Her er vinderne af Arkitekturprisen 2024

De to vinderprojekter viser på hver sin måde, hvordan vellykkede arkitektoniske løsninger kan forene funktionalitet, æstetik og hensyn til omgivelserne.

Nyhed

Traditionen tro blev Svendborg Kommunes arkitekturpris mandag uddelt til to projekter, som beriger kommunen med inspirerende arkitektur.

Efter besøg hos alle de fem nominerede havde Arkitekturrådet, som udgør dommerkomitéen, peget på to vindere: cykelstibroen ved Hvidkilde og et nyopført landsted i Vester Skerninge.

Udover den obligatoriske kobberplakette får begge projekter rosende ord med på vejen fra formand for Plan- og Lokalsamfundsudvalget Arne Ebsen: 

Årets vindere viser, hvordan arkitektur kan være både funktionel og æstetisk, mens den samtidig tager hensyn til sine omgivelser i bred forstand. De understreger dermed den store værdi af arkitektur, der forener form og funktion i en lokal kontekst.

- Arne Ebsen, formand for Plan- og Lokalsamfundsudvalget

Cykelstibroen ved Hvidkilde

Foto: Vejdirektoratet

Dommerkomitéen roser cykelstibroen ved Hvidkilde for at være kendetegnet ved ”en enkel, men alligevel stærk, arkitektonisk gestus”. Broens træbeklædning og slanke konstruktion har­monerer med landskabets naturlige linjer og fremstår som en underspillet tilføjelse til den eksisterende infrastruktur. Cykelstibroen repræsenterer på den måde ifølge dommerkomitéen et markant arkitektonisk greb, hvor funktionalitet, æstetik og landskabsmæssig integration går hånd i hånd.

Cykelstibroen er tegnet af Land Plus Landskabsarkitekter for Vejdirektoratet.

Landsted i Vester Skerninge

Dommerkomitéen fremhæver landstedet i Vester Skerninge for ”en enestående evne til at kombinere bæredygtighed, funktiona­litet og æstetik på en nytænkende og respektfuld måde”. Projektet illustrerer ifølge dommerkomitéen, hvordan en forladt landbrugsejendom kan transformeres til et moderne og tidssvarende landsted, der samtidig respekterer sin historiske kontekst. Dommerkomitéen fremhæver, hvordan man med inspiration fra klassiske landbrugsbygninger og brug af genbrugsmateria­ler både inde og ude har formået at skabe en bolig, der på én gang er nytænkende og forankret i områdets landskabelige og arkitektoniske arv.

Huset er tegnet af Erik Juul Arkitekter for Birgitte Koefoed, som ejer huset.