Ny udviklingsplan for Svendborg Havn i høring

Svendborg Kommune opfordrer alle interesserede til at deltage i høringen af udviklingsplanen Fremtidens Havn, som sætter retningen for de næste 10 års havneudvikling. Høringsfristen er 11. marts 2025.

Nyhed

For godt et årti siden vedtog kommunalbestyrelsen i Svendborg Kommune den første udviklingsplan for Svendborg Havn.   

Siden dengang er Frederiksø forvandlet fra lukket område til en levende ø. På Nordre Kaj er SIMAC og Svendborg Maritime Erhvervspark rykket ind, og i 2026 kommer professionshøjskolen UCL til. Boliger er skudt op på Jessens Mole. Nye byrum skaber forbindelse langs kajkanten og mellem havnen og byen, og de første vigtige skridt til klimatilpasning af Svendborg Havn er taget. 

De kommende år byder nye muligheder sig til, særligt på den østlige del af havnen, og derfor sender kommunalbestyrelsen nu en opdateret havneudviklingsplan i høring.

Planen er blevet til på baggrund af bred borgerinddragelse og undersøgelser om bl.a. trafikale og miljømæssige forhold og detailhandel.

Når DLG forlader havnen i 2027, har vi en enestående mulighed for at tænke nyt på Østre Kaj. Hvis vi fortsat gør det klogt, kan vi skabe et område, der kombinerer det bedste fra vores maritime arv med erhverv, kultur og rekreative oplevelser. Med den nye plan tager vi det først skridt i retning af et mere blandet byområde og giver et bud på, hvordan det kan se ud i fremtiden – vel vidende, at der fortsat er et stykke vej, inden området og bygningerne kan tages i brug til nye funktioner.

- Formand for Plan- og Lokalsamfundsudvalget Arne Ebsen

Læs planen

Udviklingsplanen kan læses på fremtidenshavn.dk, hvor den også kan downloades i en printvenlig version. 

Indsend høringssvar

Høringsperioden løber fra 14. januar til 11. marts 2025.

Alle borgere, erhvervsdrivende og andre med interesse for havnen opfordres til at læse planen og komme med bemærkninger.

Høringssvar indgives på borgerplatformen deltag.svendborg.dk.

Borgermøde

Som en del af høringen afholder Svendborg Kommune et borgermøde, hvor politikere og fagfolk vil præsentere planen og svare på spørgsmål.

Det foregår:

  • Onsdag 26. februar 2025
  • Kl. 16.30-18.30 
  • SIMAC, Nordre Havnevej 4

Mere info om borgermødet følger.

Fakta om planen

  • En udviklingsplan giver et samlet fremtidsbillede af et vigtigt geografisk område - i dette tilfælde Svendborg Havn som et højt prioriteret udviklingsområde i kommunen. Udviklingsplanen er et redskab til dialog mellem kommunalbestyrelsen, borgerne og de mange aktører i byen og på havnen.
  • En del af udviklingsplanen er samtidig indarbejdet i kommuneplanen, der formelt fastlægger rammer for den fremtidige anvendelse af kommunens arealer under hensyn til bl.a. miljøforhold. Både udviklingsplanen og kommuneplanen følges op af mere detaljerede lokalplaner for større bygge- og anlægsprojekter.
  • Nogle af projekterne er der allerede udarbejdet lokalplaner og afsat kommunale midler til. Andre kræver enten politisk prioritering, ny planlægning, og/eller at private grundejere og investorer ønsker at realisere mulighederne. Den videre udvikling af havnen forventes derfor at ske over mange år.
  • Visualisering af Østre Kaj
    Visualisering af Østre Kaj
  • Liv på Frederiksø.
    Liv på Frederiksø.
  • En plan bliver vist frem på havnen.
    En plan bliver vist frem på havnen.
1 / 3

Illustration af Østre Kaj. Den østlige del af havnen er fortællingen om havnens storhedstid som industrihavn, hvor korn og foderstoffer blev håndteret via kajen. Røde murstensbygninger med fine detaljer og tårnhøje betonsiloer står tilbage og venter på at få nyt liv i form af kultur og moderne, maritime erhverv - og en ny kontakt til kajen i form af byrum langs facaderne.

Fotografi © COBE

Havnen skal fortsat udvikles som et levende byområde med plads til aktiviteter på både vandet og kajen, kultur og maritime erhverv. 

Opdateringen af planen bygger på bred borgerinddragelse.

Fotografi © Katrine Becher Damkjær