Opbevaring og udbringning af husdyrgødning
Husdyr producerer gødning, som skal opbevares, inden det kan udbringes på afgrøderne. Gødningen kan, hvis den ikke opbevares og udbringes korrekt, give anledning til forurening eller gener som lugt og fluer.
Opbevaring
Opbevarer du husdyrgødning svarende til et erhvervsmæssigt dyrehold på din ejendom, skal vi føre tilsyn med dine gyllebeholdere, møddingspladser mv. Opbevaringen skal følge reglerne i husdyrgødningsbekendtgørelsen. Det betyder, at du blandt andet skal sørge for at beholderne kontrolleres regelmæssigt.
Værd at vide om reglerne for opbevaring af husdyrgødning
Møddingsplads
En møddingsplads skal være omkranset af en mur eller randbelægning, der sikrer, at gødningen holdes inde på møddingspladsen. En mur skal være mindst 1 m høj og en randbelægning mindst 2 m bred. Der må ikke ligge husdyrgødning på randbelægningen.
Møddingspladsens bund og sider skal være tætte og robuste. Møddingspladsen skal have afløb til en tæt opsamlingsbeholder. Møddingspladsens bund og randbelægning skal have fald mod afløbet, og afløbet må ikke være tilstoppet.
Der må ikke være revner eller huller i møddingsbund eller sidebegrænsning. Overfladevand fra omliggende arealer og tage må ikke kunne løbe ind på møddingspladsen.
Som hovedregel skal fast gødning overdækkes med vandtæt materiale straks efter udlægning – også når opbevaring sker på en møddingsplads. Møddinger med daglig tilførsel er i nogle tilfælde undtaget fra det krav, eksempelvis hvis udlægningen sker i form af en gødningskegle.
Container
Der skal benyttes en tæt og bestandig container, der opfylder kravene i landbrugets byggeblad nr. 103.06-08. Det vil sige, at containeren skal være væsketæt, overdækket og placeret på et stabilt underlag.
Containeren skal placeres på et befæstet areal med afløb til en møddingssaftbeholder eller lignende.
Markmødding
Det er som udgangspunkt ikke tilladt at opbevare husdyrgødning i markmøddinger.
Kommunen kan dog give dispensation til markmødding. Dispensationen kan kun opnås af landbrugsejendomme beliggende i en landsby, hvor ansøger kan redegøre for, at det ikke er muligt at etablere anden miljømæssig tilfredsstillende gødningsopbevaring i tilknytning til ejendommen.
Markstak
Fast husdyrgødning må opbevares i markstak, hvis det er kompostlignende. Kompost er dybstrøelse med mere end 30% tørstof, der er komposteret i stald eller på møddingsplads.
Dybstrøelsen er typisk kompostlignende efter 3-4 måneder i gennemsnit og kan derefter lægges i markstak. Frisk husdyrgødning er ikke kompost og må ikke opbevares i markstak.
Hestegødning har oftest et højt indhold af tørstof, men det er ikke kompostlignende. Hestegødning må derfor ikke lægges direkte i markstak.
Strøelse fra kalvehytter må heller ikke lægges direkte i markstak. Det skal først opbevares overdækket på møddingsplads i mindst 3 måneder, indtil det er komposteret. Kompost i markstak skal overdækkes med vandtæt materiale straks efter udlægning.
Kompost må kun ligge samme sted i marken 12 måneder og ikke på samme sted igen før efter 5 år. Der skal føres årlige optegnelser med kort over placeringen.
Mange tror, at man altid har lov til at lade en markstak ligge uden overdækning en uge efter udlægning, men det er ikke korrekt. Hvis dybstrøelse køres ud på marken i forbindelse med udbringning og ligger i op til en uge, er der ikke krav om overdækning. Hvis dybstrøelse lægges ud med henblik på oplagring, skal det derimod overdækkes med det samme.
Generelle krav
Overdækning af fast husdyrgødning kan ske med en presenning, en kraftig plastfolie eller andet vandtæt materiale. Stakken bør overdækkes så lufttæt som muligt. Sørg for, at
overdækningsmaterialet fastholdes med f.eks. bildæk, sandsække eller lignende, så det ikke blæser af. Brug ikke husdyrgødning til dette formål.
Kravet om overdækning gælder også selv om gødningen lægges i et gødningshus eller lignende. Det er ikke tilstrækkeligt, at der er tag over gødningen.
Møddingspladser, containere og markstakke må ikke etableres eller udvides inden for følgende afstande:
- 30 m til naboskel
- 15 m til offentlig vej og privat fællesvej
- 25 m til levnedsmiddelvirksomhed
- 15 m til beboelse på samme ejendom
- 15 m til vandløb, dræn og søer over 100 m2
- 50 m til almene vandindvindingsanlæg
- 25 m til andre vandindvindingsanlæg
Etablering, ændring og udvidelse af møddingsplads og plads til container kræver ansøgning/anmeldelse til kommunen.
Fast husdyrgødning må ikke udbringes i perioden fra 15. november til 1. februar.
Man må ikke brænde husdyrgødning af.
Alle beholdere der benyttes til opbevaring af flydende husdyrgødning og afgasset biomasse skal overholde kravene omkring overdækning, logbøger, alarm og beholderkontrol mv.
Overdækning: Gyllebeholdere med flydende husdyrgødning og afgasset vegetabilsk biomasse skal være forsynet med fast eller tæt overdækning, i form af enten flydedug, telt, betonlåg eller naturligt flydelag af halm, letklinker, eller leganødder m.v..
Logbog: For beholdere uden fast overdækning skal der føres logbog (se bilag nedenfor) over flydelagets tilstand og tiltag til (re-)etablering af tæt overdækning.
Alarm: Er beholderen beliggende i et risikoområde, eller mindre end 100 m fra et vandløb eller en sø over 100 m2, skal den som udgangspunkt være udstyret med en beholderalarm.
Terrænændring: Er beholderen beliggende i et risikoområde, men mere end 100 m fra åbne vandløb eller søer over 100 m2, skal der etableres en terrænændring, der kan tilbageholde mindst 25 m3 flydende husdyrgødning.
Beholderbarriere: Er beholderen beliggende i et risikoområde og nærmere end 100 m fra åbne vandløb eller søer over 100m2, skal der etableres en beholderbarriere, i form af en vold af jord eller af samme materiale som beholderen, som skal kunne tilbageholde den del af beholderens indhold, der er beliggende over terræn. Afstanden mellem beholderen og barrierens fod må højest være 20 m og barrieren må ikke placeres nærmere end 30 m til naboskel.
Beholderkontrol skal sikre, at gyllebeholderen er velholdt og lever op til de gældende krav om styrke og tæthed. Herved sikres det, at beholderen kan modstå påvirkningen fra omrøring, overdækning og tømning, samt risikoen for sivende eller akut forurening med flydende husdyrgødning minimeres.
- Gyllebeholdere til opbevaring af flydende husdyrgødning og ensilagesaft, med en kapacitet over 100 m³, skal have beholderkontrol mindst hvert 10. år.
- Er beholderen beliggende mindre end 100 m fra et vandløb eller en sø over 100 m2, skal den kontrolleres mindst hvert 5. år.
Vær opmærksom på, at det er dit ansvar - som bruger, at anmode om beholderkontrol senest 6 måneder før udløbet af den 5- eller 10-årige periode, fra seneste beholderkontrol.
Kontrollen skal ske af en autoriseret beholderkontrollant. Anmodning om kontrol sker ved at sende en udfyldt "Blanket til anmodning om beholderkontrol" til en autoriseret kontrollant.
Find liste over autoriserede beholderkontrollanter på hjemmesiden for beholderkontrolordningen her
Benyttes gyllebeholderen ikke længere, kan den tages ud af drift, hvorved kravet om beholderkontrol bortfalder.
For at tage beholderen ud af drift skal du udfylde den elektroniske blanket "Erklæring om, at beholder tages ud af drift", som du finder link til nederst på siden. Husk at vedlægge kort over beholderens placering.
Vær opmærksom på, at der er krav om, at gyllebeholderen tømmes og rengøres, når den tages ud af drift.
Gyllebeholderen kan tages i brug igen, efter den har gennemgået en beholderkontrol uden anmærkninger, hvilket kommunen automatisk får besked om.
Hvis du ønsker at nedrive din beholder, kræver det ikke en nedrivningstilladelse fra kommunen. Du skal blot meddele os, at beholderen er nedrevet, f.eks. ved at indsende blanket om, at beholderen tages ud af drift, med et notat om, at beholderen er nedrevet.
Benyt selvbetjeningen øverst på siden.
Udbringning
Dybstrøelse og gylle er gødning fra dyrehold. Det spredes på markerne forår og efterår som gødning til afgrøderne. Det er tilladt, men skal overholde visse regler.
Spildevandsslam må også spredes på marken efter forudgående anmeldelse til kommunen.
Generelt må husdyrgødning ikke udbringes på en måde og på sådanne arealer, at der er fare for, at gødningen strømmer til søer eller vandløb, herunder dræn, ved tøbrud eller regnskyl.
Værd at vide om reglerne for udbringning af husdyrgødning
Udbringning af fast husdyrgødning må ikke give anledning til unødige gener.
- Fast husdyrgødning må ikke udbringes på lørdage og søn- og helligdage, på marker, der ligger tættere end 200 meter fra byzone og sommerhusområder.
- Fast husdyrgødning, der udbringes på ubevoksede arealer, skal nedbringes hurtigst muligt og inden 6 timer.
- Der må spredes fast gødning fra og med 1. februar til og med 15. november.
- Flydende husdyrgødning skal udbringes ved slangeudlægning, nedfældning eller lignende.
- På sort jord og græsmarker må udbringning kun ske ved nedfældning.
- Nedfældning kan erstattes af udbringningsteknik, der er godkendt af Miljøstyrelsen til at have samme effekt som nedfældning. Det er eksempelvis tilsætning af fosforsyre.
- Som udgangspunkt må der ikke udbringes flydende husdyrgødning fra høst og indtil 1. februar, men der er mange undtagelser.
- Fra høst og indtil 1. oktober må der udbringes flydende husdyrgødning på etablerede overvintrene fodergræsarealer og på arealer, der skal anvendes til vinterraps den kommende vinter.
- Fra høst og indtil 15. oktober må der udbringes flydende husdyrgødning på frøgræsmarker, hvor der er indgået kontrakt med et frøavlsfirma om levering af frø i den kommende sæson.
Spildevandsslam og andre typer af affaldsprodukter indeholder organisk materiale og næringsstoffer, der anvendes som gødning. Anvendelsen er underlagt en række restriktioner, fordi affaldsprodukterne kan indeholde tungmetaller, miljøfremmede stoffer og smittekim. Det skal indgå i gødningsplanlægningen og gødningsregnskabet.
Udbringning af spildevandsslam og lignende affaldsprodukter til jordforbedring skal anmeldes til kommunen.
Når du ringer til Miljø og Tekniks hovednummer, vil du enten få en straksafklaring eller blive stillet videre til den rette afdeling. Du kan komme i kontakt med en sagsbehandler mandag eller torsdag.
Mandag | 09:00 - 15:00 |
---|---|
Tirsdag | 09:00 - 15:00 |
Onsdag | 09:00 - 15:00 |
Torsdag | 10:00 - 16:30 |
Fredag | 09:00 - 14:00 |
Lørdag | Lukket |
Søndag | Lukket |
For at vi kan hjælpe dig bedst muligt, har vi brug for at kunne forberede os, før du møder op. Kontakt os derfor på forhånd, så vi kan lave en aftale.
Vil du kontakte os på skrift, så anbefaler vi, at du benytter Digital Post.
Af sikkerhedsmæssige årsager bør du undgå personfølsomme eller fortrolige oplysninger i en almindelig mail.
Telefon
Når du ringer til Miljø og Tekniks hovednummer, vil du enten få en straksafklaring eller blive stillet videre til den rette afdeling. Du kan komme i kontakt med en sagsbehandler mandag eller torsdag.
Mandag | 09:00 - 15:00 |
---|---|
Tirsdag | 09:00 - 15:00 |
Onsdag | 09:00 - 15:00 |
Torsdag | 10:00 - 16:30 |
Fredag | 09:00 - 14:00 |
Lørdag | Lukket |
Søndag | Lukket |
Fremmøde efter aftale
For at vi kan hjælpe dig bedst muligt, har vi brug for at kunne forberede os, før du møder op. Kontakt os derfor på forhånd, så vi kan lave en aftale.
Skriv sikkert til Klima, Natur og Miljø
Vil du kontakte os på skrift, så anbefaler vi, at du benytter Digital Post.
Send en almindelig mail
Af sikkerhedsmæssige årsager bør du undgå personfølsomme eller fortrolige oplysninger i en almindelig mail.