Folkeoplysningspolitik
Forord
Svendborg Kommunes Folkeoplysningspolitik er udarbejdet på baggrund af Folketingets vedtagelse af en ny folkeoplysningslov, hvori det blev obligatorisk for alle kommuner at have en sådan.
Tilbuddene, der gives via folkeoplysningen i Svendborg Kommune, skal give borgerne mulighed for at deltage i et varieret og inspirerende fritidsliv ud fra egne forudsætninger og interesser, hvad enten det drejer sig om det fysiske, det intellektuelle eller nysgerrigheden.
Via de folkeoplysende aktiviteter oplever den enkelte det forpligtende fællesskab og udvikler sociale samt almene kompetencer ved at indgå i nye relationer. Glæde, begejstring og livsmod er væsentlige parametre, der kendetegner folkeoplysningen og som er med til at fremme den fysiske og mentale sundhed hos borgere i alle aldre.
Svendborg Kommune anerkender og prioriterer de mangeartede fritidstilbud til borgerne som en faktorer, der er værdiskabende for den enkelte til blandt andet at håndtere hverdagens forskelligartede udfordringer.
Folkeoplysningsloven omtaler de selvorganiserede fritidsudøvere og Svendborg Kommune ser nye spændende perspektiver for etablering af aktiviteter og samarbejder mellem etablerede aktører og nye grupper og tilbud.
Fundamentet for et inspirerende fritidsliv er de frivillige og de frivillige ledere. Deres engagement er af afgørende betydning for det folkeoplysende arbejde. Gennem deres indsats sættes rammer og mulighed for den enkelte borges mulighed for aktiv indsats på forskellige planer. Det forpligtende samvær og det frivillige foreningsarbejde udgør værdifulde fora i forhold til at udvikle og skærpe forståelsen for de demokratiske principper.
Svendborg Kommunes Folkeoplysningspolitik skal være med til at sikre samt udvikle helhedsorienterede rammer for et mangfoldigt aftenskole-, forenings- samt fritidsliv i kommunen. Således skal politikken ses som en retningsgiver for politikere, kommunalt ansatte samt alle initiativtagere i forhold til det folkeoplysende arbejde i Svendborg Kommune.
Svendborg Byråd/ Folkeoplysningsudvalget
Formål
- Formålet med den folkeoplysende virksomhed er at bidrage til borgernes aktive medborgerskab, frivillige indsats og livslange læring. I folkeoplysningsloven er formålet for henholdsvis oplysningsforbund og foreningsarbejde beskrevet således:
§ 7. Formålet med den folkeoplysende voksenundervisning er at fremme demokratiforståelse og aktivt medborgerskab og med udgangspunkt i undervisningen at øge deltagernes almene og faglige indsigt og færdigheder. Sigtet er at styrke den enkeltes evne og lyst til at tage ansvar for eget liv og til at deltage aktivt og engageret i samfundslivet.
§ 14. Formålet med det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde er at fremme demokratiforståelse og aktivt medborgerskab og med udgangspunkt i aktiviteten og det forpligtende fællesskab at styrke folkeoplysningen. Sigtet er at styrke medlemmernes evne og lyst til at tage ansvar for eget liv og til at deltage aktivt og engageret i samfundslivet.
- Folkeoplysningen i Svendborg Kommune skal være kendetegnet ved diversitet, mangfoldighed og at give deltagerne rum til at agere i optimale miljøer, hvorved der skabes mulighed for, at alle kan have et meningsfyldt fritidsliv, som vil styrke den generelle livskvalitet.
- Svendborg Kommunes opgave er således at sikre de bedst mulige rammer for en udvikling af den folkeoplysende voksenundervisning, de frivillige folkeoplysende foreninger og deres aktiviteter i kommunen.
Vision
Svendborg Kommune vil:
- Understøtte folkeoplysning, der opfordrer til udvikling af nye tiltag, tilbud og foreningsformer.
- Sikre, at alle borgere, herunder selvorganiserede grupper, har mulighed for at deltage i aktiviteter/undervisning, der fremmer folkeoplysningslovens formål, om demokratiforståelse, aktivt medborgerskab samt fællesskab.
- Optimere folkeoplysningsmiljøet, så det kendetegnes ved gode og tidssvarende faciliteter til aftenskoler, foreninger og de selvorganiserede aktiviteter
- Udbygge kommunikationen mellem folkeoplysningens aktører og Svendborg Kommune
Rammer for det Folkeoplysende arbejde
I Svendborg Kommune er kompetence og ansvar delegeret til Folkeoplysningsudvalget for der igennem at styrke brugerdemokrati samt fremme ansvarlighed og engagement.
- Følgende ordninger er rammesættende for det folkeoplysende arbejde:
- Kommunalbestyrelsen fastsætter de økonomiske rammer for folkeoplysningen og Folkeoplysningsudvalget har høringsret i forhold til vedtagelse af Svendborg Kommunes budget.
- Retningslinjer for tilskud til den folkeoplysende voksenundervisning er beskrevet i ”Tilskudsordninger for voksenundervisning.”
- Retningslinjer for tilskud til det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde er beskrevet i ”Tilskudsordninger for foreninger.”
- Retningslinjer i ”Forretningsorden for Folkeoplysningsudvalget i Svendborg Kommune.
- Kommunens lokaler og huse til fritidsbrug fordeles normalt efter folkeoplysningslovens anviste prioritering:
- Aktiviteter for børn og unge.
- Folkeoplysende voksenundervisning, herunder aktivitet i tilknytning hertil.
- Aktiviteter for voksne.
- Fordeling af haltimer foretages i samarbejde mellem den enkelte halbestyrelse og kommunens Haludvalg.
- Fordelingen af timer på udendørsanlæg administreres af Kultur og fritid
- Specialanlæg fordeles efter retningslinjer besluttet i Folkeoplysningsudvalget.
- Folkeoplysningsudvalget behandler eventuelle uoverensstemmelse i forhold til ovenstående områder.
- Retningslinjer for ovenstående findes nærmere beskrevet i ”Tilskudsordninger for foreninger” og ”Tilskudsordninger for voksenundervisning.”
Handicappedes deltagelse i den Folkeoplysende virksomhed
I FN´s konvention om rettigheder for personer med handicap præciseres blandt andet, ”at personer med handicap har adgang til voksenundervisning og livslang læring på lige fod med andre.”
Med henblik herpå skal man sikre, ”at der sørges for en rimelig tilpasning til personer med handicap.”
Svendborg Kommune vil fokusere på de typiske barrierer, handicappede møder i forbindelse med folkeoplysende virksomhed:
- Manglende fysisk tilgængelighed
- Tekniske hjælpemidler
- Manglende personlig hjælp
- Befordring til og fra undervisning/aktivitet
- Mulighed for tolkebistand
Den Folkeoplysende Voksenundervisning
- Voksenundevisningsområdet omfatter undervisning og debatskabende aktiviteter for voksne og for børn og voksne sammen. I området indgår egentlig undervisning, studiekredse, foredragsvirksomhed, fleksible tilrettelæggelsesformer og debatende aktiviteter.
- Voksenundervisningen er en vigtig del af den enkelte borgers mulighed for livslang læring og de folkeoplysende traditioner: Dialog, faglighed, forpligtende samvær og frivillighed medvirker til at fremme folkeoplysningens formål om at styrke demokrati og aktivt medborgerskab. For den generelle folkesundhed yder aftenskolerne tillige en væsentlig indsats gennem bevægelses- og motionsaktiviteter.
Svendborg Kommune vil fokusere på at:
- Sikre voksenundervisningens grundlag med tilstrækkelig økonomiske tilskud
- Sikre svage gruppers mulighed for at deltage gennem ekstra økonomisk tilskud
- Understøtte og styrke de fysiske rammer for undervisningen
- Støtte en opkvalificering af undervisere og ledere økonomisk
- Inddrage voksenundervisningen som partner til at løse særlige opgaver
- Støtte partnerskaber mellem forskellige aktører på folkeoplysningsområdet
- Vægte et godt samarbejde mellem den kommunale administration og de folkeoplysende foreninger
Det Frivillige Folkeoplysende Foreningsarbejde
- Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde rummer idræt samt idébestemt og samfundsengagerende børne- og ungdomsarbejde. Endvidere omfatter området et fortsat stigende antal aktive over 25 år, idet stadig flere fortsætter med en livslang aktiv deltagelse.
- Foreningsaktiviteterne er en vigtig del af den enkelte deltagers læring samt fysisk/kreative udfoldelse i et selvvalgt alternativt miljø, hvor det forpligtende samvær og demokratiske processer styrkes. Især børn og unge udvikles her i et frirum fra de daglige og ofte mere fastlagte adfærdsnormer.
Svendborg Kommune vil fokusere på at:
- Sikre foreningsarbejdet med tilstrækkelig økonomisk støtte
- Sikre svage gruppers mulighed for at deltage gennem ekstra økonomisk tilskud
- Vedligeholde samt udbygge de fysiske rammer for aktiviteterne
- Fastholde nuværende økonomiske støtte til opkvalificering af trænere og ledere
- Støtte talent- og udviklingsarbejder
- Flere borgere bliver aktive i foreningsarbejde
- Forenkle de frivillige lederes administrative opgaver
- Gøre en frivillig leder-/trænerindsats attraktiv og derved tiltrække flere til opgaverne
Rådigheds- og udviklingspuljen
§ 6. Kommunalbestyrelsen fastsætter årligt en beløbsramme til:
- Udviklingsarbejde inden for lovens område.
- Svendborg Kommune har vedtaget at afsætte midler til en samlet pulje kaldet ”Rådigheds- og udviklingspuljen.” Puljen kan fordeles til såvel etablerede og godkendte folkeoplysende foreninger som selvorganiserede grupper.
- Formålet med puljen er at støtte etablerede foreninger samt at involvere nye grupper i folkeoplysningsarbejdet.
Puljen kan blandt andet søges til:
- Nye aktiviteter/tiltag
- Aktiviteter for nye målgrupper
- Ny organisering af tilbud
- Opstart af ny forening, der har behov for starttilskud til at etablere sig under det folkeoplysende område.
- Støtte til etablerede og godkendte foreninger
- Etablering af partnerskaber med det formål at skabe nye eller flere aktiviteter eller administrative samarbejder.
- Foreninger som på nuværende tidspunkt ikke modtager kommunalt foreningstilskud.
- Organisering af små grupper, klubber og foreninger i en fælles organisation, der kan arbejde med ælles målsætninger.
- Folkeoplysende forsøg.
- Sammenslutning af grupper, der evt. kan udvikle sig til folkeoplysende foreninger.
Sammenhæng med øvrige politikområdet og medindflydelse
Folkeoplysningen og de øvrige politikområder
Folkeoplysningspolitikken indgår som en del af de sammenhængende indsatser i kommunen, der beskrives i følgende politikker:
- Børne- og ungepolitikken
- Idrætspolitikken
- Kulturløftet
- Sundhedspolitikken
- Integrationspolitikken
- Handicappolitikken
- Værdighedspolitikken
- Frivilligpolitikken
- Planstrategi
Partnerskaber
- Ressourcestærke folkeoplysende aktører har mulighed for at indgå i partnerskaber i henhold til loven med det formål at opnå nogle gode synergieffekter og nyskabende projekter til gavn for borgerne.
Medindflydelse
- Folkeoplysningsudvalget i Svendborg Kommune er sammensat som angivet i ”Forretningsorden for Folkeoplysningsudvalget” og arbejder via dialog med brugerne samt deres paraplyorganisationer for en stadig optimering af de folkeoplysende aktiviteter og muligheder.
- På faste møder med den politiske formand for udvalget, hvorunder kultur og fritid henhører, drøftes blandt andet tendenser, aktuelle udviklinger og økonomi inden for folkeoplysningsområdet med Folkeoplysningsudvalgets formand.
Afgrænsning af aktiviteter inden for den Folkeoplysende Virksomhed
- Den folkeoplysende virksomhed i Svendborg Kommune godkendes af Folkeoplysningsudvalget og udføres i henhold til Folkeoplysningsloven samt lokale bestemmelser i relation til denne.
- De folkeoplysende initiativtagere udbyder mangeartede fritidsaktiviteter i kommunen. Derfor skal opmærksomheden henledes på at vurdere mulighederne for at samarbejde med beslægtede og i forvejen godkendte foreninger, når nye initiativer opstår.
- Folkeoplysningsudvalget træffer inden for lovens rammer beslutning om afgrænsning af foreninger samt af emner og aktiviteter.
Godkendelse af aktiviteter indenfor den Folkeoplysende Virksomhed
- Den folkeoplysende virksomhed i Svendborg Kommune godkendes af Folkeoplysningsudvalget og udføres i henhold til Folkeoplysningsloven samt lokalebestemmelser i relation til denne.
- De folkeoplysende initiativtagere udbyder mangeartede fritidsaktiviteter i kommunen.
- Derfor skal opmærksomheden henledes på at vurdere mulighederne for at samarbejde med beslægtede og i forvejen godkendte foreninger, når nye initiativer opstår.
- Folkeoplysningsudvalget træffer indenfor lovens rammer beslutning om afgrænsning af foreninger samt emner og aktiviteter.
Svendborg Kommunes Folkeoplysningspolitik
- Svendborg Kommunes folkeoplysnings- politik er gældende fra 2018 og frem til og med 2022, hvor en revision foretages.
- Folkeoplysningspolitikken har været til høring i idrætsforeninger, spejdergrupper, oplysningsforbund, øvrige god- kendte folkeoplysende foreninger samt selvorganiserede aktører.
- Politikken beskriver retningslinjer for det kommunale samarbejde med ovennævnte aktører i det daglige arbejde og ved udarbejdelse af strategier samt målsætninger.
- Folkeoplysningspolitikken er behandlet i Folkeoplysningsudvalget og videresendt til Svendborg Byråd med anbefaling om godkendelse.
- Efterfølgende godkendt af Svendborg Byråd.
Svendborg, 2018