Arkitekturprisen

Hvert år på den internationale mærkedag Arkitekturens Dag i oktober hædrer vi arkitekturen med en pris. Se de seneste års nominerede og vindere her.

I mere end 40 år har vi hædret indsatsen for at gøre kommunen til et smukkere sted at bo med en årlig arkitekturpris.

Arkitekturprisen uddeles til et nyere udført værk, dvs. en renovering, en transformation eller en nyopførelse. Det kan være en bygning, en plads, en gade og alle rummene imellem. Det kan være et privat eller et offentligt bygningsværk, og det kan være stort eller småt.

Prisen uddeles på Arkitekturens Dag, en international mærkedag indstiftet af Den Internationale Arkitektforening i 1988. Den afholdes hvert år den første mandag i oktober.

Alle kan indstille et værk til prisen. Blandt de indstillede nominerer Svendborg Kommunes arkitekturråd en række kandidater og kårer i sidste ende én til to vindere.

Arkitekturprisen 2024

  • ""
    ""
  • ""
    ""
  • Den ene vinder af arkitekturprisen 2024, et nyopført landsted i Vester Skerninge beklædt med sort træ.
    Den ene vinder af arkitekturprisen 2024, et nyopført landsted i Vester Skerninge beklædt med sort træ.
  • ""
    ""
1 / 6

Hvidkilde Cykelsti

Fotografi © Vejdirektoratet

Hvidkilde Cykelsti

Fotografi © Vejdirektoratet

Garage på Rønne Allé

Landhus i Vester Skerninge

Restaurering af hus på Blåvej

Tilbygning til hus i Vindeby

Arkitekturprisen 2023

  • ""
    ""
  • SIMAC's indre gridstruktur,
    SIMAC's indre gridstruktur,
1 / 5

Den ene vinder. Svendborgvej, Ollerup. Nyopført enfamiliehus med anneks, beliggende på en sydvendt grund i Ollerup ned mod søen. Unik bygning med eksemplarisk brug af rustikke materialer og mange fine detaljer samt en fin harmoni og god sammenhæng med omgivelserne. Grundplanens indretning efterlader én med oplevelsen af stor rummelighed og velovervejede kig fra rum til rum såvel som til bebyggelsens omgivelser.

Den anden vinder. SIMAC, Nordre Havnevej, Svendborg. Nyopført uddannelsescenter. Med sine rå materialer og enkle struktur passer bygningen til havnemiljøet og den maritime historie. Hjertet i bygningen er et stort rum, som åbner sig mod himlen, samtidig med at stueetagen i alle fire hjørner er trukket tilbage og efterlader overdækkede uderum, som forbinder skolens liv med omverdenen. Desuden synliggør store felter af glas livet i bygningen, når lyset tændes om aftenen og oplyser kajkanten. Bygningen er dermed løst med overbevisende sans for stedet.

Fotografi © Mads Mandrup

Madpakkehus, Hesselager. Renovering af en gammel såkaldt hesteomgang, en tolvkantet bygning med bindingsværk og stråtag, som nu er transformeret til et charmerende madpakkehus. Bygningen er en af de få tilbageværende hesteomgange og dermed et historisk vidnesbyrd om stedets aktiviteter og kulturmiljø. Dermed er renoveringen også et eksempel på et fællesskab, der løfter en kulturformidling til glæde for alle.

Borgen, Færgevej i Svendborg. Renovering af villa fra 1916 i nationalromantisk stil. Med smukke bevarede detaljer i murværk og bygningsdele samt materialer som kobber til tagrender og inddækninger er der tale om et eksemplarisk løft af en eksisterende bygning, der dermed har fået forlænget sin levetid markant.  

Grønnevej, Thurø. Nyopført enfamiliehus, som er ekstraordinært rummeligt, eksklusivt og med naturskøn udsigt. Det er karakteristisk for huset, at limtræskonstruktioner, lofter, gulve, trapper, karmtræ i vinduer og indvendige døre alle er udført i douglastræ og dermed fremstår med samme ensartede overflade. Generelt er bygningen opført i gedigne materialer.

Arkitekturprisen 2022

  • Kullinggade - nomineret til Arkitekturprisen i 2022
    Kullinggade - nomineret til Arkitekturprisen i 2022
1 / 5

Den ene vinder. Nyopført menighedshus, Frue Kirkestræde. Menighedshuset har sans for stedet og smyger sig næsten lidt hemmeligt ind, som havde det altid ligget lige her. Bebyggelsens volumen, materialitet og funktion er føjet fint ind.

Den anden vinder. Nyopført sommerhus, Valborgs Kasse på Thurø. Et fint eksempel på en enkel og minimal bebyggelse, der er indføjet i et tætpakket sommerhusområde og orienteret mod havet. Indvendig er husets lave taghældning udnyttet med en hems, og huset er indvendigt udført i lakeret birkefinér på loft og vægge, mens gulvet står i beton.

Nyopført byhus, Kullinggade i Svendborg. En rigtig fin udnyttelse af en brandtomt i et kulturarvsbymiljø med øje for stedets facaderække og mindre pladsdannelse, som byhuset orienterer sig mod. En klassisk rytme, proportionering, detaljering og materialitet af høj kvalitet, som løfter områdets fysiske rammer.

Restaureret pakhus, Havnepladsen 2. Havnepakhuset er et eksempel på en omfattende restaurering med øje for stedets funktion og kulturhistoriske værdier. Oprindelig er bygningen opført i 1907 og har siden haft en fremtrædende plads for byens borgere såvel som besøgende. Store dele af stålkonstruktionen er blevet udskiftet, og de karakteristiske detaljer er bevaret og tilbageført. Derudover er de udvendige baldakiner med nye støbejernsknægte og nyt stålpladetag, udført som originalt.

Nyopført hus på Olfert Fischers vej, Vindeby. Moderne bolig med sans for stedet, der føjer sig ind i rækken af smalle grunde med smalle bygningskroppe. Den stramme enkle længe åbner sig mod havet og inviterer indenfor og fordeler husets brugere fra den centralt placerede og gennemgående entre.