Solcelleanlæg i Tved udløser tæt på én million kroner til lokale initiativer  

Første ansøgningsrunde til ny pulje, der skal sikre opbakning til lokale energianlæg, er netop overstået. Alle har fået støtte.  

Solen skinner over Sydfyn i disse dage.  

Siden 2020 har opstillere af vedvarende energianlæg nemlig skullet indbetale midler til en kommunal “Grøn Pulje”, når et nyt solcelleanlæg eller en vindmølle tages i brug i en given kommune.  

Da solcelleanlægget i Tved blev indviet sidste år, indbragte det således lige knap én million kroner til Grøn Pulje i Svendborg Kommune. Og størstedelen af de midler er nu blevet fordelt til en række lokale initiativer.  

Det glæder formand for Plan- og Lokalsamfundsudvalget Arne Ebsen:  

“Solceller og vindmøller er synlige, og det bemærkes. De optager plads, og de rager op i landskabet. Til gengæld er de helt nødvendige – også på land, hvis vi skal gøre os fri af fossile brændsler. Derfor er det afgørende, at de, der skal leve med generne, også får nogle fordele ud af det, eksempelvis ved at kunne søge midler til helt konkrete projekter. I den forbindelse er det glædeligt nu at kunne imødekomme fire lokale initiativer,” udtaler han.

Fra julehygge til fjernvarme  

Både enkeltpersoner, nabogrupper, foreninger og selvejende institutioner har frem til den 3. august 2023 kunnet søge om midler fra puljen.  

Det var der fire, der gjorde, og de har alle fået tilsagn om støtte. Der er tale om i alt 900.375 kr.

  • 282.500 kr. til etablering af plads til og indkøb af bæredygtigt juletræ i Tved, som hvert år skal samle borgerne og styrke det lokale fællesskab. Ansøger er Tved Lokalråd.  
  • 80.000 kr. til pilotprojekt om kortlægning af grønne korridorer i naturen i et område omkring solcelleanlægget i Tved. En korridor kan f.eks. være levende hegn eller stendiger, som forbinder eksisterende levesteder for fauna og flora. Ansøger er seniorforsker ved Naturama og ekstern lektor ved SDU Thomas B. Berg og lektor ved Svendborg Tekniske Gymnasium og lokalformand for Danmarks Naturfredningsforening René Lund Chetrenoch.  
  • 401.000 kr. til et grønnere Skårup Kultur & Idrætscenter, herunder opsætning af ladestandere og træer, vilde blomster og bænkesæt på parkeringspladsen med det formål at styrke den lokale grønne omstilling. Ansøger er Skårup Kultur & Idrætscenter og Skårup Lokalråd. 
  • 136.875 kr. til fjernvarmeprojekt i Lundeborg, herunder dækning af udgifter til museumskrav om forundersøgelse samt køb af jord. Ansøger er Lundeborg Varme A.M.B.A.  

Fordi puljen skal være med til at afhjælpe generne fra de opstillede energianlæg, prioriteres naboer og det nære lokalsamfund i fordelingen af midler fra Grøn Pulje. 

Andre kan imidlertid også - uanset afstand – søge om midler til projekter, der understøtter den grønne omstilling. Derfor er der ikke kun penge på vej til projekter i Tved, men også i Skårup og Lundeborg. 

Fakta 

  • Folketinget besluttede i 2020, at opstillere af vedvarende energianlæg skal indbetale midler til en kommunal ”Grøn Pulje”. 
  • Formålet med Grøn Pulje er at fremme vedvarende energi i Danmark – både for at sikre forsyningssikkerheden og for at reducere udledning af CO₂ og andre drivhusgasser. 
  • Ansøgere prioriteres efter, hvor tæt de bor på energianlægget: inden for 200 meter eller 4,5 kilometer. Derudover kan lokale borgere, foreninger og institutioner i resten af kommunen søge om midler til projekter, der understøtter kommunens grønne omstilling.  
  • Midlerne kan eksempelvis søges til at afhjælpe gener fra de opstillede energianlæg til gavn for de nærmeste naboer. Det kunne være ved at etablere levende hegn eller plante træer for at mindske udsynet til et anlæg. 
  • Puljen kan også anvendes til mange andre formål: Det kan være til landskabelige, rekreative eller kulturelle projekter, som er til gavn for naboer ved anlæggene eller lokalområder generelt. 
  • Virksomheder kan ikke få tildelt midler fra puljen.