Kvalitetsstandard for forbrugsgoder

Lovgrundlag

Hjælpemidler & Hverdagsteknologi, Svendborg Kommune bevilliger forbrugsgoder efter lov om social service §112 og §113.

Forbrugsgoder omfatter produkter, der er fremstillet og forhandles bredt med henblik på sædvanligt forbrug hos befolkningen i almindelighed.

Produktet er således ikke fremstillet specielt til at afhjælpe en nedsat funktionsevne, som det er tilfældet med hjælpemidler, men kan i en række tilfælde udgøre den kompensation, som personer med nedsat funktionsevne har behov for.

Sædvanligt indbo

Der kan ikke ydes tilskud til forbrugsgoder, der normalt indgår i sædvanligt indbo. Hvilke forbrugsgoder, der indgår i sædvanligt indbo, bliver løbende ændret i takt med den almindelige samfundsudvikling. Ved bedømmelsen af, om et forbrugsgode er så almindeligt, at der ikke kan ydes hjælp til anskaffelsen efter reglerne om forbrugsgoder, må der tages hensyn til udviklingen i den almindelige levestandard og borgernes forbrugs- og levevaner. Med tiden vil flere forbrugsgoder blive mere almindeligt udbredt og vil efterhånden blive betragtet som sædvanligt indbo.

Hvem kan få tilskud til et forbrugsgode (§ 113)?

For at få bevilget et hjælpemiddel eller et forbrugsgode fra kommunen, skal du have en varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne.

Svendborg Kommune skal yde hjælp til køb af forbrugsgoder, når forbrugsgodet;

  • afhjælper de varige følger af din nedsatte funktionsevne
  • gør dagligdagen lettere for dig i dit hjem
  • eller er nødvendigt for, at du kan blive på arbejdsmarkedet

Der kan kun ydes støtte til forbrugsgoder, der koster mere end 500 kr. Hvis der er behov for mere end ét forbrugsgode, lægger man udgifterne sammen. Hjælpen udgør 50% af prisen på et standardprodukt af det forbrugsgode, der afhjælper den nedsatte funktionsevne. Hvis der er behov for en særlig indretning af forbrugsgodet, kan der ydes tilskud til indretningen. Et forbrugsgode, der bevilges med et tilskud fra Svendborg Kommune og med egenbetaling, er en éngangsbevilling (§ 113, stk. 3).

Du kan derfor ikke søge om produktet igen. Hvis dit funktionsniveau er forringet siden éngangsbevillingen, kan der være en undtagelse. I så fald skal kommunen vurdere, om produktet nu udelukkende fungerer som et hjælpemiddel og kan bevilges og udlånes af Svendborg Kommune (§ 113, stk. 5). Der kan som udgangspunkt ikke ydes støtte til forbrugsgoder, som du selv har anskaffet, inden bevilling er givet.

Indkøb af forbrugsgodet

Hvis du får et tilskud fra Svendborg Kommune, bestemmer du selv, hvor du køber forbrugsgodet. Forbrugsgodet er derefter din ejendom.

Reparation og udskiftning af forbrugsgodet

Der ydes ikke hjælp til reparation og udskiftning af et forbrugsgode, der er bevilget med tilskud fra Svendborg Kommune (§113, stk. 3)

Hvis forbrugsgodet er bevilget som et hjælpemiddel og udlånt af Svendborg Kommune, kan der ydes reparation og udskiftning af forbrugsgodet (§113, stk. 5).

Hvem kan få tilskud til et forbrugsgode (§ 113b)?

Svendborg Kommune kan yde økonomisk støtte til hjælpemidler eller forbrugsgoder i en tidsbegrænset periode til personer med midlertidigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, hvis betingelserne i lovgivningen er opfyldt. Støtten ydes som et udlån fra kommunen, og støtten kan kun ydes én gang inden for samme tidsbegrænset periode.

Hvordan foregår sagsbehandlingen?

Det er altid en individuel og konkret vurdering med udgangspunkt i din funktionsevne.

  • Ved ansøgning vil der ofte blive foretaget et hjemmebesøg hos dig, inden der kan træffes en afgørelse. I de tilfælde hvor vi vurderer, at der kan træffes afgørelse uden hjemmebesøg, vil vurderingen blive foretaget på baggrund af en telefonsamtale med dig.

Hvad forventer vi af dig?

  • Efter retssikkerhedsloven er du forpligtiget til at medvirke aktivt i forhold til at bidrage med nødvendige oplysninger for at sagen kan afgøres.
  • Svendborg Kommune kan, efter samtykke fra dig, indhente oplysninger hos for eksempel egen læge og sygehus.
  • Du skal være forberedt på, at der kan blive anbefalet andre løsningsmuligheder end det ansøgte.
  • Hvis du ikke ønsker at medvirke til oplysning af din sag, træffes afgørelsen på det foreliggende grundlag. De manglende oplysninger kan resultere i et afslag.

Sagsbehandlingstider

Hjælpemidler & Hverdagsteknologi, Svendborg Kommune bestræber sig på at behandle din ansøgning så hurtigt som muligt.

Sagsbehandlingstiden kan være op til 16 uger fra ansøgning, til du har modtaget din afgørelse.

Hvordan ansøger du?

Du kan ansøge på Svendborg Kommunes hjemmeside www.svendborg.dk eller www.borger.dk

Har du ikke mulighed for at anvende digitale løsninger, kan du henvende dig i Borgerservice i Svendborg Kommune. Borgerservice kan hjælpe dig med at søge digitalt.

Ansøgningen kan også afleveres fysisk eller sendes pr. post til Svendborg Kommune, Hjælpemidler & Hverdagsteknologi, Svinget 14, 5700 Svendborg.