Under opbygning

Denne hjemmeside er under opbygning, så bær venligst over med os, hvis der er et par huller. 

Brug gerne feedback-funktionen 'Hjalp denne side dig?' nederst på de sider, hvor du synes vi gør det godt eller mangler noget.

Tak for din forståelse.

Kvalitetsstandard for ældreboliger

Læs mere om kommunens kvalitetsstandarder for ældreboliger.

Hvad er en ældrebolig?

En ældrebolig er en bolig, der med udstyr og udformning er særligt indrettet til ældre, handicappede og personer med vidtgående fysiske og psykiske handicap.

Formålet med en ældrebolig er at:

  • Sikre egnede boligforhold til ældre og personer med handicap for at fremme borgernes mulighed for at klare sig selv bedst muligt.

Hvem kan få en ældrebolig?

Ældre- og handicapvenlige boliger udlejes til ældre og personer med handicap, der har særligt behov for sådanne boliger. I boligerne er der større badeværelse, ingen dørtrin, bredere hoveddør m.v. Boligen er indrettet sådan at kørestolsbrugere og gangbesværede kan komme ind og ud af boligen, og benytte de forskellige rum/faciliteter.

Du kan blive visiteret og skrevet på venteliste til en ældrebolig, hvis:

  • Du på grund af fysisk funktionsnedsættelse har et varigt behov for en bolig, der er særligt indrettet til ældre eller handicappede.
  • Du fortrinsvis er over 65 år og bliver væsentlig mere selvhjulpen i forhold til praktiske opgaver (fx indkøb, tøjvask eller rengøring), hvis du får en bolig, der er særligt indrettet for ældre.
  • Du fortrinsvis er over 65 år og bliver væsentlig mere selvhjulpen i forhold til personlig pleje, hvis du får en bolig, der er særligt indrettet for ældre.
  • Du fortrinsvis er over 65 år og du på grund af særlige individuelle psykiske eller sociale forhold har et varigt behov for en bolig, der ligger i umiddelbar nærhed af plejecenter med aktivitets- og samværstilbud for ældre, som du ønsker at deltage i.

Det er en samlet vurdering af dine behov, der er afgørende for, om du kan få bevilget en ældrebolig.

Hvordan får du en ældrebolig?

Du finder ansøgningsskemaet på Svendborg Kommunes hjemmeside www.svendborg.dk Du udfylder ansøgningsskemaet og sender det til os.

I samarbejde med dig afdækker visitator dit funktionsniveau, så vi kan vurdere din samlede situation og dine behov. Du er velkommen til at invitere familie eller andre med til samtalen.

Visitator træffer afgørelse på din ansøgning på baggrund af lovgivningen, funktionsvurderingen, øvrige oplysninger til sagen samt kommunens betingelser for tildeling af ældrebolig. Visitator udarbejder en skriftlig afgørelse.

Bliver du visiteret til ældrebolig, vil du blive skrevet på kommunens venteliste. Når en ældrebolig bliver ledig, tilbydes boligen til den person, som har det største behov for den pågældende bolig. Er behovet ens hos to personer, tilbydes ældreboligen til den person, som i længst tid har stået på ventelisten.

Vælger du at takke nej tak til tilbuddet om ældrebolig, vil visitator spørge til begrundelse herfor. Ved gentagne nej tak, vil det blive vurderet, hvorvidt du fortsat kan være på venteliste til ældrebolig.

Hvis du bliver visiteret til ældrebolig, kan du frit vælge, om du ønsker at bo i en af Svendborg Kommunes ældreboliger eller i en ældrebolig i en anden kommune. Det er dog en forudsætning, at også tilflytningskommunen vurderer, at du opfylder deres betingelser for en ældrebolig.

Det er derfor vigtigt at du kontakter visitationen, hvis der sker væsentlige ændringer i din situation. Disse ændringer kan eventuelt få betydning for din placering på ventelisten.

Hvornår kan du ikke få tilbudt en ældrebolig?

  • Du kan ikke få tilbudt ældrebolig, hvis:
  • Din ansøgning er begrundet i din nuværende boligs beliggenhed, at boligen er blevet for stor eller dyr, eller at haven er for uoverskuelig.
  • Din nuværende bolig kan indrettes hensigtsmæssigt ved tildeling af hjælpemidler eller mindre boligændringer.
  • Du har brug for en vedvarende indsats omkring fx aktiviteter og socialt samvær, og du er i stand til at benytte kommunens tilbud om aktivitetscenter eller private tilbud. Alder er begrundelsen for ansøgningen om en ældrebolig.
  • Kommunen skønner, at du ikke har behov for en ældrebolig, der i sin indretning er særligt udformet til ældre, handicappede og personer med vidtgående fysiske og/eller psykiske handicap.
  • Du ikke er indstillet på at flytte indenfor nær fremtid.

Hvis du ikke er omfattet af målgruppen for ældrebolig, anbefaler vi, at du finder en passende bolig på det private eller almene boligmarked.

Hvad koster en ældrebolig?

Du skal betale husleje for ældreboligen. Huslejen afhænger af boligens størrelse. Ud over huslejen skal du betale for forbrugsafgifter.

Du skal betale indskud eller depositum ved indflytning i boligen. Du kan søge om boligindskudslån og boligstøtte til huslejen i Borgerservice og Udbetalingen Danmark.

Ved opsigelse gælder de almindelige regler i lov om leje i almene boliger. Der vil normalt være et opsigelsesvarsel på tre måneder.

Hvor ligger ældreboligerne?

Svendborg Kommunes ældrebolig er geografisk placeret over hele kommunen.

Størstedelen af kommunens ældreboliger er boliger med to rum. Et mindre antal ældreboliger har tre rum.

Oplysninger om ældreboligens adresse, beliggenhed, og størrelse, samt aktuelle venteliste finder du på www.svendborg.dk

Hvis du har ægtefælle eller samlever

Hvis du ønsker at blive boende sammen med din ægtefælle, samlever eller registrerede partner, skal den tilbudte bolig være egnet til to personer.

Lovgrundlag

Love om almene boliger mv § 54, stk 1 og § 58 a, jf bekendtgørelse om udlejning af almene boliger mv kapitel 4.