En stemme til alle - også i den sidste tid
Svendborg Kommune får midler til at skabe bedre tilbud for udsatte borgere med alvorlige og livstruende sygdomme
NyhedSocialafdelingen i Svendborg Kommunes har søgt og fået 1.015.699. kr. fra Sundhedsstyrelsen til udvikling og udbredelse af palliative indsatser til de mest udsatte borgere. Formålet med palliative indsatser er; at lindre fysiske, psykiske og åndelige sygdomsfølger og hermed fremme livskvaliteten og selvbestemmelsen hos mennesker med livstruende sygdomme i den sidste del af livet.
Med projektet får Svendborg Kommune mulighed for at give udsatte borgere mere selvbestemmelse og en stemme – også i deres sidste tid. Samtidig får medarbejdere i Socialafdelingen kompetenceudvikling inden for palliation i en socialfaglig kontekst samt redskaber til at skabe sammenhængende forløb på tværs af forskellige aktører i sundhedsvæsnet. Kompetenceudviklingen skal give medarbejderne værktøjerne til at stille de svære spørgsmål, men vigtigst af alt modet til at lytte til borgernes ønsker, håb og drømme i deres sidste tid. Som en del af projektet vil udsatte borgere, der for eksempel kommer på Forsorgscentret eller bor på botilbud, blive involveret i forhold til at dele deres perspektiver på, hvad der er vigtigt for dem i deres sidste tid. Erfaringerne fra projektet skal evalueres og udbredes til nationalt niveau.
Med dette projekt sætter vi lys på den sidste tid og døden – et emne, der for mange er svært at tale om. Livstruende sygdomme og en tidlig død rammer socialt skævt, og oveni det får de mest udsatte borgere ofte ikke mulighed for at fortælle, hvordan de gerne vil herfra. Med dette projekt gør Svendborg Kommune sig erfaringer, der kan udbredes nationalt. Der er i projektet en klar vision om at reducere den sociale ulighed i forbindelse med sygdom og død. Borgere i udsatte positioner skal have deres egen stemme og gennem kvalificering af palliative indsatser skabes der helhedsorienterede forløb for en borgergruppe, der i livet ikke har en særlig stærk stemme, og slet ikke når de er terminale.
Livstruende og uhelbredelige sygdomme rammer socialt skævt. Samtidig, kan socialt udsatte borgere, på grund af strukturelle udfordringer i det etablerede sundhedsvæsen, opleve en række barrierer, der medfører utilstrækkelig tilgængelighed og udbytte af de traditionelle palliative indsatser. Sagt med andre ord, kan det være svært som borger i en udsat position at finde vej og bede om hjælp i et kompliceret sundhedssystem. Derfor er der behov for at styrke ligheden og sikre at udsatte borgere, får en stemme i deres sidste tid gennem de rette palliative indsatser – i rette tid - herunder både basale og specialiserede indsatser.
Svendborg Kommunes Socialafdeling samarbejder i projektet med Palliativ Enhed fra Odense Universitetshospital. Palliative indsatser skal som en del af projektet gøres mere tilgængelige, kvalificerede og sammenhængende for udsatte borgere. Det skal blandt andet ske ved at få en større indsigt i udsatte borgeres perspektiver i forhold til den sidste tid i livet. Indsigterne vil danne grundlag for yderligere nuancer og et styrket afsæt for tilrettelæggelse af den målrettede kompetenceudvikling af medarbejdere fra Socialafdelingen. I projektet skal Socialafdelingen desuden være en kompetent og aktiv bidragsyder til opnåelse af en bredere tværsektoriel og fælles forståelse for udsatte borgeres særlige og nuancerede behov indenfor det palliative område. Projektet spiller dermed også ind i Svendborg Kommunes masterplan for socialområdet, og særligt tematikkerne omkring helhedsorienterede forløb og sundhed.