Under opbygning

Denne hjemmeside er under opbygning, så bær venligst over med os, hvis der er et par huller. 

Brug gerne feedback-funktionen 'Hjalp denne side dig?' nederst på de sider, hvor du synes vi gør det godt eller mangler noget.

Tak for din forståelse.

Det maritime

Svendborgs direkte adgang til Øhavet giver exceptionelle muligheder for at kickstarte eller forfine særlige ekspertiser i maritimt erhverv og iværksætteri eller specialisere sig i en maritim uddannelse.

I vores udviklingsstrategi for 2022-2035 er det maritime én ud af fem styrker, som vi gerne vil blive endnu skarpere på. Læs her, hvad vi vil.

Svendborg har et unikt potentiale som maritimt kraftcenter. Med sin kombination af maritime  uddannelser i verdensklasse, 753 jobs i veletablerede og nystartede maritime virksomheder og innovative startups, kan vi tiltrække internationale virksomheder. Miljøet rummer en stærk sammenhæng fra uddannelse over forskning til udvikling af maritim teknologi og attraktive arbejdspladser til frem - tidens søfart.

De maritime erhverv omfatter udviklingen af automatiserede processer til søs – kaldet ’autonomi’, som blandt andet omfatter udvikling og produktion af droner, sikkerhedssystemer og itsystemer til  skibsfarten. Derfor er Svendborgs maritime kraftcenter også en del af den fælles fynske satsning
NextGenRobotics, som skal udvikle et ambitiøst erhvervsfyrtårn for robotter, droner og autonom, kystnær skibsfart.

Svendborg by, de små kystbyer og øerne er samtidig stærkt forankret i den maritime tradition, og Svendborg Havn er Danmarks bedst bevarede industri - havn med både aktive værfter, kulturmiljøer og liv på kajkanten. I havnemiljøerne smelter stærke traditioner, nye erhverv og den synlige kulturarv
sammen. Det har en stor tiltrækningskraft både for turister og borgere.

Med en kystlinje på 179 kilometer er der aldrig langt til et havbad eller vind i sejlene. Svendborg Kommune er lig med træskibsmiljøet, mange lystsejlere og friluftsaktiviteter til vands. Med færger, der forbinder det fynske fastland med øerne Ærø, Drejø, Skarø og Hjortø, er vi porten til Det  Sydfynske Øhav.

Det vil vi

  • Vi vil være førende som maritimt kraftcenter: t tæt samarbejde mellem  kommune, uddannelser og erhverv med særligt fokus på autonom kystnær skibsfart
  • Vi vil som led i den fælles fynske satsning NextGenRobotics arbejde for at blive et nationalt og internationalt anerkendt testcenter for autonom, kystnær skibsfart.
  • Vi vil videreudvikle Svendborg Havn i samspil mellem bl.a. erhverv, uddannelser og havnens historiske bygninger for at sikre et attraktivt miljø, en god balance mellem nyt og gammelt samt fokus på bæredygtighed i bygge- og anlægsprojekter.
  • Vi vil styrke havnenes særlige maritime kulturarv som en vigtig del af Svendborg-egnens identitet og historie. Det skal blandt andet ske gennem bevaring, bæredygtig, genanvendelse, samarbejder og aktiv formidling.

Fakta

  • Svendborg-egnens samlede geografi tæller én erhvervshavn, seks kommunale lystbådehavne, 10 private havne og tre færgeforbindelser.
  • Svendborg Havn har årligt 160 erhvervsanløb, dvs. erhvervsskibe, der lægger til i Svendborg.
  • I 2017 var der på Fyn 2677 maritime jobs. Ud af dem var 753 i Svendborg Kommune (Kilde: Tidl. Fyns Maritime Klynge).
  • SIMAC, Svendborg Søfartsskole, Maersk Training og SESG uddanner unge til fremtidens bæredygtige skibsfart.
  • Den maritime kulturarv på Svendborg Havn kommer til udtryk i seks udpegede kulturmiljøer og mere end 50 fredede og bevaringsværdige bygninger, der gør den til Danmarks bedst bevarede
    industrihavn
  • Den maritime kulturarv rummer samtidig et utal af hjemmehørende og historiske skibe, Danmarks Museum for Lystsejlads og en bred vifte af maritime foreninger og skibslaug, som styrker havnens identitet og kontakten med havet.

Signaturprojekter for det maritime