Vedtagelse af revideret Varmeplan 2030

Den reviderede Varmeplan 2030 er blevet vedtaget og den tilknyttede miljøvurdering offentliggøres med klagevejledning.

Varmeforsyning
Type

Afgørelser

Klagefrist

15. januar 2025

Offentliggjort

18. december 2024

Offentliggørelse af afgørelse

Varmeplan 2030

Varmeplan 2030 er en strategisk varmeplan for Svendborg Kommune som har det formål at udvikle varmeforsyningen i Svendborg Kommune med fokus på den grønne omstilling og den bedst mulige samfundsøkonomi.

Den strategiske varmeplan har særligt fokus på:

  1. Udbredelse af fjernvarme.
  2. Omstilling af fjernvarmeproduktion.
  3. Grøn varme uden for fjernvarmeområder.
  4. Energibesparelser

En vigtig del af den strategiske varmeplan er Varmeplanskort 2030, som er et værktøj Svendborg Kommune bruger til at kortlægge fjernvarmepotentialet i kommunen. Når kommunen vurderer fjernvarmepotentialet i et bestemt område, bliver der bl.a. lagt vægt på bygningstætheden, fordelingen af den eksisterende varmeforsyning på forskellige teknologier, bygningernes fysiske sammenhæng mm. Varmeplanskort 2030 inddeler kommunen i 6 områdekategorier:

  • Fjernvarme vedtaget
  • Fjernvarmepotentiale
  • Fjernvarmepotentiale (Ukendt tidshorisont)
  • Lokalvarmepotentiale
  • Individuel forsyning eller nabovarme
  • Uden for kategori

Den reviderede Varmeplan 2030 kan tilgås nederst på siden.

Klagevejledning

Den strategiske varmeplan er udarbejdet som en del af ” Cirkulæreskrivelse om kommunal varmeplanlægning og projektgodkendelse”, og er et vejledende politisk værktøj, som ikke er juridisk bindende. Udarbejdelsen af den strategiske Varmeplan er dermed ikke udarbejdet i henhold til en lov, og cirkulæreskrivelsen giver ikke mulighed for at klage over den vedtagne plan.

Der kan dog klages over den gennemførte miljøvurdering af planen jf. miljøvurderingslovens §48 stk. 4. Der kan klages over retlige spørgsmål til Miljø- og Fødevareklagenævnet, og klageberettigede er:

  • Miljøministeren
  • Enhver med retlig interesse i sagens udfald, og
  • Landsdækkende foreninger og organisationer, der som formål har beskyttelse af natur og miljø eller varetagelsen af væsentlige brugerinteresser indenfor arealanvendelsen, og har vedtægter og love, som dokumenterer deres formål, og har mindst 100 medlemmer.

Hvis du ønsker at klage over denne afgørelse, skal du sende din klage via Klageportalen, som du finder på hjemmesiden for Nævnenes Hus under Miljø- og Fødevareklagenævnet https://naevneneshus.dk/start-din-klage/miljoe-og-foedevareklagenaevnet/. Svendborg Kommune modtager klagen via klageportalen.

En klage er indgivet, når den er tilgængelig for myndigheden i Klageportalen. Når du klager, skal du betale et gebyr, som er på 900 kr. for private og 1.800 kr. for virksomheder og organisationer. Du betaler gebyret med betalingskort i Klageportalen. Du kan læse mere om gebyrordningen og klage på klagenævnets hjemmeside.

En eventuel klage skal være indgivet skriftlig inden 4 uger efter offentliggørelsen af afgørelsen.

Klagefristen er dermed d. 15/1 2025

Søgsmål

Ønskes afgørelsen prøvet ved domstolene, skal søgsmål ifølge lovens § 54 være anlagt inden 6 måneder efter afgørelsens meddelelse, eller hvis sagen påklages, inden 6 måneder efter afgørelsen er meddelt. Er afgørelsen offentliggjort, regnes søgsmålsfristen fra offentliggørelsen.

Søgsmålsfristen er dermed d. 18/6 2025