Under opbygning

Denne hjemmeside er under opbygning, så bær venligst over med os, hvis der er et par huller. 

Brug gerne feedback-funktionen 'Hjalp denne side dig?' nederst på de sider, hvor du synes vi gør det godt eller mangler noget.

Tak for din forståelse.

Søg tilladelse til udeservering

Som ejer af cafe, restaurant eller anden beværtning kan du søge om tilladelse til at bruge dele af det offentlige vejareal til udeservering.

I Svendborg Kommune kan ejere af restauranter, cafeer og andre beværtninger få tilladelse til at bruge dele af det offentlige vejareal foran deres restaurant eller cafe til udeservering.

Udeserveringens indretning skal sikre en brand- og redningsvej gennem gaden samt en redningsvej ind i bygningerne og skal som udgangspunkt falde naturligt ind i gademiljøet.

Ikke alle gader er ens, og derfor er det ikke alle steder, det er muligt at få tilladelse til udeservering.

Vi forbeholder os retten til at foretage en konkret vurdering i hver enkelt sag og afvise bestemte udeserveringer, hvis vi vurderer, at de ikke er forenelige med det naturlige gademiljø, byrumsæstetik, kulturhistorie og en sikker færdsel.

I forbindelse med ansøgning om udeservering vil vi i nogle tilfælde sende ansøgningen i høring hos relevante myndigheder.

Sådan søger du

Du søger om tilladelse til udeservering via den digitale selvbetjeningsløsning, som du finder her på siden.

Bemærk

Vi fører jævnligt tilsyn og kan til enhver tid kræve vejarealet ryddet, hvis arealet skal benyttes til andet formål, eller hvis det vurderes, at regler og retningslinjer for udeservering ikke følges.

Som restauratør er du til enhver tid ansvarlig for at overholde evt. anden relevant lovgivning, herunder krav til brandsikkerhed og lignende.

Retningslinjer for udeservering

  • Restauratøren må kun disponere over det areal, der er blevet anvist af kommunen.
  • I gågaderne gælder, at udeservering kun må opsættes i arealet fra facaden og til den anviste markering i vejbelægningen, som viser brand- og redningsvejens forløb.
  • Udeservering må kun være opstillet på vejarealet i restaurantens åbningstid. Dog skal vejarealet være ryddet og rengjort senest kl. 00.30. Det betyder, at godkendte markiser skal være kørt ind, parasoller slået ned, og møbler skal være samlet ind mod facaden, så de fylder mindst muligt, og så der ikke kan tages ophold.
  • Der skal sikres brand- og redningsvej gennem gaden, og bygningernes godkendte redningsåbninger skal holdes frie. Det betyder, at der ikke må fastgøres inventar i belægningen eller til facaden. Alt inventar skal være let eller på hjul, så det af én person nemt og uden brug af nøgle eller særligt værktøj hurtigt kan fjernes ved akut behov.
  • Serveringsarealet må ikke afgrænses af fast læskærm eller lignende, men kan i særlige tilfælde kræves afgrænset med steler eller lignende let flytbar indretning i ca. 1 meters højde.
  • Let flytbar rullebar kan anvendes. Den skal så langt inde på det tilladte udeserveringsareal som muligt, og som udgangspunkt skal evt. kø rummes inde på det tilladte udeserveringsareal.
  • Serveringsarealet skal fremstå ryddeligt og rent.
  • Arealet må kun indrettes med inventar, der er beskrevet og godkendt.
  • Terrassevarmere kan osptilles én pr. 10-12 m2 serveringsareal. Dog bør terassevarmere begrænses mest muligt af miljømæssige hensyn.

Det skal du være opmærksom på

  • Kommunalt gadeinventar, som bænke, belysningsmaster, skilte og beplantning må ikke anvendes i forbindelse med udeservering. Det må heller ikke anvendes til fastgørelse af inventar.
  • Udeservering må ikke blokere for fodgængers mulighed for at krydse gaden eller benytte det indrettede gangareal.
  • Udeservering må ikke blokere for brand- og redningsveje gennem gaden eller ind i bygninger samt for porte, passager og indgange til bygninger.
  • Indretningsgenstande og klapskilte må ikke skærme for offentlig skiltning og trafikregulerende foranstaltninger. Det skal opstilles inden for arealet, der må benyttes til udeservering.
  • Der må ikke anvendes åben ild, fakler og lignende, som kan udgøre en fare for færdslen.
  • Serveringsarealet må ikke tildækkes med gulvtæppe, måtte eller lignende, medmindre andet er aftalt.
  • Opsætning af markise over udeserveringsarealet skal godkendes.
  • Parasoller i afdæmpede farver må benyttes.
  • Der må kun være anført butiksnavn/logo i maksimal højde på 10 cm. på parasolskørtet.
  • Hvis der benyttes parasoller, skal der være et frirum fra vejbelægning til parasol på 2,3 meter. Parasollen må ikke række ud over arealet, der må benyttes til udeservering. Tilladte bøsninger til parasoller, skal kunne dækkes med fasthængende jerndæksler, hvis overflade skal være i vejarealets niveau.
  • Etablering af bøsninger kræver særskilt tilladelse.