Foto © Svendborg Kommune

Svendborg Kommunes Handicappolitik

Handicappolitikken angiver Svendborg Kommunes overordnede vision og mål for indsatsen for børn, unge og voksne med funktionsnedsættelse

Handicappolitikken angiver Svendborg Kommunes overordnede vision og mål for indsatsen for børn, unge og voksne med funktionsnedsættelse. Politikken er en revision af den vedtagne Handicappolitik fra 2007.

Handicappolitikken tager afsæt i FN s Handicapkonvention samt i de fire handicappolitiske grundprincipper, som er grundlaget for dansk lovgivning og politik på handicapområdet.

Socialministeriets udgave ”Rettigheder for personer med handicap - på let dansk”

” Konventionen omfatter alle personer med handicap, der har svært ved at være med i samfundet på samme måde som andre.”

 

Handicappolitikken er inspireret af drøftelser og ideer fra temamøde med borgere og politikere i efteråret 2014.

De centrale temaer i handicappolitikken er valgt ud fra den prioritering, som borgere og Handicapråd har foretaget på temamødet – og derefter sat i relation til FN’s handicapkonvention og kriterierne i den internationale Cittaslow. Desuden er konkrete ideer fra temamødet her i politikken angivet som ”eksempler på ideer til handling.”

Det er ønsket, at handicappolitikken er formuleret kortfattet, og at den sætter rammer for retning og mål for indsatser på området indenfor alle sektorer i kommunen.

Handicappolitikken skal medvirke til, at Svendborg Kommunes medarbejdere har fokus på tiltag og indsatser, som betyder at mennesker med funktions- nedsættelser kan leve på lige vilkår med andre.

En gang årligt gøres der status over Handicap- politikken, hvor Byrådet, Handicaprådet og administrationen orienteres om de initiativer, de enkelte sektorer har sat i værk på handicapområdet. Her drøftes desuden ideer til nye tiltag for det kommende år.

Overordnet mål

Det er et overordnet mål med handicappolitikken, at der sættes fokus på at tilvejebringe muligheder for, at mennesker med en funktionsnedsættelse kan leve en tilværelse med lige muligheder og ud fra egne præmisser så nær det normale som muligt.

Det sker ved at styrke ansvaret i de enkelte sektorer i kommunen, den tværfaglige indsats og koordinering på handicapområdet.

FN konventionen tydeliggør, at mennesker med en funktionsnedsættelse skal kunne deltage på lige fod med andre i samfundslivet og beskyttes mod udelukkelse. Det er derfor et mål for Svendborg Kommune at fremme medborgerskab, inklusion og deltagelse i samfundet for mennesker med en funktionsnedsættelse.

Det enkelte menneske skal have indflydelse på og ansvar for egen tilværelse. Selvbestemmelse, medbestemmelse og ansvar for eget liv er derfor nøgleord.

Svendborg Kommune ønsker at fremme og udvikle (re)habiliterende indsatser, der medvirker til at skabe afsæt for et selvstændigt, aktivt og deltagende liv.

'Inklusion handler om det enkelte menneskes oplevelse af at være en værdifuld deltager i det sociale fællesskab, og det er centralt for at lære noget og for at udvikle sig. Inklusionstankegangen betyder et perspektivskifte fra det enkelte menneske til fokus på det fælles.'

- Ordbog

Vision

  • Alle skal have mulighed for at leve et så selvstændigt og meningsfuldt liv som muligt, med lige muligheder for at deltage aktivt og bidrage på egne præmisser.

  • Svendborg Kommune giver plads til forskellighed og mangfoldighed.

  • Svendborg Kommune giver plads til alle ved at have fokus på helhedstænkning. Det gælder kommunens arbejdspladser, men også i forhold til samarbejdet med det private arbejdsmarked, det frivillige område og det øvrige samfund.

'Rehabilitering er en målrettet og tidsbestemt samarbejdsproces mellem en borger, pårørende og fagfolk. Formålet er, at borgeren, som har eller er i risiko for at få betydelige begrænsninger i sin fysiske, psykiske og/eller sociale funktionsevne, opnår et selvstændigt og meningsfuldt liv. Rehabilitering baseres på borgerens hele livssituation og beslutninger og består af en koordineret, sammenhængende og vidensbaseret indsats'.

- Ordbog

Handicappolitikken tager udgangspunkt i fire handicappolitiske grundprincipper, som er grundlaget for dansk lovgivning og politik på handicapområdet, nemlig:

Ligebehandling

handler ikke om at behandle alle ens. Lige muligheder forudsætter en forskelligartet og individuel tilpasset indsats. Herved sikres mennesker med en funktionsnedsættelse reel og lige adgang til at deltage i samfundslivets aktiviteter, selvom udgangspunktet er forskelligt.

Kompensation

gives for at overvinde de barrierer, som forhindrer mennesker med en funktionsnedsættelse i at deltage i samfundslivet på lige fod med alle andre.

Solodaritetsprincippet

indebærer, at de handicapkompenserende ydelser finansieres solidarisk via skattesystemet. Det betyder tildelingen af kompensation/ydelser principielt er gratis for den enkelte og dermed uafhængig af indkomst og formue.

Sektoransvar

handler om ansvarsfordelingen på handicapområdet. Alle offentlige myndigheder har et ansvar for, at deres tilbud er tilgængelige for mennesker med en funktionsnedsættelse.

Boliger

FN´s handicapkonvention artikel 19a: ”…personer med handicap skal have mulighed for at vælge, hvor de vil bo på samme måde som andre.

Personer med handicap skal have mulighed for at vælge, hvem de vil bo sammen med på samme måde som andre. De kan ikke tvinges til at leve i en bestemt boform eller bo på et bestemt bosted…”

Svendborg Kommune sikrer - både i planlægningsfasen og i praksis - at der er mulighed for at etablere en bred vifte af boformer i Svendborg Kommune.

Boligudbuddet skal sikre borgerne mulighed for at leve i og omkring deres bolig uanset funktions- niveau.

I kommunalt ejede boliger tænkes teknologi og hjælpemidler ind som en del af boligerne for at mindske barrierer for mennesker med nedsat funktionsniveau.

Der sikres brugerinddragelse i planlægning af byggeri af kommunalt opførte boliger. Ikke kun omkring de fysiske rammer i og omkring boligen, men også med tanke på netværk og godt naboskab.

  • Ved udarbejdelse af planer vurderes der som standard på muligheden for øget tilgængelighed

Eksempler på ideer til handling:

  • Initiativer, der understøtter, at boliger til mennesker med funktionsnedsættelse integreres i bysamfundet

  • Fremme respektfuld dialog om udfordringer i by og rum for mennesker med funktionsnedsættelse

  • Initiativer, der forebygger, at mennesker med en funktionsnedsættelse isoleres fra eller udskilles af samfundet.

  • Gode p-forhold for borgere med funktionsnedsættelse, herunder tydelig skiltning.

Kultur- og fritidsliv

FN´s handicapkonvention artikel 30:

”Personer med handicap har ret til at være med i kulturlivet som alle andre.”

Kulturelle aktiviteter og fritidsliv kan give den enkelte gode oplevelser, udfordringer og mulighed for at udvikle sig som menneske og samfundsborger. Det er derfor vigtigt, at alle har adgang til at kunne deltage aktivt i sådanne fællesskaber.

Svendborg Kommune tænker tilgængelighed i offentlige aktiviteter ind, så alle har mulighed for at deltage i videst mulig udstrækning.

Formidling af offentlige arrangementer skal ske på en måde, så alle har mulighed for at få informationen. Det skal fremgå af annonceringen, om der er den fornødne tilgængelighed.

Frivillige foreninger ses som en stor ressource i samfundet. Svendborg Kommune skal understøtte foreningernes arbejde og netværksdannelsen mellem mennesker med og uden funktions- nedsættelser.

Frivillige foreninger og private arrangører skal tilsyndes til at tænke tilgængelighed ind i deres aktiviteter.

  • Initiativer der fremmer, at mennesker med en funktionsnedsættelse skal have mulighed for at deltage i frivilligt arbejde

  • Fokus på værdighed - fx offentlige toiletter

Eksempler på ideer til handling:

  • Kommunens kulturinstitutioner bør i højere grad inddrage borgere med funktionsnedsættelser i udviklingen af arrangementer og aktiviteter

  • Fremme etablering af teleslynge i offentlige lokaler

  • Gode omklædningsfaciliteter m/k for mennesker med en funktionsnedsættelse i forbindelse med sports- og fritidsaktiviteter

  • Brandsikkerhed tilpasset begrænsninger for mennesker med en funktionsnedsættelse

  • Stier med asfalt i flere skove

  • Initiativer der sikrer god adgang i byens butikker for mennesker med funktionsnedsættelser

Uddannelse, beskæftigelse og læring

FN´s handicapkonvention artikel 24 og 27: ”Personer med handicap har samme ret til uddannelse som alle andre.”

”Personer med handicap har samme ret til at arbejde som alle andre.”

 Svendborg Kommune skaber et inkluderende miljø, hvor mennesker med funktionsnedsættelse har mulighed for deltagelse, læring og udvikling både i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet.

Foruden et fokus på generel tilgængelighed sikres den fornødne adgang til hjælpemidler og tilbud om støtte til at kunne indgå på uddannelsessteder og på arbejdsmarkedet. Støtte kan eksempelvis være revalidering, løntilskud og kompensation i form af arbejdspladsindretning eller personlig assistance.

Svendborg kommune forpligter sig til at skabe en tværgående og koordinerende indsats, så borgeren oplever helhed og sammenhæng i de kommunale sagsgange.

Svendborg Kommune understøtter, at der skabes muligheder for at ansætte mennesker med en funktionsnedsættelse såvel på kommunale som private arbejdspladser.

Svendborg Kommune prioriterer at fastholde medarbejdere med en funktionsnedsættelse på kommunens arbejdspladser.

Eksempler på ideer til handling:

  • Tidlig koordinering ved overgange fra fx ung til voksen

  • Øget antal mentorer til rådighed

  • Tiltag iværksættes for at udbrede handicapforståelse

  • Øget samarbejde med private virksomheder om ansættelse af borgere med en funktionsnedsættelse

  • Brugerstyret app-udvikling

Sundhed og forebyggelse

FN´s handicapkonvention art. 25:

”Personer med handicap har ret til at være så sunde som muligt. De skal ikke diskrimineres på grund af deres handicap.”

Svendborg Kommune har fokus på det brede sundhedsbegreb, på forebyggende tiltag og tidlige indsatser og på borgernes egne evner til at handle i forhold til deres sundhed. Rehabilitering og habilitering er her omdrejningspunkter.

Svendborg kommune ønsker at understøtte mennesker med funktionsnedsættelses deltagelse og inklusion i de tilbud, der er på sundhedsområdet.

Kommunen tilrettelægger tiltag til fremme af sundhed og trivsel, så borgere med en funktions- nedsættelse også kan deltage.

Svendborg Kommune prioriterer inddragelse af civilsamfundet og foreninger i arbejdet med sund- hed og trivsel.

Svendborg Kommune arbejder efter Cittaslows kriterier for at fremme det gode og sunde liv. Kommunen understøtter hjælp til selvhjælp, dialog og råd og vejledning for at øge borgernes muligheder for at styrke deres sundhed.

  • Øget efteruddannelse og kompetenceudvikling for fagfolk og personale, der arbejder med rehabilitering habilitering

  • Fremme fagfolks kendskab til hjælpemidler og hjælpemiddelteknologi

Eksempler på ideer til handling:

  • Udvikling af aktivitets- og sundhedstilbud i botilbud for nemmesker med en funktionsnedsættelse

  • Motionstilbud som forebyggelse målrettet mennesker med en funktionsnedsættelse

  • Kommune indgår et samarbejde med frivillige sociale foreninger om undervisningstilbud om sund mad, målrettet mennesker, der på grund af funktionsnedsættelse har særlige udfordringer