Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget
Referat • 15. januar 2024 kl. 15.00
Indhold
Beslutning i Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget den 15-01-2024
Godkendt.
Fraværende: Johan Weltzin Kristensen (Ø).
Indstilling
Direktionen indstiller:
- At udvalget drøfter evalueringen.
Sagsfremstilling
På baggrund af en tidligere politisk beslutning har udvalgene i Svendborg Kommune igennem en længere årrække haft en evaluering af udvalgenes arbejde i de respektive udvalg.
Evalueringen tager udgangspunkt i følgende spørgsmål:
- Hvordan opleves den politiske arbejdsplads i udvalget?
- Hvordan opleves samarbejdet med kollegerne i udvalget?
- Hvad er forventningerne til administrationen?
- Hvordan fungerer samspillet med administrationen?
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
Sagen afgøres i
Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget
Beslutning i Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget den 07-12-2023
Udsat.
Der var afbud fra Dorthe Ullemose (O). Henrik Nielsen (C) deltog som suppleant.
Beslutning i Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget den 15-01-2024
Drøftet.
Fraværende: Johan Weltzin Kristensen (Ø).
Beslutningstema
Orientering om rapport fra Ankestyrelsen
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) har bedt Ankestyrelsen om at gennemføre en praksisundersøgelse om kommunernes erfaringer med nytteindsatsordningen. Undersøgelsen er udarbejdet via datatræk fra www.jobindsats.dk, interview med kommunale ledere i seks forskellige kommuner, gruppeinterview med kommunale medarbejdere i fem forskellige kommuner og telefoninterview med otte borgere, der har deltaget i nytteindsats.
Svendborg Kommune har ikke deltaget i undersøgelsen, men da Svendborg Kommune er en af de kommuner, der aktivt anvender nytteindsatsen for flere målgrupper er administrationen opmærksomme på undersøgelsens resultater og anbefalinger.
Ankestyrelsen har udvalgt 3 kommuner, der i høj grad anvender nytteindsatsen; Fredensborg, Guldborgsund og Sorø samt 3 kommuner der i mindre grad anvender nytteindsats; Herning, Odense og Vejle.
Rapporten beskriver at kommunernes brug af nytteindsats samlet set er faldet gennem de senere år. Dette gælder dog ikke i Svendborg, hvor der særligt i 2023 ses en stigning i antallet af ledige der henvises til nytteindsats. A4 Beskæftigelse har i vedlagte artikel opgjort, at Svendborg i august 2023 var den kommune der havde den 6. højeste andel af borgere i nytteindsats, hvilket skal se i sammenhæng med det politiske fokus på ret og pligt, herunder brugen af nytteindsats.
Hovedresultaterne i Ankestyrelsens rapport er, udover den dalende anvendelse, at nytteindsatsen primært anvendes til job- eller uddannelsesparate kontanthjælps- og uddannelseshjælpsmodtagere og kun i mindre grad til dagspengemodtagere og aktivitetsparate borgere. I Svendborg er der, som det tidligere er orienteret om, lykkedes at udvide målgruppen til også at omfatte aktivitetsparate borgere, i det der arbejdes med muligheden for at henvise med et individuelt mål for indsatsen, samt individuelt fastsatte timetal.
De adspurgte kommuner beskriver, at det vil kræve flere ressourcer og andre opgavetyper, hvis nytteindsatsen skal udvides til andre målgrupper. Kommunerne har stort fokus på at opgaver i nytteindsatsen skal være ekstraopgaver, der ikke er konkurrenceforvridende. De fleste kommuner har primært nytteindsatsopgaver inden for teknik og miljøområdet. Der arbejdes også med at udvide nytteindsatsen til øvrige fagområder, hvilket er et ønske flere af de interviewede kommuner nævner som et ønske, blandt andet fordi det opleves som svært at inkludere etniske minoritetskvinder. I Svendborg arbejdes der som tidligere beskrevet også aktivt med at udvide nytteindsatsen til andre kommunale områder.
Nytteindsatsen er typisk organiseret som en samlet enhed på en fysisk lokation, hvilket er med til at skabe tryghed for de borgere der møder op. Generelt opleves det at de borgere, der i dag henvises til nytteindsatsen, har større udfordringer end tidligere, også selv om det stadig er borgere, der er visiteret job- eller uddannelsesparate.
Af rapporten fra Ankestyrelsen fremgår, at en stor del af de henviste ikke møder op i nytteindsatsen, hvilket også er kendt fra Svendborg. Ankestyrelsen har dog valgt ikke at gå nærmere ind i årsager, omfang eller kendetegn ved dem der ikke møder op.
De interviewede borgere opfatter nytteindsatsen som meningsfuld. De oplever at de opgaver, de varetager er meningsfulde og tjener et formål. Nytteindsatsen opfattes som en træningsbane, der kan være med til at skabe struktur i hverdagen og lære den enkelte at indgå i et arbejdsfællesskab. Med omlægningen af nytteindsatsen i Svendborg er det netop disse elementer, der er arbejdet med. En bedre formålsbeskrivelse ved henvisningen samt en tæt opfølgning på borgerens progression.
Endelig nævner undersøgelsen fra Ankestyrelsen medarbejdernes kompetencer. Der beskrives, at det er vigtigt at der er en god vægtning af såvel håndværksmæssige/faglige kompetencer som menneskelige/pædagogiske kompetencer til at motivere og flytte borgere, der deltager i nytteindsatsen i en positiv retning.
Beslutning i Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget den 15-01-2024
Taget til efterretning.
Fraværende: Johan Weltzin Kristensen (Ø).
Beslutningstema
Orientering om opfølgning januar 2024
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At orienteringen tages til efterretning
Sagsfremstilling
Opfølgningsnotatet ”Målsætninger for beskæftigelsesindsatsen” er et supplement til den politisk godkendte Beskæftigelsesplan 2023-25 og følger udviklingen indenfor udvalgets fokusområder.
Vedlagte notat indeholder den nyeste tilgængelige data.
Siden sidste opfølgning i september 2023 er Beskæftigelsesministerens benchmarkopgørelse blevet opdateret. Svendborg Kommune er i den seneste opgørelse placeret som nr. 57, hvilket er lavere end målsætningen om at være placeret i den øverste halvdel.
Benchmark sker ved at sammenholde det antal ydelsesmodtagere, den enkelte kommune forventes at have ud fra kommunens rammevilkår, med det faktiske antal ydelsesmodtagere. Svendborg har stort set det antal ydelsesmodtagere man kan forvente, men i sidste opgørelses periode lå antallet lidt under det forventede. Det medfører et fald fra en placering som nr. 38 til 57. Samlet set har Svendborg det samme antal ydelsesmodtagere som i foregående periode, hvilket dækker over at antallet dagpengemodtagere og sygedagpengemodtagere er steget lidt, samtidig med at antallet af kontanthjælpsmodtagere mv. er faldet.
En væsentlig parameter for at lykkedes med beskæftigelsesindsatsen er en god virksomhedsservice. Målsætningen er, at Svendborg skal have Fyns bedste virksomhedsservice. Det måles bl.a. ved at se på antallet af jobordrer og stillinger virksomhedsservice hvert år håndterer samt hvor gode jobcentret er til at formidle ledige til virksomhederne.
Jobcenter Svendborgs virksomhedsservice er også en væsentlig medspiller i forhold til kommunens erhvervsstrategi og det er derfor vigtigt at der arbejdes målrettet med at skabe en god virksomhedsindsats. I løbet af det seneste år har Svendborg håndteret knap 20 procent af de ledige stillinger som jobcentrene på Fyn har været rekrutteringspartnere på. Svendborgs andel af jobordrerne er steget gennem året. Således var andelen i 3. kvartal 2023 24 procent. I samme periode er formidlingsgraden og besættelsesgraden ligeledes steget markant.
Jobcenter Svendborg vil også i 2024 have fokus på at fremme det tætte samarbejde med virksomheder, så virksomhederne kan få den arbejdskraft de har behov for og kommunens borgere kan komme ind på arbejdsmarkedet.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Lov om en aktiv beskæftigelsespolitik
Sagen afgøres i
Borger og Arbejdsmarkedsudvalget
Beslutning i Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget den 15-01-2024
Taget til efterretning.
Fraværende: Johan Weltzin Kristensen (Ø).
Sagsfremstilling
- Orientering fra udvalgsformanden
- Orientering fra udvalgsmedlemmerne
- Orientering fra administrationen
- Vores Arbejdsmarked
- Henvendelse fra FH Sydfyn vedr. møde i 2024
- Beskæftigelsesministeriets afsluttende brev for regnskabsåret 2022
- Decisionsskrivelse fra Udlændinge- og Integrationsministeriet vedr. årsregnskab for 2022
- Nyt fra RAR Fyn – december 2023
Beslutning i Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget den 15-01-2024
Taget til efterretning.
Fraværende: Johan Weltzin Kristensen (Ø).