
52.000 havørredsmolt sættes ud i Svendborg Kommune
Havørred Fyns årlige udsætning af små havørreder på Fyn og Øerne gentages for 35. gang d. 7.-10. april, hvor næsten 400.000 såkaldte smolt slippes løs i de fynske vandløb.
NyhedI løbet af april svømmer 52.000 mærkede havørredsmolt ud i fire vandløb i Svendborg Kommune.
Det sker som led i det brede og langvarige samarbejde under Havørred Fyn, der arbejder for at fremme havørredbestandene over hele Fyn og øerne.
De fire vandløb, der får tilført smolt, er:
- Tange Å (ca. 28.000)
- Asbæk (7.000)
- Egense Bæk (14.000)
- Ormerenden (3.000).
Tidligere blev er også sat smolt ud i Nørreskov Bæk på Tåsinge, men det er ikke længere nødvendigt.
I foråret 2024 blev bækken restaureret med hjælp fra Den Fynske Grusbande, Havørred Fyn og Svendborg Sportsfiskerforening. Her er der blevet udlagt gydegrus og skjulesten – og nu vender havørrederne selv tilbage for at gyde.
Indsatsen glæder borgmester i Svendborg Kommune, Bo Hansen:
Samarbejdet i Havørred Fyn er et stærkt lokalt eksempel på, hvad vi kan opnå, når frivillige, foreninger og kommuner løfter i fællesskab. Udsætningen af smolt og restaureringen af Nørreskov Bæk viser, at indsatsen nytter – og at naturen kvitterer, når vi giver den plads og hjælp.
Smoltvagter
Ved Tange Å og Egense Bæk vil der være frivillige smoltvagter til stede for at beskytte de nyudsatte fisk mod måger og skarv.
Med klap, råb og viftende arme forsøger de at holde fuglene på afstand og give smoltene de bedst mulige betingelser i deres første, kritiske timer.
Interesserede, som har lyst til at være med, kan booke en smoltvagt via appen Smoltvagt.
Danmarkshistoriens største undersøgelse af havørredbestande
Årets udsætning er et vigtigt led i sidste del af Danmarkshistoriens største undersøgelse af havørredbestandene, hvor 1,2 millioner fisk er blevet mærket over en treårig periode.
Mærkningen, som foregår ved at klippe en lille ubetydelig finne af de fisk, som udsættes, gør det muligt at spore fiskenes færden og få et detaljeret indblik i støtteudsætningernes effekter.
Frivillige lystfiskere spiller en afgørende rolle i dataindsamlingen ved at rapportere deres fisketure og fangster via appen Fangstjournalen. Derudover hjælper frivillige både før, under og efter udsætningerne med at klippe finner, vogte smolt og agere ”nøglefiskere”, der kan hjælpe med at verificere de data, der indsamles via Fangstjournalen.