Ansøgning om vedvarende energianlæg
I vinteren 2024-2025 løber en ny ansøgningsrunde for vedvarende energianlæg i Svendborg Kommune. Læs om processen, hvad vi lægger vægt på, og hvilke kriterier projekterne skal leve op til.
Svendborg Kommune har et mål om at være 100% omstillet til vedvarende energi (VE) i 2040 og allerede i 2030 for kommunen som virksomhed.
Svendborg Kommune har indtil efteråret 2024 planlagt for VE med afsæt i en fastlagt ramme med afsæt i åbne ansøgningsrunder.
Kommunalbestyrelsen har imidlertid i november 2024 besluttet, at der fremover ikke fastsættes en fast ramme for kommunens maksimale omfang af VE, men derimod foretages løbende planlægning for VE på baggrund af ansøgningsrunder.
Den første af disse ansøgningsrunder finder sted i vinteren 2024-2025.
Find referat fra kommunalbestyrelsens beslutning og bilag her (punkt 8).
Sådan søger du
Du kan søge enten via digital selvbetjening eller et ansøgningsskema, som du printer, udfylder og sender til plan@svendborg.dk.
Fristen for ansøgninger er den 31. januar 2025.
Har du spørgsmål, kan du kontakte planafdelingen i Svendborg Kommune. Se kontaktinfo nederst på siden.
Det lægger vi vægt på
Vindmølle- og hybridprojekter giver den mest effektive og stabile udnyttelse af elnettet.
Med etablering af hybridprojekter udnyttes ressourcerne og energisystemet bedst muligt, eftersom solcellerne producerer mest strøm om dagen i sommerhalvåret, som også er de måneder, hvor vinden blæser mindst. Omvendt producerer vindmøllerne typisk mest strøm i vinterhalvåret, hvor solen skinner mindst.
Derfor indkaldes der kun ansøgninger til vindmølle- og hybridprojekter med både vindmøller og solenergi.
Ved planlægning for nye VE-anlæg er fokus på at understøtte multifunktionel anvendelse i og uden for VE-projektområder, herunder f.eks:
- Etablering af ny natur og/eller forbindelse mellem eksisterende natur
- Tiltag, der øger områdets biodiversitet
- Rekreative funktioner, der fremmer borgernes tilgængelighed i landskabet
- Udlæg til nye dyrkningsformer
- Understøtte lokal energi- og varmeudnyttelse samt etableringen af fælles varmeløsninger.
VE-anlæg skal tilpasses omgivelserne og udformes med afsæt i en landskabsarkitektonisk helhedsplan. Der skal udarbejdes en detaljeret plan der forholder sig til biodiversitet og det konkrete sted (jordbund, eksisterende beplantning, klimaforhold) og det omkringliggende landskab.
Der skal i udgangspunktet mindst skal placeres 2-3 vindmøller sammen.
VE-udbygningen sker under hensyn til natur-, kultur- og landskabelige værdier.
Afstandskrav fra beboelse til solceller skal som hovedregel sikre en minimumafstand på:
- 150 m, hvis der planlægges for solceller på én side
- 300 m, hvis der planlægges for solceller på to sider
- 750 m, hvis der planlægges for solceller på tre sider.
VE-anlæg skal som udgangspunkt placeres i tilknytning til eksisterende tekniske anlæg eller infrastruktur f.eks. højspændingsledninger, motorvej, jernbane, støjbelastede arealer eller lignende.
Svendborg Kommune har en ambition om at forbedre kommunikationen og øge den tidlige borgerinddragelse i forbindelse med planlægning af VE-anlæg.
Det er netop i den tidlige dialog mellem borger, Svendborg Kommune og opstiller, at rammerne for projekterne kan formes og tilpasses.
Når ansøgningsrunden er afsluttet vil de indkomne projektønsker præsenteres på åbne borgermøder, inden der træffes politisk beslutning om, hvorvidt ønskerne skal imødekommes.
Mindre lokale VE-anlæg, hvor f.eks. borgere eller virksomheder går sammen om at etablere lokale energianlæg, er meget oppe i tiden.
Blandt andet ses det som en måde at sikre, at lokalsamfundet får direkte gavn af de lokale anlæg.
Ved mindre solenergianlæg på under 10 ha til lokalt forbrug gælder anbefalingen om hybridprojekter ikke. Der kan altså laves mindre solcelleanlæg uden også at skulle opstille en vindmølle for eksempel.
Ansøgninger til mindre lokale VE-projekter kan løbende indsendes til plan@svendborg.dk.
Kriterier for nye projekter
Planlægning for nye vindmøller
- Der kan opstilles vindmøller inden for udpegede vindmølleområder i kommuneplanen.
- Opstilling af vindmøller, som er højere end udpegningen tillader, kan kun ske ved en supplerende planlægning.
- Opstilling udenfor udpegningerne kan kun ske i områder, der udlægges ved en supplerende planlægning.
- Der skal i udgangspunktet placeres mindst 2-3 vindmøller sammen.
- Ved planlægning for nye vindmøller skal radiokædeoperatører høres for at undgå konflikter mellem vindmøller og radiokædeforbindelser.
Afstand til veje
- I udgangspunktet skal afstand til statsveje være på 1,0 og 1,7 gange møllens total-højde.
- Afstanden fra en vindmølle til eksisterende veje og arealreservationer til fremtidige veje skal i udgangspunktet være minimum 1 gange møllens totalhøjde.
Vindmøller og miljøhensyn
- Ved planlægning for nye vindmøller skal der sikres en passende afstand til eksisterende og planlagt støjfølsom arealanvendelse, så vindmøllerne samlet set i et område kan overholde Miljøstyrelsens vejledende støjgrænser.
- Ved planlægning for nye vindmøller skal det så vidt muligt sikres, at boliger til helårsbeboelse ikke udsættes for skygge i mere end 10 timer (reel skyggetid) om året.
- Indenfor en konsekvenszone omkring udlagte vindmølleområder, må der ikke planlægges for eller etableres boliger og anden miljøfølsom arealanvendelse eller større tekniske anlæg.
Udseende og opstillingsmønster
- Vindmøller opstillet i grupper skal opstilles i et, i forhold til landskabet, let opfatteligt geometrisk mønster. I de fleste tilfælde opstilles møller på en ret linje med samme indbyrdes afstand.
- Møller inden for samme område skal have samme udformning, navhøjde, rotordiame-ter, farve og omløbsretning.
- Vindmøller skal etableres med rørtårne, udføres i grå/hvide nuancer og i ikke-reflekterende materialer.
Sanering og nedtagning
- I forbindelse med opstilling af nye vindmøller, skal det vurderes, hvorvidt der skal ske en sanering af eksisterende vindmøller indenfor en afstand af 28 gange de nye møllers totalhøjde.
- Hvis en vindmølle i mere end et år ikke har været anvendt til energiproduktion, skal møllen samt fundament fjernes.
Placering og multifunktionalitet
- Solenergiprojekter skal som udgangspunkt kombineres med anden VE-produktion i form af vindmøller og der skal sikres en multifunktionel udnyttelse af projektarealet.
- Solenergianlæg på terræn skal som udgangspunkt placeres i tilknytning til tekniske anlæg, infrastruktur i form af højspændingsnettet eller langs motorvej/jernbane.
- Solenergianlæg på terræn skal som udgangspunkt placeres i landskaber, der er udpeget til landskaber, der kan tilpasses eller kan ændres.
- Solenergianlæg på terræn må som udgangspunkt ikke placeres:
- i områder med særlige naturbeskyttelsesinteresser og potentielle naturområder (Grønt Danmarkskort)
- indenfor økologiske forbindelser og potentielle økologiske forbindelser (Grønt Danmarkskort)
- i landskaber der er udpeget til at skulle beskyttes
- i kystforlandet
- på kulturarvsarealer eller fredede naturområder
- inden for kirkebeskyttelsesområder og kirkebyggelinjer
- i råstofgraveområder udlagt i regionens råstofplan
- De værdifulde geologiske områder bør som udgangspunkt friholdes for solcelleanlæg, der slører områdernes indbyrdes overgange og sammenhænge og/eller slører værdifulde profiler, herunder kystprofiler.
Ved placering af solenergianlæg skal der tages hensyn til de jordbrugsmæssige interesser, herunder skovbrug.
Afstand til beboelse
- Anlæg skal som hovedregel sikres en minimumsafstand på 150 meter fra landsbyer, sommerhusområder og kolonihaveområder
- Anlæg skal som hovedregel placeres mindst 150 meter fra beboelse, målt fra bygninger, der er registreret som beboelse i Bygnings- og Boligregistret, hvis der alene plan-lægges for opstilling af solceller på én side af beboelsen.
- Anlæg skal som hovedregel placeres mindst 300 meter fra beboelse målt fra bygninger, der er registreret som beboelse i Bygnings- og Boligregistret, hvis der planlægges for opstilling af solceller på to sider af beboelsen
- Anlæg skal som hovedregel placeres mindst 750 meter fra beboelse målt fra bygninger, der er registreret som beboelse i Bygnings- og Boligregistret, hvis der planlægges for opstilling af solceller på tre eller flere sider af beboelsen.
Rekreative formål og tilpasning til landskab og natur
- Anlæggene skal tilpasses omgivelserne og udformes ved hjælp af en landskabsarkitek-tonisk helhedsplan
- Solenergianlæg må placeres på plane arealer eller arealer med ensidig hældning mod syd og vest. Ved eventuelle anlæg på kanten af småbakket terræn, skal udsigtspunkter og toppe friholdes.
- påvirkning af omgivelserne skal minimeres med beplantning i projektområdet. Store solvarmeanlæg skal som udgangspunkt afskærmes med beplantning. Beplantningen skal tilpasses landskabets karakter og skal være på ydersiden af et eventuelt trådhegn.
- Eksisterende læhegn og beplantning skal som udgangspunkt bevares.
- Afskærmende beplantning skal indeholde stedsegrønne planter.
- Der skal i forbindelse med ansøgning om lokalplanlægning for solcelleanlæg udarbejdes en detaljeret planteplan der forholder sig til biodiversitet og det konkrete sted (jord-bund, eksisterende beplantning, klimaforhold) og det omkringliggende landskab. Samt en plan for etablering og fremtidig drift i forhold til beplantningens højde og tæthed.
- For at sikre og styrke offentlighedens adgang til landskaberne må store solcelleparker ikke indhegnes i ét stort omkransende hegn, der afskærer adgang og forbindelser på tværs i landskabet på meget store arealer. Der skal sikres forbindelser på tværs af an-læg. Disse kan med fordel placeres sammen med grønne spredningskorridorer.
Drift og ophør
- Materialer og drift må ingen steder medføre fare for grundvandet og vandindvindingsin-teresserne.
- Områderne skal reetableres og solcelleanlægget skal fjernes, når området ikke længere anvendes til formålet. Undtaget herfra er nyopstået natur og stiforbindelser.
Proces for ansøgningsrunde
Open call
Januar 2025
Åben indkaldelse af VE-ansøgninger.
Når du ringer til Miljø og Tekniks hovednummer, vil du enten få en straksafklaring eller blive stillet videre til den rette afdeling. Du kan komme i kontakt med en sagsbehandler mandag eller torsdag.
Mandag | 09:00 - 15:00 |
---|---|
Tirsdag | 09:00 - 15:00 |
Onsdag | 09:00 - 15:00 |
Torsdag | 10:00 - 16:30 |
Fredag | 09:00 - 14:00 |
Lørdag | Lukket |
Søndag | Lukket |
For at vi kan hjælpe dig bedst muligt, har vi brug for at kunne forberede os, før du møder op. Kontakt os derfor på forhånd, så vi kan lave en aftale.
Vil du kontakte os på skrift, så anbefaler vi, at du benytter Digital Post.
Af sikkerhedsmæssige årsager bør du undgå personfølsomme eller fortrolige oplysninger i en almindelig mail.
Telefon
Når du ringer til Miljø og Tekniks hovednummer, vil du enten få en straksafklaring eller blive stillet videre til den rette afdeling. Du kan komme i kontakt med en sagsbehandler mandag eller torsdag.
Mandag | 09:00 - 15:00 |
---|---|
Tirsdag | 09:00 - 15:00 |
Onsdag | 09:00 - 15:00 |
Torsdag | 10:00 - 16:30 |
Fredag | 09:00 - 14:00 |
Lørdag | Lukket |
Søndag | Lukket |
Fremmøde efter aftale
For at vi kan hjælpe dig bedst muligt, har vi brug for at kunne forberede os, før du møder op. Kontakt os derfor på forhånd, så vi kan lave en aftale.
Skriv sikkert til Plan
Vil du kontakte os på skrift, så anbefaler vi, at du benytter Digital Post.
Send en almindelig mail
Af sikkerhedsmæssige årsager bør du undgå personfølsomme eller fortrolige oplysninger i en almindelig mail.