Ny kommuneplan i høring
Hvad skal der ske med Svendborg Kommune de næste 12 år? Det giver Kommuneplan 2025-2037 et bud på. Fra den 3. februar til 1. april kan alle komme med bemærkninger til forslaget til planen.
NyhedKommunalbestyrelsen har besluttet, at forslaget til en ny kommuneplan med tilhørende miljøvurdering skal sendes i offentlig høring i 8 uger. Det vil ske fra 3. februar og frem til 1. april 2025.
Kommuneplanen bestemmer de overordnede rammer for, hvordan Svendborg Kommune fysisk udvikler sig i årene frem til 2037. Den bestemmer for eksempel, hvor der kan bygges nye boliger, og hvor der kan placeres virksomheder og butikker, men også hvor der skal gives plads til ny natur.
Afsættet for kommuneplanen er Svendborg Kommunes udviklingsstrategi ”Fra mere til bedre” fra 2023. Den udpeger fem styrker, som Svendborg Kommunes udvikling skal bygge videre på: natur, kultur og bevægelse, turisme, uddannelse og det maritime.
Vi er glade for at kunne sende et forslag til en kommuneplan i høring. Det har været et langvarigt, stort og grundigt arbejde med bred borgerinddragelse, analyser af alt fra detailhandel til trafik og meget mere. Kommuneplanen er vores fælles plan for fremtiden, og derfor håber vi, at mange borgere også vil engagere sig i høringen af den.
En række emner har fået særlig opmærksomhed i det nye forslag:
- Bynatur: Naturen i de tættere bebyggede områder skal styrkes, så der både skabes flere levesteder for flora og fauna, samtidig med at byerne klimatilpasses gennem naturbaserede løsninger. Konkret vil der ved nybyggeri og udvikling blive stillet krav om, hvor stor en andel af et område der skal dækkes af grønne elementer.
- Naturen uden for byerne: Naturen i det åbne land skal have lov til at brede sig – fra 29% til 32% af det samlede areal, hvilket er 1529 hektar mere end i dag eller ca. 2100 fodboldbaner. Vådområder, strandenge og nye skovområder giver bedre vilkår for biodiversiteten og beskytter samtidig mod klimaforandringer.
- Klima: De områder, som er i størst risiko for skader ved oversvømmelser fra nedbør, havvand og grundvand, er blevet udpeget – og skal have mere fokus. Byerne skal indrettes til at kunne håndtere mere regn, men også overophedning. I det åbne land, hvor vandløb og søer går over deres bredder, skal der også findes løsninger.
- Alternative boformer: Flere mindre boliger på små grunde giver plads til nye måder at bo på. Tiny houses, seniorfællesskaber og kompakte boliger med fællesarealer bliver en del af fremtidens kommune. Det handler ikke bare om plads – men om at skabe boliger, der passer til flere livssituationer.
Digital plan
En kommuneplan er et omfattende værk, og derfor er den lavet i en digital version, hvor man nemmere kan få overblik og orientere sig i de ni temaer, som planen dækker: byudvikling og bosætning, mobilitet, kulturarv, kysten og det åbne land, erhverv, turisme og fritid, klima, detailhandel samt teknik og miljø.
Giv din mening til kende
Indsend høringssvar
Alle er velkomne til at indsende deres bemærkninger, ændringsforslag eller andet. Høringssvar indsendes på samme hjemmeside som dér, hvor man finder den digitale plan.
Borgermøde – fysisk og digitalt
Som en del af den offentlige høring holder Svendborg Kommune både et borgermøde og et digitalt møde, hvor man har mulighed for at høre om kommuneplanen, forskellige temaer i den og udviklingen i de enkelte lokalområder.
Fysisk møde
- Hvornår: Tirsdag den 11. marts kl. 16.00-19.00.
- Hvor: Frivillighuset, Havnegade 3, 5700 Svendborg
- Tilmelding ikke nødvendig
Digitalt møde
- Hvornår: Mandag den 17. marts kl. 19.00-20.00
- Hvor: Du modtager link på mail ved tilmelding
- Tilmelding på plan@svendborg.dk
Hvad er en kommuneplan?
- Kommuneplan 2025-2037 er det redskab, kommunalbestyrelsen har for at beskrive, hvordan kommunen fysisk skal udvikle sig de næste 12 år. Kommuneplanen er grundlaget for al fysisk planlægning, og det er blandt andet gennem den, at kommunalbestyrelsens politikker bliver omsat til konkrete mål, retningslinjer og rammer, som kommunen skal administrere efter.
- Kommuneplanen revideres helt eller delvist hvert 4 år, og omfatter en planperiode på 12 år. Klik her for at læse om, hvilke ændringer der er i det nye forslag.
- Kommuneplanen er ikke direkte bindende for den enkelte grundejer, men kommunalbestyrelsen har pligt til at virke for kommuneplanens gennemførelse. Når et område er udlagt til et bestemt formål i kommuneplanen, må man derfor som beboer eller grundejer forvente, at udviklingen vil gå i den retning.
- Forslag til Kommuneplan 2025-2037 er omfattet af miljøvurderingslovens krav om miljøvurdering af planer. Svendborg Kommune har derfor udarbejdet en miljøvurdering af planforslagets miljøpåvirkninger, som også er i høring. Find den her.