Teknik- og Miljøudvalget
Referat • 7. december 2023 kl. 14.30
Indhold
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 07-12-2023
Dagsordenen godkendt.
Beslutningstema
Bidrag til Svendborg Kommunes budgetpublikation.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,
- At følgende bidrag fra Teknik- og Miljøudvalgets område til den samlede budgetpublikation for 2024 godkendes.
Sagsfremstilling
Bidrag til Service og Økonomi for Teknik- og Miljøudvalgets område samt investeringsoversigt foreligger til godkendelse.
Bidraget indeholder beskrivelser af politikområder, mål for 2024, beskrivelser af de økonomiske rammer samt nøgletal jævnfør bilag 1. (Bilag 1. Service og Økonomi 2024 – TMU) og bilag 2. (Bilag 2. Bemærkninger til investeringsoversigt 2024-27).
Den samlede budgetpublikation for alle udvalg behandles på Økonomiudvalgets møde i december og vil herefter blive tilgængelig på kommunens hjemmeside. Det samme gælder for investeringsoversigten.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse.
Sagen afgøres i
Teknik- og Miljøudvalget.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 07-12-2023
Indstillingen godkendt.
Beslutningstema
Høring om ny Indkøbs- og Udbudspolitik med henblik på udsendelse af politikken i offentlig høring.
Indstilling
Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalget og Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget anbefales,
- at godkende udkast til ny Indkøbs- og Udbudspolitik og
- at udkastet sendes i offentlig høring, herunder hos Svendborg Erhvervsråd
Sagsfremstilling
Økonomiudvalget besluttede d. 23. maj 2023 at igangsætte arbejdet med en ny Indkøbs- og Udbudspolitik, da den eksisterende politik oprindeligt er udarbejdet tilbage i 2016 og ikke er tidssvarende i forhold til administrationens arbejde på indkøbsområdet. Udvalget besluttede, at politikken skulle funderes på fire temaer; Økonomi, Grøn omstilling, Social ansvarlighed og Lokalt samspil.
Politikken er nu udarbejdet i udkastform med de besluttede fokusområder og i den optik, at politikken skal ses i sammenhæng med Klimahandleplanen og Erhvervspolitikken. Af samme årsag sendes udkastet i en indledende høring hos Teknik- og Miljøudvalget, Erhvervs- og Turismeudvalget samt Økonomiudvalget. Udkastet vil herefter blive sendt i offentlig høring.
For fremadrettet at gøre politikken mere praksis- og handlingsorienteret samt målbar er hvert af de fire fokusområder understøttet af konkrete målsætninger, der foreslås at række frem til 2030. Samtidig lægges der op til, at der afrapporteres og evalueres på politikken hvert andet år.
Indenfor de fire fokusområder kan følgende målsætninger fremhæves som de væsentligste.
Økonomi
Der opsættes målsætninger om at øge aftaledækningen og/eller kontraktstyringen på områder som hidtil ikke eller kun i begrænset omfang har været konkurrenceudsat, og at der udvælges 2-3 områder med økonomisk potentiale. Herudover opsættes der et mål om at øge andelen af e-handlede indkøb med 25 % og nedbringe antallet af små indkøb under 250 kr. som foretages i fysiske butikker med 30 %.
Grøn omstilling
Fokusområdet er nyt i forhold til den eksisterende politik og understøtter Klimahandleplanens og Erhvervspolitikkens indsatser om grønne og bæredygtige indkøb. Det foreslås at der fremadrettet arbejdes ud fra centrale principper i en indkøbs- og forbrugstrappe, hvor vi i højere grad skal forsøge at gentænke vores forbrug, reducere vores forbrug, genbruge eller købe brugt inden, at man foretager nyindkøb.
Der foreslås konkret målsætninger om der på udvalgte indkøbsområder arbejdes med reduktion af forbruget på min. 15 %, primært på bredere områder som fx møbler og kontor- og forbrugsartikler som alle køber ind. Som et konkret eksempel kan det fx anbefales sammen med den endelige vedtagelse af Indkøbs- og Udbudspolitikken også, at vedtage en bæredygtig møbelstrategi for organisationen.
Herudover foreslås der en målsætning om at nedbringe CO2-aftrykket fra indkøbet af varer og tjenesteydelser (Scope 3) frem til 2030 med 20 %, hvori der identificeres de væsentligste CO2-belastende indkøbsområder og der for disse iværksættes handleplaner med CO2-reduktionsinitiativer.
Social ansvarlighed
Der vil som i dag fortsat være fokus på en høj social ansvarlighed i kommunens indkøb, herunder med bl.a. fortsat indsats mod social dumping. Det foreslås som ny målsætning af øge andelen af tjenesteydelseskontrakter, hvor der stilles krav om sociale klausuler i form af beskæftigelse af elever, praktikanter eller ledige, med 25 %.
Den nuværende lærlingemodel, hvor der stilles krav om, at der på opgaver over 50.000 kr. skal beskæftiges lærlinge for at komme i betragtning til kommunale opgaver, foreslås udvidet således, at der indenfor fag, hvor det er vanskeligt at rekruttere lærlinge, kan indgås aftale med fx FGU-elev eller ledig borger og på den vis tilsvarende kan opnås adgang til at byde på kommunale opgaver.
Lokalt samspil
Der fastholdes et fortsat stærkt fokus på, at kommunens virksomheder kan byde ind på kommunale opgaver og det tilstræbes at øge andelen af lokal samhandel, hvor muligt, herunder hvor det kan bidrage til mere klimavenligt indkøb. Herudover med et fokus på at understøtte det lokale erhvervsliv i den grønne omstilling og gennem markeds- og branchedialoger, at klæde virksomhederne bedre på i forhold til, at kunne byde på offentlige opgaver.
Lokal udbudsgrænse
I dag gælder der i Svendborg Kommune en lokal fastsat udbudsgrænse på 300.000 kr., som gælder ved indkøb af varer og tjenesteydelser, hvor der som udgangspunkt altid skal indhentes 3 tilbud. I henhold til udbudsreglerne er det lovligt at indgå aftaler under 500.000 kr. uden udbud. Det anbefales derfor at hæve udbudsgrænsen til 500.000 kr., så den flugter med lovgivningen.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen udover de i sagsfremstillingen nævnte.
CO2-Konsekvensvurdering
Der er ingen direkte CO2-konsekvens, men en ny Indkøbs- og Udbudspolitik vil med et skærpet fokus på grøn omstilling bidrage til nedbringelse af kommunens indirekte CO2-dledning (scope 3) fra indkøb af varer og tjenesteydelser.
Lovgrundlag
Indkøbs- og Udbudspolitikken
Sagen afgøres i
Økonomiudvalget.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 07-12-2023
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget.
Beslutningstema
Rengøringsområdet i Svendborg Kommune skal udbydes, så det er svarende til det nuværende omfang. Udbuddet vedrører den del af rengøringen i kommunen, som i forvejen er udliciteret.
I forbindelse med udbuddet skal Teknik- og Miljøudvalget godkende principper og kriterier for udbudsmaterialet.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse,
- At administrationen bemyndiges til at lave et udbudsmateriale på rengøringsområdet i Svendborg Kommune i samme omfang som hidtil, og at udbuddet udbydes i delaftaler.
- At den nuværende kombinationsmodel mellem kommunal- og udliciteret rengøring fastholdes.
- At godkende, at der lægges op til rammeaftaler på 6 år med mulighed for op til to gange 1-års forlængelse, hvor kontrakten efter 2 år kan opsiges af Svendborg Kommune med ½ års varsel.
- At ét firma kan byde på og vinde flere delaftaler.
- At godkende tildelingsmodellen: pris (50%), kvalitet (25%), miljø/bæredygtighed (20%) og procedure/organisering (5%).
- At godkende, at der i udvælgelsen af leverandører stilles minimumskrav til økonomi, referencer og lærlingeklausuler i forhold til de bydende firmaer.
Sagsfremstilling
Rengøringen i de kommunale bygninger i Svendborg Kommune, hvor Center for Ejendomme og Teknisk Service (CETS) har rengøringsansvaret, beror i øjeblikket på en kombinationsmodel, hvor rengøringen i ca. 2/3 af enhederne varetages af kommunens egne rengøringsassistenter, mens ca. 1/3 er udliciteret til private rengøringsfirmaer. Denne fordeling har været gældende i mange år og er senest besluttet i Økonomiudvalget den 9. februar 2021.
De udliciterede enheder består på nuværende tidspunkt af 3 delaftaler, og disse kontrakter udløber pr. 31. oktober 2025:
- Delaftale 1 er daginstitutionerne
- Delaftale 2 er en række administrative bygninger (bl.a. Svendborg Rådhus)
- Delaftale 3 er de offentlige toiletter.
Overordnet set har den nuværende kombinationsmodel virket efter hensigten, og der lægges op til en forlængelse af denne model og et genudbud i den nuværende form med flere delaftaler. Dette betyder, at der fastholdes det samme mix af kommunal- og udliciteret rengøring, som der er i de nuværende aftaler, dog med mulighed for mindre tilpasninger/justeringer. Det har vist sig at være en fordel med fleksibel kombinationsmodel på rengøringsområdet, f.eks. i forbindelse med Covid-19 pandemien, ved afholdelse af Landsstævnet og andre større arrangementer, hvor der kan trækkes på ressourcer fra begge områder.
Den nuværende kontrakt på udliciteret rengøring løber i 4 år (fra 1. november 2021 til 31. oktober 2025). I det nye udbud lægges op til en rammeaftale på 6 års varighed samt mulighed for forlængelse på 2 x 1 år. Ændringen giver mulighed for en længere aftale, hvis der er et godt samarbejde og en god relation med det pågældende firma. Administrationen vurderer også, at en længere aftaleperiode vil have en positiv indvirkning på prisen. Det vil være muligt at opsige kontrakten efter to år med ½ års varsel, hvis der f.eks. opleves samarbejdsudfordringer med den valgte leverandør.
Der vil i det kommende udbud blive lagt op til en ordning, som er baseret på det nuværende rengøringsniveau, som er efter 3F’s standarder. Rengøringsniveauet vil dog blive reduceret i administrative bygninger jf. beslutningen i forbindelse med budgetforliget for 2024.
På Økonomiudvalgets møde den 9. februar 2021 blev det besluttet, at prisen i udbuddet vægtede med 50%, og at øvrige tildelingskriterier skulle fastlægges administrativt, men at kriterierne skulle omfatte miljø/bæredygtighed. I Svendborg Kommunes Klimahandleplan for 2022 fremgår det, at det for Svendborg Kommune er målet, at der via en øget systematik med brug af grønne værktøjer i indkøb og udbud, vil komme flere og mere grønne aftaler f.eks. i form af miljøcertificeringer. Administrationen vurderer på den baggrund, at et tildelingskriterie for miljø/bæredygtighed bør være på 20%. Ved det seneste udbud i 2021 var vægtningskriteriet for miljø/bæredygtighed til sammenligning 5%.
Udbudsafdelingen har i samarbejde med rengøringskoordinatoren i CETS haft indledende dialogmøder med potentielle leverandører, hvor vilkår, tidsplan o.lign. har været drøftet.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Prisen på rengøringsydelsen kendes først, når udbuddet har været gennemført. De valgte tildelingskriterier vil have betydning for prisniveauet.
Flere faktorer kan have indflydelse på prisniveauet, som f.eks.:
- Tildelingskriterier omkring miljø/bæredygtighed kan medføre en forhøjet pris
- Et muligt opsigelsesvarsel efter to år kan også have betydning for prisen
- Til gengæld forventes det, at en kontrakt på 6+1+1 år kan give en mere fordelagtig pris, da det giver en længere periode til afskrivning af maskiner o.lign.
Det vurderes, at nødvendige udgifter og ressourcer til at gennemføre udbuddet, kan holdes indenfor den nuværende økonomiske ramme.
Der forventes ingen erhvervsmæssige konsekvenser, idet en del af rengøringsområdet i Svendborg Kommune i forvejen er udliciteret til private firmaer.
CO2-Konsekvensvurdering
Sagen vurderes ikke at have konsekvenser for CO2 udledningen.
Lovgrundlag
Udbudsloven
Svendborg Kommunes indkøbs- og udbudspolitik
Sagen afgøres i
Teknik- og Miljøudvalget
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 07-12-2023
Indstillingen godkendt, med en administrativ ændring, hvor ordet rammeaftale, i punkt 3 i indstillingen, erstattes med aftale.
Beslutningstema
Teknik- og Miljøudvalget skal træffe beslutning om at frigive anlægsmidler til drift og vedligeholdelse af p-pladser for SIMAC og SME på Nordre Havnevej i 2024.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,
- At frigive anlægspuljen i 2024 på 0,118 mio. kr. til ”Midlertidig p-plads for SIMAC og SME på Nordre Havnevej”.
Sagsfremstilling
I budgetforliget for 2021 blev der afsat midler til etablering og drift af en midlertidig p-plads på Nordre Havnevej.
Parkeringsområdet er efterfølgende ryddet, træhegn er opsat som afgrænsning og p-båse er blevet afmærkede jf. nedenstående billede. Herudover har det været nødvendigt at forstærke indkørslen med grus.
SIMAC og SME overtog brugsretten af p-pladsen i sommeren 2023 og har senere indgået en aftale med en privat leverandør til at drive p-pladserne med egen p-vagt.
I 2024 indbefatter arbejdet hovedsageligt i at lukke huller med grus på parkeringspladsen. Dette er specielt nødvendigt i vinterperioden, da der hurtigt opstår huller på græsområdet.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
I budgetforliget for 2021 blev der afsat midler til etablering og drift af den midlertidige parkering på Nordre Havnevej.
I budgettet for 2024 er der afsat 0,118 mio. kr., som søges frigivet.
CO2-Konsekvensvurdering
Sagen vurderes ikke at have konsekvens for CO2-udledningen.
Lovgrundlag
Kasse- og regnskabsregulativet
Sagen afgøres i
Teknik- og Miljøudvalget
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 07-12-2023
Indstillingen godkendt.
Beslutningstema
På Teknik- og Miljøudvalgets møde den 7. september 2023 blev udbudsproces for nulemissionsbusser på bybusruterne godkendt.
Der er efterfølgende gennemført to markedsundersøgelser, hvor en stor del af udbudsmaterialet er omfattet.
På baggrund af den seneste markedsundersøgelse skal Teknik- og Miljøudvalget træffe beslutning om, hvorvidt reservebussen for bybusruterne må være dieseldrevet. Der skal desuden træffes beslutning om at lave en forhandling efter 6 år, hvor reservebussen overgår til nulemission.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,
- At godkende, at reservebussen for bybusruterne må være dieseldrevet.
- At godkende, at der laves en forhandling efter 6 år om at lade reservebussen overgå til nulemission.
Sagsfremstilling
På mødet den 7. september 2023 besluttede Teknik- og Miljøudvalget at godkende udbudsproces for nulemissionsbusser for bybusserne med planlagt driftsstart fra august 2025.
På opfordring fra Miljø- og Teknikudvalget gennemførte FynBus i oktober 2023 en markedshøring om vurdering af tre forskellige modeller for udsvingsbåndet.
Teknik- og Miljøudvalget tog på mødet den 9. november 2023 stilling til de tre modeller. Teknik- og Miljøudvalget valgte Model 2, hvor entreprenør skal tåle ændringer op til på 10% af de udbudte køreplantimer uden kompensation og op til 30 % med kompensation.
FynBus har efterfølgende gennemført endnu en markedshøring, hvor en stor del af udbudsmaterialet var omfattet.
Fem entreprenører havde bemærkninger til f.eks. udbuds- og kontraktvilkår og kravsspecifikation.
FynBus vurderer alle bemærkninger og tilretter, hvor det synes hensigtsmæssigt og/eller nødvendigt.
Nogle emner gik igen hos entreprenørerne, mens flere emner kun blev fremhævet af en enkelt entreprenør.
Flere entreprenører har påpeget, at et krav om, at reservebussen også skal være nulemission, vil være et væsentligt fordyrende element. Entreprenørerne anbefaler entydigt, at der ikke er krav om, at reservebussen skal være nulemission, men at det er tilladeligt, at den kører på diesel.
FynBus anbefaler på baggrund af den gennemførte markedshøring, at Svendborg Kommune:
- Ikke stiller krav om, at reservebussen skal være nulemission.
- Stiller krav om, at reservebussen kun må anvendes i begrænset omfang, og at det tydeligt skal fremgå af reservebussens bemaling, at det er en reservebus, der kun kører i begrænset omfang.
- Stiller krav om at FynBus efter 6 års drift optager forhandlinger med entreprenøren om udskiftning af reservebussen med en nulemissions bus.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der findes endnu ikke brugte nulemissionsbusser på markedet, så entreprenøren skal købe en ny bus som reservebus. En fabriksny nulemissionsbus koster i dag mellem ca. 3,5 og 4,5 mio. kr.
En ny dieselbus koster i dag ca. 1,3 mio. kr. og brugte busser koster derunder, afhængig af alder, stand og euronorm.
Hvis Teknik- og Miljøudvalget vælger, at der ikke stilles krav om brug af nulemissionsbus som reservebus, forventes den samlede tilbudssum at blive tilsvarende mindre.
Hvorvidt tilbuddet kan holdes indenfor det eksisterende budget, vil først være muligt at sige på det tidspunkt at udbuddet er afsluttet.
CO2-Konsekvensvurdering
Der blev i 2022 udledt ca. 555 tons CO2 ved kørsel med diesel busser i Svendborg by.
Ved brug af el busser vil der blive udledt ca. 56 tons CO2 pr. år til opladning.
Det betyder en samlet reducering af CO2 på ca. 499 tons pr. år ved brug af el-busser ved de samme forudsætninger for kørsel som i 2022.
En reservebus, der ikke er nulemisison, forventes ikke at have indflydelse af betydning på udledning af CO2, fordi bussen kun skal anvendes i begrænset omfang.
Lovgrundlag
Lov om Trafikselskaber
Sagen afgøres i
Teknik- og Miljøudvalget
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 07-12-2023
Indstillingen godkendt med en bemærkning om, at forhandlingen skal være afsluttet, så det er muligt at lade reservebussen overgå til 0-emission primo 2030.
Beslutningstema
En eksisterende gasledning skal flyttes for at give plads til VE-projektet ved Høje Dong. På den baggrund ændrer projektet status i forhold til miljøvurderingsloven, og myndighedskompetencen for det samlede projekt overgår til Miljøstyrelsen. Udvalget skal godkende projektets nye status og konsekvenserne heraf.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales:
- At godkende den nye status for VE-projektet ved Høje Dong herunder, at Miljøstyrelsen har myndighedskompetencen for miljøvurderingen af det samlede projekt.
Sagsfremstilling
Svendborg Kommune har i januar 2023 modtaget en konkret ansøgning for et VE-projekt med 3 vindmøller på 150 meter og ca. 50 ha solceller ved Høje Dong. Planlægning og miljøvurdering af projektet blev sat i gang i foråret 2023, og der har været gennemført en første offentlig høring fra den 22. marts til den 3. maj 2023 og en supplerende høring fra den 6. juli til den 16. august 2023. Ansøgers rådgiver har efterfølgende arbejdet på den konkrete miljøvurderingsrapport.
Ansøger har via deres rådgiver den 11. oktober 2023 sendt en revideret projektbeskrivelse, som indebærer, at en eksisterende gasledning i projektområdet skal flyttes. Gasledningen skal flyttes for at sikre, at en sikkerhedsafstand på 150 meter til de planlagte vindmøller kan overholdes.
Miljøstyrelsen har den 1. november 2023 på forespørgsel fra administrationen oplyst, at de vurderer, at en flytning af gasledningen er en forudsætning for at kunne opstille vindmøller, og at dette derfor må betragtes som en del af det samlede projekt. Da det statslige selskab ”Evida” er bygherre for flytning af gasledningen, er Miljøstyrelsen derfor miljøvurderingsmyndighed for det samlede projekt.
Miljøstyrelsen oplyser, at styrelsen i særlige tilfælde - og hvis der er tale om et projekt, hvor Statens interesser er af underordnet betydning - kan beslutte at overlade den samlede miljøvurderingskompetence til Kommunalbestyrelsen. En sådan beslutning kan dog kun ske efter en nærmere vurdering og på baggrund af en anmodning fra Kommunalbestyrelsen.
Anmodningen skal begrundes, og her kan det have betydning, at der er tale om en mindre ændring af gasledningen, som næppe har væsentlig statslig interesse, og at Svendborg Kommune er myndighed for miljøvurderingen af kommuneplantillæg og lokalplan uanset, om Miljøstyrelsen er miljøvurderingsmyndighed for projektet.
I bilag 1 (Bilag 1. Gennemgang af Miljøvurderingsmyndighed for VE-projekt ved Høje Dong) sammenstilles situationerne, hvor henholdsvis Miljøstyrelsen og Svendborg Kommune er miljøvurderingsmyndighed for projektet.
Følgende væsentlige punkter skal behandles i miljøvurderingen:
- Hvordan flagermus påvirkes, og hvilke afværgeforanstaltninger, der i givet fald skal fastsættes i tilladelsen til vindmøllerne. Miljøstyrelsen har givet et detaljeret høringssvar om påvirkning af flagermus og har gjort opmærksom på drøftelser mellem klagenævnet og DCE, Nationalt Center for Miljø og Energi, Århus Universitet. Administrationen forstår denne oplysning sådan, at det konkret bør vurderes, om der skal stilles krav om afværgeforanstaltninger, der er skærpede i forhold til den hidtidige retspraksis ved klagenævnene og Forvaltningsplan for Flagermus. Dette høringssvar skal håndteres og kan indebære, at administrationen får behov for at indhente ekstern faglig og juridisk hjælp.
- Påvirkning fra miljøfremmede stoffer, som f.eks. PFAS, Bisphenol mv. Administrationen vurderer, at der på dette område mangler centrale udmeldinger om, hvordan emnet skal håndteres i de konkrete projekter. Administrationen kan få behov for ekstern faglig hjælp.
- Miljøpåvirkningen fra gasledningen. Administrationen mangler sandsynligvis faglige kompetencer indenfor dette område. Miljøstyrelsen er berørt myndighed, og kan vælge at afgive bemærkninger til dette emne. Administrationen kan få behov for ekstern faglig hjælp.
Administrationen vurderer, at hvis den samlede sag behandles i Svendborg Kommune, vil der for at reducere risikoen for fejl og for at kompensere for den manglende faglige viden med stor sandsynlighed være behov for både ekstern faglig og juridisk hjælp.
Ressourceforbrug
Hvis Svendborg Kommune varetager miljøvurderingskompetencen for det samlede projekt skønnes det resterende ressourceforbrug til ca. ¾-1 årsværk. Dette ressourceforbrug kan sandsynligvis reduceres til ca.1/3, når Miljøstyrelsen er miljøvurderingsmyndighed for projektet. I sidstnævnte situation, vil Svendborg Kommune udelukkende være berørt myndighed i forhold til de fagområder, som kommunen er myndighed for.
Ressourceforbrug for kommuneplantillæg og lokalplan med tilhørende miljøvurdering vil være uændret, idet Svendborg Kommune i begge situationer er planmyndighed og myndighed for miljøvurdering af planerne.
Sagsbehandlingstid
Sagsbehandlingstiden ved Miljøstyrelsen er telefonisk oplyst til ca. 1½ år, og styrelsen har oplyst, at der sandsynligvis vil gå yderligere 3-4 måneder fra ansøgningen sendes til styrelsen, til sagsbehandlingen kan begynde.
Administrationen skønner, at den resterende sagsbehandlingstid hos Svendborg Kommune vil være 1-1½ år. Henset til kompleksiteten i ovenstående emner kan der dog være risiko for, at sagsbehandlingstiden øges i forhold til det forventede.
Anbefaling
Med udgangspunkt i ovenstående anbefaler administrationen, at Miljøstyrelsen varetager den samlede myndighedskompetence for miljøvurdering af projektet.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er ingen direkte økonomiske eller erhvervsmæssige konsekvenser.
CO2-Konsekvensvurdering
Sagen vurderes ikke at have betydning for CO2-udledningen.
Lovgrundlag
Miljøvurderingsloven, LBK nr. 4 af 3. januar 2023
Miljøvurderingsbekendtgørelsen nr. 806 af 14. juni 2023
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 07-12-2023
Administrationen bemærker, at Teknik- og Miljøudvalget har kompetencen på området, og derfor selvstændigt kan godkende indstillingen.
Indstillingen godkendes.
Beslutningstema
Svendborg Kommune har 14 private vandværker, der årligt skal have deres takster godkendt af Kommunalbestyrelsen. Administrationen har modtaget taksterne for 2024, som fremlægges til udvalgets anbefaling.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,
- At de 14 private vandværkers takster for 2024 godkendes.
Sagsfremstilling
Hvert år fremsender de private vandværker deres takstblade til endelig godkendelse i Kommunalbestyrelsen. Takstbladet indeholder de takster, som vandværkerne vil opkræve efter i 2024.
Det er administrationens ansvar at sikre, at vandværkerne overholder det økonomiske ”hvile-i-sig-selv-princip” og samtidig har tilstrækkelige midler til at kunne klare uventede udgifter. Det økonomiske ”hvile-i-sig-selv-princip” betyder, at et vandværk ikke må tjene penge på at sælge vand og at regnskabet som udgangspunkt skal gå i nul fra år til år.
Et vandværk skal imidlertid også være robust overfor større uventede udgifter, som f.eks. et ledningsbrud eller en erstatningsboring. Administrationen vurderer, at hvis et vandværk har ca. 1 mio. kr. i likvide midler, er det robust over for uventede udgifter.
Administrationen har nu modtaget alle vandværkernes takstblade for 2024, jævnfør bilag 1 (Bilag 1. Samlet oversigt over vandværkernes takster 2024).
Administrationen vurderer, at Vandforsyningslovens bestemmelser er overholdt ved godkendelse af de respektive vandværkers takstblade, og at vandværkerne overholder eller arbejder mod at overholde det økonomiske ”hvile-i-sig-selv-princip”, jævnfør bilag 2 (Bilag 2. Administrationens bemærkninger til vandværkernes økonomi).
Særligt for 2024 takster
For Ulbølle Vandværk mangler en afklaring omkring vandværkets fremtid, og der er derfor ikke indsendt nyt takstblad for 2024. Taksterne vil indtil videre være de samme som i 2023. Afklaringen forventes at falde på plads i den nærmeste fremtid, og indtil da købes stadig vand fra V. Skerninge Vandværk.
På Tåsinge vil Vindeby Vandforsyning og Bjerreby Vandværk forventeligt overtage forsyningen fra Svendborg Vand (jævnfør Kommunalbestyrelsens møde den 27. juni 2023 punkt 23). Dette medfører en række investeringer for de to vandværker, særligt i ledningsanlæg. Overordnet set vil der kun blive tale om mindre takstændringer for Svendborg Vands nuværende kunder.
Der er flere vandværker, der er begyndt at opkræve et særskilt bidrag til grundvandsbeskyttelse, herunder BNBO-erstatninger. Mange vandværker har også planlagt, eller er begyndt at planlægge, etablering af nye boringer på nye kildepladser for bedre at kunne imødegå og håndtere pesticidforureninger.
Vandværkernes økonomi er generelt fortsat påvirkede af usikkerheden på energipriserne. Ti vandværker har ladet priserne stige i 2023 og 2024. Fire vandværker har dog valgt at holde taksterne fast og i stedet tære på likviditeten eller holde investeringer i ro. De fleste forventer således, at energipriserne forbliver høje, og at der generelt er behov for øgede investeringer i de kommende år, og har derfor taget højde for dette i deres takstfastsættelse.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Vandforsyningsloven
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 07-12-2023
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.
Beslutning i Økonomiudvalget den 12-12-2023
Indstilles.
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 19-12-2023
Godkendt.
Afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B). Som suppleant deltog Allan Østergaard (B).
Beslutningstema
Vand og Affald har for deres selskab Svendborg Affald A/S fremsendt deres takstblad for 2024, et af bestyrelsen godkendt budget for 2024, samt et følgebrev der beskriver budgettet. Administrationen har vurderet, at taksterne og budgettet er i overensstemmelse med den gældende lovgivning. Taksterne i takstbladet for 2024 skal godkendes.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,
- At taksterne i takstbladet relateret til affaldsområdet 2024 godkendes.
- At Vand og Affalds budget relateret til Svendborg Affald A/S for 2024 samt følgebrev tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Hvert år fremsender Vand og Affald deres takstblade til endelig godkendelse i Kommunalbestyrelsen.
Administrationen har modtaget Vand og Affalds takstblade for 2024 for deres selskab Svendborg Affald A/S. Takstbladene indeholder taksterne for Boligbidrag og Restaffaldsgebyr, jævnfør bilag 1 (Bilag 1. Vand og Affald – Takstblad 2024). Administrationen har endvidere modtaget et budget for 2024, der er godkendt af Vand og Affalds bestyrelse, jævnfør bilag 2 (Bilag 2. Vand og Affald – Budget 2024). Endelig har administrationen modtaget følgebrevet fra Vand og Affald, jævnfør bilag 3 (Bilag 3. Vand og Affald – Følgebrev 2024).
Det er administrationens opgave at sikre, at taksterne og budgettet er i overensstemmelse med den gældende lovgivning. Administrationen har gennemgået budgettet og taksterne for 2024 og vurderet, at de er i overensstemmelse med den gældende lovgivning.
Affaldstaksterne for 2024
Alle takster for både husholdning og erhverv er inkl. moms.
Husholdninger
Affaldstaksterne for en almindelig husholdning med 240 liter spande er uændrede fra 2023 til 2024. Taksterne for Boligbidrag og Restaffald ses i tabellen nedenfor:
Renovationstakst inkl. moms | 2024 240 l spand |
Boligbidrag (parcelhus m.v.) | 2.315,00 |
Restaffaldsgebyr | 1.040,00 |
I alt | 3.355,00 |
Taksterne for afhentning på grund stiger i 2024 med 50% fra 110 kr. til 165 kr.
Erhverv og kommunale institutioner
Erhvervsbiler med erhvervsaffald bliver faktureret pr. besøg på genbrugsstationer. Taksten fra 2023 på 150 kr. stiger til 165 kr. i 2024.
Prisen for tømning af restaffald stiger fra 1040 kr. i 2023 til 1160 kr. i 2024.
Legalitetskontrol
Kommunalbestyrelsen skal i forbindelse med behandling af takstbladet sikre, at gældende affaldsbekendtgørelse overholdes. De to vigtigste punkter i denne sammenhæng er:
- at udregning af takster er sket med baggrund i budgettet, og
- at der ikke forekommer krydssubsidiering, dvs. at alle ordninger hviler i sig selv, og at borgerne ikke betaler for erhvervets affald og vice versa.
Administrationen har gennemgået budgetmaterialet samt takstbladet og vurderer, at alle affaldsordningerne lever op til disse krav.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen.
Lovgrundlag
Miljøbeskyttelsesloven
Affaldsbekendtgørelsen
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 07-12-2023
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.
Beslutning i Økonomiudvalget den 12-12-2023
Indstilles.
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 19-12-2023
Godkendt.
Afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B). Som suppleant deltog Allan Østergaard (B).
Beslutningstema
Vand og Affald har for deres selskab Svendborg Spildevand A/S fremsendt deres takstblad for 2024, et af bestyrelsen godkendt budget for 2024 samt et følgebrev, der beskriver budgettet. Administrationen har vurderet, at taksterne og budgettet er i overensstemmelse med den gældende lovgivning. Taksterne i takstbladet for 2024 skal godkendes.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,
- At Vand og Affalds budget relateret til Svendborg Spildevand A/S for 2024 samt følgebrev tages til efterretning.
- At taksterne relateret til Svendborg Spildevand A/S for tilslutnings- og driftsbidrag godkendes.
- At budgetlagt byggekredit/lånoptagelse på 35 mio. kr. godkendes, og at der stilles garanti herfor.
Sagsfremstilling
Hvert år fremsender Vand og Affald deres takstblad til endelig godkendelse i Kommunalbestyrelsen.
Administrationen har modtaget Vand og Affalds takstblad for 2024, der indeholder taksterne for tilslutnings- og driftsbidrag for deres selskab Svendborg Spildevand A/S, jævnfør bilag 1 (Bilag 1. Vand og Affald - Takstblad 2024).
Administrationen har endvidere modtaget et budget for 2024, der er blevet godkendt af Vand og Affalds bestyrelse, jævnfør bilag 2 (Bilag 2. Vand og Affald – Budget 2024).
Endelig har administrationen modtaget følgebrevet fra Vand og Affald, jævnfør bilag 3 (Bilag 3. Vand og Affald – Følgebrev 2024).
Det er administrationens opgave at sikre, at taksterne og budgettet er i overensstemmelse med den gældende lovgivning. Administrationen har gennemgået budgettet og taksterne for 2024 og vurderet, at de er i overensstemmelse med den gældende lovgivning.
Takster for allerede tilsluttede husstande
Det faste bidrag stiger i 2024 med 25 kr. til 475 kr. inkl. moms.
Det variable bidrag stiger med 2 kr. til 45 kr. inkl. moms pr m3.
Dette medfører en stigning på 285 kr. for en tilsluttet husstand med et forbrug på 130 m3 i forhold til 2023.
Tilslutningsbidrag for nye tilslutninger
Takst for tilslutning er reguleret efter bestemmelse i betalingsvedtægt med indeks for jordarbejder. Takst for tilslutning af regn- og spildevand stiger fra 74.685 kr. til 78.395 kr. inkl. moms. Det betyder, at tilslutningsbidraget for nye tilslutninger, stiger med 3.710 kr. i 2024.
Vejbidrag for 2024
Kommunalt vejbidrag er indregnet med 1.598.000 kr., hvilket er en stigning på 118.000 kr. i forhold til 2023. Stigningen bunder i inflation. Det statslige vejbidrag fastholdes på 358.000 kr.
Administrationen forventer, at der fra Energistyrelsen inden for en årrække kommer en ny beregningsmodel for betaling af vejbidrag. Dette kan komme til at ændre på udgiften for det kommunale og det statslige vejbidrag til Svendborg Spildevand A/S.
Særbidrag
Indtægten fra særbidrag er indregnet efter reel opgørelse for de berørte virksomheder.?
Legalitetskontrol
Administrationen er ansvarlig for at fortage en legalitetskontrol, der skal sikre,
- at indtægtsrammen for budgetåret er overholdt,
- at "Hvile i sig selv" princippet er overholdt samt
- at lovgivning og de øvrige forvaltningsretlige principper er overholdt.
Forsyningssekretariatet har udmeldt en indtægtsramme for 2024 for Svendborg Spildevand A/S på 106.991.325 kr.
Af budgettet fremgår, at Svendborg Spildevand A/S’ omsætning i 2024 er sat til 103.565.000 kr. Administrationen vurderer derfor, at indtægtsrammen er overholdt.
Administrationen vurderer, at det bærende princip om "hvile i sig selv" er overholdt - dvs. at der over en årrække er balance i forsyningsselskabets regnskab.
Administrationen vurderer, at takstbladet overholder strukturen i den nye betalingsvedtægt og de overordnede rammer i Spildevandsplanen omkring fremtidige investeringer.
Lånoptagelse:
Svendborg Spildevand A/S anmoder, jf. forretningsordens afsnit 13.1 om, at Kommunalbestyrelsen - i egenskab af ejer - godkender byggekredit/lånoptagelse i 2024/25 i Svendborg Spildevand A/S på 35 mio. kr.
Låneoptaget skal sikre, at Vand og Affald kan investere så, at de store værdier bevares og udbygges i takt med samfundets udvikling.
Investeringerne er ligeledes med til at sikre et serviceniveau og håndtering af klimatilpasninger mv.
Ligeledes er investeringerne medvirkende til nedbringelse af de fremtidige drifts- og vedligeholdelsesudgifter.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
For det indregnede byggekredit/lån i budgettet for 2024 på 35 mio. kr. anmodes Svendborg Kommune om, at stille garanti over for Kommune Kredit.
?
Selskabet betaler herfor årligt garantiprovision til kommunen på for tiden 0,75 % af restgælden pr. 31.12.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen.
Lovgrundlag
Lov om betalingsregler for spildevandsforsyningsselskaber.
Bekendtgørelse om økonomiske rammer for vandselskaber.
Lov om vandsektorens organisering og økonomiske forhold.
Bekendtgørelse om fastsættelse af den variable del af vandafledningsbidraget m.v.
Lov om afgift af spildevand.
Bekendtgørelse om særbidrag for særligt forurenet spildevand.
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 07-12-2023
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.
Beslutning i Økonomiudvalget den 12-12-2023
Indstilles.
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 19-12-2023
Godkendt.
Afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B). Som suppleant deltog Allan Østergaard (B).
Beslutningstema
Vand og Affald har for deres selskab Svendborg Vand A/S fremsendt deres takstblad for 2024, et af bestyrelsen godkendt budget for 2024, samt et følgebrev, der beskriver budgettet. Administrationen har vurderet, at taksterne og budgettet er i overensstemmelse med den gældende lovgivning. Taksterne i takstbladet for 2024 skal godkendes.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalg og Kommunalbestyrelsen anbefales,
- At taksterne i takstbladet 2024 relateret til Svendborg Vand A/S godkendes.
- At Vand og Affalds budget relateret til Svendborg Vand A/S for 2024 samt følgebrev tages til efterretning.
- Budgetlagt byggekredit/lånoptagelse på 30 mio. kr. godkendes, og at der stilles garanti herfor.
Sagsfremstilling
Administrationen har modtaget takstbladet for 2024, der indeholder taksterne for tilslutnings- og driftsbidrag, jævnfør bilag 1 (Bilag 1. Vand og Affald - Takstblad 2024).
Administrationen har desuden modtaget et budget for 2024, der er blevet godkendt af Vand og Affalds bestyrelse, jævnfør bilag 2 (Bilag 2. Vand og Affald – Budget 2024).
Endelig har administrationen modtaget følgebrevet fra Vand og Affald, jævnfør bilag 3 (Bilag 3. Vand og Affald – Følgebrev 2024).
Det er administrationens opgave at sikre, at taksterne og budgettet er i overensstemmelse med den gældende lovgivning. Administrationen har gennemgået budgettet og taksterne for 2024 og vurderet, at de er i overensstemmelse med den gældende lovgivning.
Takster:
Tilslutningsbidraget stiger fra 2023 til 2024 med 9,77 %, hvilket er en indeksregulering efter indeks for jordarbejder. Det faste driftsbidrag stiger fra 2023 til 2024 med 68 kr., og kubikmeterprisen stiger fra 2023 til 2024 med 0,80 kr.
Tilslutningsbidrag:
Hovedanlægsbidraget stiger fra 10.508 kr. i 2023 til 11.536 kr. i 2024.
Forsyningsledningsbidraget stiger fra 8.988 kr. i 2023 til 9.864 kr. i 2024.
Stikledningsbidraget for 32/40/50 mm ledninger stiger fra 10.504 kr. i 2023 til 11.532 kr. i 2024.
Det samlede tilslutningsbidrag stiger dermed fra 30.000 kr. i 2023 til 32.932 kr. i 2024.
Der er ikke forskel på tilslutningsbidragene mellem land og by.
Driftsbidrag:
Den årlige afgift pr. husstand stiger fra 740 kr. i 2023 til 808 kr. i 2024.
Vandafgiften stiger fra 8,00 kr./m3 i 2023 til 8,80 kr./m3 i 2024.
Det samlede driftsbidrag pr. 130 m3 stiger dermed fra 1.780 kr. i 2023 til 1.952 kr. i 2024.
| Driftsbidrag [kr.] |
| Tilslutningsbidrag [kr.] | ||||||
Navn | Fast afgift | Afgift pr. m³ | Pris 130 m³ |
| Hoved-anlæg | Forsynings-ledning | Stikled-ning | Måler-brønd | Samlede |
Svendborg Vand A/S | 808 | 8,80 | 1.952 |
| 11.536 | 9.864 | 11.532 |
| 32.932 |
Statsafgiften på ledningsført vand er i 2024 på 6,37 kr./m3.
* Alle nævnte takster er eksklusiv moms.
Økonomiske rammer:
Forsyningssekretariatet har den 13. september 2022 fremsendt Svendborg Vands økonomiske ramme for 2023 og 2024. Den samlede indtægtsramme for 2024 må udgøre 29,8 mio. kr., hvilket Svendborg Vand A/S ikke holder jf. budgettet for 2024, idet indtægtsrammen er beregnet til 30 mio. kr. Indtægtsrammen for den samlede reguleringsperiode (2023-2026) forventes overholdt.
Hvile-i-sig-selv-princippet:
Administrationen vurderer, at Vandforsyningslovens bestemmelser er overholdt ved takstbladets godkendelse, og at selskabet samtidig tilgodeser det økonomiske ”hvile-i-sig-selv-princip”, dvs. at der over en årrække er balance i forsyningsselskabets regnskab.
Investeringer:
Den største investering i 2024 er i projektering og opstart af et nyt Skovmølleværk. Der er budgetteret med 25 mio. kr. til arbejdet. Der investeres 9,4 mio. kr. i at sikre beskyttelse af grundvandet og nye boringer i oplandet til Skovmølleværket samt 8,5 mio. kr. i ledningsnettet. Der investeres desuden 1,2 mio. kr. i vedvarende energianlæg. Investeringerne er ligeledes med til at sikre et service- og sikkerhedsniveau for vandkvalitet og forsyning mv., og er medvirkende til nedbringelse af de fremtidige drifts- og vedligeholdelsesudgifter.
Garanti for lån:
Svendborg Vand A/S anmoder, jf. forretningsordens afsnit 13.1 om, at Kommunalbestyrelsen - i egenskab af ejer - godkender byggekredit/lånoptagelse i 2024/25 i Svendborg Vand A/S på 30 mio. kr.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
For det indregnede byggekredit/lån i budgettet for 2024 på 30 mio. kr. anmodes Svendborg Kommune om, at stille garanti over for Kommune Kredit.
Selskabet betaler herfor årligt garantiprovision til kommunen på for tiden 0,75 % af restgælden pr. 31.12.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Lov nr. 223 af 31. maj 1968 om kommunernes styrelse, jf. lovbekendtgørelse 47 af 15. januar 2019 med seneste ændringer.
Lov om vandforsyning m.v., jf. lovbekendtgørelse 602 af 10. maj 2022 med seneste ændring.
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 07-12-2023
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.
Beslutning i Økonomiudvalget den 12-12-2023
Indstilles.
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 19-12-2023
Godkendt.
Afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B). Som suppleant deltog Allan Østergaard (B).
Beslutningstema
Beslutning om, at forslag til tillæg 3 til spildevandsplan 2020-2031 offentliggøres i 10 uger.
Tillægget har til formål at tilvejebringe det formelle grundlag for kloakering af husspildevand og håndtering af tag- og overfladevand for de udpegede områder.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget at det over for Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales, at
- Forslaget til tillæg 3 til spildevandsplan 2020-2031 offentliggøres i 10 uger.
Sagsfremstilling
Der spildevandsplanlægges for et område i Vindeby, der dækker:
Bregningevej 35, 48, 48A, 50, 52, 54 og 56
Syrenvej 1-8, 10-13, 15, 17, 19, 21, 23, 25, 27, 29, 31 og 33
Vindeby Birkevej 17
Vindeby Lærkevej 3-26, 28, 30 og 32
Vindeby Pilevej 1 og 3-20
Og et område på Thurø der dækker:
Gambøtvej 23-25
Området i Vindeby er i dag fælleskloakeret. I 2019 etablerede Svendborg Spildevand A/S en regnvandsledning i Vindeby Birkevej, for at kunne afhjælpe problemer med at aflede overfladevand på Vindeby Birkevej. Regnvandsledningen blev desuden forberedt til at kunne aftage regnvand fra Bregningevej, Syrenvej, Vindeby Birkevej, Vindeby Lærkevej og Vindeby Pilevej. Svendborg Spildevand A/S er nu klar til at separatkloakere området. Derfor foreslås det, at områdets status ændres til separatkloakeret via dette tillæg.
Området på Thurø er i dag fælleskloakeret. I forbindelse med byggemodningen af Gambøtvej etablerede Svendborg Spildevand A/S i 2020 en regnvandsledning i Gambøtvej.
Regnvandsledningen blev desuden forberedt til at kunne aftage regnvandet fra Gambøtvej 23, 24 og 25. For at følge dette, bliver området foreslået ændret til separatkloakeret ved dette tillæg.
En nærmere beskrivelse af områderne kan findes i bilag 1 (Bilag 1. Forslag til tillæg 3 til spildevandsplan 2020-2031).
Der findes 2 bilag til tillægget. Bilag 2 indeholder redaktionelle opdateringer til spildevandsplanen (Bilag 2. Redaktionelle opdateringer til tillæg 3 til spildevandsplan 2020-2031), imens bilag 3 indeholder miljøscreening af tillægget (Bilag 3. Miljøscreening af tillæg 3 til spildevandsplan 2020-2031).
Offentliggørelsen af tillægget foreslås forlænget til 10 uger i stedet for de normale 8 uger, da offentliggørelsesperioden inkluderer juleferien.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen budgetmæssige konsekvenser for Svendborg Kommune.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen ændring af CO2-udledning
Lovgrundlag
Miljøbeskyttelsesloven, nr. 35 af 1. juli 2023.
Spildevandsbekendtgørelsen 1393 af 21. juni 2021.
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 07-12-2023
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.
Beslutning i Økonomiudvalget den 12-12-2023
Indstilles.
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 19-12-2023
Godkendt.
Anne Katrine Olsen var inhabil og deltog ikke i sagens behandling.
Afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B). Som suppleant deltog Allan Østergaard (B).
Beslutningstema
Miljøministeriet har udarbejdet en ny bekendtgørelse om forebyggelse og bekæmpelse af rotter, som træder i kraft 1. januar 2024.? Sagen fremlægges til udvalgets orientering og godkendelse.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,
- At orienteringen om opkrævning af gebyret til kommunal rottebekæmpelse på 0,6455 kr. pr. bebygget kvadratmeter tages til efterretning.
- At kommunens vedtagne takstoversigt 2024 tilpasses den nye opkrævning.
Sagsfremstilling
Som varslet på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 7. september 2023 (Punkt 6 Budget 2024 Takstoversigt - Teknik- og Miljøudvalget) har Miljøministeriet, i den nye bekendtgørelse om forebyggelse og bekæmpelse af rotter, ændret opkrævningsformen. Gebyret vil fremadrettet blive beregnet som en sats pr. bebygget kvadratmeter, som angivet i Bygnings- og boligregistret (BBR) den 1. januar året forud for opkrævningen. For ejerlejligheder beregnes gebyret som en sats pr. kvadratmeter samlet bolig- og erhvervsareal.
Hidtil er gebyret blevet opkrævet via den kommunale ejendomsskat som en årlig fastsat promille af den samlede opgjorte ejendomsværdi i kommunen. Som led i Folketingets boligskatteforlig fra maj 2017 vil opkrævning af grundskyld/ejendomsskat overgå til SKAT (Staten) fra 1. januar 2024. Det har medført et behov for at ændre opkrævning af gebyr for rottebekæmpelse, idet kommunerne fremadrettet ikke har adgang til oplysninger om ejendomsværdier.
Sammenholdt med Svendborg Kommunes årlige estimerede udgifter til rottebekæmpelse er rottegebyret beregnet til at være 0,6455 kr. pr. bebygget m².
For en ejendom på 150 m² med en ejendomsværdi på 1,5 mio.kr. er der tidligere blevet betalt ca. 115 kr. pr. år i gebyr for rottebekæmpelse efter den gamle opkrævningsmetode. Med den nye opkrævning skal samme ejendom betale ca. 97 kr. For en ejendom med en lav ejendomsværdi og et stort bebygget areal vil gebyret for bekæmpelse af rotter blive højere end ved den gamle opkrævningsmetode.
Gebyret pålægges samtlige faste ejendomme i kommunen fra 1. januar 2024. Der kan ikke meddeles dispensation for betaling af gebyret for rottebekæmpelse.
Kommunens takstoversigt 2024 tilpasses den nye opkrævningsmodel. Teksten, hvor der oprindeligt stod: Rottebekæmpelse: Gebyr opkræves som en promilledel af ejendomsværdien, udgår. I stedet indsættes ny tekst: Gebyr opkræves pr. bebygget kvadratmeter som angivet i BBR den 1. januar året forud for opkrævningen. Jævnfør bilag 1 (Bilag 1. Takstoversigt 2024 – Tilpasset Rottebekæmpelse).
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Den kommunale rottebekæmpelse er gebyrfinansieret og opkræves via ejendomsbidragsbilletten. Den beregnede indtægt er på ca. 4,2 mio. kr. for 2024. Gebyret er fastsat ud fra de sidste års forbrug og de skønnede omkostninger til rottebekæmpelse i budget 2024.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen konsekvenser.
Lovgrundlag
§ 52 i Bekendtgørelse nr. 1170 af 8. september 2023 om forebyggelse og bekæmpelse af rotter. Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. januar 2024. (Rottebekendtgørelsen).
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 07-12-2023
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.
Beslutning i Økonomiudvalget den 12-12-2023
Indstilles.
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 19-12-2023
Godkendt.
Afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B). Som suppleant deltog Allan Østergaard (B).
Beslutningstema
Det indstilles til Teknik- og Miljøudvalget, at henvendelsen vedrørende hastighedsbegrænsning ved Lundeborg byzone, fremadrettet indgår i administrationens løbende vurdering og prioritering af borgerønsker på baggrund af politiets vurdering.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,
- At orienteringen vedr. hastighedsbegrænsning ved Lundeborg byzone tages til efterretning
Sagsfremstilling
På Teknik- og Miljøudvalgets møde den 9. november 2023, indstillede Socialdemokratiet, på baggrund af en borgerhenvendelse, et forslag om generel nedsættelse af den tilladte hastighed i Lundeborg byzone.
Henvendelsen vedrører et borgerønske om at nedsætte hastigheden i landsbyen til 40 km/t. Som bilag var der vedlagt underskrifter fra lokalområdet.
På baggrund af Socialdemokratiets indstilling blev det besluttet, at forslaget om hastighedsnedsættelse skulle fremsendes til politiets udtalelse.
Politiet har set på henvendelsen, og de kan ikke umiddelbart nedsætte den generelle hastighedsgrænse for byzonen. Det vil dog være muligt med en lavere fartgrænse, hvis det suppleres med andre fartdæmpende tiltag.
På baggrund af politiets vurdering vil borgerhenvendelsen indgå i administrationens løbende vurdering og prioritering af borgerønsker. Samtidig vil henvendelsens forslag blive indskrevet på liste 2, der en gang årligt forelægges til politisk prioritering. Næste politiske behandling vil være i første kvartal 2024.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Sagen vurderes ikke at have økonomiske konsekvenser på nuværende tidspunkt.
CO2-Konsekvensvurdering
Sagen vurderes ikke at have konsekvens for CO2-udledningen.
Lovgrundlag
Vejloven
Sagen afgøres i
Teknik- og Miljøudvalget
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 07-12-2023
Orienteringen tages til efterretning med bemærkning om, at borgernes henvendelse vedrørende hastighedsbegrænsning ved Lundeborg byzone, skal indgå i administrationens løbende vurdering og prioritering af borgerønsker på baggrund af politiets vurdering. Udvalget vil tage konkret stilling i sagen, når samtlige borgerønsker i kommunen skal prioriteres til februar 2024.
Administrationen anmodes endvidere om at kontakte borgergruppen med henblik på at informere dem om muligheden for egenfinansiering af et godkendt trafikprojekt, herunder de politisk vedtagne retningslinjer for borgerfinansierede trafikprojekter.
Beslutningstema
Ærø kommunes planer om indkøb af nye, el-drevne færger med forøget kapacitet vil påvirke anvendelse og indretning af Havnepladsen ift. nuværende funktioner samt fremtidig trafikafvikling, klimatilpasning og byrum. Det betyder, at snitflader til flere igangværende udviklingsprojekter i området skal afklares og koordineres for at sikre en god helhedsløsning. Kommunalbestyrelsen orienteres om den forventede proces med at udarbejde et grundlag for en fremtidig politisk beslutning.
Indstilling
Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalget, Erhvervs- og Turismeudvalget og Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,
- at tage orienteringen til efterretning.
Sagsfremstilling
Ærøfærgerne besejler aktuelt ruten mellem Ærøskøbing og Svendborg med 2 dieseldrevne tvillingfærger (L50 m x B13 m).
Ærøfærgerne ønsker at udskifte de nuværende dieselfærger med to el-færger (forventeligt L69,5 m x B17 m), hvor bilkapaciteten øges fra 42 til ca. 67. Besejlingsfrekvensen fastholdes. Dertil ønsker Ærøfærgerne at optimere landanlæggene således, at færgerne kan tømmes og fyldes lige så effektivt som i dag. Deres ønsker omfatter bl.a. et større opmarchareal på op til 95 bilenheder (67 bilenheder med reservation + 28 bilenheder i ”chancekøen”), hvor der i dag er plads til 60 bilenheder i opmarcharealet (42 bilenheder med reservation + 18 bilenheder i ”chancekøen”). Hertil ønsker Ærøfærgerne et areal til billetterings-/indslusningssystem umiddelbart før opmarcharealet.
Ovenstående afstedkommer derfor et ønske fra Ærøfærgerne om ændrede fysiske forhold i Svendborg Havn. Derudover afstedkommer projektet ændringer på Ærøskøbing Havn og evt. på dele af sejlruten. Disse forhold er ved at blive undersøgt og ikke beskrevet i denne sag.
Svendborg Kommune arbejder selv med en udskiftning af Højestenefærgen til en el-dreven færge. Den nye færge forventes at blive med samme kapacitet som den nuværende færge.
Svendborg Kommune har med udviklingsplanen Fremtidens Havn, 2014 en målsætning om at være ”Porten til Øhavet” og herunder fastholde Svendborg Havn som færgehavn, hvilket også er nævnt som en af kommunens styrker i kommunens udviklingsplan ”Fra mere til bedre”, 2023.
Dog giver ønsket om den øgede bilkapacitet set fra Svendborg side dilemmaer i spændet mellem på den ene side at forblive en stærk færgehavn med forbindelser til Øhavet og på den anden side at udvikle havnen med øget fokus på rekreative arealer, fremtidig klimatilpasning og forbedrede forbindelser for gående og cyklister langs havnen.
Svendborg Kommune har derfor gennem løbende dialog med Ærø Kommune igangsat undersøgelser for at skabe det rette politiske beslutningsgrundlag for Kommunalbestyrelsen om Svendborg kan imødekomme Ærøs ønsker til øgede arealer til færgetrafikken. Der vil blive udarbejdet en beslutningssag senere, når beslutningsgrundlaget er tilvejebragt.
Analyser om afledte konsekvenser ved de nye færger:
Der er igangsat en juridisk vurdering med en konkret definition af modtagepligten i henhold til Havneloven.
Der er igangsat udarbejdelse af relevante analyser for at belyse, hvilke konsekvenser de nye færger vil have for Svendborg Havn. Der er foreløbigt igangsat overordnede trafikanalyser ved den øgede biltrafik til og fra havnen. Derudover udarbejdes konkrete forslag til fremtidig indretning af Havnepladsen inkl. økonomisk overslag på forandringerne. Forslag udarbejdes i sammenhæng med den øvrige udvikling på havnen, herunder trafikforbedringer og klimatilpasning. Der er behov for at anvende eksterne konsulenter til at udarbejde analyserne.
Administrationen har foretaget en indledende screening af hvilke scenarier, der er relevante at arbejde videre med herunder alternative placeringer af færgelejerne. Her er konklusionen, at sejlforholdene ikke anses som tilstrækkelige til at tilføje færgesejlads i østhavnen i sammenhæng med de nuværende aktiviteter. Derfor fokuserer de konkrete forslag dels på scenarier, hvor de nuværende færgelejer fastholder deres placering, dels på scenarier med mulighed for at flytte de eksisterende færgelejer sammen for at udnytte evt. synergieffekter ved enten at udvide kajarealet ud i søterritoriet ud fra Honnørkajen eller udvidelse af Havnepladsen ud i søterritoriet ud for Det Gule Pakhus. Se Bilag 3. (Bilag 3. Indledende screening af scenarier for fremtidens færger på Svendborg Havn).
Dog er det et opmærksomhedspunkt at alle scenarier, hvor færgelejet for Højestenefærgen flyttes, vil have en vis risiko for ikke at kunne holde tidsplan og økonomi for realisering af den nye Højestenefærge, da projektet får nogle indbyggede afhængigheder af projektet om de nye Ærøfærger.
Miljøvurdering:
Færgeprojektet skal screenes for om der skal udarbejdes en miljøvurdering jf. Miljøvurderingsloven. Det er Trafikstyrelsen, der vil være den overordnede myndighed for miljøvurderingsprocessen. Det omfatter i første omgang en screening, som laves ud fra Ærø’s ønsker til størrelse af færge og bilkapacitet. Hvis screeningen udløser krav om en miljøvurdering, vil Svendborgs kommunalbestyrelse skulle godkende hvilke forudsætninger, der skal indgå i vurderingen herunder forandringer på Svendborg Havn. Den nye Højestenefærge, dens landanlæg og lade infrastruktur skal ligeledes screenes jf. miljøvurderingsloven. Ønsker man at samle de to færgelejer, vurderes det sandsynligt at Trafikstyrelsen vil behandle begge udskiftninger, som et samlet projekt i miljøvurderingsprocessen.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
For at tilvejebringe det rette beslutningsgrundlag, hvor færgeprojektet ses i sammenhæng med alle øvrige byudviklingsprojekter på og nær havnen, har administrationen igangsat udarbejdelsen de beskrevne analyser. Her er det nødvendigt at anvende eksterne konsulenter. Der er aktuelt brugt 207.000 kr. på trafik og arealdisponeringsanalyser i 2022 og 2023. De er finansieret via. de afsatte havneudviklingsmidler, der er frigivet og hvor brug af eksterne konsulenter er politisk godkendt.
Administrationen forventer at anvende yderligere analysemidler for at få belyst yderligere forhold i en ramme op til maksimalt 200.000 kr. Dog vil en eventuel miljøvurdering kræve flere midler og vil blive politisk behandlet særskilt inden eventuel igangsættelse.
CO2-Konsekvensvurdering
Udskiftningen af Ærøs nuværende diesel-færger til el-drevne færger har til formål at bidrage til Ærøs klimamål om at 100% af Ærøs færger skal være emmisionsfri i 2035. En mere dybdegående CO2 konsekvensvurdering vil blive belyst i en fremtidig sag, når der er gennemført konkrete forslag til en fremtidig indretning af færgehavnen.
Lovgrundlag
Havneloven, Vejloven, Miljøvurderingsloven
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 05-12-2023
Orienteringen blev taget til efterretning, med en anbefaling til Økonomiudvalget om at afgive en samlet udtalelse til sagen i forbindelse med Kommunalbestyrelsens behandling.
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 06-12-2023
Taget til efterretning med en anbefaling til Økonomiudvalget om at afgive en samlet udtalelse til sagen i forbindelse med Kommunalbestyrelsens behandling.
Hanne Ringgaard Møller (B) var fraværende. Som stedfortræder deltog Jørgen Lundsgaard (B).
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 07-12-2023
Orienteringen blev taget til efterretning, med en anbefaling til Økonomiudvalget om at afgive en samlet udtalelse til sagen i forbindelse med Kommunalbestyrelsens behandling.
Beslutning i Økonomiudvalget den 12-12-2023
Sagen udsættes.
Beslutning i Økonomiudvalget den 23-01-2024
Orienteringen taget til efterretning.
Afbud fra Birger Jensen (V). Som suppleant deltog Jesper Ullemose (V)
Relaterede bilag
Beslutningstema
Anlægsbevilling til levetidsforlængelse af færgen Hjortøboen.
Hjortøboen er bygget i 1976 og sejler imellem Svendborg og Hjortø. Grundet slid, ælde og driftstimer på nuværende motorer og andre vitale dele, er der akut behov for udskiftning af motorer og renovering af vitale dele for fortsat at sikre færgens drift. Der er akut fare for at en eller begge motorer bryder sammen.
Indstilling
Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalget, at det overfor Teknik- og Miljøudvalget anbefales,
- At der søges en samlet anlægsbevilling på 1.065.000 kr. til levetidsforlængelse af Hjortøboen for at sikre en fremtidig besejling til Hjortø.
- At ambitionen om at erstatte Hjortøboen med en ny elektrisk færge fastholdes i overensstemmelse med Klimahandleplan og ansøgning til ”Pulje til grøn omstilling af indenrigsfærger II”
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,
- At der bevilges og frigives en anlægsbevilling på 1.065.000 kr. til levetidsforlængelse af færgen Hjortøboen og at anlægsbevillingen finansieres via restbudgettet fra anlægsprojektet Blå Kant, etape 1.
- At ambitionen om at erstatte Hjortøboen med en ny elektrisk færge fastholdes i overensstemmelse med Klimahandleplan og ansøgning til ”Pulje til grøn omstilling af indenrigsfærger II”
Sagsfremstilling
Færgen Hjortøboen er bygget på Ejvinds bådeværft i Rantzausminde i 1976. Hjortøboen kan medtage 12 passagerer og 1 bil eller 12 cykler. Hjortøboen sejler imellem Svendborg og Hjortø, hver dag i sommerferien og på bestilling resten af året. Hjortøboen sejler omkring 12.000 sømil og medtager omkring 2.000 passagerer om året. Om sommeren lægger Hjortøboen også til ved Skarø for derved at binde Hjortø sammen med Skarø og Drejø og give mulighed for et Ø-hop.
Færgen nærmer sig nu 50 år og flere vitale dele - motorer og gear - står til en udskiftning eller renovering. Færgen har i sin levetid fået udskiftet motorer ad to omgange. Situationen er nu så kritisk, at der må forventes et nedbrud indenfor en overskuelig fremtid.
Svendborg Kommune har i 2022 søgt og opnået et tilskud på 5.250.000 kr. fra ”Pulje til grøn omstilling af indenrigsfærger II” til en ny Hjortøbo. Der blev dog ikke afsat midler til rest-finansieringen på ca. 78 % i hverken budget 2023 eller 2024, hvorfor projekt Ny Hjortøbo endnu ikke er realiseret.
JAR Marine Consult, Svendborg har i oktober 2023 udarbejdet en besigtigelsesrapport og oplæg til vurdering for levetidsforlængelse på ca.10 år af færgen, hvori der skitseres tre løsninger:
Model 1:
Komplet fornyelse med nye motorer, gear o.a.
Pris 1.205.000 kr.
Model 2:
Semifornyelse med nye motorer og total overhaling af gear o.a.
Det antages, at stævnrør og skrueaksel kan genbruges.
Pris 875.000 kr.
Model 3:
Udelukkende overhaling af eksisterende motorer og gear.
Pris 385.000 kr.
Model 2 og 3 forventes at kunne udføres primo 2024, indenfor en periode på to uger.
Ved overhaling af eksisterende motorer, model 3, er rederiet og driftssikkerheden sårbar ved nedbrud/skader, da motorerne fortsat er gamle, og der er lang leveringstid på reservedele.
Model 1 har en leveringstid på nyt gear på 6 - 7 måneder.
JAR Marine Consult anbefaler model 2, som samtidig indstilles af administrationen.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Samlet pris for levetidsforlængelse af Hjortøboen ved model 2: 1.065.000 kr.
(Ved model 1: 1.395.000 kr. og ved model 3: 575.000 kr.)
Udspecificering model 2
- Nye motorer: 875.000 kr.
- Slibning og maling af dæk, dørk, samt salon: 100.000 kr.
- Afløserfærge i perioden: 90.000 kr.
Der er efter gældende lånebekendtgørelse automatisk låneadgang til finansiering af nybygning og renovering af færger samt færgefaciliteter ved de i bilaget til bekendtgørelsen nævnte færgeoverfarter. Færgeoverfarten Svendborg-Hjortø er nævnt i bilaget til lånebekendtgørelsen, så det vil være muligt at finansiere anlægsbevillingen på 1.065.000 kr. via optagelse af lån.
Anlægsbevillingen foreslås finansieret via overførsel af restbudget fra anlægsprojektet Blå Kant som udgør 1,5 mio. kr. Der er ligeledes automatisk låneadgang vedr. dette projekt. Der vil således ikke blive tale om yderligere låneoptagelse i forhold til nuværende budget.
Et lån på 1.065.000 kr. vil ved et annuitetslån med 25 års løbetid og en fast rente på 3,76 % give en årlig ydelse på 66.500 kr. De årlige ydelser på lånet vil kunne dækkes af vedtaget budget for 2023.
Hvis der ønskes lån med en variabel rente, udgør renten pt. 3,94 %, og dette giver en årlig ydelse på 84.600 kr. faldende til 44.280 kr. i 2048.
CO2-Konsekvensvurdering
Der forventes en brændstofbesparelse på 5-7% og dermed en 5-7% reduktion i CO2- udledningerne ved nye motorer. Der vil også være en lavere udledning af NOx med de nye motorer.
Der vil ikke være nogen ændring af CO2-udledningen ved bevarelse af eksisterende motorer.
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse
§ 2, stk. 1, nr. 17 i bekendtgørelse om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier mv.
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 06-12-2023
Udvalget indstiller model 2.
Hanne Ringgaard Møller (B) var fraværende. Som stedfortræder deltog Jørgen Lundsgaard (B).
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 07-12-2023
Indstillingerne henholdsvis godkendes og anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.
Beslutning i Økonomiudvalget den 12-12-2023
Tilbagesendes til fagudvalgene.
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 10-01-2024
Udvalget drøftede sagen igen og fastholder indstillingen af model 2.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 11-01-2024
Indstillingerne henholdsvis godkendes og anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen med bemærkning om, at administrationen anmodes om at belyse om de nye motorer har partikelfiltre.
Beslutning i Økonomiudvalget den 23-01-2024
Indstilles.
Afbud fra Birger Jensen (V). Som suppleant deltog Jesper Ullemose (V)
Beslutningstema
Der skal træffes beslutning om grundlaget og vilkårene for salget af byggefelt D til UCL med henblik på opførelse af et nyt UCL på Nordre Havnevej. Salget, der muliggør opførelsen af en ny uddannelsesinstitution på Nordre Havnekaj, understøtter visionen for Fremtidens Havn. Det understøtter samtidig Svendborg Kommunes Udviklingsstrategi, hvor Uddannelse er en udvalgt styrkeposition.
Indstilling
Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalget, at:
- Orientering om sagen tages til efterretning.
Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales, at:
- Byggefelt D sælges til markedsprisen på 4. mio. kr. ekskl. moms (5. mio. kr. inkl. Moms).
- Købsaftalen indgås mellem Svendborg Kommune og UCL.
- Administrationen bemyndiges til at gennemføre handlen på Kommunalbestyrelsens vegne.
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales, at:
- Grunden afhændes til UCL.
- Svendborg Kommune i forbindelse med købsaftalen forpligter sig til at etablere et offentligt byrum omkring UCL.
- Der bevilliges en samlet anlægsramme på 13,36 mio. kr. til at etablere et offentligt byrum omkring UCL og at dette finansieres med 10,71 mio. kr. fra den udisponerede anlægspulje i 2023 og 2,65 mio. kr. fra salg af Byggeflet D.
- Anlægsrammen fordeles med et rådighedsbeløb på 6,68 mio. kr. i 2025 og 6,68 mio. kr. 2026.
- Omkostninger forbundet med salget finansieres indenfor den eksisterende anlægsramme til nedrivning af administrationsbygningen på Østre Kajgade 9.
- At den tabte lejeindtægt ved udlejning af nuværende bygning på årligt 0,06 mio. kr., indgår i den kommende budgettilblivelse for 2025.
- Der sker ændringer af vejarealer på følgende måde:
- De med blåt markerede offentlige vejarealer på i alt ca. 513 m² og de med lilla markerede private fællesvejsarealer på i alt ca. 55 m2 nedlægges jævnfør bilag 1 (Bilag 1. Kortbilag over nedlæggelse og optagelse).
- De offentlige vejarealer, der nedlægges, ikke opretholdes som hverken privat fællesvej eller privat vej da de ikke er af vigtighed for nogen ejendom.
- De med rødt markerede arealer optages som offentlige vejarealer jævnfør bilag 1 (Bilag 1. Kortbilag over nedlæggelse og optagelse)
Sagsfremstilling
Et nyt UCL på Nordre Kaj, Svendborg skal rumme uddannelsesfaciliteter for blandt andet lærere, sygeplejersker og pædagoger.
Det er målet, at det nye byggeri skal bidrage til et levende og inviterende campus-miljø i tæt samspil med offentligt byrum, øvrige funktioner på Nordre Kaj, og havnenes udvikling som åben og bæredygtig bydel med rod i den maritime arv jf. visionen i Udviklingsplan for Fremtidens Havn.
Kommunalbestyrelsen godkendte den 30. august 2022 at der kunne igangsættes to eksterne mæglervurderinger, udarbejdes købsaftale, kvalitetssikringskatalog for byggeriet og samarbejdet med UCL´s bygherrerådgiver med henblik på salg af arealet til UCL på Nordre Havnekaj.
Følgende forhold er nu klarlagt som grundlag for salget:
Købsaftale
Købsaftalen og vilkår for salget er nu fastlagt. Købesummen er fastsat via indhentning af to uafhængige ejendomsmæglers vurderinger. UCL overtager Byggefelt D pr. 1. juli 2024. Købsaftalen er vedlagt som bilag 2 (Bilag 2. Betinget købsaftale UCL)
Byrum
Som en forudsætning for indpasning af UCL på stedet kræves anlæg af offentlige fortove/vejarealer. Det omtalte byrum er omkring byggeriet, dvs. langs med Hudesvej og på kajen – i forlængelse af det anlagte offentlige byrum foran SIMAC og Svendborg Maritime Erhvervshus og i samme stil. Hudes Plads vil forsat være en asfalteret vej.
Nedrivning af Østre Kajgade 9
På Byggefelt D, grunden der sælges til UCL, ligger en ældre administrationsbygning, som skal nedrives for at muliggøre opførelsen af et nyt UCI’s byggeri. Købesummen afspejler at kommunen foretager denne nedrivning.
Arkitektur
Byggeriets arkitektur har en åben og inviterende karakter og er udformet med referencer til områdets industrielle bygninger, deres materialer og detaljer. Bygningen er lavest mod syd, hvor stueetagen åbner sig mod havnen og det offentlige byrum og der skabes en siddetrappe til offentligt brug.
Bygningen udføres i rødtegl med inspiration fra havnens industrielle arkitektur. Bygningen har et stilfærdigt og robust udtryk, der suppleres med detaljer så som den fastmonterede solafskærmning i en horisontal retning over vinduer på facaderne mod syd, øst og vest og andre detaljer, hvor mennesker møder bygningen, dvs. i stuetagen, ved indgangspartier mv.
For at sikre, at kvaliteten i projektets tidlige faser fastholdes frem til det endeligt, udførte projekt er der i samarbejde mellem Svendborg Kommune og UCL udarbejdet et kvalitetssikringskatalog, bilag 3 (Bilag 3: Kvalitetssikringskatalog). Heri beskrives byggeriets arkitektur og de bagvedliggende intentioner, ligesom det beskrives hvordan UCL og Svendborg Kommune i den videre proces vil samarbejde om at fastholde projektets kvaliteter i forhold til de beskrevne intentioner.
Kvalitetssikringskataloget suppleres af en Designmanual udarbejdet af UCL´s rådgivere og vil blive anvendt som grundlag for kvalitetssikring og samarbejde mellem parterne i den videre proces.
Bæredygtighedsstrategi
Det bæredygtige campus skal bygge på miljømæssige, sociale og økonomiske kvaliteter i tæt samspil med bygningens arkitektoniske værdier samt funktionelle og tekniske krav.
De bæredygtige valg i den nye campusbygning skal bidrage positivt til opfyldelse af flere af de 17 Verdensmål. Certificeringsordningen DGNB bruges som styrende metode.
Af Bæredygtighedsstrategien bilag 4 (Bilag 4. Bæredygtighedsstrategi) fremgår det at de primære indsatser omfatter:
- Bygningens energibehov skal i videst muligt omfang være dækket af vedvarende energi og egenproduktion på stedet ved brug af fx energipæle, solceller mm.
- Livscyklusvurderinger af ressourcer og materialer er på lige fod med tekniske og økonomiske vurderinger en parameter for designvalg.
- Der skal anvendes materialer med dokumenterede lave miljøpåvirkninger.
- Byggeriet har fokus på et minimalt CO2 aftryk ved brug af træ i husets søjler og bjælker samt genbrugssten.
Støj
Det er den gældende lokalplan 647 SIMAC og Nordre Kaj som definerer anvendelsen af de tilstødende arealer. Det vurderes derfor ikke at opførelsen af UCL på byggefelt D vil ændre yderligere på disse forudsætninger jf. bilag 5. (Bilag 5. COWI, krav vedr. ekstern støj) og bilag 6. (Bilag 6. Notat til COWI – Overslagsberegning støj)
Tilpasning af vejarealer:
For at kunne realisere salget af Byggefelt D er det nødvendigt at tilpasse de omkringliggende vejarealer. Det indebærer, at der skal nedlægges en række mindre vejarealer. Derudover optages den private fællesvej Hudesvej som offentlige vej, jf. bilag 1 (Bilag 1. Kortbilag over nedlæggelse og optagelse). Svendborg Kommune ejer i dag Hudesvej.
Planen om at nedlægge en del af de omkringliggende vejarealer har været i offentlig høring i 8 uger jævnfør bilag 7 (Bilag 7. Offentlig høring del 1) og bilag 8 (Bilag 8. Offentlig høring del 2). Der er ikke indkommet høringssvar i den offentlig høring.
Administrationen har gennemgået de pågældende vejarealer og vurderer at de kan nedlægges som hhv. offentlige vejarealer og private fællesvejsarealer jævnfør bilag 9 (Bilag 9. Gennemgang af vejarealer).
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
To eksterne mæglere har vurderet at markedsprisen for Byggefelt D til 4. mio. kr. ekskl. moms (5. mio. kr. inkl. moms)
Kommunalbestyrelsen godkendt den 30. august 2022, at nedrivningen af Østre Kajgade 9 blev delvist finansieret, med 1,35 mio. kr., fra et forventet salg af Byggefelt D. Ved gennemførelsen af salget af Byggefelt D anbefales det, at de resterende 2,65 mio. kr. af salgsindtægten delvist indgår i finansieringen af etableringen af det offentlige byrum omkring byggeriet.
Etablering af det offentlige byrum omkring byggeriet er estimeret til 13,36 mio. kr. jf. bilag 10 (Bilag 10. Estimeret udgifter til anlæggelse af byrum ved kommende uddannelsesinstitution) og søges finansieret med 10,71 mio. kr. fra den udisponerede anlægspulje i 2023 og restprovenuet på 2,65 mio. kr. fra salget af Byggefelt D, med en rådighedsramme på 6,68 mio. kr. i 2025 og 6,68 mio. kr. i 2026. Administrationen vil undersøge muligheden for delvis lånoptagelse hos Kommunekredit i forbindelse med finansieringen.
Kommunalbestyrelsen godkendte den 30. august 2022 nedrivningen af Østre Kajgade 9 samt en anlægsbevilling på 2,1 mio. kr. hertil. Sagsomkostningerne forbundet med salget af Byggefelt D anbefales finansieret indenfor denne anlægsramme.
Nedrivningen af administrationsbygningen på Østre Kajgade 9 vil betyde en manglende nettoindtægt for Havn & Færger på 0,06 mio. kr. årligt. Der søges om at den manglende nettoindtægt, indgår i den kommende budgettilblivelse for 2025
Ved optagelse af Hudesvej som offentlig vej påtager kommunen sig forpligtelser for vedligeholdelse, drift og eventuelle nødvendige anlæg på vejen. Udgifterne til drift og vedligehold af vejen afholdes af de midler, der blev frigjort ved nedlæggelse af Østre Havnevej, og som midlertidigt er tillagt driften af Hudesvej ved Byrådets beslutning af den 27. april 2021.
Hvis der ikke opføres et P-hus inden UCL´s byggeri står færdig, vil der blive behov for et areal til midlertidig parkering. De økonomiske forhold vedr. dette er ikke afklaret og skal rejses efterfølgende, hvis problemstillingen opstår.
CO2-Konsekvensvurdering
Nyt byggeri og drift vil medføre øget CO2 udledning. Området ligger indenfor kollektivt varmeforsyningsområde og vil blive forsynet med fjernvarme, jf. gældende varmeforsyningsplan. Bygningens energibehov vil i videst muligt omfang være dækket af vedvarende energi og egenproduktion. Herudover er livscyklusvurderinger af ressourcer og materialer ligestillet med tekniske og økonomiske vurderinger ift. Designvalg, ligesom der anvendes materialer med dokumenterede lave miljøpåvirkninger, herunder brug af træ i husets søjlebjælkesystem
Lovgrundlag
Bekendtgørelse om offentligt udbud ved salg af kommunens faste ejendomme nr. 396 af 3. marts 2021, § 2, stk. 2, undladelse om offentligt udbud
Lov om offentlige veje nr. 421 af 25. april 2023 § 15 og §§ 124-128
Lov om private fællesveje nr. 422 af 25. april 2023 §§ 72-73
Lokalplan 647
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 05-12-2023
Orienteringen blev taget til efterretning.
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 06-12-2023
Indstilles.
Hanne Ringgaard Møller (B) var fraværende. Som stedfortræder deltog Jørgen Lundsgaard (B).
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 07-12-2023
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler indstillingen overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen, idet et flertal af udvalget bestående af liste B, V og Ø bemærker, at udgiften til uderum bør nedbringes. Flertallet ønsker, at administrationen kommer med forslag til reduktioner af projektet.
Liste A ønsker at fastholde indstillingen, da liste A ønskede havnens ensartede udtryk fastholdt.
Beslutning i Økonomiudvalget den 12-12-2023
Indstilles.
Et mindretal bestående V, B og Ø indstiller samtidig, at udgiften til uderum bør nedbringes. Mindretallet ønsker, at administrationen kommer med forslag til reduktioner af projektet
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 19-12-2023
Mødet blev suspenderet med henblik på, at administrationen gav en status for sagen. Sagen blev herefter udsat.)
Afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B). Som suppleant deltog Allan Østergaard (B).
Relaterede bilag
Beslutningstema
Svendborg Kommune har tilbage i 2013 tilkendegivet overfor SIMAC, at kommunen vil købe SIMAC’s bygninger på adressen A.P. Møllers Vej 37A, 5700 Svendborg for et garanteret beløb på 20 mio. kr. såfremt bygningen ikke kan afhændes til anden side for et større beløb.
SIMAC har haft bygningen i udbud i foråret 2023, men der har ikke været interesserede købere, hvorfor SIMAC nu har rettet henvendelse til Svendborg Kommune angående køb af bygningen.
Indstilling
Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,
- At kommunen køber ejendommen A.P. Møllers Vej 37A for en pris på 20,0 mio. kr.
Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalget, at det overfor Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,
- At der i 2023 bevilges og frigives en anlægsbevilling på 20,0 mio. kr. til køb af ejendommen A.P. Møllers Vej 37A.
- At anlægsbevillingen finansieres via frigivelse af deponeringsbeløb på 6,7 mio. kr. vedr. kommunens lejemål på adressen samt en uudnyttet låneramme for 2023 på 13,3 mio. kr.
- At administrationen bemyndiges til på vegne af Kommunalbestyrelsen at gennemføre købet.
- At administrationen bemyndiges til at indgå lejekontrakt med SIMAC vedr. bygning hvor simulatoren er placeret.
Sagsfremstilling
I forbindelse med proces vedr. byggeri af Nyt SIMAC på havnen drøftede det daværende Byråd på sit møde den 29.10.2013, at Svendborg Kommune som led i finansieringen af Nyt SIMAC kunne bidrage til realiseringen af projektet ved konkrete dispositioner vedrørende hhv. den kommunalt ejede bygning på Graaesvej, SIMAC’s bygning på A.P.Møllers Vej og kommunens areal på Svendborg Havn. Se bilag 1 (Bilag 1 - Referat fra Byrådsmøde den 29.10.2013).
Vedrørende den af SIMAC ejede bygning beliggende på adressen A.P. Møllers Vej 37A, 5700 Svendborg (den tidligere maskinmesterskole) tilkendegav Byrådet, at Svendborg Kommune, såfremt der ikke kunne findes andre købere, ville købe bygningen af SIMAC. Den garanterede købesummen blev – ud fra daværende mæglervurdering – fastsat til 20 mio. kr.
Svendborg Kommune lejer i dag ca. halvdelen af bygningen, medens den anden halvdel står ubenyttet. I de lejede lokaler har Ungekontakten kontorer.
2
SIMAC har haft ejendommen i udbud i foråret 2023, men modtog ikke nogen bud på ejendommen. Svendborg Kommunes tilsagn fra 2013 om en garanteret købesum for bygningen bliver derfor aktuelt.
Svendborg Kommune har fra SIMAC modtaget et udkast til købsaftale (Bilag 2 – Købsaftale).
Det fremgår heraf, at:
- Ejendommens areal udgør 7.332 m2 plus sekundært areal på 178 m2.
- Den offentlige ejendomsvurdering pr.1.10.2020 udgør 64,0 mio. kr. heraf grundværdi på 2,43 mio. kr.
- Ejendommen overtages af kommunen den 31.12.2023
- Ejendommen overtages som beset og køber kan ikke gøre ansvar gældende overfor sælger.
- At sælger ønsker at disponere over bygningen med simulator i perioden 1.1.2024-30.6.2024.
SIMAC har endnu ikke fået installeret en simulator i den nye bygning på havnen. SIMAC ønsker derfor at kunne benytte den del af bygningskomplekset på A.P. Møllers Vej 37A, hvor den eksisterende simulator står. Bygningen med simulatoren har et areal på 676 m2 samt et lokale til debriefing. Der vil derfor være behov for at indgå en lejekontrakt med SIMAC vedr. denne bygning.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Købesummen udgør 20,0 mio. kr. og foreslås finansieret via frigivelse af deponeringsbeløb vedr. nuværende lejemål på adressen på 6,7 mio. kr., mens den resterende finansiering på 13,3 mio. kr. findes via uudnyttet låneramme for 2023.
De årlige afledte driftsudgifter er ikke estimeret, da den nærmere anvendelse af bygningen endnu ikke er afklaret.
Driftsudgifterne vil dog delvist kunne finansieres af det nuværende budget hos Center for Ejendomme og Teknisk Service vedr. husleje for Ungekontakten, idet huslejen vil bortfalde ved kommunens køb af bygningen.
CO2-Konsekvensvurdering
Da det på nuværende tidspunkt er uafklaret hvordan Svendborg Kommune vil anvende bygningen, kan det på nuværende tidspunkt ikke afklares hvordan CO2-udledningen vil ændre sig i forhold til den nuværende anvendelse.
Lovgrundlag
Lov om Kommunernes styrelse
Bekendtgørelse om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier mv. § 2, stk. 1, nr. 16 (bek. nr. 1580 af 17.12.2013)
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 06-12-2023
Indstilles.
Hanne Ringgaard Møller (B) var fraværende. Som stedfortræder deltog Jørgen Lundsgaard (B).
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 07-12-2023
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.
Beslutning i Økonomiudvalget den 12-12-2023
Indstilles, idet finansieringen af låneydelsen anvises i forbindelse med kommunalbestyrelsens møde.
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 19-12-2023
Godkendt.
Afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B). Som suppleant deltog Allan Østergaard (B).
Beslutningstema
Teknik- og Miljøudvalget drøftede på sit møde den 11. maj 2023 et forslag fra Socialdemokratiet om etablering af et ungeklimaråd i Svendborg Kommune. Udvalget besluttede at udpege udvalgsformand Jesper Kiel (liste Ø) og Kristine Andersen (liste A) til at undersøge interessen for et ungeklimaråd gennem henvendelse til ungdomsuddannelser, ungdomsskolen, fælleselevrådet samt andre relevante aktører. Der blev efterfølgende holdt et møde på rådhuset den 4.oktober 2023 med en gruppe unge, og Teknik- og Miljøudvalget anmodede derefter på deres møde den 7. september 2023 om at dagsordenssætte et punkt på udvalgets dagsorden om sagen.
Indstilling
Direktionen indstiller til Kultur- og Fritidsudvalgets samt Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse, at
- der indledes en dialog med Svendborg Kommunes Ungepanel om mulighederne for at forankre unges klimaengagement i ungepanelets arbejde jfr. det beskrevne scenarie A
Sagsfremstilling
Den 4. oktober 2023 blev der afholdt et afdækkende møde med deltagere fra Svendborg Erhvervsskole og Gymnasier, Nymarkskolen og Svendborg Gymnasium. På mødet gav det Nationale Ungeklimaråd et oplæg med deres erfaringer. Her er nedslag fra mødet:
- Arbejdet i et ungeråd skal være håndgribeligt, og de unge skal mærke, at deres indsats er værdsat og nytter noget.
- Der skal være en tydelig gulerod for at deltage
- Understøt rådet med sekretariatsbistand
- Sørg for en opkvalificeringsproces:
- Hvad laver en kommune?
- Hvordan arbejder de i en kommune?
- Hold momentum
- Emner kan være: fødevarer, affaldssortering, grønne områder
- Der kunne være faste pladser til de forskellige skoler eller deltagere fra de grønne råd, der allerede er på nogle skoler.
- Der kan være barriere for at få en repræsentativ deltagelse, da ”klima-ordet” associerer til en bestemt målgruppe.
På baggrund af mødet, er det ikke muligt for administrationen at konkludere, hvorvidt der vil være bred interesse og opbakning til et ungeklimaråd.
Med afsæt i det afdækkende møde, erfaringer fra Aalborg Kommune og erfaringerne med Svendborg Kommunes Ungepanel foreslås det, at der arbejdes videre med initiativet indenfor ét af de to mulige scenarier.
Scenarie A: Svendborg Kommunes Ungepanel
Administrationen anbefaler, at der indledes en dialog med Svendborg Kommunes Ungepanel om muligheden for at understøtte unges klimaengagement.
Den 3. december 2020 godkendte Kultur- og Fritidsudvalget rammer for etablering af Svendborg Ungepanel. Det skete som del af én sammenhængende ungeinvolveringsstrategi med aktiviteter startende fra grundskolen over fritidslivet til det generelle ungeliv under og efter en ungdomsuddannelse.
Ungepanelet understøttes af Svendborg Ungdomsskole med en fast tovholder, der har til opgave at:
- Være sekretær og praktisk tovholder for ungepanelets møder.
- Understøtte og aktivt hjælpe ungepanelet med at afgive høringssvar, samt at tage de sager op, som ungepanelet ønsker at drøfte og kommentere.
- Understøtte og kvalificere ungepanelets aktiviteter og ideer, herunder udmøntningen af ungepanelets årlige aktivitetsbudget på 15.000 kr.
- Understøtte ungepanelet efter behov ved f.eks. dialogmøder med Svendborg Kommunes Kommunalbestyrelse m.m.
Ungepanelet arbejder med en bred pallette af politiske dagsordener med relevans for unge, herunder klima. Ungepanelet har tilbage i oktober 2021 holdt møde med det Nationale Ungeklimaråd. På det tidspunkt gav ungepanelet udtryk for, at de også gerne vil arbejde med klima, men at de ikke ønskede at være et egentligt ungeklimaråd. Det er Ungdomsskolens indtryk, at det samme gør sig gældende i dag.
Ungepanelet består på nuværende tidspunkt af otte unge, men hvis der er interesse i at understøtte de unges klimaengagement yderligere, vil panelet, jfr. de godkendte rammer for ungepanelets arbejde, kunne indstille to ekstra medlemmer, som kunne være tovholdere for panelets klimaarbejde.
Hvis ungepanelet har interesse i at understøtte indsatsen, vil opgaven i vid udstrækning kunne løses med de ressourcer, der er til rådighed til understøttelse af ungepanelets arbejde i dag.
Scenarie B: Etablering af nyt Ungeklimaråd
Scenariet indebærer etableringen af et egentlig nyt Ungeklimaråd jfr. forslag fra Socialdemokratiet drøftet på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 11. maj 2023.
Erfaringerne fra Det Nationale Ungeklimaråd og Aalborg Kommune er, at det kræver administrativ støtte at oprette og drive et egentligt ungeklimaråd, der kun har fokus på klima. Det er også erfaringen, at det har stor signalværdi at arbejdet bliver honoreret i form af et mindre vederlag eller anden form for honorering.
På baggrund af disse erfaringer, og Svendborg Kommunes erfaringer fra ungepanelet, vurderer administrationen, at der vil skulle anvendes 300-350 timer årligt til rekruttering, mødedeltagelse og anden støtte til et ungeklimaråd. Hertil et beløb til mødeafholdelse, aktiviteter og honorering i størrelsesordenen 10 – 20.000 kr. årligt.
Administrationen kan ikke ud fra den indledende dialog konkludere, at det vil være tilstrækkelig bred interesse for at indgå i et egentligt ungeklimaråd.
Administration kan ikke anvise finansiering eller personaleressourcer til dette scenarie og henviser derfor til scenarie A.
Svendborg Kommunes Klimahandleplan
Klimahandleplanens indsatskatalog viser vejen til, hvordan kommunen sammen med borgere og virksomheder kan nå klimamålene. En af de 49 indsatser handler om ”oplysning, engagement og samskabelse”. En styrkelse af unges involvering i klimadagsordenen vil bidrage til denne indsats.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Scenarie A:
Hvis ungepanelet har interesse i at understøtte indsatsen, forventes det, at opgaven i vid udstrækning vil kunne løses med de ressourcer, der er til rådighed til understøttelse af ungepanelets arbejde i dag. Skal der arbejdes ekstraordinært med klimadagsordenen, vil der være behov for et løft af ungepanelets aktivitetsbudget. Den endelige beskrivelse af de økonomiske konsekvenser afventer dialogen med ungepanelet.
Scenarie B:
På baggrund af erfaringer fra Det Nationale Ungeklimaråd og Aalborg Kommune, og Svendborg Kommunes erfaringer fra Ungepanelet, vurderer administrationen, at der vil skulle anvendes 300-350 timer årligt til rekruttering, mødedeltagelse og anden støtte til et ungeklimaråd. Hertil et beløb til mødeafholdelse, aktiviteter og honorering i størrelsesordenen 10 – 20.000 kr. årligt.
Ressourcerne vil skulle findes ved om- eller nedprioritering af andre opgaver.
CO2-Konsekvensvurdering
Indirekte effekter i forhold til CO2-reduktion og klimatilpasning via øget bevidsthed og adfærdsændringer hos kommunens unge.
Lovgrundlag
Svendborg Kommunes Klimahandleplan 2022
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 04-12-2023
Udvalget beder administrationen om fornyet fremlæggelse af sagen med udgangspunkt i drøftelserne på mødet.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 07-12-2023
Kristine Andersen (Liste A) fremsætter følgende forslag:
”Etablering af nyt ungeklimaråd som et egentligt nyt Ungeklimaråd
Erfaringerne fra Det Nationale Ungeklimaråd og Aalborg Kommune er, at det kræver administrativ støtte at oprette og drive et egentligt ungeklimaråd, der kun har fokus på klima. Derfor ønskes det også at der finansieres penge til at ansætte en studentermedhjælper som kan arbejde særligt med at etablere og understøtte Ungeklimarådet. At ansætte en ung vil samtidig gøre det nemmere at rekruttere til Ungeklimarådet, da ung til ung kommunikation kan gøre arbejdet lettere. Dette er også noget det nationale Ungeklimaråd har anbefalet.
Ungeklimarådet kan ligge som et underudvalg til Ungepanelet, men skal være sit eget organ, som arbejder selvstændigt med Klimapolitik og udviklingen af dette.
Finansieringen af en studentermedhjælper kan findes enten indenfor Kultur- og fritidsudvalget eller Teknik-og miljøudvalget, eller som en fordeling mellem begge udvalg.
Det giver mening at studentermedhjælperen samarbejder med ansatte fra Teknik- og miljøområdet, da det er her den tekniske knowhow findes. Men også at studentermedhjælperen samarbejder med Kultur-og fritidsudvalget da der her er knowhow i forhold til at arbejde med frivillige”.
Udvalget anmoder på baggrund af forslaget fra Kristine Andersen (liste A) administrationen om en fornyet sagsbehandling, herunder at gennemføre en høring vedrørende de tre forskellige modeller hos ungepanel, gymnasier og erhvervsskoler, inden sagen behandles politisk i februar/marts måned.
Beslutningstema
Venstre v/udvalgsmedlem Birger Jensen.
Sagsfremstilling
Venstre v/udvalgsmedlem Birger Jensen ønsker følgende drøftet på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 9. november 2023:
”Evaluering af forsøgsordning vedr. torvehandlerne.”
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 09-11-2023
Punktet blev udskudt til det kommende møde.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 07-12-2023
Sagen blev drøftet, og orienteringen fra administrationen blev taget til efterretning. Udvalget støtter op om en fornyet prøvehandling i sommeren 2024.
Beslutningstema
På initiativ fra udvalgsmedlem Jørgen Lundsgaard (Liste B).
Sagsfremstilling
Udvalgsmedlem Jørgen Lundsgaard (Liste B) ønsker følgende drøftet på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 7. december 2023:
” Administrationen anmodes om en forklaring på, hvorfor de fældede vejtræer på Rønne Allé ikke erstattes.”
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 07-12-2023
Orienteringen fra administrationen blev taget til efterretning.
Beslutningstema
Sager til orientering.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,
- At orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Udvalgsformanden:
Udvalgsmedlemmer:
Administrationen:
Der orienteres om en række temaer, jævnfør Bilag 1. (Bilag 1. Orientering fra administrationen):
- Afslag fra Aage V. Jensens Naturfond til det Sydfynske Ø-hav
- Orientering vedr. dæmningsbrud i Syltemae Å ved Vestre Mølle
- Orientering vedr. høj vandstand i Ollerup Sø
- Status Svendborg Skyttecenter
- Orientering vedr. yderligere besigtigelse ved Vejstrup Ådal
Forventede sager til Teknik- og Miljøudvalgets møde den 11. januar 2024:
Vejbelysning med afsæt i nye statslige retningslinjer for energiforbruget
Frigivelse af anlægsmidler 2024
Retningslinjer på Torvet
Vedtagelse af VVM-tilladelse for Vindmøller ved Broholm.
Orientering om revideret projektforslag for fjernvarmeforsyning af Ollerup, V. Skerninge og Ulbølle sendt i høring.
Orientering om projektforslag for fjernvarmeforsyning for Lundeborg
Punkt til behandling fra Venstres kommunalbestyrelsesgruppe – styrket og stabil drift på Svendborgbanen
Sagen afgøres i
Teknik- og Miljøudvalget.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 07-12-2023
Orienteringen tages til efterretning.
Retningslinjer på Torvet – Udgår og afventer ny prøvehandling
I forhold til sagen om vejbelysning vil udvalget gerne have belyst, hvad er ændringen i forhold til tidligere, hvad bliver omkostningen og hvad bliver CO2 belastningen og er der mulighed for dæmpning af lyset.
Beslutningstema
Beslutning om kommunens accept af budgivers tilbud på ejendommen Graaesvej 27, 5700 Svendborg og administrationens efterfølgende gennemførelse af salget.
For at opnå den ønskede afgræsning af ejendommen, nedlægges en del af den tilstødende offentlige parkeringsplads som offentlig vej.
Indstilling
Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalget, at:
- Der igangsættes et kommuneplanstillæg for opførelse af boliger på Graaesvej 27.
- Der udarbejdes et forslag til lokalplan i dialog med tilbudsgiver og administrationen.
Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalget, at det anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen, at:
- Ejendommen Graaesvej 27 og tilhørende parkeringsplads sælges til en pris på 8 mio. kr.
- Der indgås købsoptionsaftale med tilbudsgiver, jf. udbudsvilkår, der fremgår af bilag 1 (Bilag 1 – Udbudsvilkår for salg af Graaesvej 27).
- Der indgås købsoptionsaftale med tilbudsgiver, jf. underskrevet købsoption (Bilag 2 – Købsoption og tilbudsblanket udfyldt af tilbudsgiver)
- Administrationen bemyndiges til, når endeligt kommuneplanstillæg og lokalplan er vedtaget, på Kommunalbestyrelsens vegne at konvertere optionsaftalen til en endelig købsaftale.
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at:
- Orienteringen om salget af Graaesvej 27 tages til efterretning.
- Del af parkeringspladsen ved Graaesvej, der i dag er udlagt til parkeringspladser og optaget som vejareal nedlægges og omdannes til en matrikel og arealoverføres til ejendommen Graaesvej 27.
Direktion indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales, at:
- Der gives en tillægsbevilling på 1,95 mio. kr. til nedbringelse af salgsbudgettet vedr. Graaesvej 27 til 8 mio. kr. og som finansieres af den udisponerede anlægspulje for 2023.
- Der bevilliges og frigives en anlægsbevilling på 0,367 mio. kr. til sagsomkostninger og tomgangsudgifter, som finansieres af den udisponerede anlægspulje for 2023.
- De med blåt markerede offentlige vejarealer på i alt 1.300 m2 nedlægges jævnfør bilag 3 (Bilag 3.Kortbilag over nedlæggelse).
- De offentlige vejarealer, der nedlægges, ikke opretholdes som hverken privat fællesvej eller privat vej, da de ikke er af vigtighed for nogen ejendom.
Sagsfremstilling
Kommunalbestyrelsen godkendte den 30. maj 2023, at Graaesvej 27 kunne udbydes med en købsoption uden mindstepris og budgiver skulle levere et skitseforslag til bedømmelse. Budgivers materiale skulle indeholde oplysninger om hvordan budgiver ville indarbejde bæredygtighed, arkitektur og sammenhæng til området.
Der er indkommet tre bud på ejendommen Graaesvej 27. To af de indkomne bud lå væsentlig lavere i pris og derfor er kommunen gået videre med budgiver, der har afgivet den højeste pris.
Tilbudsgivers materiale er blevet vurderet af et bedømmelsesudvalg med deltagelse af Teknik og Miljø og Arkitekturrådet. Af de indkomne bud udmærker ét sig særligt pga. følgende:
- Der er afgivet højeste bud
- Største erfaring med transformationsprojekter og dokumentation for relevant referenceprojekter
- Der dokumenteres solid økonomi
- Den eksisterende bebyggelse bevares, ligesom der anvises forskellige muligheder for fremtidig energioptimering
- Der tages udgangspunkt i projektforslaget af Praksis Arkitekter, hvortil tårnets karakteristiske udtryk bevares. Der vil ske facadebearbejdning mhp. etablering af boliger.
- Budgivers referenceprojekter vidner om stor erfaring med samme type transformationsprojekter og en nænsom behandling af historiske ejendomme med øje for eksisterende kvaliteter.
Bedømmelsesudvalget anbefaler at der indgås en købsoption med budgiver. Købsoption og tilbudsblanket underskrevet af budgiver er vedlagt som bilag 2 (Bilag 2.Købsoption og tilbudsblanket udfyldt af tilbudsgiver)
Nedlæggelse af vejareal – del af parkeringsplads:
I udbudsvilkårene er det en betingelse at en del af den tilstødende parkeringsplads nedlægges som offentlig vej. Arealet forventes at skulle bruges om privat parkering. Nyt byggeri fordrer i henhold til parkeringsnormen at der er 50 parkeringspladser. Dette opfyldes ved at sælges ca. 1.300 m2 parkeringsplads jf. bilag 3 (Bilag 3.Kort over nedlæggelse)
Den del af parkeringspladsen, der i dag ligger i grus og har plads til omkring 25-30 biler, fastholdes som offentlig parkeringsplads til gavn for områdets brugere.
Planen om at nedlægge en del af den offentlige parkeringsplads har været i offentlig høring i perioden 4. oktober 2023 til den 4. december 2023 jf. bilag 4 (Bilag 4. Offentlig høring). Der er ikke endnu indkommet høringssvar i den offentlige høring.
Administrationen har gennemgået de pågældende vejarealer og vurderet at de kan nedlægges som offentlige vejarealer jf. bilag 5 (Bilag 5. Gennemgang af vejarealer)
Lukket dagsordenspunkt
I normalforretningsordenens § 1, stk. 2, jf. Indenrigsministeriets cirkulære 1969 129, er der angivet
nogle sagskategorier, der som udgangspunkt skal behandles for lukkede døre. Herunder hører
sager om køb og salg af fast ejendom. Sager om salg af ejendom er en objektiv oplysning som
ikke er fortroligt, mens alle oplysninger om tilbudsgivers oplysninger samt oplysninger om faktiske forhold, der underbygger tilbudsprisen og handelsvilkår vil være fortrolige. I denne sag skal et salg
være fortroligt indtil dagsordenen er godkendt. På denne baggrund behandles sagen som lukket
dagsordenspunkt.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er indkommet tre bud på ejendommen Graaesvej 27, hvoraf man går videre med det bud med den højeste pris på 8. mio. kr.
Kommunalbestyrelsen godkendte den 28. november 2023 indarbejdelsen af et indtægtsbudget 9,95 mio. kr., vedr. salget af Graaesvej 27, som finansiering til indfrielsen af pantebrevet til staten. Salgsindtægten på de 8. mio. kr. vil betyde en manglende indfrielse af indtægtsbudgettet på 1,95. mio.kr.
Der søges på den baggrund en tillægsbevilling på 1,95. mio. kr. til nedbringelse af indtægtsbudgettet og at dette finansieret af de udisponerede anlægspulje for 2023.
Der søges yderligere en anlægsbevilling på 0,361 mio. kr. til sagsomkostninger samt tomgangsudgiver forbundet med købet. Dette søges finansieret af de udisponerede anlægspulje for 2023.
CO2-Konsekvensvurdering
Aalborg Universitet (BUILD) og Rådet for grøn omstilling har undersøgt og lavet klimaberegninger på otte transformationscases. Undersøgelsen viser at transformationsbyggeri udleder under halvdelen af den C02, som nybyggeri forårsager.
I forhold til totaløkonomi har Rambøll udarbejdet ”Analyse af C02 – udledning og totaløkonomi i renovering og nybyg” fra 2020. Heraf fremgår det, at det både klimamæssigt og totaløkonomisk er mest fordelagtigt at renovere frem for at nedrive og bygge nyt.
Ejendommen ligger i område forsynet med fjernvarme.
Lovgrundlag
Bekendtgørelse nr. 396 af 3. marts 2021 – Bekendtgørelse om offentligt salg af kommunens faste ejendomme
Forvaltningslovens § 27 og straffelovens § 152 og 152 c-f angående tavshedspligt
Vejloven – Lov om offentlige veje nr. 421 af 25. april 2023. §15 og §§124-128
Planloven
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 05-12-2023
Indstillingen blev godkendt.
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 06-12-2023
Indstilles.
Hanne Ringgaard Møller (B) var fraværende. Som stedfortræder deltog Jørgen Lundsgaard (B).
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 07-12-2023
Indstillingerne henholdsvis godkendes og anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.
Beslutning i Økonomiudvalget den 12-12-2023
Indstilles.
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 19-12-2023
Godkendt.
Afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B). Som suppleant deltog Allan Østergaard (B).