Svendborg by

Med 27.521 indbyggere er Svendborg Fyns næststørste by. Svendborg har det hele: et sprudlende kulturliv, smalle gader og torve, gode uddannelsesmuligheder, togstation og meget mere.

Bymidten

Svendborg Havn har den seneste årrække udviklet sig fra et mere eller mindre lukket område til en levende havn med liv og aktiviteter. 

Svendborg bymidte indeholder en rig mangfoldighed af aktiviteter og byfunktioner.

Svendborg er i dag en udpræget handels-, uddannelses- og oplevelsesby, hvor en lang række traditionelle, liberale byerhverv gradvist får følgeskab af flere nye kreative virksomheder.

Bymidten er samtidig en attraktiv boligbydel med de dertil knyttede hverdagsfunktioner: børnepasning, skole, service og fritidsliv. Svendborg er en dynamisk "metropol" for hele Sydfyn og kommunerne i Øhavet, og hvor rutebilstationen og banegården i bymidten fungerer som knudepunkt for den kollektive trafik.

Flere af kommunens større kulturinstitutioner er placeret i bymidten som f.eks. Forsorgsmuseet, hovedbiblioteket, Kunstbygningen SAK, Naturama, spillestedet Harders med flere. 

Svendborg Øst

Christiansminde Strand, en populær bystrand med gode faciliteter. Stranden er certificeret efter Badepunkt-ordningen. 

Svendborg Øst omfatter den østlige del af Svendborg by og de tilknyttede bynære landskaber. Mod syd danner Skårupøre Sund og Svendborgsund en naturlig grænse til Thurø og Vindeby-Troense.

Lys, luft og grønt omkring boligerne og de mange lettilgængelige fælles rekreative arealer ved skov og vand sætter sit præg på livet i bydelen, der især fungerer som boligområde, som fritidsområde for mange svendborgensere og som besøgsområde.

Bydelen er et attraktivt sted at bo for børnefamilier, og der er to skoler i bydelen. Boligområderne rækker lige fra store ældre patriciervillaer især sydligst i bydelen og til en mangfoldighed af énfamilie- og typehuse samt forskellige former for rækkehuse og lejlighedsboligblokke.

Der er i bydelen idrætsfaciliteter på Linkenkærsvej og stadion på Nyborgvej.

På kanten ind til midtbyen hører ungdomsskolen til i gamle fabriksbygninger på Abildvej.

Svendborg Nord

Svendborg Nord omfatter den nordlige del af Svendborg by og Tved samt de bynære landskaber i tilknytning hertil. 

Bydelen rummer alle typer af 1900-tallets typiske boliger for arbejder- og middelklassen: solide murermestervillaer, typehusvillaer, rækkehuse, tæt-lav-bebyggelser og etagehusbyggerier. I bydelen findes to af Svendborgs store kulturinstitutioner nemlig Rottefælderevyen og BaggårdTeatret i den gamle charmerende pavillon ved Trappebækken i Caroline Amalie Lund nedenfor Ørkild Voldsted. 

Den tidligere landsby Tved er ved kraftig byvækst gennem 1900-tallet gradvist blevet føjet samme med Svendborg by men har med kirke, forsamlingshus og småbutikker bibeholdt et præg af selvstændigt lokalsamfund.

Helt mod nord findes de to store biltrafikårer Ring Nord og Svendborgmotorvejen, der får karakterfuldt modspil fra de store skovmassiver Margrethelund, Græsholmene og Fruerskov.

Svendborg Vest

Det lille charmerende havnemiljø ved Øreodden.

Svendborg Vest omfatter den vestlige del af Svendborg by, Kogtved og Christinedal. Området grænser op til Svendborg bymidte ved Sundbrovejen, mod bydelen Tankefuld-Rantzausminde ved skovområderne Sofienlund, Engene og Tankefuld Skov og mod Svendborg Nord, hvor motorvejen føres ind til Sundbrovejen.

Bydelen er i høj grad præget af uddannelse, bevægelse og mobilitet. Unge fra Svendborg og hele det sydfynske områder strømmer til og fra gymnasiet og erhvervsskolen. Idrætscentret og Svømmeland trækker desuden mange mennesker til med bredden af idrætsfaciliteter og -foreninger.

Trafikmæssigt drager bydelen fordel af stationen med togforbindelser til Svendborg bymidte og mod Odense, og fra bydelen er der ad motorvejen hurtige forbindelser til de overordnede vejnet i Danmark. Cirka 1/6 af kommunens borgere bor i Svendborg Vest.