Foto © Mads Claus Rasmussen

Solceller og vindmøller

Læs om, hvordan vi arbejder med etablering af vedvarende energianlæg, og hvordan du kan få indflydelse og søge kompensation. Du kan også læse mere om aktuelle projekter.

Derfor skal vi have mere vedvarende energi

Sol- og vindenergi er et vigtigt skridt på vejen til at realisere Svendborg Kommunes overordnede klimamål: Senest i 2050 skal hele kommunen være både klimaneutral og robust over for klimaforandringerne.

I Svendborg Kommune har kommunalbestyrelsen i lyset af den europæiske energikrise og den globale klimakrise i slutningen af 2022 besluttet, at der frem mod 2030 skal opstilles 145 hektar solceller og seks vindmøller, hvoraf de tre forventes at blive opført ved Broholm, Gudme. 

Det er en fordobling af niveauet for målet om sol- og vindenergi i Svendborg Kommunes klimahandleplan, som blev enstemmigt vedtaget i kommunalbestyrelsen i efteråret 2022 (mindre borgerdrevne solenergianlæg i Svendborg Kommune kan planlægges uden for rammen for større anlæg). 

Svendborg Kommune har desuden et mål om, at kommunen som geografisk enhed skal være 100 procent omstillet til vedvarende energi i 2040 og allerede i 2030 for kommunen som virksomhed.

Høj grad af selvforsyning

Den nuværende ramme for planlægning af større sol- og vindanlæg frem mod 2030 giver en selvforsyningsgrad på 63 % for Svendborg Kommune. Det svarer til, at ca. 18.500 husstande ud af ca. 29.000 i hele Svendborg Kommune skal være forsynet af vedvarende energi.

National klimapolitisk baggrund

Vores lokale ramme for planlægning af vedvarende energi-projekter forsøger samtidig at imødekomme regeringens klimamål. Folketingets partier indgik i sommeren 2022 en bred politisk klimaaftale, som blandt andet indebærer en firedobling af vedvarende energi i Danmark frem mod 2030.

Omtrent 70% af den energikapacitet kommer til at bero på kommunal planlægning af vedvarende energi-anlæg.

Når det kommer til vindmøller, vil kommunerne kun kunne opstille møller på land, da havvindmøller hører under statslig planlægning.

Ofte stillede spørgsmål

Sådan forløber processen typisk

Tryk på et punkt for at se detaljer.

Broholm-møllerne

Hybridanlæg ved Høje Dong

Solcelleanlæg mellem Gudbjerg og Lakkendrup

Kommende projekter