Solceller og vindmøller
Læs om, hvordan vi arbejder med etablering af vedvarende energianlæg, og hvordan du kan få indflydelse og søge kompensation. Du kan også læse mere om aktuelle projekter.
Derfor skal vi have mere vedvarende energi
Mere sol- og vindenergi er afgørende både for klimaet og forsyningssikkerheden.
Senest i 2050 skal Svendborg Kommune være både klimaneutral og robust over for klimaforandringerne. Desuden skal kommunen som geografisk enhed skal være 100 procent omstillet til vedvarende energi i 2040 og allerede i 2030 for kommunen som virksomhed.
I slutningen af 2022 besluttede kommunalbestyrelsen, at der frem mod 2030 skal opstilles 145 hektar solceller og seks vindmøller, hvoraf de tre skal opføres ved Broholm. Det var en fordobling af niveauet for målet om sol- og vindenergi i Svendborg Kommunes klimahandleplan, som blev enstemmigt vedtaget i kommunalbestyrelsen i efteråret 2022.
Siden har kommunalbestyrelsen besluttet, at der skal mere fart på udbygningen af vedvarende energi, og derfor arbejder vi ikke længere med en fast ramme, men derimod med løbende ansøgningsrunder.
National klimapolitisk baggrund
Folketingets partier indgik i sommeren 2022 en bred politisk klimaaftale, som blandt andet indebærer en firedobling af vedvarende energi i Danmark frem mod 2030.
Omtrent 70% af den energikapacitet kommer til at bero på kommunal planlægning af vedvarende energianlæg.
Når det kommer til vindmøller, vil kommunerne kun kunne opstille møller på land, da havvindmøller hører under statslig planlægning.
Status for VE-planlægning siden 2022
- Vindmøller øst for Broholm: Tre vindmøller af ca. 150 m. Plangrundlag er vedtaget. Afgørelse er stadfæstet i Planklagenævn og Miljø- og Fødevareklagenævn.
- Solcellepark ved Gudbjerg: Ca. 55 ha solceller. Plangrundlag er under udarbejdelse.
- Hybridprojekt ved Høje Dong: Ca. 50 ha solceller og tre vindmøller af ca. 150 m. Plangrundlag er under udarbejdelse.
Ofte stillede spørgsmål
Et vedvarende energianlæg er et el-producerende anlæg der udelukkende drives fra en eller flere vedvarende energikilder. I Svendborg Kommune er de vedvarende energikilder vind og sol.
Regeringen indgik i 2022 ”Klimaftale om grøn strøm og varme”. Formålet med aftalen er at sikre en markant udbygning af vedvarende energi både frem mod 2030 og i årene efter. Udbygningen skal ifølge aftalen bidrage med grøn strøm til både det direkte forbrug i Danmark, eksport til Europa og grøn strøm til produktion af grønne brændstoffer til fly, skibe og tung transport.
Ifølge aftalen skal den samlede elproduktion fra solenergi og landvind firedobles frem mod 2030.
Svendborg Kommunes proces for udbygning og placering af vedvarende energi tager udgangspunkt i en ”open call” metode. Svendborg Kommune modtager ansøgninger fra opstillere gennem tidsbegrænsede ansøgningsrunder. Administrationen vurderer og prioriterer derefter de indkomne ansøgninger, hvorefter politikerne igangsætter planlægning for de konkrete projekter.
En miljøvurdering omfatter en vurdering af sandsynlige væsentlige miljøpåvirkninger ved en gennemførelse af en plan eller et projekt.
Formålet med en miljøvurdering er at:
- sikre et højt beskyttelsesniveau af miljøet i området
- integrere miljøhensyn, når der udarbejdes og vedtages planer og projekter med henblik på at fremme en bæredygtig udvikling
- inddrage offentligheden.
Der er tale om et bredt miljøbegreb, der blandt andet omfatter belastningen på befolkningen, den biologisk mangfoldighed, kulturarven, luften, vandet, jordbunden, de materielle goder, de klimatiske faktorer med mere.
I forbindelse med en miljøvurdering skal man dog kun undersøge de parametre, der er relevante for den konkrete plan eller projekt. Det afgrænser man forud for arbejdet, blandt andet gennem foroffentlighedsfasen.
En miljøvurdering er ikke en afgørelse, men en vurdering, der giver et grundlag for de efterfølgende afgørelser, f.eks. kommuneplantillæg, lokalplan og §25-tilladelse, som er en tilladelse til selve projektet.
Der er mulighed for at indsende høringssvar i planlægningsprocessens forfase og i den offentlige høring hvor udkast til plandokumenter og miljøvurdering sendes i høring.
Derudover er der mulighed for at deltage på åbne borgermøder der afholdes i planlægningsprocessen.
Følg med på siden høring og afgørelser, for at se aktuelle offentlige høringer: https://www.svendborg.dk/nyheder/hoeringer-og-afgoerelser
Opstilling af VE-anlæg er omfattet af en række VE-ordninger, herunder værditabsordning, salgsoptionsordning, VE-bonusordning og Grøn Pulje.
Det er Energistyrelsen og Taksationsmyndigheden, der administrerer VE-ordningerne. Læs mere på Energistyrelsens hjemmeside.
Opstillere af vindmøller og solcelleanlæg skal indbetale et beløb til en kommunal grøn pulje.
Grøn Pulje har til formål at støtte projekter, der afhjælper gener fra vedvarende energianlæg for de nærmeste naboer, grønne tiltag eller landskabelige, kulturelle og rekreative formål.
Puljen kan som udgangspunkt søges af foreninger og selvejende institutioner i hele Svendborg Kommune, men ansøgninger prioriteres blandt andet på baggrund af ansøgers afstand til energianlæggene.
Enkeltpersoner, der bor maks. 4,5 km fra anlægget, kan ligeledes søge denne pulje. Der kan ikke gives støtte til virksomheder.
Broholm-møllerne
Kort og godt
Tre vindmøller på hver ca. 150 meter ved Broholm.
Status
Kommunalbestyrelsen gav 27. februar 2024 endelig tilladelse til opførelsen af tre vindmøller på 150 meter ved Broholm. Se dagsorden, bilag og referat her (punkt 7).
Planklagenævnet og Miljø- og Fødevareklagenævnet har i oktober 2024 stadfæstet afgørelserne, og arbejdet med at opstille møllerne kan gå videre.
Hvornår vindmøllerne i sidste ende skal stilles op, beslutter bygherren. En tilladelse udløber dog efter tre år. Hvis tilladelsen ikke er udnyttet inden da, skal Svendborg Kommune på ny tage stilling til, om der kan gives tilladelse, og om miljøvurderingen af projektet fortsat er dækkende for projektet.
Baggrund
I 2018 ansøgte Broholm Gods og Fuglehavegård om at etablere tre vindmøller øst for Broholm, og en plan- og miljøvurderingsproces blev sat i gang.
Ved den første offentlige høring i efteråret 2020 kom der nye oplysninger frem om miljøpåvirkningen, som blandt andet havde betydning for vurderingen af støj og påvirkningen af især rovfuglen rød glente og flagermus i området. Derfor var der behov for at uddybe miljøvurderingen af projektet og planerne.
Den opdaterede miljøvurdering samt forslag til kommuneplantillæg, lokalplan og udkast til §25-tilladelse kom i en 15 uger lang høring i sommeren 2023. Som en del af den høring afholdt Svendborg Kommune et borgermøde i Gudmehallen med ca. 100 deltagere.
Svendborg Kommune modtog 41 høringssvar, herunder 37 fra borgere. Høringssvarene har givet anledning til enkelte tilretninger, men ingen ændringer i projektet eller rammerne for planlægningen.
De ansøgte møller vil ikke påvirke de nærmeste habitat- og fuglebeskyttelsesområder eller de arter, naturtyper og fugle, der er på områdernes udpegningsgrundlag.
Fugle
Vindmøllerne vil ifølge vurderingerne ikke påvirke bestanden af beskyttede fugle. Det konkluderes blandt andet på baggrund af, at de fuglearter, der er relevante for området, generelt har en stabil og stigende udvikling i bestandene på Fyn.
I 2021 er gennemført en grundig undersøgelse af rovfugle. Undersøgelsen har konstateret, at der er ét par ynglende rød glente ca. 540 m fra de planlagte vindmøller. Det er desuden konkluderet på baggrund af registreringer i DOF-basen (Dansk Ornitologisk Forening), at der i de senere år yderligere med sikkerhed har været forekomst af ynglende tårnfalk, og muligvis ynglende musvåger. Der er foretaget en grundig vurdering af projektets påvirkning af rovfugle – særligt rød glente – både i forhold anlægs- og driftsfasen. Det er konkluderet, at der på bestandsniveau ikke vil være nogen påvirkning af fuglearter. Der er derfor ikke fundet grundlag for at iværksætte afværgeforanstaltninger i forhold til rovfugle.
Flagermus
Der er gennemført en supplerende flagermusundersøgelse i 2021 for at vurdere, om resultaterne fra undersøgelsen i 2019 kunne bekræftes. Undersøgelsen viste, at der fortsat er flagermus og sandsynligvis yngle- og rastekolonier i nærheden af projektområdet. Rapporten konkluderer, at der bør ske en tilpasning af vindmølleprojektet for at beskytte de mulige flagermus i området – og ud fra et forsigtighedsprincip foreslås det, at der ved lave vindhastigheder gennemføres et vindmøllestop for alle tre møller i perioden 15. juli-15. oktober fra solnedgang til solopgang, som er den periode, hvor flagermusene er mest aktive.
Andre dyrearter under EU’s naturbeskyttelsesdirektiver
Det er vurderet, at yngle- eller rastesteder for dyrearter, som er beskyttet efter Habitatbekendtgørelsens regler (EUs habitatdirektiv) ikke påvirkes. Den økologiske funktionalitet kan opretholdes for de såkaldte ’bilag IV-arter’, som området er relevant for – herunder flagermus, hasselmus og padder.
Miljøvurderingen af projektet (Miljøkonsekvensrapporten) er i overensstemmelse med miljøvurderingsloven udarbejdet af ansøger og dennes rådgiver. Svendborg Kommune har udarbejdet miljøvurdering af planerne og tilladelsen til projektet (§25-tilladelse – tidligere VVM-tilladelse; ’Vurdering af Virkningerne på Miljøet’).
Vindmøllernes påvirkning af befolkningen er vurderet i forhold til både støj, skyggekast, lys, refleksioner og visuel påvirkning.
I miljøvurderingen refereres til en række videnskabelige undersøgelser om sammenhæng mellem vindmøllestøj og forskellige påvirkninger af sundheden. Der er flere sundhedsparametre, hvor der ikke kan findes en sammenhæng med støj fra vindmøller. En enkelt undersøgelse har påvist en kobling mellem høje niveauer af støj fra vindmøller og førstegangsindløsning af recepter på blandt andet sovemedicin til ældre over 65 år.
Med udgangspunkt i den gennemførte miljøvurdering specifikt af møllerne ved Broholm er der dog ikke fundet grund til at iværksætte særlige tiltag i forhold til sundhed (se næste punkter om støjgener og skyggekast/refleksioner), da alle grænseværdier overholdes.
Det er dokumenteret, at støjgrænser for både normalstøj og lavfrekvent støj kan overholdes (jf. Vindmøllebekendtgørelsen). Det gælder i to forskellige scenarier:
- Når den nærmeste mølle til de tre ved Broholm er i drift (den ældre, lille mølle på Oure-skolerne)
- Hvis Oure-skolernes mølle er taget ned
Scenarie 1 kræver dog, at de tre nyeste møller støjreduceres, hvilket indebærer nedsat drift.
Der er i §25-tilladelsen fastsat vilkår om støjmålinger både ved etablering og hvis driften ændres og støjbelastningen øges.
Møllerne overfladebehandles, så de fremstår med et lavt glanstal, der reducerer eventuelle gener fra refleksioner. Der er i lokalplanen fastsat bestemmelser om maksimalt glanstal.
Forudsat at solen skinner, vil vindmøller ligesom andre konstruktioner kaste skygge på deres omgivelser. Ved vindmøller opstår skyggekast, når vingerne ved rotation passerer ind foran solen og kaster skygge et kortvarigt øjeblik, der opfattes som et blink.
Miljøministeriet anbefaler, at naboejendomme på årsbasis maksimalt må udsættes for en skyggetid på 10 timer. Vindmøllers drift programmeres, så de overholder dette krav. Skyggetiden beregnes på hver enkelt naboejendom ud fra det beregnede antal solskinstimer i området, vinklen og afstanden mellem møllerne og ejendommen
Broholm-møllerne installeres med teknologi, der sikrer, at driften af vindmøllerne stoppes/reduceres sådan, at den anbefalede grænseværdi på max 10 timer skyggekast pr. år kan overholdes. Det er der fastsat vilkår om i §25- tilladelsen. Der fastsættes også krav om, at ejer af møllerne, skal kunne dokumentere, at grænseværdien for skyggekast er overholdt – f.eks. ved en digital log af vindmøllernes drift.
Selve etableringen af møllerne, adgangsveje mv. vil foregå over en periode på ca. et halvt år. I perioder vil der være mange lastbiltransporter til og fra området, når der skal tilkøres vejmaterialer, støbes fundamenter og køres jord væk fra området.
For at begrænse en del af den trafikale påvirkning fastsættes der i §25-tilladelsen vilkår til hvilke transporter, der ikke må foregå samtidigt og vilkår, der begrænser tidspunkter for nogle typer af transporter. F.eks. må der på de dage, hvor der støbes fundamenter, udelukkende transporteres materiale, der relaterer sig til fundamenterne. Det er en forudsætning for projektet, at i forbindelse med etableringen af møllerne vil transporter til og fra området kun benytte Landevejen, og en kortere strækning af Stenmurervej.
Ud fra et forsigtighedsprincip er der krav om, at den midterste mølle forsynes med en is-detektor, der stopper møllen, hvis der er risiko for isafkast fra vingerne.
I Svendborg Kommunes Kommuneplan 2021-2033 er der fastsat retningslinje om en mindsteafstand til eksisterende veje på én gange vindmøllens højde. I kommuneplantillægget til møllerne ved Broholm gives der mulighed for, at den midterste mølle kan fravige denne retningslinje, idet det er vurderet, at denne mølle ikke vil påvirke trafiksikkerheden.
Samlet vurderes trafiksikkerheden ikke at blive påvirket væsentligt.
Der er ikke beskyttede fortidsminder indenfor projektområdet. Men det står klart, at området ligger mellem kulturarvsarealer, hvor der er registreret flere arkæologiske fund i området. Derfor er der fastsat vilkår i §25-tilladelsen om, at anlægsarbejdet skal overvåges - blandt andet ved en arkæologisk forundersøgelse.
Opstilling af vindmøllerne vil være omfattet af ”Lov om fremme af vedvarende energi”. Den omhandler bl.a. også værditab samt udbetaling af VE-bonus (VE = Vedvarende Energi) til beboere, der er naboer til vindmøller.
Det er Energistyrelsen og Taksationsmyndigheden, der varetager værditabsordningen. Ordningen giver visse ejere af boliger nær VE-anlæg mulighed for erstatning for værditab på deres beboelsesejendom.
Det vides endnu ikke og besluttes af bygherren.
En §25-tilladelse udløber efter 3 år. Udnyttes tilladelsen ikke inden for denne periode, skal Svendborg Kommune på ny tage stilling til, om der kan meddeles tilladelse, og om miljøvurderingen af projektet fortsat er dækkende for projektet. Udnyttelsesfristen og ansøgers beslutning om at opstille vindmøllerne kan påvirkes af en eventuel klage.
Hybridanlæg ved Høje Dong
Kort og godt
- Tre vindmøller på ca. 150 meter og op til 50 hektar solceller ved Høje Dong, øst for Svendborgmotorvejen.
- Årlig energiproduktion svarende til 20.000 husstandes elforbrug.
Status
Kommunalbestyrelsen besluttede i februar 2023 at igangsætte en såkaldt foroffentlighedsfase for hybridprojektet ved Høje Dong. Her har borgere, berørte myndigheder og andre interesserede kunnet komme med forslag og idéer til den videre planlægning og miljøvurdering.
På baggrund af foroffentlighedsfasen har kommunalbestyrelsen den 28. juni 2023 besluttet at igangsætte udarbejdelse af kommuneplantillæg, lokalplan samt miljøvurdering af planerne og projektet.
Læs mere om projektet på projektets hjemmeside.
Baggrund
Svendborg Kommune gennemførte fra 2022 til januar 2023 to åbne ansøgningsrunder for vedvarende energi.
At ansøgningsrunderne har været åbne, betyder, at kommunen ikke på forhånd har haft udpeget specifikke arealer til opsætning af solcelleanlæg og vindmøller. Med andre ord har alle kunnet indsende ansøgninger på de placeringer, de har fundet hensigtsmæssige.
Kommunen modtog ansøgninger om cirka 700 hektar solenergi og 11 vindmøller. Derefter gennemgik kommunens administration alle ansøgninger og vurderede dem ud fra en række fastsatte kriterier, herunder mulighed for indpasning i omgivelserne og landskabet, naturbeskyttelsesinteresser afstand til naboer mv.
Ud af alle ansøgningerne valgte kommunalbestyrelsen at give grønt lys til en videre proces for tre projekter, hvoraf et af dem er hybridprojektet ved Høje Dong.
Hybridprojektet placeres i landzone og i nærheden af et husdyrbrug, højspændingsledninger og Svendborgmotorvejen.
Langs projektområdet vil opstiller etablere et beplantningsbælte.
Solenergianlægget placeres minimum 100 meter fra boliger, med undtagelse af lodsejers egen ejendom.
De tre ansøgte vindmøller á 150 meter overholder en bufferzone på fire gange møllens højde til nærmeste nabo, idet der er indgået aftale om opkøb af en enkelt bolig indenfor bufferzonen.
I projektområdet er der tre små søer, som er beskyttet af naturbeskyttelsesloven, samt en række beskyttede jord- og stendiger, der fortsat skal beskyttes.
Miljøforholdene i projektområdet skal vurderes nøjere i forbindelse med udarbejdelse af planforslagene og miljøvurdering.
I perioden fra onsdag den 22. marts til og med onsdag den 3. maj 2023 i den såkaldte foroffentlighedsfase var idéoplægget til projektet i offentlig høring. Her kunne borgere, berørte myndigheder og andre interessenter komme med idéer og kommentarer forud for den forestående planlægning og miljøvurdering.
I foroffentlighedsfasen blev der desuden afholdt borgermøde i Kirkeby forsamlingshus med ca. 120 borgere, hvor projektejeren præsenterede projektet, og Svendborg Kommune orienterede om den forudgående og fremadrettede planlægnings- og miljøvurderingsproces.
Svendborg Kommune har modtaget i alt 21 høringssvar fra borgere, myndigheder, interesseorganisationer og virksomheder. Høringssvarene omhandler bekymringer om bl.a. gener ved støj, skyggekast, værditab, højden på vindmøllerne, den landskabelige påvirkning, opfodringer om indarbejdelse af rekreative og naturgenoprettende tiltag.
I høringssvarene er der en række temaer, der vil blive belyst i den kommende miljøvurdering, herunder bl.a. trafik, den landskabelige påvirkning, påvirkning af natur, lys, skyggekast og støj.
Opstilling af anlæg for vedvarende energi (VE) er omfattet af en række VE-ordninger, herunder værditabsordning, salgsoptionsordning, VE-bonusordning og Grøn Pulje.
Det er Energistyrelsen og Taksationsmyndigheden, der administrerer VE-ordningerne. Læs mere på Energistyrelsens hjemmeside.
Opstiller har nedsat en arbejdsgruppe med Svendborg Fjernvarme med henblik på at undersøge muligheden for, at Svendborg Fjernvarme kan aftage strøm direkte fra den ene af vindmøllerne.
Med vedtagelsen af den reviderede elforsyningslov kan der søges tilladelse hos Energistyrelsen til etablering af en direkte linje mellem et produktions- og forbrugsanlæg. Det kan på nuværende tidspunkt ikke afklares, om Energistyrelsen vil tillade etableringen af en direkte linje.
Når der foreligger en godkendt lokalplan samt en tilslutningsaftale, der indeholder tilslutningspunktet til det kollektive el-net, kan Energistyrelsen behandle ansøgningen om en direkte linje.
Processen fra igangsættelse af planlægning til endelig vedtagelse forventes at tage ca. 12-15 måneder.
Solcelleanlæg mellem Gudbjerg og Lakkendrup
Kort og godt
-
Op til 60 hektar solenergi i tilknytning til to eksisterende vindmøller af ca. 80 meter syd for Højlundsvej mellem Gudbjerg og Lakkendrup.
-
Forventet årlig energiproduktion på ca. 35-55 MW, svarende til 10.000-15.000 husstandes årlige elforbrug.
Status
Kommunalbestyrelsen besluttede i februar 2023 at igangsætte, en såkaldt foroffentlighedsfase, for projektet. Her har borgere, berørte myndigheder og andre interesserede kunnet komme med forslag og idéer til den videre planlægning og miljøvurdering.
På baggrund af foroffentlighedsfasen har kommunalbestyrelsen den 28. juni 2023 besluttet at igangsætte udarbejdelse af kommuneplantillæg, lokalplan samt miljøvurdering af planerne og projektet.
Læs mere på projektets hjemmeside.
Baggrund
Svendborg Kommune gennemførte fra 2022 til og januar 2023 to åbne ansøgningsrunder for større solcelleanlæg og vindmøller.
At ansøgningsrunderne har været åbne, betyder, at kommunen ikke på forhånd har haft udpeget specifikke arealer til opsætning af solcelleanlæg og vindmøller. Med andre ord har alle kunnet indsende ansøgninger på de placeringer, de har fundet hensigtsmæssige.
Kommunen modtog ansøgninger om cirka 700 hektar solenergi og 11 vindmøller. Derefter gennemgik kommunens administration alle ansøgninger og vurderede dem ud fra en række fastsatte kriterier, herunder mulighed for indpasning i omgivelserne og landskabet, naturbeskyttelsesinteresser, , afstand til naboer mv.
Ud af alle ansøgningerne valgte kommunalbestyrelsen at give grønt lys til en videre proces for tre projekter, hvoraf et af dem er solcelleprojektet mellem Gudbjerg og Lakkendrup.
Solcelleanlægget placeres i et område, der i dag er landzone, og i tilknytning til to eksisterende vindmøller á ca. 80 meter. Der er desuden tale om et skrånende terræn, der falder 30 meter fra nord mod syd.
Der er 13 fritliggende boliger inden for 200 meter af projektområdets afgrænsning, hvoraf én bolig er placeret inden for 100 meter. Solenergianlægget skal placeres, så solpanelerne holder en afstand på minimum 100 meter til nærmeste bolig, med undtagelse af lodsejers egen bolig.
De eksisterende levende hegn skal suppleres med nye beplantningsbælter rundt om projektområdet.
I projektområdet er der registreret fire små søer, der er beskyttet af naturbeskyttelsesloven. Desuden er der en række beskyttede jorddiger, som fortsat skal beskyttes.
Miljøforholdene i projektområdet skal vurderes nøjere i forbindelse med udarbejdelse af planforslagene og miljøvurdering.
Projektet har været i ca. 8 ugers offentlig høring fra den. 22 marts til den 14. maj 2023. I foroffentlighedsfasen blev der desuden afholdt borgermøde i Gudbjerg forsamlingshus med ca. 120 borgere. Opstiller præsenterede projektønsket, og Svendborg Kommune orienterede om den forudgående og fremadrettede planlægning- og miljøvurderingsproces.
Svendborg Kommune har i høringsperioden modtaget 15 høringssvar, hvoraf 14 er høringssvar fra borgere. Høringssvarene er primært indsendt fra borgere i den sydlige del af projektområdet. Høringssvaret fra Lakkendrup Bylaug har 25 medunderskrivere.
Høringssvarene omhandler bl.a. bekymringer om værditab, støj, håndtering af overfladevand, PFAS i solceller, reflektion, projektarealets faldende terræn mod Sortemosen og påvirkning af natur.
Opstilling af VE-anlæg er omfattet af en række VE-ordninger, herunder værditabsordning, salgsoptionsordning, VE-bonusordning og Grøn Pulje.
Det er Energistyrelsen og Taksationsmyndigheden, der administrerer VE-ordningerne. Læs mere på Energistyrelsens hjemmeside.
Processen fra igangsættelse af planlægning til endelig vedtagelse forventes at tage ca. 12-15 måneder.
Kommende projekter
Opdateres løbende.
Se også
Klima
Sammen med borgere og virksomheder vil vi reducere energiforbruget og udfase fossile energikilder og samtidig gøre kommunen robust over for fremtidens vejr. Få overblikket over vores klimaindsats her.
Overvejer du solceller?
Find ud af, om solceller er en mulighed for dig, og hvilke regler du skal overholde, inden du opsætter solceller.
Når du ringer til Miljø og Tekniks hovednummer, vil du enten få en straksafklaring eller blive stillet videre til den rette afdeling. Du kan komme i kontakt med en sagsbehandler mandag eller torsdag.
Mandag | 09:00 - 15:00 |
---|---|
Tirsdag | 09:00 - 15:00 |
Onsdag | 09:00 - 15:00 |
Torsdag | 10:00 - 16:30 |
Fredag | 09:00 - 14:00 |
Lørdag | Lukket |
Søndag | Lukket |
For at vi kan hjælpe dig bedst muligt, har vi brug for at kunne forberede os, før du møder op. Kontakt os derfor på forhånd, så vi kan lave en aftale.
Vil du kontakte os på skrift, så anbefaler vi, at du benytter Digital Post.
Af sikkerhedsmæssige årsager bør du undgå personfølsomme eller fortrolige oplysninger i en almindelig mail.
Telefon
Når du ringer til Miljø og Tekniks hovednummer, vil du enten få en straksafklaring eller blive stillet videre til den rette afdeling. Du kan komme i kontakt med en sagsbehandler mandag eller torsdag.
Mandag | 09:00 - 15:00 |
---|---|
Tirsdag | 09:00 - 15:00 |
Onsdag | 09:00 - 15:00 |
Torsdag | 10:00 - 16:30 |
Fredag | 09:00 - 14:00 |
Lørdag | Lukket |
Søndag | Lukket |
Fremmøde efter aftale
For at vi kan hjælpe dig bedst muligt, har vi brug for at kunne forberede os, før du møder op. Kontakt os derfor på forhånd, så vi kan lave en aftale.
Skriv sikkert til Plan
Vil du kontakte os på skrift, så anbefaler vi, at du benytter Digital Post.
Send en almindelig mail
Af sikkerhedsmæssige årsager bør du undgå personfølsomme eller fortrolige oplysninger i en almindelig mail.