Landsbyfornyelse
Landsbyfornyelse skal sætte gang i udviklingen af landsbyer og gøre dem mere attraktive at bo og investere i både for nuværende beboere og for tilflyttere.
En kærlig hånd til de mindre byer
I Svendborg Kommune er vi i fuld gang med områdefornyelse af Hesselager samt Landet og Lundby på Sydtåsinge.
Områdefornyelse er en indsats, hvor kommunen med støtte fra staten giver udvalgte landsbyer et kærligt løft. Målet er at sætte gang i en positiv udvikling, så de to landsbyer kan tiltrække flere tilflyttere og private investeringer.
Grundtanken er, at områdefornyelsen skal være til gavn for landsbyerne som helhed. Det kan typisk være i form af omdannelse eller anlæg af parker, stier, mødesteder og legepladser eller plantning af træer, men mulighederne er mange.
Midlerne kommer fra Landsbyfornyelsespuljen, som udgøres af både statslige og kommunale midler. Til de to projekter er der øremærket:
- 11 millioner kroner til Hesselager.
- 7,4 mio. kroner til Lundby og Landet.
I tæt samarbejde med lokalområdet
Prioritering af de mange penge skal ske i tæt dialog med lokalsamfundet i og omkring Lundby og Landet. Det sker blandt anden gennem en lokal følgegruppe og arbejdsgrupper, der har fokus på specifikke emner.
Som kommune er vi tovholder på projektet og har ansvar for processen, realisering af anlæg og økonomisk styring. Lokale kræfter skal deltage for at sikre en reel lokal forankring af områdefornyelsen.
Baggrund
Landsbyfornyelsespuljen 2019-2022 er en pulje med 23 millioner kroner til by- og bygningsfornyelse i Svendborg Kommune.
Landsbyfornyelsespuljen udgøres af statslige og kommunale midler og kan anvendes i landområder og i byer med færre end 4.000 indbyggere.
Landsbyfornyelsespuljen har ophæng i byfornyelsesloven. Lovens formål er at give kommunerne mulighed for at sikre gode boligsociale forhold både i og uden for vækstområder i byerne og på landet. Folketinget beslutter ved hver finanslov en ramme for statsligt støttebeløb til landsbyfornyelse.