Idrætspolitik
FORORD
I Svendborg Kommune har vi et stærkt idræts- og foreningsliv, der drives af en fantastisk flok af kompetente
ildsjæle. Rigtig mange børn, unge, voksne og ældre trives og deltager aktivt i bevægelsesfællesskaber inde,
ude, i foreninger eller spontant gennem outdoor og aktivt udeliv. Sådan skal det blive ved med at være, og vi skal have endnu flere med.
Vi ved, at idræts- og bevægelsesfællesskaber er helt afgørende for den fysiske og mentale trivsel i
alle livsaldre. Derfor er prioriteringen af bevægelsesmuligheder ikke bare idrætspolitik, men en del af Svendborg Kommunes udviklingsstrategi. Kultur og bevægelse – en del af det gode liv er i udviklingsstrategien fremhævet som en kommunal styrkeposition, der understøttes af den samlede strategi. Udviklingsstrategien vægter i særlig grad brobygning på tværs af kultur- og fritidsfællesskaber, kommunale forvaltninger og øvrige partnere i udviklingen af bæredygtige og mangfoldige fritidsfællesskaber for alle. Det gør vi allerede bl.a. i den tværfaglige indsats omkring arbejdet med børn og unges mentale trivsel.
Det gode liv er bl.a. at være en del af et inkluderende fritidsfællesskab at have personlige udviklings-muligheder, aktive bevægelsesvaner og et godt helbred.
Derfor er vi i Kultur og Fritid optaget af at understøtte udviklingen af tilbud og rammer, så de matcher borgernes behov og bliver tilgængelige for flest mulige. Vi er engagerede i at stimulere aktive bevægelsesvaner i skole og dagtilbud samt at kvalificere samarbejder mellem skole, daginstitutioner og foreninger forankret i et fælles børnesyn. Vi arbejder desuden for at styrke brobygning og motivere bevægelsesinitiativer for de borgere, der i øjeblikket falder udenfor vores idrætsfællesskaber.
Høj foreningsdeltagelse og stærke udviklingsmiljøer er vigtige elementer i det gode liv og samtidig fundamentet under Svendborg Kommunes ambitiøse arbejde med at skabe bæredygtige talentmiljøer og kvalificerede rammer for eliteidræt. Svendborg Kommune er Team Danmark Elitekommune, og udviklingen af talentarbejdet er stærkt forankret i et godt samarbejde mellem kommune, Eliteråd, Den Sydfynske Idrætsklynge, Team Danmark, idrættens specialforbund og det lokale foreningsliv.
Idrætspolitikken sætter sammen med udviklingsstrategien en retning for udviklingen af idræts- og foreningslivet, for udviklingen af Outdoor og Aktivt Udeliv og for nye samarbejder bl.a. med Geopark – Det Sydfynske Øhav, Destination Fyn og gennem tværgående politiske udvalg. Vi ser bl.a. frem til synergi og samarbejde med udvalgene Børn, Unge og Uddannelse, Erhverv og Turisme, Borger og Arbejdsmarked og Senior, Social og Sundhed.
Politikken er altså retningsgivende, forvaltningen er understøttende, mens konkrete udviklingsinitiativer oftest kommer fra de mange levende foreninger, klubber og samarbejdspartnere. I Kultur- og fritidsafdelingen er døren altid åben, og gode folk står klar til at hjælpe nye initiativer på vej. Folkeoplysningsudvalget og Kultur og Fritidsudvalget, vil når politikken er godkendt, udarbejde strategier og handleplaner med afsæt i idrætspolitikken.
I Svendborg Kommune har vi en stærk og rodfæstet idrætskultur med både landskendte fyrtårne og en mangfoldighed af innovative idrætsaktører. Vi prioriterer ikke et enten-eller, men insisterer på synergien i et både-og. Vi tør nemlig både at tro på talenter og motion for de mange.
På et fundament af aktive fællesskaber bygger vi sammen idrættens kommune!
VISION OG FORMÅL
Svendborg Kommune vil kendes ved mangfoldighed og kvalitet i idrætslivet.
Vi vil understøtte initiativer og foreninger, der fremmer bevægelsesglæde, personlig og idrætsmæssig udvikling, fællesskab og stimulerer fysisk og mental folkesundhed for alle hele livet.
Formålet med idrætspolitikken er at skabe de bedst mulige rammer, som giver alle borgere i Svendborg Kommune mulighed for at dyrke sin idræt i et inkluderende idrætsmiljø med plads til både fællesskab og personlig udvikling, ambitiøse præstationsmål og glæden ved at dyrke en fælles interesse.
IDRÆTTENS MASKINRUM
DEN POLITISKE FORANKRING
Området rammesættes fortrinsvist af idrætspolitikken og folkeoplysningspolitikken, der sammen med budgetrammen for kultur og fritid godkendes af Kultur og Fritidsudvalget og besluttes i Kommunalbestyrelsen.
Kultur og Fritidsudvalget afsætter fra deres samlede budget en økonomisk ramme til understøttelse af idræts- og foreningsaktiviteter, som forvaltes af Folkeoplysningsudvalget. Budgetrammen for driften af idrætsfaciliteter godkendes i Teknik og Miljøudvalget og besluttes i Kommunalbestyrelsen.
Idrætspolitikken fungerer som et styringsdokument for prioriteringer af indsatsområder og investeringer inden for idræts- og bevægelsesområdet.
Folkeoplysningsudvalget og Kultur- og fritidsudvalget samarbejder løbende med idrættens aktører om udvikling af strategi- og handleplaner i forhold til realisering af idrætspolitikken.
IDRÆTTENS RUM OG RAMMER
VI GØR
Kommunen anviser lokaler, giver tilskud og sikrer koordinering af kommunale, selvejende og private anlæg og faciliteter for driftsoptimering, værditilvækst og fælles udnyttelse af idrættens vækstpotentiale.
Kommunen understøtter, kvalificerer og vejleder idrætsforeningerne i etablering og udvikling af idrætsanlæg og fysiske rammer med afsæt i idrætsudøvernes og foreningernes behov og ønsker.
I forbindelse med placering af idrætsanlæg tages der hensyn til offentlig transport, cykel- og gang-stiforbindelser samt fornuftig fordeling mellem by- og landområder. Desuden tilstræbes det, at faciliteter til støjende idrætsaktiviteter placeres i tilknytning til hinanden.
VISION
Svendborg Kommunes idrætsliv skal kendetegnes ved et bredt udbud af velholdte og forskelligartede faciliteter og anlæg, der giver både spontane og organiserede idrætsudøverne optimale betingelser for at dyrke deres idræt.
Der arbejdes kontinuerligt på at fremme bæredygtighed både i forhold til nybyggeri, renovering og drift af alle idrætsfaciliteter i kommunen.
Alle borgere i Svendborg kommune skal have adgang til gode indendørs og udendørs bevægelsesrum og idrætsfaciliteter i deres nærområde.
VI VIL
- Understøtte etableringen af lokale bevægelsesrum, hvor idræt og andre aktiviteter kan udøves på tværs af alder, køn og fysisk formåen. Bevægelsesrummene giver mulighed for såvel inden- som udendørsaktiviteter. Bevægelsesrummene placeres i tilknytning til skolerne, hvor dette er naturligt.
Bevægelsesrummene skal så vidt muligt danne basis for:
- Driftsoptimering, der bygger på ligeværdighed idrætsgrenene imellem
- Tværgående inspiration mellem foreninger og brugere
- At familielivet understøttes, når voksne og børn kan dyrke forskellige idrætter samtidigt på samme sted
- Understøtte etablering af faciliteter til outdoor og aktivt udeliv f.eks. i skove, parker, på havne og strande, der skaber incitament til spontan bevægelse og selvorganiseret bevægelse
- Understøtte vedligehold, optimering og udbygning af nuværende bevægelsesrum
- Motivere til bæredygtig renovering, nybyggeri og drift
IDRÆT FOR ALLE
VI GØR
Idræt for alle dækker langt størstedelen af den sport, idræt og motion, som dyrkes i Svendborg Kommune.
Idrætten udøves både individuelt, selvorganiseret, i foreninger og gennem kommercielle idrætstilbud.
Idrætsinitiativer og foreninger støttes i opstart og udvikling gennem Folkeoplysningsudvalget (FOU) og Sport og Idræt i Svendborg (SIS).
Svendborg Kommune arbejder aktivt for at understøtte rekrutteringen af frivillige bl.a. gennem synliggørelse og anerkendelse af de frivilliges indsats.
VISION
Svendborg Kommune vil kendes ved et mangfoldigt, motiverende og inkluderende idrætsliv, hvor et stærkt samarbejde mellem kommune, frivillige, foreninger, uddannelsesinstitutioner og kommercielle aktører giver alle borgere mulighed for at indgå i idræts- og bevægelsesfællesskaber.
VI VIL
- Arbejde for at stimulere bevægelse for alle hver dag
- Arbejde for at motivere de borgere, der falder uden for idrætsfællesskaberne ved bl.a. at understøtte brobygningsindsatser til foreningslivet
- Understøtte nye former for idrætstilbud, der tager udgangspunkt i borgernes motivation og behov
- Tiltrække flere til foreningslivet ved at understøtte udviklingen af stærke fællesskaber, der samtidig matcher behovet for idrætsmæssig kvalitet, fleksibilitet, motion, sundhed og bevægelsesglæde
- Arbejde for at styrke foreningerne ved bl.a. at give støtte til tilbud om foreningsudvikling, leder- og træneruddannelse
- Understøtte synliggørelse og synergier omkring foreningstilbud og bevægelsesmuligheder i samme lokalområde
- Understøtte foreninger og idrætsaktørers udvikling af stævner og idrætsbegivenheder
PROFESSIONEL SPORT - SPORT SOM ERHVERV
VI GØR
I Svendborg Kommune arbejdes der målrettet med at skabe rammebetingelser for at etablere og udvikle professionel sport.
VISION
Det professionelle idrætsmiljø i Svendborg Kommune skal kendetegnes ved gensidigt værdiskabende samarbejder mellem klubber og kommune.
VI VIL
- Inden for de økonomiske muligheder støtte udviklingen af optimale vilkår for udøvelsen af sport på højt niveau
- Samarbejde med de professionelle klubber omkring profilering og markedsføring af kommunen samt understøtte netværksdannelse inden for idrætsrelaterede erhverv
- Udvikle gensidigt værdiskabende partnerskaber mellem kommune og klubber, der kan medvirke til både at profilere klubberne, styrke breddeidrætten og bidrage til at løfte kommunens kerneopgaver fx ved at indgå i en social indsats eller Åben Skole-samarbejdet
- Understøtte afholdelsen af professionelle sportsbegivenheder med adgang for offentligheden
IDRÆT FOR BØRN OG UNGE
VI GØR
I Svendborg ved vi, at idræt og bevægelse på enestående vis kan bidrage til børn og unges fysiske og mentale trivsel, dannelse og uddannelse.
Idræt og bevægelse er sundt, sjovt og udfordrende og derfor en fantastisk arena for socialisering, sammenhold og fællesskaber på tværs af sociale kår. Samtidig spiller idrættens foreningsstruktur en betydelig rolle i den demokratiske dannelse af nye samfundsborgere.
Idræt og bevægelse forebygger livstilssygdomme, fremmer fysisk og mental sundhed og stimulerer børn og unges fysiske og kognitive læring. Det har bl.a. Svendborgprojektets forskning påvist. Ligeledes viser forskning, at sunde bevægelsesvaner som barn øger sandsynligheden for aktive og sunde bevægelsesvaner som voksen.
Der foreligger altså solid viden om de positive effekter og potentialer i sunde bevægelses- og idrætsvaner. Derfor arbejdes der målrettet med idræt og bevægelse samt brobygning til foreningslivet i kommunens dagtilbud og skoler. Allerede i dagpleje, vuggestue og børnehave sættes der fokus på krop, sanser og bevægelse.
Folkeskolerne i Svendborg Kommune er idrætsskoler. Skolernes mange idrætslektioner er med til at skabe gode muligheder for et endnu tættere samarbejde mellem skoler og foreningsliv. Derudover skaber det gode forudsætninger for trygge og gode overgange mellem skole og fritidsliv, og på den måde understøtter foreningerne og skolen sammen børn og unges idrætsliv og de sunde fællesskaber.
VISION
I Svendborg Kommune er både dagtilbud, skoler og fritidslivet kendetegnet ved en alsidighed og en mangfoldighed, der giver alle børn og unge mulighed for at deltage i fællesskaberne.
VI VIL
- Understøtte meningsfulde og gensidige samarbejder mellem foreninger, dagtilbud og skoler til gavn for alle børn og unge
- Udvikle endnu flere alsidige og mangfoldige fællesskaber med deltagelsesmuligheder for alle børn og unge
- Arbejde for, at endnu flere børn og unge bliver en aktiv del af det frivillige foreningsliv
- Arbejde for et fælles børnesyn på tværs af daginstitutioner, skoler, idræts- og foreningsliv
BÆREDYGTIGT TALENTARBEJDE
VI GØR
I Svendborg Kommune arbejder vi sammen med Team Danmark om at fremme talent- og elitearbejdet i kommunen. Det gør vi med et langsigtet, strategisk og ansvarligt perspektiv.
Vi iværksætter og understøtter initiativer, der gør det muligt for unge atleter at forfølge deres sportslige ambitioner i bæredygtige talent- og elitemiljøer, og som tager højde for atleternes sportslige, uddannelsesmæssige og personlige udvikling.
Vi har fokus på, at talentarbejdet er bæredygtigt, og satser derfor målrettet og fagprofessionelt på skadesforebyggelse og udvikling af mentale parametre. Udgangspunktet er Team Danmarks og Danmarks Idrætsforbunds ”Værdisæt for Talentudvikling”, som bygger på værdierne Helhed, Udvikling, Samarbejde, Engagement og Trivsel.
Særligt sportsinteresserede elever fra kommunens skoler har mulighed for at blive optaget i en sportsklasse for 7.-9. årgang på Nymarkskolen. Sportsklasserne danner rammen for at eleverne får de bedste muligheder for at udvikle deres talent, samtidig med at de trives og lærer i skolen.
Samme holistiske tilgang til talentarbejdet fortsætter på ungdomsuddannelserne, hvor Svendborg Sportsakademi sørger for at kombinere de vigtigste elementer i de unges liv – sport, uddannelse og et ungdomsliv i balance. Her arbejdes der individuelt og målrettet med atleternes udvikling frem imod en seniorkarriere på internationalt niveau.
Vi støtter op om kompetenceudvikling af trænere, ledere og atleter i de mange dygtige talentmiljøer, der kendetegner de prioriterede klubber. Det kræver ledelse og strategisk overblik at stå i spidsen for klubber, der både rummer bredde, talent og elite. Derfor understøtter vi en kontinuerlig organisationsudvikling af bestyrelserne.
VISION
Vi skaber rammerne for et bæredygtigt talentarbejde, der i overensstemmelse med Team Danmarks Værdisæt for Talentudvikling både vægter talenternes trivsel og deres sportslige udvikling.
Rammerne skal muliggøre at talenterne kan deltage ved ungdomsmesterskaber på internationalt niveau med sigte på at vinde seniormedaljer ved DM, EM, VM og OL.
VI VIL
- Understøtte idrætsklubbernes implementering af Værdisæt for Talentudvikling
- Uddanne atleterne til gradvist at tage ansvar for egen udvikling – både fysisk, personligt og socialt
- Ruste atleter, forældre og trænere til at håndtere de mentale parametre gennem indsatserne i SvendborgMentaliteten
- Bevidstgøre og ruste atleterne til at håndtere og forløse deres fysiske potentiale gennem test og screeninger i SvendborgLab
- Understøtte idrætsklubbernes talentarbejde, så klubberne har de bedst mulige betingelser for at forløse deres atleters potentiale
- Gennem arbejdet med de prioriterede klubber har vi fokus på at understøtte det samlede miljø indenfor de respektive sportsgrene