Naturen
Svendborgs unikke istidslandsskab, det smukke øhav og naturen i byerne. Naturen giver os rige muligheder for at være aktive i det fri og til finde ro til fordybelse – til det gode liv.
I vores udviklingsstrategi for 2022-2035 er naturen én ud af fem styrker, som vi gerne vil blive endnu skarpere på. Læs her, hvad vi vil.
Naturen på hele Svendborg-egnen er som sagt noget helt særligt. Sydfyn og Øhavet byder på et smukt landskab med en lang kyst - strækning og meget attraktive farvande med mange småøer. Hertil kommer større skove, naturområder, varierede kulturlandskaber og en spændende geologi.
Der er tæt forbindelse mellem den natur, som landskaberne har skabt, og den kultur, som er opstået. Det hele hænger sammen: Lige fra den frugtbare jord, der lagde grundstenene til herregårdene, til de mange havne og havet, som de maritime erhverv udspringer af.
Naturen giver gode mødesteder for fællesskaber og er et vigtigt element i et sundt og rigt liv. Desuden inspirerer naturen os i vores kunst- og kulturliv, i gastronomien og meget andet. Naturen er en væsentlig del af vores lokale identitet og muligheder.
Naturen er dog under pres og mangler plads. Mange af naturarealerne er små, artsfattige og de ligger spredt. Det har vi særligt fokus på i vores fremtidige udvikling.
Svendborg-egnens natur, ø-geografi og kyster tilbyder unikke rammer for at skabe endnu flere muligheder for friluftsliv. Benyttelse og beskyttelse af naturen skal dog være balanceret. Når der er flere, som bruger naturen, skal vi også give naturen mere plads, så vi kan give en rigere natur videre til de kommende generationer.
Det vil vi
- Vi vil have mere biodiversitet både på land, i vand og i byerne - i eksisterende områder og i nye. For at øge biodiversitet vil vi pleje den eksisterende natur, vi vil give naturen mere plads og skabe mere sammenhængende natur. Især de kystnære områder og den marine natur skal udvikles.
- Vi vil give alle en let og tryg adgang til naturen i hverdagen både på landet og i byerne, langs kyster og kajer. Det skal ske i respekt for sårbar natur. Byerne skal have grønne oaser med fælles adgang.
- Formidlingen af naturområderne styrkes.
- Vi vil tilbyde et bredt udbud af attraktive og bæredygtige friluftsmuligheder til det sunde liv for alle.
- Vi vil tilpasse os klimaforandringerne på måder, hvor naturen både drager fordel af vores tilpasninger og i sig selv kan medvirke til CO2-reduktion og øget biodiversitet.
Biodiversitet
FN definerer biodiversitet som: “Mangfoldigheden af levende organismer i alle miljøer, både på land og i vand, samt de økologiske samspil, som organismerne indgår i. Biodiversitet omfatter såvel variationen indenfor og mellem arterne samt mangfoldigheden af økosystemer.”
Fakta
- Vi har seks områder udpeget som Natura 2000-områder - dvs. af international interesse - fordelt på 1.900 ha på land samt havområder i Det Sydfynske Øhav og i Storebælt.
- Der er registreret 2.092 ha beskyttet natur, som tæller både søer, enge, moser og overdrev. Det svarer til 5% af kommunens samlede areal. Vi har dermed en mindre andel beskyttet natur end
resten af Fyn og landet som helhed. - 122 ha af kommunens beskyttede naturområder vil forsvinde ved en havstigning på 0,5 meter.
- Vi har 5.783 ha fredskov, svarende til ca. 14% af kommunens landareal. En stor del af skoven er mere end 200 år gammel (3.470 ha). Svendborg Kommune ejer 308 ha skov.
- Der er registreret 118 arter af planter, dyr og svampe, som er truede eller
sårbare i Svendborg Kommune. (Kilde:Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet 2018.) - Over to tredjedele af adspurgte tilflyttere peger på naturen som bevæggrund til at flytte til Svendborg Kommune (Svendborg Kommune: Tilflytningsanalyse maj 2021)