Grøn omstilling
Vi har sat en klar kurs for den grønne omstilling, og senest i 2050 skal vi alle i kommunen - virksomheder, borgere og kommunen selv - være klimaneutrale og robuste over for klimaforandringerne.
Vores fokus på den grønne omstilling afspejler sig naturligvis også i vores erhvervspolitik – da den grønne omstilling kun kan ske, hvis også kommunens virksomheder bidrager.
Vi arbejder med følgende mål
- Vi vil aktivt bidrage til, at virksomheder kan drive deres virksomhed mere bæredygtigt gennem vejledning, samarbejde og egne handlinger.
Det er vores målsætning, at virksomhederne udtrykker en stigende tilfredshed med vores initiativer. - Vi benytter aktivt kommunens indkøbspolitik som instrument til at understøtte den grønne omstilling og nedbringe CO2-belastningen – det gør vi bl.a. via forbrugsreduktioner, mere bæredygtige indkøbsvalg og via lokal handel, når det er muligt.
- Virksomhederne har i flere år haft fokus på energibesparelser og –optimering. Målet er at bidrage til løbende energioptimering i erhvervslivet frem mod 2050.
- Sammen med de andre fynske kommuner har vi en vision om, at Fyn er uden affald i 2040. Vores delmål er at genanvende 80 % plastaffald og 70 % af det øvrige husholdningsaffald i 2030.
For at komme i mål
- Vil vi guide til den viden, der findes ift. grøn omstilling og energioptimering. Små nystartede virksomheder skal have mulighed for at tænke ’grønt’ fra starten, og vi medvirker til stærke grønne samarbejder.
- Vil vi arbejde mere datadrevet, så vi kan sætte ind med CO2-reduktionsinitiativer på de områder, hvor kommunens indkøb har det største CO2-aftryk. Vi arbejder med grønne og bæredygtige krav i vores
udbud og aftaler, og vi arbejder ud fra en dialog med markedet. - Vi er tilsluttet ’Partnerskabet for Offentlige Grønne Indkøb’ (POGI) og en række indkøbsmål, som er baseret på fælles forpligtende grønne indkøbsmål. Det er et værktøj til at arbejde med ambitiøse miljø- og
klimakrav i ens indkøb, hvor vi samtidig er med til at drive markedet i en mere bæredygtig retning. - For at lykkes med yderligere energioptimering i virksomhederne vil vi afholde temamøder med relevante erhvervsnetværk og -organisationer for at nå ud til de enkelte virksomheder. Vi vil sørge for energirådgivning for virksomheder og samarbejdsprojekter samt aktivt deltage i eventuelle grønne energinetværk og partnerskaber.
- Affaldssortering er et vigtigt skridt i forhold til at kunne udnytte de enkelte fraktioner bedre enten til genbrug eller genanvendelse. Fx arbejder vi med en ny affaldsordning, et fælles fynsk restsorteringsanlæg, bedre sortering i virksomheder og kommunale
bygninger og forebyggelse af affald. - Og ikke mindst arbejder vi med genanvendelse og direkte genbrug af bygge- og anlægsmaterialer. Det kunne fx være med oprettelsen af område, hvor håndværkere og private kan aflevere overskydende byggematerialer. Vi deltager i et fælles Fyns arbejde med affaldsselskaber og virksomheder om at få identificeret et til to udviklingsprojekter.
Sådan følger vi op på vores mål
- Vi følger op på Dansk Industris spørgsmål til virksomhederne om deres vurdering af kommunens
initiativer, der bidrager til, at de kan drive deres virksomhed bæredygtigt. - Vi følger opgørelsen over CO2-belastningen i kommunens indkøb / Dansk Industris spørgsmål til
virksomheder om prioritering af bæredygtige og grønne indkøb. - Vi følger op på virksomhedernes energiforbrug som beskrevet i vores klimahandleplan.
- Vi følger op på Dansk Industris måling af andel affald, der bliver genanvendt, samt andel af affald, der bliver genanvendt, målt i ændring over tre år.