Her er de nominerede til årets arkitekturpris
Svendborg Kommune uddeler den 7. oktober årets arkitekturpris. Kommunens arkitekturråd har nomineret fem projekter, som på forskellig vis fremmer den lokale arkitektur.
NyhedDe nominerede projekter viser en bred variation i både stil og tilgang til løsning af udfordringen. Det spænder fra renovering af ældre bygninger til nybyg, herunder etablering af infrastruktur. Fælles for dem alle er en god forståelse for at skabe resultater, der ikke blot opfylder funktionelle behov, men som også respekterer vores fælles kulturarv og miljø.
Cykelsti ved Hvidkilde
Den 2,5 kilometer lange cykelsti langs Faaborgvej er et forbilledligt eksempel på, hvordan infrastruktur kan forbedre forbindelse for cyklister, samtidig med at det integreres harmonisk i det eksisterende landskab. Vejdirektoratet har formået at skabe en funktionel og æstetisk løsning, der ikke kun opfylder behovet for en sikker cykelforbindelse mellem Ollerup og Svendborg, men også indgår naturligt i områdets herlighedsværdier.
Moderne landsted, Vester Skerninge
Omdannelse af en gammel, forladt landbrugsejendom til et moderne landsted. Huset, som er nybygget, er et træhus malet med sort linolie med inspiration fra områdets landbrugsbygninger samt natur. Der, hvor det har været muligt, er der bevaret bygninger fra det oprindelige gamle husmandssted. En svinestald er således ombygget til bl.a. et krearum, og et hønsehus til et orangeri. På samme vis er håndtag, trappesten og mange andre elementer genbrug fra det gamle hus. Husmandsstedet havde stået tomt og forladt i 13 år ved projektets start i 2019
Omdannelse af etplansvilla, Tåsinge
Opdatering af ældre etplansvilla med få, enkle greb, der skaber en ny og sammenhængende bolig. Huset har fået en lille tilbygning på 22 m², et nyt tag, en hævet terrasse og to nye carporte. Tilbygningen er opført i pudsede teglblokke, som er et bæredygtigt valg. De to nye carporte er bygget som et alternativ til en dobbelt carport, hvilket forhindrer, at carporten bliver dominerende. De er placeret i hver sin ende af huset og skaber en afskærmning mellem have og indkørsel.
Renovering af villa, Thurø
Renovering af ældre maritim villa på Thurø. Projektet viser, at det er muligt at ombygge en villa fra 1880 til en moderne bolig for en ung familie. Ved at udnytte den eksisterende boligmasse i stedet for at rive ned og bygge nyt kan man sikre en større arkitektonisk helhed i boligområder, hvor nybyggeri kan forstyrre eller ødelægge et områdes fundamentale arkitektoniske værdi.
Nybygget enfamiliehus, Svendborg
Nybygget hus med moderne udtryk og referencer til klassisk byggeskik. Huset er udformet som en rektangulær bebyggelse med et saddeltag uden udhæng. Med materialer som skærmtegl, kobber, massivt egetræ, cortenstål og støbejern er der lagt vægt på både kvalitet og æstetik.
Kom til prisoverrækkelsen 7. oktober på SIMAC
Arkitekturprisen uddeles på den internationale Arkitekturens Dag, som finder sted den 7. oktober. Arrangement foregår i SIMAC på Nordre Havnevej 4 i Svendborg.
Vi starter med en byvandring fra det gamle til det nye SIMAC. Mød os på Graaesvej 27 kl. 15.30, hvis du vil ved på byvandringen.
Program
- 15.30-16.20: Byvandring med historiker Nils Valdersdorf Jensen fra Svendborg Museum og Anders Tang Kjærved, chef for Byg- og Byudvikling, Svendborg Kommune. Vandringen starter på toppen ved det gamle SIMAC på Graaesvej 27 og bevæger sig derefter ned mod havnen. Vandringen slutter ved det nye SIMAC på Nordre Havnevej 4, 5700 Svendborg.
- 16.30-16.35: Velkommen ved Anders Hulgaard formand for Arkitekturrådet.
- 16.35-17.15: Oplæg ved C. F. Møller Arkitekter: SIMAC – en del af havnens forandring!
- 17.15-18.00: Oplæg ved Praksis Arkitekter: Arkitektur under forandring med eksempler fra tegnestuens arbejde.
- 18.00-18.30: Overrækkelse af årets arkitekturpris ved formand for Plan- og Lokalsamfundsudvalget Arne Ebsen.
På SIMAC vil man desuden kunne opleve en fotoudstilling skabt af elever fra Svendborg Gymnasium ud fra en fotokonkurrence, som kommunen har kørt henover sommeren.
Arrangementet er åbent for alle, og tilmelding er ikke nødvendig.