Det kan du selv gøre
Vil du gerne leve mere klimavenligt? Små ændringer i din hverdag kan have stor betydning. Find gode råd til til en grønnere hverdag – fra energibesparelser til grønnere transport og madvalg.
Gode råd
Skift fyret ud med en varmepumpe
Er du boligejer, og bor du i et område uden planer om fjernvarme, kan du skifte dit gas- eller oliefyr ud med en varmepumpe.
Du kan søge tilskud fra statens varmepumpepulje. Den er åben et par gange om året. Læs mere om varmepumpepuljen her.
Tjek, om der kommer fjernvarme i dit område
Kommer der fjernvarme i dit område? Det kan du blive klogere på her.
Gå sammen med naboerne om mindre fælles varmeløsning
Bor du og dine naboer i et område uden udsigt til fjernvarme – f.eks. i en landsby? Så kan en fælles lokal varmeløsning være en god idé. Læs mere her.
Den grønneste energi er den, vi ikke bruger. Tænk derfor energi ind, hvis du vil renovere din bolig. Du får på én gang en mindre varmeregning og slipper for kulde og træk.
På sparenergi.dk kan du læse alt om energirenovering, finde god råd og meget mere. Gå til siden her.
Du kan også tjekke Bolius' temaside om at bo bæredygtigt ud. Find den her.
Bestil et energitjek
Er du i tvivl om, hvad der kan betale sig i lige netop dit hus? Vi giver tilskud til et uvildigt energitjek. Bestil energitjek her.
Overvejer du solceller?
Læs, hvad du skal være opmærksom på her.
Du kan spare på energien i hverdagen, f.eks. ved at tage kortere bade, bruge tørrestativ i stedet for tørretumbler og meget mere. Find flere sparetips her.
Gratis opladning af elcykler
10 forskellige steder i kommunen kan du lade din elcykel gratis, hvis du er løbet tør for el.
-
Ballen Havn: Ladestanderen findes på toiletbygningen, for enden af strandvej, postnummer 5762 Vester Skerninge.
-
Østerskerninge Kirke: Ladestanderen findes på husmuren på Åkildevej 24A, postnummer 5762 Vester Skerninge.
-
Kirkeby Kirke: Ladestanderen findes på parkeringspladsen, ud for menighedshuset ved Åparken, postnummer 5771 Stenstrup.
-
Sørup Kirke: Ladestanderen findes på parkeringspladsen mellem sørupvej 35 og 37, postnummer 5700 Svendborg.
-
Gerritsgade 34: Ladestanderen findes, lige hvor gågaden i Svendborg starter. Postnummer 5700 Svendborg.
-
Bregninge Kirke: Ladestanderen findes på parkeringspladsen til højre for indgangen til kirkegården. Postnummer 5700 Svendborg.
-
Valdemars Slot: Ladestanderen findes ud for toiletbygningen på Valdemars Slot, Slotsalleen 100f, postnummer 5700 Svendborg.
-
Thurø Kirke: Ladestanderen findes på højre side af graverkontoret, kirkestræde 10A, postnummer 5700 Svendborg.
-
Hesselager Kirke: Ladestanderen findes skråt overfor kirken på græsarealet ved parkeringspladsen. Postnummer 5874 Hesselager.
-
Lundeborg Havn: Ladestanderen findes bag på toiletbygningen. Postnummer 5874 Hesselager.
Gratis bybusser
Bybusserne i Svendborg kører gratis i weekender og på helligdage.
Har du kun brug for bil indimellem?
Kommunen har en el-delebil, der kan benyttes af alle borgere. Læs mere om delebilen her.
Overvej en elbil, hvis du står og skal skifte bil
Har du ikke selv mulighed for at have en ladestander, f.eks. fordi du bor i lejlighed eller i lejebolig, kan du lade din elbil mange forskellige steder i kommunen.
Vi undersøtter udrulningen af et veldækkende ladenetværk i hele kommunen ved at opsætte ladestandere på offentlige lokationer såsom kommunale p-pladser, skoler, plejecentre og idrætshaller. Det betyder, at du som borger kan parkere på eksempelvis den lokale skoles parkeringsplads og lade din elbil op.
Læs mere her, og find kort over ladestandere i hele Danmark.
Det er nemmere at leve bæredygtigt, når man er en del af et grønt fællesskab.
Overvej derfor at blive en del af grønt nabofællesskab, og vær med til at få flere bæredygtige aktiviteter ud i lokalsamfundet. Hvis der ikke allerede findes et i nærheden af dig, kan du tage initiativ til at starte et. Spørg i den lokale Facebook-gruppe.
Læs mere om bevægelsen Grønne Nabofællesskaber her.
I Skårup har de lokale borgere startet kommunens første energifællesskab, hvor borgere, virksomheder og kommunen går sammen om lokal produktion og forbrug af vedvarende energi. Læs her hvordan.
Er det noget for dit lokalområde? Vi hjælper gerne dig og dine naboer i gang. Skriv til klima@svendborg.dk.
Hvis du vil spise klimavenligt, skal du først og fremmest spise mere plantebaseret og undgå madspild. Skift desuden oksekød ud med svinekød, kylling eller fisk.
Eller kort sagt: Følg de officielle kostråd, som du finder her. Det, der er godt for planeten, er typisk også godt for dig.
Vil du have inspiration til nye opskrifter, er både Fødevarestyrelsens hverdagsopskrifter og København Kommunes opskriftsamling gode steder at starte.
Hos non-profitforeningen Stop Spild af Mad kan du finde tips til, hvordan du forebygger madspild. Det gælder både, hvordan du laver mad, og hvordan du køber ind, opbevarer, planlægger og bruger dine råvarer effektivt.
Hvis du vil have en fornemmelse af, hvordan forskellige madvarers CO2-aftryk ser ud i forhold til hinanden, er der mulighed for virkelig at nørde igennem i den grønne tænketank CONCITO's Store Klimadatabase, hvor du kan slå 500 mad- og drikkevarer op.
Gi' og ta' på genbrugspladsen
Genbrug giver gamle materialer nyt liv og sparer ressourcer, der ellers ville blive brugt på at producere nye varer.
På genbrugspladserne i Svendborg og Hesselager er der gjort plads til, at du både kan give og tage ting og sager, der egner sig til direkte genbrug. Kig efter "Her må du gi'" og "Her må du ta'".
Genbrugspladsen i Svendborg har desuden et byg-selv-hjørne, hvor du kan aflevere eller finde gode vinduer, rene træplader, trådhegn, isolering og andet overskud af byggemateriale.
Vil du være sikker på, at dine ting går til direkte genbrug, er det bedst, at du afleverer dem selv i stedet for at stille dem ud til genbrugsbilen.
Reparer dine ting
Er dine ting gået i stykker, kan du forsøge at reparere dem. På den måde forlænger du levetiden på dine ting og reducerer affald. Små reparationer kan ofte klares hjemme og kræver kun få værktøjer.
Du kan også møde op til reparationsværksted i Svendborg Forsamlingshus, Lundevej 2, 5700 Svendborg. De har åbent den sidste onsdag i måneden kl. 16-18. Her sidder flinke folk parat, til at komme med gode råd og hjælpe dig med at reparere mindre køkkenmaskiner, tøj, faldefærdige stole, skuffer og digitale gadgets. Se mere på forsamlingshusets hjemmeside.
Når du sorterer dit affald, kan materialerne bruges igen til at skabe nye produkter. Hvis affaldet derimod blandes sammen, ender det på forbrændingen, og vigtige ressourcer går tabt. Derfor er affaldssortering vigtigt. Det nytter.
I Svendborg Kommune er det Vand og Affald, der står for indsamlingen af husholdningsaffald og driver genbrugsstationerne.
Find dit affald fra A til Å i Vand og Affalds sorteringsguide og se, hvordan du kommer af med det. Find sorteringsguiden her.
Læs mere om sortering, plast, farligt affald og meget mere hos Vand og Affald her.
Vand og Affald har også udviklet en app, som hjælper dig med alt fra sortering til at finde din tømmedag. Søg på appen "Affaldsportal" dér, hvor du henter din apps, eller find direkte link på Vand og Affalds hjemmeside.
I fremtiden får vi langt mere vand. Både oppefra, nedefra og udefra.
Skaderne kan være store, når vandet rammer - og i langt de fleste tilfælde er det dit eget ansvar.
Forbered dig derfor i god tid.
Forbered dig på ekstremregn
Læs her, hvad du som grundejer selv skal gøre, og hvad kommunen og Vand Affald gør.
Forbered dig på stormflod
Fjernvarme
Kan jeg få fjernvarme i mit område, og hvad betyder tilslutningspligt? Få svar på ofte stillede spørgsmål om fjernvarme.
Bestil energitjek
Overvejer du varmepumpe, isolering, solceller på taget eller anden energioptimering? Vores lokale energivejleder kan give dig klarhed over, hvad der kan betale sig i lige netop dit hus.
Når du ringer til Miljø og Tekniks hovednummer, vil du enten få en straksafklaring eller blive stillet videre til den rette afdeling. Du kan komme i kontakt med en sagsbehandler mandag eller torsdag.
Mandag | 09:00 - 15:00 |
---|---|
Tirsdag | 09:00 - 15:00 |
Onsdag | 09:00 - 15:00 |
Torsdag | 10:00 - 16:30 |
Fredag | 09:00 - 14:00 |
Lørdag | Lukket |
Søndag | Lukket |
For at vi kan hjælpe dig bedst muligt, har vi brug for at kunne forberede os, før du møder op. Kontakt os derfor på forhånd, så vi kan lave en aftale.
Vil du kontakte os på skrift, så anbefaler vi, at du benytter Digital Post.
Af sikkerhedsmæssige årsager bør du undgå personfølsomme eller fortrolige oplysninger i en almindelig mail.
Telefon
Når du ringer til Miljø og Tekniks hovednummer, vil du enten få en straksafklaring eller blive stillet videre til den rette afdeling. Du kan komme i kontakt med en sagsbehandler mandag eller torsdag.
Mandag | 09:00 - 15:00 |
---|---|
Tirsdag | 09:00 - 15:00 |
Onsdag | 09:00 - 15:00 |
Torsdag | 10:00 - 16:30 |
Fredag | 09:00 - 14:00 |
Lørdag | Lukket |
Søndag | Lukket |
Fremmøde efter aftale
For at vi kan hjælpe dig bedst muligt, har vi brug for at kunne forberede os, før du møder op. Kontakt os derfor på forhånd, så vi kan lave en aftale.
Skriv sikkert til Klima, Natur og Miljø
Vil du kontakte os på skrift, så anbefaler vi, at du benytter Digital Post.
Send en almindelig mail
Af sikkerhedsmæssige årsager bør du undgå personfølsomme eller fortrolige oplysninger i en almindelig mail.