der således skulle dispenseres fra ovenstående.
Intentionen med lokalplanens bestemmelse er at sikre at lokalplanområdets fælles anlæg, herunder regnvandshåndering, kan fungere. Ved en delvis byggemodning vil der være behov for midlertidige løsninger i forhold til regnvandshåndtering, ligesom det fulde vejforløb først etableres, når behov for yderligere byggemodning er til stede.
Scenarie 4: Svendborg kommune byggemodner hele lokalplansområdet
Svendborg Kommune byggemodner hele lokalplanområdet; herunder projektering, etablering af stamveje, rekreative arealer, stier, regnvandssystem inkl. 2 stk. regnvandsbassiner til forsinkelse af regnvand samt udfører trafiksikkerhedsforanstaltninger på det eksisterende vejnet (Gemalvej og Assensvej).
Svendborg Kommune frasælger herefter Delområde A (tæt lav bebyggelse), og Delområde B udstykkes til parceller, som efterfølgende udbydes gennem ekstern ejendomsmægler i Svendborg Kommune. Se bilag 1 (Bilag 1. Opdeling af lokalplanområdet)
Svendborg Kommune afholder driftsomkostninger i lokalplanområdet, indtil grundejerforening er stiftet, hvorefter grundejerforeningen overtager forpligtigelsen.
Svendborg Kommune projekterer og udfører trafiksikkerhedsforanstaltninger på det eksisterende vejnet på henholdsvis Gemalvej og Assensvej.
Administrationen bemærker at både scenarie 3 og 4 vil medføre en betydelig belastning på ressourcerne i trafikafdelingen. Besluttes det at arbejde videre med et af de to scenarier vil det kræve politisk stillingtagen til igangværende lokalplaner og andre større projekter i trafikafdelingen, der enten vil skulle nedprioriteres eller sættes i bero. Det interne ressourcetræk i trafikafdelingen er estimeret til ca. 1 årsværk for scenarie 3 og ca. 2 årsværk for scenarie 4. Der er vedlagt en liste over nuværende og kommende større projekter med ressourcetræk i Trafik og Infrastruktur som bilag 6 (Bilag 6. Projekter med ressourcetræk i Trafik og Infrastruktur).
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Projektøkonomi for de forskellige scenarier fremgår af bilag 2. Bilaget er lukket af konkurrencehensyn.
Det bemærkes, at uanset hvilket af scenarier der vælges, vil omkostningerne forbundet med byggemodning være afhængig af den aktuelle markedssituation.
Det bemærkes, at samtlige tre scenarier kræver at der anvises finansiering.
CO2-Konsekvensvurdering
Sagen har ikke direkte betydning for CO2-udledningen. Opførelse af nye boliger vil betyde øget CO2-udledning.
Lovgrundlag
Bekendtgørelse nr. 396 af 3. marts 2021 (udbudsbekendtgørelsen)
Forvaltningslovens § 27 og straffelovens § 152 og 152 c-f angående tavshedspligt.
Indenrigsministeriets cirkulære 169 129
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 04-06-2024
Man stemte om indstillingen:
For stemte 5 medlemmer: Pia Dam (A), Torben Frost (A), Arne Ebsen (F), Per Nykjær Jensen (I) og Mette Kristensen (V).
Flemming Madsen (A) og Ib Knudsen (Ø) undlod at stemme.
Udvalget anbefaler hermed Scenarie 3.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 06-06-2024
Indstillingens scenarie 3 anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.
Afbud: Birger Jensen (Liste V). Stedfortræder: Jesper Ullemose (Liste V).
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 12-06-2024
Udvalget anbefaler scenarie 3
Hanne Ringgaard Møller (B) var fraværende. Som suppleant deltog Jørgen Lundsgaard (B)
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 18-06-2024
Det anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen, at der dispenseres fra lokalplanens § 12, Ny bebyggelse må ikke tages i brug, før der er anlagt veje, stier og parkering.
Afbud: Ib Knudsen (Liste Ø), Stedfortræder: Jesper Kiel (Liste Ø).
Beslutning i Økonomiudvalget den 18-06-2024
Udvalget konstaterer, at Plan- og lokalsamfundsudvalget, at der dispenseres fra lokalplanens § 12, Ny bebyggelse må ikke tages i brug, før der er anlagt veje, stier og parkering, hvis kommunalbestyrelsen vælger scenarie 3.
Økonomiudvalget indstiller scenarie 3. Liste Ø var imod og peger i stedet på scenarie 1. Flemming Madsen undlader at stemme.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Som suppleant deltog Hanne Ringgaard Møller (B).
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 25-06-2024
Godkendt.
Liste Ø var imod og peger i stedet på scenarie 1.
Flemming Madsen undlod at stemme.
Afbud fra Johan Emil Sevelsted (C). Som suppleant deltog Louise Haldbo Balslev Bisbo (C).
Relaterede bilag
Beslutningstema
Sager til orientering.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,
- At orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Udvalgsformanden:
Orientering om udvalgsformandens møde med borgere fra Grasten vedrørende busruter i lokalområdet.
Udvalgsmedlemmer:
Administrationen:
Der orienteres om en række temaer, jævnfør Bilag 1. (Bilag 1. Orientering fra administrationen):
- Invitation fra Aalborg Kommune: Aalborg 2024 – Vores Byer, Vores Ansvar, jævnfør Bilag 2. (Bilag 2. Invitation Aalborg 2024 - Vores Byer, Vores Ansvar).
- Orientering vedr. vareudstilling i gågaderne
- Orientering vedr. stormflodspuljen
- Orientering vedr. termonet
Orientering om budgetoverskridelse på vandløbsvedligeholdelse
Efter de store regnmængder i 2023/24 er det gjort tydeligt, hvor Svendborg Kommunes vandløb har problemer med vandføringen. Der er derfor flere vedligeholdelsesopgaver udover det sædvanlige, som bliver udført med HedeDanmark. Der er rørlagte strækninger, hvor der er trærødder, der skal fjernes, så der igen er 100 % vandføring i vandløbene. Ligeledes er der rørlagte strækninger på vandløb, hvor der er opstået jordfaldshuller, som skal repareres for at undgå, at der utilsigtet tilføres vandløbene jordmaterialer. På nuværende tidspunkt er det administrationens vurdering, at der kommer til at blive brugt ca. 500.000 kr. udover den ordinære vandløbsvedligeholdelse, som Svendborg Kommune har kontrakt med HedeDanmark på.
Den forventede overskridelse vil blive adresseret i forbindelse med 2. budgetopfølgning på september mødet, hvor der vil være bud på anvisning af finansiering af merforbruget.
Orientering vedr. forsøgsperiode for ensretning i Hesselager
I forbindelse med områdefornyelsen i Hesselager gennemfører administrationen i hele august måned en forsøgsperiode på ensretning af Østergade og Højdevej. Det sker med skiltning, opstregning og opsætning af blomsterkasser, som viser et første bud på indretning af de fremtidige gaderum med baner for motorkøretøjer samt til cykler, parkeringsbåse samt bede/regnvandsbede til beplantning og træer. Forsøget påvirker ikke de eksisterende fortove. Forsøgsperioden er bevidst lagt i høstsæsonen efter aftale med den lokale maskinstation for at afprøve ”worst case”. Administrationen vil varsle forsøgsperioden før sommerferien på forskellig vis herunder via e-boks til ejendomme, som ventes særligt berørt af ensretningen. Forsøget bliver evalueret i efteråret, hvorefter vejprojektet bliver forlagt til politisk behandling inden årets udgang. Det sker med henblik på en eventuel realisering i foråret 2025
Kommende større sager:
Forventede sager til Teknik- og Miljøudvalgets møde den 15. august 2024:
Temamøde med deltagelse af Fynbus med fokus på udbud af lokalruter
- Budget 2025 – temaer
- Beslutning vedr. drivmiddel for lokalruterne
Sagen afgøres i
Teknik- og Miljøudvalget.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 06-06-2024
Orienteringen blev taget til efterretning.
Afbud: Birger Jensen (Liste V). Stedfortræder: Jesper Ullemose (Liste V).