Kommer der fjernvarme i dit område?
Ny varmeplan giver overblik over, hvor der er potentiale for fjernvarme og lokale fællesløsninger, og hvor individuelle løsninger som varmepumper er vejen frem.
NyhedKommunalbestyrelsen i Svendborg Kommune har vedtaget revisionen af Varmeplan 2030, der giver et detaljeret indblik i, hvor der er potentiale for fjernvarmeforsyning eller lokale fællesløsninger, og hvor individuelle løsninger som varmepumper bør overvejes.
Planen er især relevant for grund- og husejere, huskøbere og ejendomsmæglere, som nu kan få mere klar besked om, hvilken opvarmningsform de skal kigge i retning af, når olie- eller gasfyret står over for en udskiftning.
Udfasningen af olie- og gasfyr er en afgørende del af Svendborg Kommunes klimahandleplan. I dag er der 7.757 gasopvarmede og 1.939 olieopvarmede bygninger, som til sammen står for 17,5% af kommunens CO2-udledning. Målet er derfor, at 90% af oliefyrene og 65% af naturgasfyrene senest i 2030 skal være udskiftet med grønne varmekilder.
Varmeplanen er vores bud på, hvordan kommunens lokalområder kan skifte fra olie- og naturgas og til grønnere opvarmning. Den giver borgere og virksomheder mulighed for at planlægge efter, hvor og hvornår der er planer om fjernvarme, og hvor man i stedet enten skal gå sammen om at lave fælles lokale løsninger eller hver for sig skifte til varmepumpe og lignende grønne løsninger.
Digitalt varmeplanskort
Det centrale element i varmeplanen er et digitalt varmeplanskort, hvor man kan søge på sin præcise adresse og få information om den fremtidige varmeforsyning i ens område. Kortet er dynamisk og vil løbende blive opdateret.
Områderne er opdelt i en række kategorier:
- Vedtaget fjernvarme: Områder med godkendte fjernvarmeprojekter, hvor fjernvarmeudrulningen er planlagt eller allerede i gang.
- Fjernvarmepotentiale: Områder, hvor fjernvarme kan blive en realitet inden for en vejledende tidshorisont afhængigt af økonomi og efterspørgsel. I enkelte områder er tidshorisonten ukendt, fordi der mangler afklaring om bestemte forhold.
- Lokalvarmepotentiale: Områder med potentiale for fælles varmeløsninger, men uden udsigt til fjernvarmeforsyning fra eksisterende fjernvarmeselskaber.
- Individuel opvarmning eller nabovarme: Områder, hvor individuelle varmepumper eller mindre fælles løsninger anbefales. En fælles løsning kan være relevant for naboer, der bor tæt på hinanden.
Bor man i et område, hvor der er vedtaget fjernvarme, kan man ikke søge tilskud til varmepumpe via Energistyrelsens puljer. I alle andre områder kan man søge tilskud, hvilket først og fremmest vil være relevant for borgere i områder, hvor individuel opvarmning er den bedste løsning.
Hjælp til lokale processer
Flere landsbyer i kommunen har potentiale for fælles varmeløsninger, men ligger uden for de eksisterende fjernvarmeselskabers rækkevidde.
Her er der altså endnu ingen fjernvarmeoperatør, og derfor er det som udgangspunkt en lokal arbejdsgruppe, der skal opstarte et projekt – gerne i samarbejde med Svendborg Kommune, som tilbyder hjælp til processen.
Særligt for Svendborg by
Udrulningen af fjernvarme har særligt stort potentiale i Svendborg by.
Varmeplanen giver en vejledende tidshorisont for, hvornår Svendborg Fjernvarme vil udrulle fjernvarme til de forskellige bydele og kvarterer. Udrulningen afhænger dog af økonomi og efterspørgsel.
Kortet nedenfor giver et overblik over tidshorisonterne. For de præcise afgrænsninger af områderne skal man søge i det digitale varmeplanskort.
Fakta om varmeplanen
- Den første version af varmeplanen blev vedtaget i 2022 som opfølgning på Folketingets klimaaftale om grøn strøm og varme. Den reviderede plan bygger på mere omfattende analyser og screeninger i tæt samarbejde med lokale fjernvarmeselskaber og har været i offentlig høring, hvor borgerne kunne give input.
- Varmeplanen er ikke juridisk bindende, men fungerer som et politisk redskab, der fastlægger mål og retning for udviklingen af varmeområdet frem mod 2030.
- Svendborg Kommune driver ikke fjernvarmeselskaberne, men sætter rammerne for deres arbejde. Det er fjernvarmeselskaberne, der beslutter, hvor og hvornår fjernvarme udrulles.
- Tidshorisonterne i varmeplanen er vejledende, da fjernvarmeudrulning afhænger af selskabernes økonomiske vurderinger, tekniske muligheder og efterspørgsel fra borgerne. Kommunen kan derfor ikke garantere konkrete tidspunkter for implementeringen.