Er du klar til mere regn?

Oversvømmelser er ubehagelige, og det er som regel dyrere at udbedre skaderne end at forebygge. Derfor opfordrer Svendborg Kommune og Vand og Affald husejerne til at forberede sig på mere regn.

Nyhed

Vi får hyppigere, længerevarende og kraftigere regn end tidligere. 2023 blev ifølge DMI det vådeste år nogensinde målt i Danmark. I Svendborg Kommune faldt der over 100 mm regn alene i april måned.

Det vådere vejr kan betyde flere oversvømmelser, ofte med betydelige skader til følge. Skybrud går særligt ud over Svendborg by, hvor store regnmængder på kort tid fylder kloaksystemet. I mindre byer og i det åbne land skaber længerevarende regnperioder problemer med oversvømmede marker, haver og veje.

Men hvem har egentlig ansvaret for hvad, og hvad kan man som husejer selv gøre?

Det er der mange, som er i tvivl om, og derfor har Svendborg Kommune og Vand og Affald udarbejdet et nyt informationsmateriale, der skal hjælpe borgerne med konkrete råd og vejledning.

Grundejerens ansvar

”Mange borgere har allerede oplevet de alvorlige konsekvenser af ekstremregn, og vi vil gerne sikre, at flere er forberedte, inden de næste store regnskyl rammer. Det kan være forfærdeligt dyrt at udbedre skaderne, når først de er sket, og derfor er det så vigtigt, at husejerne forebygger i god tid,” siger Marianne Wedderkopp, chef for Klima, Natur og Miljø i Svendborg Kommune.

Som grundejer har man netop selv ansvaret for vandet og afløbet på egen grund, og derfor er man også selv ansvarlig for at forebygge skader fra oversvømmelser – både i byen og på landet.

”I Vand og Affald investerer vi løbende i at udbygge afløbssystemet med større rør og bedre styring, ligesom vi arbejder på at adskille regnvand og spildevand og etablere bassiner, som vandet kan løbe til uden at gøre skade. På samme måde er der også meget, borgerne selv kan og bør gøre, hvis deres grund ligger udsat. Det kan være alt fra at installere et højvandslukke til at adskille regn- og spildevand på egen grund,” siger Gry Tully Robsahm, anlægschef i Vand og Affald.

Interaktiv guide

Det nye informationsmateriale består bl.a. af to interaktive illustrationer, hvor man kan finde konkrete råd og vejledning, som spænder fra simple handlinger som at tjekke tagrender og afløb til større projekter.

De ligger på Svendborg Kommunes og Vand og Affalds hjemmesider, hvor man også kan finde svar på ofte stillede spørgsmål og information om varslinger.

Derudover følges der op med en indsats på sociale medier.